Евроексперти за мерките за трафика на хора: Подобрете установяването на жертвите и връщането им в обществото

<a href="http://www.coe.int/t/DG2/TRAFFICKING/COMICS/flash_en.asp">Част от кампанията на дирекцията за човешки права към Съвета на Европа</a> за борба с трафика на хора

© Сайта на кампанията

Част от кампанията на дирекцията за човешки права към Съвета на Европа за борба с трафика на хораСегашната система за идентификация на жертвите на трафика на хора не е достатъчно ефективна, тъй като рискува да изпусне тези, които не сътрудничат на властите и не участват в съдебно производство срещу  предполагаемите трафиканти. Това сочи докладът на Експертната група за борба с трафика на хора към Съвета на Европа (GRETA) за оценка на България по изпълнение на задълженията й по Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора. Наблюдателите призовават българските власти да се справят с този проблем.Очаквайте скоро интервю с един от експертите, писали доклада

Съветът на страните по европейската конвенция също неотдавна публикува препоръки, базирани на доклада на експертите. В документа се потвърждават констатациите на GRETA и се съветват българските власти да приемат препоръките на наблюдателите.
И пред европейските експерти българските власти са признали, че предоставяните и събирани статистически данни са само "върхът на айсберга" и че проблемът с трафика е много по-обширен от това, което се вижда от статистиката. Затова GRETA посочва, че за по-добра подготовка, мониторинг, оценка и планиране на политика, българските власти трябва да развият и поддържат цялостна и координирана статистическата система.


Данните трябва да се събират от всички основни участници и да позволява категоризации (по пол, възраст, тип на експлоатация, страната на произход и местоназначение и т.н.). Предлага се и неправителствените организации да бъдат включени в обмена на националната база данни, която обаче трябва да гарантира правата и сигурността на жертвите.


Друга основна препоръка на европейските експерти е свързана с финансирането на иначе планирани мерки от държавата в закони и национални програми. Според доклада България трябва да гарантира, че всички описани в закона мерки за подпомагане на жертвите на трафик ще бъдат приложени на практика.Очаквайте утре информация за това какво се случва с жертвите на трафик, след като бъдат извадени от канала и върнати в България

Дори когато помощта е делегирана на неправителствени организации, държавата трябва да предоставя адекватно финансиране и да гарантира качеството на услугите.


В този контекст GRETA подчертава необходимостта да се създадат достатъчно защитени домове за жертвите на  трафик, за да отговорят на нуждите за настаняване и да се гарантира, че условията в приютите са подходящи.


Необходимо е да се осигури и адекватно настаняване на мъжете, станали жертва на трафик, както и те да имат достъп до необходимото подпомагане. Трябва да се подобри и системата за предоставяне на помощ на деца  жертви както по отношение на настаняването в кризисни центрове, така и да се предвидят  средно- и  дългосрочни програми за подпомагане, съобразени с нуждите на децата, посочват наблюдателите.


Друга препоръка е в националните мерки за действие да се включи и проблемът с трафика на хора с цел продажба на органи.


Макар че съществува законова възможност за компенсация на жертвите на трафик, този аспект остава до голяма степен пренебрегнат, се казва в документа. Както страните по конвенцията, така и експертите отбелязват, че трябва да се улесни достъпът до обезщетение за жертвите, включително като им предоставя систематично с информация за правото на обезщетение, както и да се гарантира ефективният им достъп до правна помощ.


Наблюдателите изтъкват и нуждата от съдействие за реинтеграцията на жертвите на насилие чрез осигуряване на практически обучения и достъп до пазара на труда. Това е основна мярка за реинтеграция и да се избегне повторен трафик, посочват наблюдателите.


Според тях има още какво да се прави за гарантирането на достъпа им до здравеопазване.


Експертите приканват българските власти да планират бъдещите програми за обучение на съответните специалисти, работещи в сферата, които да им позволяват да идентифицират по-лесно жертвите на трафик, да ги подпомагат и предпазват. Препоръчва се и обучение на служители, работещи в домове за деца без родителска грижа, и на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.


По време на обучението особено внимание трябва да се обърне на преодоляването на съществуващите негативни нагласи и предразсъдъци по отношение на жертви на трафик.


GRETA призовава българските власти да засилят социалните и икономическите мерки към уязвимите групи. Има ясна необходимост от изчерпателен, координиран и адаптиран подход към проблемите в ромската общност с цел подобряване на тяхната интеграция и достъп до образование, здравеопазване и социална помощ като мярка за превенция срещу трафика на хора.


Организацията също така приканва българските власти да засилят координацията между национални и общински органи на властта и неправителствени организации и да бъде гарантирано, че НПО са включени в планирането на националната политика. Това може да стане и със сключването на официални споразумения между държавните органи и неправителствените организации за определяне на специфичната рамка за сътрудничество. Особено внимание следва да се обърне на участието на ромски неправителствени организации в борбата срещу трафика на хора.


Организацията препоръчва властите да предприемат стъпки за регистриране на ражданията в социално уязвимите групи.


Експертите обръщат внимание и на процеса на разследването – те подчертават, че трябва пълноценно да се използват мерките за защита на жертвите и за предотвратяване на заплахи по време на разследването и след това на съдебното производство. Следва да се предприемат допълнителни мерки, за да се гарантира, че жертвите на трафика са адекватно информирани и подпомагани по време на досъдебното и съдебното производство, се посочва в доклада.


Освен това GRETA приканва властите в България приоритетно да набележат пропуските в процедурата по разследване и представяне на делата в съда с цел да се осигури бърз процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Най-много трафик на хора извършват авиокомпаниите.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  КОЛКО Е ЛЕСНО НА ДУМИ

 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дневник са усвоили едни пари по проект и четем всеки ден преливания от пусто в празно за трафика на хора. Така трафикът на хора не се бори. Проблемът е стар колкото света и се крие в икономическото състояние на обществото на първо място и в надеждността на правоохранителните органи, на второ. Кое ще оправите с тези писания...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В България това би могло да стане ,когато имаме нормална бяла държава!!!

 5. 5 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много добро разбиране на проблема. Хубаво е нашите институции да обърнат сериозно внимание на препоръките и да постъпят наистина като бяла държава.

 6. 6 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Любопитно

  интересно...не знаех, че жертвите на трафик за органи имат право на компенсация. Срещу кого са тези права? Държавата? Че ако са срещу трафиканта е все едно, че ги нямат.

  Fortuna favet fortibus!
 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 608 Неутрално

  .. трафик на килограм.. добре.. днес вече няма да си мълча, щото ми писна да ви чета измислените статии.. имам мн близка приятелка французойка, работеща към полицията в париж като психолог, който работи с жертви принудителна проституция.. тя каза, че 70 % от случаите от румъния, българия, украйна и африкански страни, след време отново се появяват при нея.. т.е. някак си доброволно продължават да си вършат същата работа.. според нея и за тия 30 %, които са спасени си струва да се работи, но.. границата е мн тънка в самата женска психика (!!!!), т.е. проститутките някак си са си такива родени.. и е трудно да промениш зададения им код по начина, по който обществото си мисли,че е правилно..
  много интересна беше реакцията й като се запознавахме, това преди 6-8 г., след като й казах, че съм българка ме огледа отгоре до долу и ме пита някога била ли съм проститутка.. за нея българка се свързваше основно с тази професия.. не че ми стана особенно приятно, но съм благодарна, че физически не приличам мн на българка обикновенно ме мислят за италианка или испанка и често ги оставям заблудени, просто защото рядко имат добро мнение за българките..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на mikepp3
  mikepp3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Едно_Българче":

  По смисъла на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления имат право на компенсация до 5000 лв. от държавата, но условията в закона са такива, че на практика няма как да я получат. Това се отнася и за тясно ограничените други категории пострадали по тоя закон. Един вид има закон за това как да не получите обезщетение в случай, че сте пострадал от престъпление и за измиване на очите пред изискванията на ЕС.

  mkp3
 9. 9 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 675 Любопитно

  в Бургас хванаха фнусни цигани, трафиканти на бременни -> http://goo.gl/xK2dh

 10. 10 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Разстроено

  До коментар [#7] от "Mypa":

  това са пълни глупости, не може да се твърди, че някой е роден някакъв си. Доколкото ми е известно още не е намерен ген за проституция. Всичко идва от възпитанието и ценностите на обществото, в което израства даден човек. А всички знаем какви са ценностите и каква е икономическата ситуация в България, както и в Румъния ,Африка и т.н.

  А явно вашата приятелка не е особено добър специалист, щом има толкова ограничен поглед над нещата. Не може хора,които дори не знаят, че дадена държава се намира в Европа, да имат някъкви предразсъдаци, само защото тяхните телевизии се заливани с отрицателни репортажи за България. Аз пък всеки път с гордост разкавам ,че съм Българка и че да, не съм нито крадла нито проститутка. Смятъм, че нещатат които постигам с усърдието си, ми дават право и да съм горда с идентичноста си. И за разлика от повечето като вас, се опитвам да градя един положителен имидж на българите, като образовани и развиващи се хора, напук на всичко.

  Fortuna favet fortibus!
 11. 11 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Като гледам препоръчват пак същото нещо, което ние искаме да направим, но не става - да образоваме циганите. Добре де, ако постановката е грешна и тези хора не искат да се образоват по една или друга причина. Циганите живеят като отделно племе в българското общество и имат други морални и семейни ценности. Как да го направим насила. Изобщо има ли някъде успешна практика голямо и затворено малцинство като тях, да бъде въдворено да живее според разбиранията на мнозинството по мирен начин. Арабите във франция ли, турците в германия ли, циганите като цяло в европа ли. Аз поне не знам. Като постановка е хубаво да се помага на онеправданите, но в реалността голяма част от онеправданите всъщност са избрали този начин на живот. Щом някой е избрал нещо, то тогава всяко действие да го откажеш от решението му не е по никакъв начин спасение а налагане на чужда воля. Много се опростяват нещата в тия европроекти, но тъй като няма нищо измислено по-хубаво оът тях, ЕС налива безумни пари а резултати, както се очаква, липсват. Все пак остава успокоението, че нещо се прави по върпоса, което вероятно е и крайната цел.

 12. 12 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#9] от "coffee":
  Това също е много тънък момент. Кой всъщност е виновния в случая. Майката, която продава детето си или трафиканта, който урежда сделката и взима процент. Все си мисля че ако някой иска да ми вземе детето ще разцепя земята но няма да го допусна, дори с риск за живота си. Имаше едно предаване на карбовски, където една циганка си продавае детето. Не видях някой да я бие и да я кара. Как да спасим детето от собствената у майка. Просто не става. При такъв морал и такава нагласа у майката, никой не може да помогне нито на нея нито на детето. Не казвам че не трявба да се преследва тази практика, но когато трябва да полицействаш в семейните отношения на хората, вероятността да постигнеш нещо е минимална. Детето е обречено още в момента в който е заченато от майка, която иска да го продаде. Дори мисля че като го продаде има вероятност то да отиде при хора, които ще го гледат по-добре от нея. Майка му вече е предала първичния си инстинкт да защитава детето си. По-ниско от това накъде.

 13. 13 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Има няколко организации в Германия, които могат да послужат за добър пример как трябва да се действа в такива организации.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#10] от "Едно_Българче":

  .. аз пък тъкмо обратното си мисля, че след като работи само с такива жени, има наблюдения и може да изказва мнение..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#10] от "Едно_Българче":

  .. извинявай, но да добавя.. като попътуваш повече и се запознаеш с много повече хора ще разбереш, че има моменти, в които е по-добре да не им казваш от къде си.. а най-сладки са тия, които не им пука от къде си, това са мн интелигентни хора, видяли много.. рядко се срещат, но ги има.. и точно те ще оценят това, че си българка и начина, по който си израстнала..
  .. може и грубо да прозвучи, но не съм чак толкова горда да съм българка като съм видяла много свят и в крайна сметка ми стана ясно, че къде си роден няма мн значение, след като не си станал човек с времето.. освен това като държавата ти те мрази, някак си не ти блика от вътре да я обичаш..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 988 Неутрално

  В борбата с трафика има доста пари и сега се подготвя усвояването им.Ето някои цитати от
  КОНВЕНЦИЯ на Съвета на Европа за борба с трафика на хора
  Глава втора - Превенция, сътрудничество и други мерки
  2. Всяка страна по конвенцията разработва и/или укрепва ефективни политики и програми за предотвратяване на трафика на хора посредством: изследователски, информационни, осведомителни и образователни кампании, социално-икономически инициативи и програми за обучение, в частност предназначени за хора, уязвими на трафик, както и за професионално занимаващите се с проблемите на трафика на хора.
  6. Мерките, приети в съответствие с този член, предполагат, когато е подходящо, участието на неправителствени организации, други компетентни организации и други елементи на гражданското общество, ангажирани с предотвратяването на трафика на хора и закрилата на жертвите или тяхното подпомагане.
  Член 6 - Мерки за пресичане на търсенето
  За пресичане на търсенето, което подхранва всички форми на експлоатация на хора, особено на жени и деца, водещи до трафик, всяка страна по конвенцията приема или подсилва законодателните, административните, възпитателните, социалните, културните или други мерки, включително:
  а) изследователска работа в областта на най-добрите практики, методи и стратегии;
  b) мерки за осъзнаване на отговорността и важната роля на медиите и гражданското общество за определяне на търсенето като една от изначалните причини за трафика на хора;
  c) насочени информационни кампании, предполагащи, когато е подходящо, участието inter alia на публичните власти и на лицата, формиращи държавната политика;
  d) превантивни мерки, включително образователни програми за момчета и момичета по време на училищното им обучение, наблягащи върху неприемливостта на дискриминацията, основана на пола, и нейните пагубни последици, важността на равенството между половете, а също и върху достойнството и неприкосновеността на всяка човешка личност.

 17. 17 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Като чета поредицата статии и доклада на Съвета на Еврпа, все повече ме гложди мисълта, че някой усвоява пари за положителен PR на България във връзка с предстоящите доклади на ЕК на тема правосъдие и вътрешен ред, които са съществени за влизането ни в Шенген.
  От публикациите излиза, че законната проституция в държави от Западна Европа, където всичко е много добре уредено, ясно, открито и се плащат данъци (в Швейцария и Германия може да си платите с кредитна карта!!!), е виновна за наплива на български проститутки и сутеньори, а не това, че българските трафиканти са на свобода. А те са на свобода, защото България има МНОГО СЕРИОЗЕН проблем с правосъдието и вътрешния ред. Абсолютно същото се отнася за трафикантите на бебета и за измамниците, които пращат наивни работници в явно робство.
  Но цялата врява се върти около проституцията, защото по тази линия много лесно може да се намери по-широка подкрепа в едно закостеняло общество, което търси причините за моралния си упадък винаги у някой друг.

  Жизнь или Life - избор има.
 18. 18 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Стига сте гледали жълтините и сте ги търсили!
  Хайде за малко да оставим циганките и сутеньорите им!
  Сигурен съм, че понятие си нямате колко българки , за съжаление главно от малките градчета и селата или достатъчно чалгализирани, са излетели да "работят за много пари"!
  тед и работят бза много пари, самоче в джоба на мафията!
  Истината боли, но е очевадна - липсва превенция, липсва работеща полиция и следствие, липсва добре подготвено обвинение и накрая естествено липсва правосъдие!
  Колко и на какво са осъдените трафиканти?
  Колко са "защитените" свидетелки?
  И къде го "гражданското общество, че нещо на хоризонта се е задал смерч от "активни граждани" и след него кьорав европроект не се види! А за ефект от проектчкай, ама надали!
  Няма хейтърство, трябва си сериозен натиск за работеща съдебна система правоохранителна такава, не да се натискат да се снимат до Цецо!

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия от GRETA били големи расисти бре. В предишни статии същата авторка ни обясняваше как проблема не бил присъщ само за циганското малцинство, а днес GRETA викат че били "уязвима" социална група.
  Според мен това е поредната инициатива направена в социалистическа Франция за да послужи за добро топло местенце на някоя писарушка без хал хабер за какво говори.
  Единственото нещо което звучи адекватно е за трафика на хора за органи, но като гледам предложенията им са смешни.
  А пък това - достъп до обезщетения. Какви обезщетения? Трафика на хора не е признат от НОИ социален риск за да има обезщетения за него. Като парламента ни одобри промени в КСО и задели фонд за такива общезщетения - тогава ще му мислим за достъпа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ужайаеми Сънародници-Българи, задаватели си въпроса "защо на всяко събитие било то с добър произход или не, му се гледа само резултата, а не причината?"
  По времето на Държавният капитализъм-ТОТАЛИТАРИЗМА, трафик, търговия и секс бизнес с хора нямаше в България.
  Защо?
  Защото първо нямахме безработица, нямаше просия а и законите ни бяха по драстично-строги за нарушителите.
  Безработно шляещите се се заставяха да вършат някаква дейност, а за децата на безотговорните родители имаше пансионати и приюти.
  Нямаше въобще открита ДИСКРИМИНАЦИЯ каквато сега навсякъде е навлязла чрез Парламентарните свади, поборства пререкания, обиди и групираната класова настървеност на;

  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мажоритетно!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  Настъпил е вече момента за ТОТАЛНА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ДА СТАНЕМ ИСТИНСКИ ДЕМОКТАРИЧНА ДЪРЖАВА!

  НАСТЪПИЛ е вече момента на ПРИЕМСТВЕННОСТТА В ОТНОШЕНИЯТА НИ.
  КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ИДЕОЛОГИИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВЕРИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!

  НАСТЪПИЛ е вече момента на конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-ОГлУПИРАЛИ фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ), в Държавният сектор!!
  Забрана на намесата им като ОГлУПИРАЛ Частeн-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума и за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано-АМАТЬОРСКИ, НО ПО ДОМОВЕТЕ, КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  ПРОКУРАТУРАТА НИ Е ЗАМЕСЕНА С МАСОНСКИ СЕКТИ ПОКРОВИТЕЛСТВУВАНИ ОТ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА!

  Съдия остава в ареста, а ПРЕСТЪПНИКА ЧРЕЗ ОTКУП-КО-ПРОДАЖБА НА ЗАКОНА (ОТКУПeн ) e на свобода.
  КОГА ЩЕ СЪДИМ; И БЪЛГАРИЯ,
  ЗА ОСТАРЯЛАТА И ДЕМЕК-оКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ, ДОПУСНАЛА ДА СЕ ОТКУП-ко ПРОДАВАТ ЗАКОНИТЕ НИ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА ВЪЗМЕЗДИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, И ТО САМО ЗА ФИНАНСОВО-НЕЗАТРУДНЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, БЯГАЙКИ ОТ ЗАКОННОТО ВЪЗМЕЗДИЕ, А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ФИНАНСОВО-ЗАТРУДНЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ, КАКВО ВОДИ ТАЗ ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАКОНА?
  ФАКТ, ПОТДЪРЖАШT ПРЕСТЪПНОСТТА В ДЪРЖАВАТА КАКТО И КЛАСОВОТО РАЗЕДИНЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ.
  А ВСИЧКИ БРЪЩОЛЕВИМ ЗА "д€мокрация".

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  Ето причините за жертвите на трафика и търговията със себеподобните, даже в РОДИНАТА И НА ДЯКОНА!

  ПОКАЗАНИТЕ ЦИФРИ СА САМО ЕДНА НИЩОЖНА ЧАСТ ОТ ОГРОМНИЯТ АЙСБЕРГ НА ПРЕСТЪПНОСТТА КОЯТО ПАРЛАМЕНТАРНО-ДИСКРИМИНИРНИ, СМЕ ДОПУСНАЛИ ВЕЧЕ И У НАС!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK