Управляващите отварят още по-широко вратата за строителство в горите

На Витоша тази зима нямаше ски сезон заради решението на фирма "Витоша ски" да не пусне лифтовете. Фирмата обяви, че няма да пусне съоръженията, преди исканите от нея поправки да станат факт.

© Надежда Чипева

На Витоша тази зима нямаше ски сезон заради решението на фирма "Витоша ски" да не пусне лифтовете. Фирмата обяви, че няма да пусне съоръженията, преди исканите от нея поправки да станат факт.Освен ски писти и лифтове, в държавните гори ще могат да се строят и прилежащите лифтови станции, открити съоръжения, обслужващи "спортни, културни и религиозни нужди", както и обслужващите ги леки постройки, без терените за тях да се вадят от горския фонд. Това предвиждат нови поправки в Закона за горите, които днес бяха приети от парламентарната комисия по земеделие. Текстовете са внесени преди настоящото второ четене на проектозакона от Десислава Танева и Емил Димитров от ГЕРБ.


Текстовете бяха приети днес с гласовете на депутатите от ГЕРБ в комисията и на независимите народни представители. Всички депутати от опозицията гласуваха против спорното правило.
"Отворихте кутията на Пандора за застрояване във всички гори в България", заяви днес бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев, който присъства на заседанието на комисията като представител на сдружението "Зелени Балкани".


Според Петър Курумбашев от Коалиция за България, цитиран от Медиапул, в настоящия си вид новият текст на практика разрешава изграждането на абсолютно всичко. Става дума само за открити съоръжения, отговори Танева. Емил Радев от ГЕРБ, също цитиран от изданието, защити поправките с аргумента, че управляващите била критикувани, че правят закон за ски пистите и по тази причина добавили и други съоръжения.
Новите поправки надграждат оспорваните текстове, приети на първо четене, според които за писти и лифтове няма да се изисква преобразуване на терените, т.е. такси за изключването им от горския фонд, а ще се учредява право на строеж. Миналата година, когато се обсъждаше сега действащият Закон за горите, точно това правило отпадна по настояване на природозащитните организации, които ги обявиха за лобистки. Екоактивистите още тогава заявиха, че по този начин ще се либерализира строителството на ски-курорти, а горските територии под тях ще са гора само по документи.


Правилото за ски пистите и лифтовете беше поискано в края на 2011 г. от фирма "Витоша ски", която притежава повечето лифтове и ски влекове в планината над София. Тя постави ултиматум на държавата, че няма да открие ски сезона, ако поправките не станат факт и ски сезон на Витоша тази зима действително нямаше. Тогава Десислава Танева окачестви искането като "нагъл рекет", но впоследствие промени позицията си и подкрепя проекта. Днес тя не беше открита за коментар по новите допълнения, на които е вносител. Те далеч надхвърлят дори исканията на фирмата.


Гласуването беше последвано от протестен флаш-моб на природозащитници пред парламента. Предстои гласуването на законопроекта на второ четене в другите парламентарни комисии, преди да бъде внесен за окончателно гласуване в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK