Над половината от семействата са от двама души

В 20% от непълните семейства бащата е този, който се грижи за децата.

© Юлия Лазарова

В 20% от непълните семейства бащата е този, който се грижи за децата.Средното българско семейство е съставено от по-малко от трима души, увеличават се хората, които живеят без брак, както и семействата само с един родител. Това сочат данните от преброяването на населението, извършено през 2011 г., обобщени от Националния статистически институт.


Над половината от всички семейства в България вече са съставени само от двама души, а една четвърт - от трима. Поне петима живеят заедно едва в 3.7% от семействата днес като броят им от 1965 г. досега е намалял три пъти, сочи статистиката.


Малко под половината от всичките 2 млн. семейства в България са пълни, това означава, че в тях живеят заедно двамата родители и неженените им деца. Делът на тези семейства обаче намалява през последните години.
Около 300 хил. са само с един родител, като в четири от пет случая това е майката. Техният дял нараства от 7.7% през 1985 г. до 13.7% през 2001 г. и 14.7% през миналата.


Друга тенденция при непълните семейства е, че се увеличава броят на неженените самотни родители - от под 5 хил. през 1985 г. на близо 57 хил. през 2011 г. 


Между последните две преброявания нараства значително броят на двойките, които живеят без брак - увеличението е близо два пъти  до 888 хил. души, констатират статистиците.  Този вид съжителство е най-популярно сред хората, които никога не са се женили - над три четвърти от двойките. Едва 16.7% са разведените , а 3% - вдовците.


Най-много многодетни семейства има в областите Сливен (8.8%), Пазарджик (7.2%) и Кърджали (6.9%) , а най-малко - в София (2.9%), Перник (3%) и Габрово (3.1%)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK