Конституционният съд няма да забрани осветяването на агенти само с картончета

Конституционният съд няма да забрани осветяването на агенти само с картончета

© Юлия ЛазароваКонституционният съд (КС) ще остави в сила текстовете от Закона за досиетата, според които ще могат да бъдат осветени агенти на Държавна сигурност, за които няма други документи в архивите, но присъстват с прословутите картони, удостоверяващи реалната им принадлежност.


Това научи "Дневник" от източници в съда. Решението все още не е обявено на сайта на КС, защото не е подписано от всички съдии. Според "Медиапул" то е взето с пълно единодушие.


В средата на февруари тричленен състав на Върховния административен съд поиска конституционните съдии да отменят разпоредбата, според която наличието дори само на т.нар. картонче е достатъчно основание за обявяване на хора с досиета. Повод за искането стана дело, заведено от Стоян Сталев, бивш председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, бивш посланик в Германия и Турция, министър на външните работи в служебното правителство на Софиянски. Той е обявен два пъти като агент Николов на Второ главно управление на ДС от 1988 г.
Защитата на Сталев е поискала текстът от закона да бъде обявен за противоконституционен. Съдиите приеха искането на 12 декември, сезирали са Конституционния съд и на 2 февруари той го допусна за разглеждане по същество.


Въз основа на този законов текст през последните пет години бяха обявени стотици агенти на ДС с унищожени или прочистени дела от началото на прехода. Досега нито един от тях не успя да спечели срещу комисията във ВАС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK