От утре започва пролетната студентска кампания за кръводаряване

От утре започва пролетната студентска кампания за кръводаряване

© Красимир ЮскеселиевОт утре (28 март) започва пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Началото ще бъде поставено с акция в Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 22 май, когато е краят на кампанията, ще се проведат още 44 акции в 20 висши училища, съобщават от Министерството на здравеопазването.


От ведомството информират още, че на 8 април (Цветница) започва кампанията "Запалете свещичка, подарете живот!". Подвижни екипи на Националния център по трансфузионна хематология и на ВМА ще бъдат на разположение на кръводарителите от 9.00 до 14.00 часа във временните пунктове за кръводаряване до храмовете "Св. Александър Невски", "Света Неделя", "Свети Седмочисленици", "Св. Георги" и "Покров Богородичен".


Инициативата има за цел да популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. "То е от голяма важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти за нуждаещите се", напомнят от пресцентъра на министерството.
Кръвните продукти са необходими за лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.


Потребността от кръв при всеки случай е специфична и варира между 1 до 10 литра.


Данните на Националния център по трансфузионна хематология показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб.


През последните години броят на кръводарителите се увеличава. През 2011 година 163 816 души са дарили кръв, което прави 83 700 литра кръв. Здравното министерство ще се опита да достигне чрез кампаниите си брой от 185 000 на година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK