Плевнелиев поиска българските посланици да бъдат активни и мотивирани

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевЗа активна дипломация в областта на инвестициите, популяризирането на България и защитата на българските интереси в чужбина призова президентът Росен Плевнелиев на закриването на посланическата конференция, която се проведе в Министерство на външните работи. Той заяви, че президентската институция няма да работи в конкуренция, а в сътрудничество с дипломатическите мисии зад граница.


В продължение на три дни българските посланици обсъждаха заедно с членове на правителството и експерти в областта на външната политика различните аспекти на бъдещата си дейност.


За повече инвестиции
Плевнелиев подчерта, че в миналото България е залитала единствено към държавите от бившия соцблок, а сега около 62% от българският износ е насочен към държавите от Европейския съюз. Според него това трябва да се промени, защото "светът е много по-широк, много по-отворен и много по-динамичен". По тази причина той призова българските дипломати да се съсредоточат върху нови пазари в държави с висок инвестиционен и иновационен потенциал.


Висшите представители на България в чужбина трябва да имат проактивна позиция и да рекламират и налагат марката "Произведено в България", смята президентът. Те трябва да следят и конкурентоспособността на българската продукция на външните пазари и да утвърждават традиционни продукти като българското кисело мляко, виното, козметиката, допълни той.


"Когато българският президент и министър-председател са на посещение в чужбина, трябва да се подписват конкретни договори, а не само меморандуми", настоя Росен Плевнелиев. От своя страна посланиците трябва да следят дали поетите ангажименти се спазват.


Обща снимка на посланиците, президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов

© Георги Кожухаров

Обща снимка на посланиците, президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов


За репутацията на България


"Настоявам българските посолства да поддържат активен контакт с местните, национални и регионални медии. Трябва да ги познавате, трябва да ги захранвате с адекватна информация за България", каза президентът пред дипломатите. Той подчерта, че те трябва да реагират, когато страната се представя по некоректен начин.


"Не може изборите в България да бъдат символ на липса на демокрация при положение, че не беше така и няма предоставени доказателства, че това е така", каза Плевнелиев и допълни примера си с това, че не може нерекъснато да се тръби, че България има проблем с усвояването на еврофондовете, което също не е вярно. Според него голяма роля в преодоляването на този проблем имат именно ръководителите на дипломатически мисии.


Росен Плевнелиев обясни още, че образът, имиджът и репутацията са различни неща и намекна за актуалния още скандал с австрийския лобист Петер Хохегер, като заяви, че може да се плати за подобряването на имиджа, но не може да се плати за изграждането на репутация. "Репутацията е последователно усилие", подчерта той и поиска такова от посланиците.


"Ние не сме перфектни, но ако имам проблеми, по-добре да ги показваме, отколкото да ги замитаме. Тогава ще ни уважават много повече", каза още президентът. "Искам, когато хората чуят името на България, да ни свързват с нещо градивно, с нещо позитивно, с нещо успешно", заключи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  А кога ще отговорят Външно официално на очаквания проблем в Германия - затваря се конулството в Бон през Август и цялата западна Германия или по-точно половината българи там остават без представителство. Има обещание за отваряне на консулство във Франкфурт и лично Младенов писа в Twitter, че го е разпоредил, но няма никакви срокове. Значи може да стане тази година, но може и да отнеме години. Според запознати с процедурата, най-вероятно ще е второто.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  .. като ги посмени малко може и да се получи, но тия с този маталитет.. особенно в ключовите държави.. не могат да са нито активни, нито мотивирани.. сори за така острото мнение, но съм им яла попарата на не едно и две БГ посолства и консулства из света..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тоя да не е гледал "Мисия Лондон" ?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Гневно

  доста интересни мудри на кадрото - име и от другия бряг и от агентите а и жрици на изкуствата ПРОСТО ГОРДОСТ И КРАСОТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на nameril
  nameril
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Чудя се кой е по-безличен:
  Саркози или Плевнелиев?

 6. 6 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1585 Весело

  И, ако може, да не бъркат Чехия с Полша

 7. 7 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Много от хората на общата снимка очевидно още се подготвят за нея
  Интересно обаче дали традиционните продукти, за които президентът иска да се лобира, изобщо се продават в страните от ЕС, където той иска да е активна държавата? Може би виното само.

 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  докъто се гледа на посланическото място като на синекурно назначение, ще е така. Има ли някакви конкретни изисквания за тия убавци? Примерно размер на стокообмена между БГ и съответната държава, на колко хора са помогнали там, съдействие на БГ институции зад граница и на наши общности там, културни прояви, промоция на история, култура, и тн.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кой беше този ? Не беше ли министър на Б.Б.?

 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Ами направете конкурс , господин Пл, изберете ги по с познания за език, международно положение , образование...Стига с тия назначения партийни ,роднински, селски .Вижте как го правят по белия свят - избират хора с хъс ,правят конкурси, изпитват държавните чиновници на 2 месеца и вървят напред. С тая яка шуробаджанащина и вадене на хора само от номенклатурния списък /пример Рени инджова/ създавате само послушковци.

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако не са активни и мотивирани,обратно в кочината.Кочината в която са се родили и да помагат да стане едно по-добро място за живеене!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А какво ще иска другаря плевнелиев от посланичката ни в САЩ,тъмночервената елена поптодорова

 13. 13 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Активни и мотивирани" е по-добре отколкото "пасивни и демотивирани". Въпросът е не толкова какви да бъдат посланиците ни, след като са назначени, а какви хора - и по какви критерии - да бъдат назначавани за посланици.

  Ако Президентът няма какво умно да каже, по-добре да не казва нищо.

  Свобода за Надежда Савченко!
 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Лаладжия . Не би трябвало да прави сравнение с износа през време на соца и сега . Защото би трябвало да посочи и някакви числа , но по-лесно е с общи приказки . Пък и "Произведено в България " е донякъде видоизмененото " Българско ,значи висококачествено ". Но сигурно го е срам от собствените му усилия да популязира българското качество , та го е словоизменил . Но човек не може да избяга от сянката си .

 15. 15 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ...и спретнати и чисти и да не миришат на шкембе чорба с чесън от 8 ч. сутринта

 16. 16 Профил на Да ама Не
  Да ама Не
  Рейтинг: 409 Весело

  "Айн- цу - цвай - цу - дрън!" ))

  Някой, Който при Дипломатически Прием , "сбъркал" като държами, в качеството си на "Държавен Глава" имената на държавите "Полша", "Чехословакия" /вече несъществуваща/ и "Чехия", тоест не знае кого посреща, при това при първа международна среща в качеството му на "Държавен Глава", ще вземе да ми дава мнения за работата на Главите на Посолствата ни по света...

  Е, някои от тези субекти не бяха посочени като "ченгета" в "оня списък", може би поради факта, че не са сътрудници, а "щатни служители", тоест - "наши момчета

  Абе, развесели ме фактът, че Някой, който не знае с Държавен Глава от коя точно държава се среща, ще дава указания на посланиците ни по света, как да провеждат външната политика на Държавата ни

  Какви ли указания ще получат посланиците ни в Патагония, Нубия и Занзибар? ))

  "Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!" Н. Хайтов
 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  ако професионалната мотивация е свързана със заплатата и кариерното израстване, то единственото, което може да мотивира посланиците, е да не ги върнат, защото по-висока от тяхната позиция няма. дори президентът и външният министър имат по-малки заплати. такова чудо никъде няма. дори депутати - не само плугчиева - и хора на много високи нива на властта искат да са посланици.
  разбира се има и друг тип мотивация, и със сигурност някои от посланциите ни я имат, но тя почива изцяло на личните разбирания, възпитание, чувство за дълг и други такива.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  България като страна от която нищо не зависи за какво са и посланици и дипломация изобщо ?
  Да сложат на континент по едно посолство и в другите страни да отворят само консулства с по един печат за административно обслужване!?
  Някой кой знае ли колко струват посланиците и техния антураж на държавата?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Абе, лустрация, бе! Колко още години ?!

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#16] от "Да, ама Не ":

  Е, недей да бъдеш толкова лош/а - на всеки може да се случи и други президенти са бъркали Прости му този лапсус със снизходителна усмивка.

  Далеч по-важният проблем е, че Росен се взема насериозно и дразни с празните, напудрени приказки. А от време на време току изтърси и някоя откровена лъжа - ей това вече хич не говори добре за него.

 21. 21 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чехльо с ускорени темпове заприличва на Гоце!!! Същото скудоумно нищоправене и празноговорене.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 22. 22 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Ами направете конкурс , господин Пл, изберете ги по с познания за език, международно положение , образование...
  цитат на #10

  абсолютно точно. въвеждане на конкурсното начало, на по-висока конкуренция, а не нагаждането и уреждането на по-хубави местенца е пътят за вдигане нивото на родната дипломация. недопустимо е и застояването на едни и същи дипломати за дълго време, на едно място, какъвто е случаят с поптодорова и стойчев (настоящият президентски съветник по външната политика). чуждите дипломати ни се смеят за това, защото никъде по-света няма такъв регламент да работиш само в една страна продължително време, к. води до корупция и конфликт на интереси. част от "постиженията" на стойчев за последните 7 год . са инцидента с изхвърляне на изборните бюлетини през 2009, организиране на частна визита със съмнителни цели (случаят с бившия здравен министър), както и посрещанията на различни държавни лица и създаване на лични връзки и контакти (гайдарски -който уреди жена му чрез измама, без да отговаря на основните изисквания; цветлин йовчев -сегашният му шеф, цц и др). крайно време е да се въведе някакъв регламент за тези високо платени държавни служители, к. си живуркаха досега весело и безгрижно в задграничните ни мисии и се уреждат чрез нагаждане, по-втория начин..

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3198 Весело

  Мама им Поптодорова на общата снимка е като квачка над невръстни пиленца.

  Катар, Катар!

 24. 24 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Той заяви, че президентската институция няма да работи в конкуренция, а в сътрудничество с дипломатическите мисии зад граница"

  Тоя какво приказва? Та нали има дипломатичеески протокол, президентството не влиза в контакт директно с който и да е зад граница, а чрез посолството. ... Идженер!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK