Около 340 докторанти от 12 висши училища ще получат по 20 000 лева

Около 340 докторанти от 12 висши училища ще получат по 20 000 лева

© Красимир ЮскеселиевНад 8 милиона лева общо ще получат 12 висши учебни заведения за развиване на научна дейност и подпомагане на докторанти. Това обяви министърът на образованието и науката Сергей Игнатов по време на церемонията по връчването на договорите на университетите.


Парите ще се използват, за да се засили интересът на около 340 млади хора към реализацията в сферата на научните изследвания. Игнатов посочи, че всеки от тях ще бъде подкрепен финансово с 20 000 лева. С тях младите учени ще могат да си осигурят участие в научни форуми, да провеждат изследвания в чужди лаборатории, да публикуват в издания.


Средствата са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а всеки един от университетските проекти е на стойност до 800 000 хил. лева. Висшите училища са кандидатствали в конкурс с проектите си, за да получат финансирането.
По думите на министъра ресурсите стигали само за 12 училища, но има още 31 одобрени проекта, които ще чакат финансиране.


Сред получилите средства са Софийският университет, Медицинският факултет на Тракийския университет, Медицинският университет във Варна, Институтът за исторически изследвания в БАН и други.

Игнатов заяви, че в България заплащането на учените, които работят по проекти на Европейския съюз, е между 12 и 17 пъти по-ниско от това на техни колеги от по-старите страни членки.


На среща в полската столица Варшава Игнатов бил обсъдил с други министри и експерти по образование искане, в което се казва, че в страните от Източна Европа трябва да се изравни заплащането на учени с това на техните колеги от западните държави. "Освен това искаме в следващата проектна схема за финансиране да има малки и средни проекти, които да получават средства", каза той.


"В момента рамковата програма е много хубава, но тя зависи от инфраструктурата и от много други неща. И важното е, когато се планира изграждането на научна инфраструктура, тя да засяга и България", посочи Игнатов. Допълни, че България ще настоява у нас да се финансира и изграждането на научноизследователски центрове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK