Темата "Белене" в парламента: От хонорара на Доган до заровените милиарди

Темата "Белене" в парламента: От хонорара на Доган до заровените милиарди

© Анелия НиколоваДесницата приветства, а левицата нарече антинационално и пагубно решението на правителството България да се откаже от проекта за АЕЦ "Белене". Днес Народното събрание подкрепи решението на правителството, като за кратко в пленарната зала дойде и премиерът Бойко Борисов. Той повтори тезата си, че всъщност БСП не са искали да реализират проекта.


Премиерът попита защо кабинетът "Станишев" не е сключил договора за строежа на втората атомна електроцентрала и не го е направил необратим, както е станало с хидровъзела "Цанков камък". Той така и не получи отговор. Припомни обаче, че заради "Цанков камък" НЕК е задлъжняла с един милиард лева.


Като засегната страна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пожела да вземе думата за реплика. "Г-н Местан, гузен негонен бяга, ДПС няма отношение по "Цанков камък" и хонорарът на лидера Ахмед Доган е свързан с други енергийни партньори. Неговите хонорари са по други хидроенергийни проекти", отвърна Борисов и насочи темата за хидровъзела към левицата.

В кулоарите ДПС демонстираха задоволството си от думите на Борисов и попитаха дали сега медиите ще спрат да говорят за хонорара на Доган. 

Макар да не участваха в гласуването, ДПС за първи път коментираха спирането на проекта "Белене". Единствен от групата по същество се изказа Рамадан Аталай. Той коментира проекторешението на парламента, внесено снощи от депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция".


"Написаното проекторешение на коляно, дори да е на коляното на на г-н Костов, е прибързано. Трябваше да има политически консултации по този изключително важен въпрос", заяви Аталай. По думите му за пореден път парламентът се поставя в услуга на еднолично решение, а е трябвало Народното събрание първо да вземе решение и да даде мандат на правителството, а не обратното.


Депутатът настоя още, че решението противоречи на енергийната стратегия на страната, която предвижда диверсификация, енергийна ефективност и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. "Възобновяемите източници вчера ги загробихте с промените в закона за ВЕИ. Колкото до диверсификацията, Путин в това решение, което българският парламент днес приема, ни казва, че ще построи руски газов реактор, токът от който ще е на непосилна цена", предупреди Аталай.


Според него против националните интереси и енергийната стратегия са и намерението за газова централа в Белене, както и пренасянето на готовия реактор в АЕЦ "Колзодуй".


Левицата пък започна да изчислява загубите от спирането на АЕЦ "Белене". Два милиарда заровихте в Белене, за такива неща се носи отговорност, заяви депутатът и бивш енергиен министър Румен Овчаров. Не сме ги загробили ние, а г-н Овчаров, отвърна му по-късно действащият енергиен министър Делян Добрев.


"Работите на принципа "след нас и потоп". По глупаво, по антинародно, по катастрофално решение не е взимано в този парламент в последните 20 години", заяви още Румен Овчаров.


Той посочи, че проектът "Белене" е изминал 4 етапа от общо 7 за строителство на атомна централа и това в България отнема осем години. Няма как това да стане по-бързо в Козлодуй, предупреди той по повод намеренията на кабинета да се строи седми блок там.


Според Петър Димитров от БСП пък ще има огромни разходи за нови проектни проучвания. По думите му неустойките, които Москва ще поиска, ще са поне 800 милиона евро. Изчисли още, че около 30 милиарда лева ще са пропуснатите ползи от това, че няма да работят два реактора в Белене.


"Атака" за пореден път посочи, че няма да има нито газ в Белене, нито нов блок в Козлодуй, а вече купеният реактор ще бъде продаден на Турция. Това обрича България на липса на ток, предупредиха от националистическата партия.


Очаквано от десницата приветстваха решението. Според Иван Костов АЕЦ "Белене" е бил "нереализируем и абсолютно невъзможен за издължаване проект", който можел да достигне цена 20 милиарда евро. Мартин Димитров пък подчерта, че България не трябва да поема непазарни ангажименти и за газовата електроцентрала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK