Делян Добрев заминава на Москва, за да обяви отказа от АЕЦ "Белене"

Делян Добрев заминава на Москва, за да обяви отказа от АЕЦ "Белене"

© Анелия НиколоваМинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заминава на тридневна визита в Русия, за да представи официално пред руската страна отказа на България да строи атомната централа "Белене". Целта е да се излезе коректно от проекта, без да се съдят двете държави, каза премиерът Бойко Борисов.


Решението ще бъде гласувано днес от Народното събрание, съобщи министърът пред "Нова телевизия".


Добрев напомни, че до момента за АЕЦ "Белене" платените средства са над 1,3 млрд. лева. "По-голямата част от тези средства са отишли за нещо абсолютно недалновидно според мен - да разрушим всичко, което е построено от стартирането на ядрената централа", каза Добрев и уточни, че са необходими над 100 милиона евро само за разрушаване на построеното.
И заяви, че целта на правителството е да се върви "вече в друга посока", да се построи седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" и да се изгради на площадката на АЕЦ "Белене" газова електроцентрала.


"Тази газова централа не трябва да бъде за сметка на ангажименти от страна на държавата, нито за изкупуване електроенергията, нито за осигуряване на пазари. Това може да се извърши като един частен проект, който да продава тази енергия на балансиращия свободен пазар в България", поясни министърът Делян Добрев.


Решението за прекратяването на проекта АЕЦ "Белене", изчистването на този въпрос ще доведе до подобряване на отношенията ни в Русия, заяви още енергийният министър.


Той напомни, че реакторът, поръчан за "Белене", който ще бъде монтиран в "Козлодуй", не е изплатен напълно от държавата - остават още 140 млн. евро. И той уточни, че възможността за евентуална продажба на реактора стои. Това вчера се разбра и от думите на премиера Бойко Борисов.


Според Добрев, ако реакторът се подготви за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", това ще отнеме поне 3-4, може би и 5 години. Ако започнем сега, евентуално 2021-2022 година бихме имали седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", прогнозира той. Заместникът му Валентин Николов пък заяви, че новият реактор може да заработи в "Козлодуй" още през 2018 г.


Разчитаме на мисията на министър Добрев в Русия, заяви вчера премиерът Борисов, когато обяви решението на кабинета да се откаже от проекта. Допълни, че най-вече се надява президентът Путин да удържи на думата си, че "ние ще се разделим по този проект дружески" и ще започнем работа по АЕЦ "Козлодуй".Русия може да поиска компенсации от над милиард евро, коментира обаче депутатът от левицата Петър Димитров пред БНТ. "Доколкото познавам руската страна, няма никакви аргументи те да не потърсят компенсации. А те са много добре подготвени, включително юридически, и вероятно ще спечелят делото. Това ще струва, при консервативни прогнози, поне 800 млн. евро, при по-реалистични прогнози над милиард евро, а има и по-тежък вариант - Русия да си задържат реактора заради тези компенсации", прогнозира политикът.


Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков поздрави кабинета за решението, но също предупреди, че все още всичко може да се обърка и подчерта отговорността на участниците в преговорите с Москва.


София, която спира втори голям проект с Русия след "Бургас - Александруполис", освен това продължава да разчита да бъде намалена цената на доставяния руски природен газ, отбелязва днес "Комерсант". Според източници на изданието обаче никой не е обещавал отстъпки на България по този въпрос.


РИА "Новости" пък цитира руски експерт, според когото готовият реактор за АЕЦ "Белене" ще престои на склад поне десет години. "Не може просто така един ядрен реактор да се прехвърля от площадка на площадка, когато липсват технико-икономическо обоснование и експертиза, а и изобщо няма проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй", казва Владимир Грачев, председател на обществения съвет на "Ростехнадзор", службата, която контролира безопасното използване на ядрената енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK