Плевнелиев пожела до 2020 г. да се ходи на ски с метрото

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен ПлевнелиевДо 2020 г. метро от София до ски пистите на Витоша, велоалея по протежението на Дунав, свръхмодерен музей по Черноморието и лифт, който свързва Царевец и Арбанаси. Това според президента Росен Плевнелиев са проектите, които България може да осъществи.


София може да бъде единственият град на планетата, в който хората да могат да ходят на ски с метро, заяви Плевнелиев на конференцията "Стратегическа инфраструктура, България 2012".


От Скопие, Солун, Белград, Букурещ хората могат да се качат в края на работния ден в колата си или за един час да кацнат на летище София и оттам да се качат на метрото към ски пистите на Витоша, даде пример президентът.
"Като министър на регионалното развитие неведнъж съм изтъквал, че инфраструктурата е водеща предпоставка за конкурентоспособност и бъдещо развитие. Когато говорим за стратегическа инфраструктура, не трябва да мислим само за пътища и пречиствателни станции. За да успее България през следващите десетилетия, приоритет трябва да бъдат 10 или 20 проекта, които да отприщят икономиката", каза Плевнелиев.


Нека да правим туризма, както трябва, ако ще правим електронно правителство - да се отделят нужните пари за неговото развитие, призова Росен Плевнелиев. Според него не бива ограничените ресурси на страната да се разпръскват в хиляди малки проекти.


"Всеки знае формулата 7-7-2-1 - седем магистрали, седем скоростни пътя, два моста и един тунел. Няма кой да подмени вече този приоритет. Всички политически партии са "за". Независимо кой е на власт трябва да работи в правилната посока", отбеляза още той.


Президентът посочи като стратегически сектори биоземеделието, производството на храни, информационно-комуникационните технологии, индустрията за човешкото здраве, които да бъдат облечени в ясни идеи и решения от страна на правителството.


Магистралите "Хемус" и "Струма", ВиК секторът, жп транспортът, енергийната ефективност са тотален приоритет и трябва да намерят своите измерения във фискалната рамка, заяви още той.


"Убедени сме, че в скоро време българите ще пътуват по жп линии за три часа от София до Бургас в климатизираи влакове с интернет връзка. Ако БДЖ сега са пред фалит, то ние знаем, че през 2020 г. огромна част от стоките между Европа и Азия ще трябва да минава през България и железниците ще се модернизират.


Летището в Стара Загора също има голям потенциал - то се намира на пътя на три европейски коридора и може да стане логистичен хъб за стоките по направленията между Азия и Европа. Стара Загора и Пловдив могат да бъдат българският регионален клъстър за логистика.


В Русе също има изоставено летище. Не би ли могло през 2020 г. Русе да стане център на българския клъстър за биоземеделие, да се направи и индустриална зона, която да захрани пристанището и летището с възможностите за експорт на земеделска продукция", разсъждава още Плевнелиев, за когото липсата на идеи е най-лошото за едно общество и държава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK