Въпросите, които остават, след "Ура" за АЕЦ "Белене"

Въпросите, които остават, след "Ура" за АЕЦ "Белене"

© Надежда ЧипеваРешението на правителството да спре проекта АЕЦ "Белене" вчера беше потвърдено от парламента. Аргументите колко разумно е то и стратегически, и икономически са ясни отдавна. Дори негативните реакции и от къде ще дойдат бяха предвидими. След оживлението от голямата новина и първите отзиви, обаче останаха важни въпроси без отговор и се появиха нови:


Възможно ли е готовият реактор за "Белене" да се използва за АЕЦ "Козлодуй"?


Накратко отговорът е, че теоретично това е възможно, на практика е трудно, ще изисква време и не е ясно каква ще е цената. 
Колко ще струва монтирането на реактора за "Белене" в "Козлодуй"?


Управляващите засега не могат да кажат. Твърдят само, че ще е определено по-евтино, тъй като поне няма да се налага изграждане на връзки за свързване с електропреносната мрежа и назначаването на много нови хора.


Колко по-евтино обаче - не е пресметнато. България трябва да доплаща на руската страна около 140 млн. евро за реактора. Той обаче не може да се мести просто така от една площадка на друга. Няма отговор какви промени ще се наложат и колко ще струват те. Това няма и да са единствените средства, които допълнително трябва да се вложат.


Тепърва трябва да има проучвания на площадката в "Козлодуй", изработване на проекти, екологична оценка, процедури по лицензиране, които са тежки и продължителни. Без тях не може да се мине, независимо че става въпрос за монтиране на реактор във вече съществуваща ядрена централа. Управляващите предполагат, че ще излезе по-евтино, отколкото инвестираните до момента (по различни твърдения от 1 млрд. до 1.5 млрд евро) средства за подобни дейности в "Белене", но дори прогнозна сума все още не е съобщена.


Не е ясно и колко време ще се подготвя теренът в "Козлодуй" -  дали по-дълго от шестте години, за които се очакваше да стане "Белене"? Ще смогне ли България да го направи за около 7 години, както изчисли премиерът или ще трябват около 15 години - по сметки на левицата?


Къде и колко време ще се наложи да се съхранява реакторът, който е в Русия? 


Преди седмици "Ижорските заводи" обявиха, че са приключили с контролното сглобяване на корпуса на първия реактор за "Белене", който може да бъде доставен тази пролет.


Повече яснота за съдбата му може би ще дойде днес след срещите на енергийния министър Делян Добрев в Москва.


Управляващите засега не изключват категорично възможността реакторът да бъде продаден. Затова би трябвало да изяснят на каква цена могат да го предлагат.


Каквато и да излезе цената на решението за 7 блок в "Козлодуй", според първите коментари тя ще бъде далеч по-малка от цената на парогазова централа в "Белене", за която спомена Борисов, без да е ясно дали е поел твърдо обещание за такъв проект към Путин като алтернатива на спирането на АЕЦ "Белене" или това е само вариант. 


И тук следват други важни въпроси:


Кой ще строи газовата централа, с какъв газ ще работи, кой ще купува тока и на какви цени?

От ГЕРБ обещават, а от десницата искат проектът да е изцяло частен. Чуждестранният инвеститор трябва сам да поеме строителството, а България няма да има никакви ангажименти - нито за изграждането, нито впоследствие за купуването на тока и неговата цена. Ако има интерес, ако някои инвеститор поиска и си поеме ангажимента сам да си търси пазарите - добре е дошъл, е тезата на управляващите в случая. При тези условия дори хора в десницата обясняват, че не ги интересува дали строителят ще е руската "Газпром", каквито слухове се появиха веднага.


От лявата опозиция репликират, че при тези условия никой инвеститор не би вложил средства. И подозират, че има далеч по-сериозен ангажимент към Русия извън празното обещание - "ако ви е изгодно, елате".


Управляващите репликират, че обвързаности няма. И посочват, че в решението на парламента се казва, че България само ще проучи условията за изграждане в следващите години на газова централа.


Има ли обещание и знаят ли в Русия, че няма обещание?


Друг въпрос е с какъв газ ще работи евентуалната бъдеща централа. Засега към България тече единствено руски. В сряда лидерът на СДС и председател на икономическата комисия Мартин Димитров отговори, че не се притеснява от това, тъй като България ще изгражда алтернативните газови трасета с Турция например, откъдето можем да чакаме азербейджански газ.


В четвъртък обаче Петър Димитров от левицата заяви, че при вчерашното закрито заседание на икономическата комисия премиерът е информирал - по турската тръба няма да тече транзитен газ, а ще е само руски. Неофициално и с недомлъвки и други политици потвърдиха информацията. Така осигуряването на бъдещата централа с алтернативен газ - например през Румъния, Сърбия или пък шистов (чието проучване от страна на американската "Шеврон" в България беше спряно с мораториум от парламента) пак остава висяща тема.


А колко ще струва токът от газова "Белене", кой ще го купува и как ще се отрази това на цената и на тока, и на газа - изчисления няма. Притеснения буди както постоянно нарастващата цена на газа, така и изследванията, че този източник на енергия е на изчерпване, а произвежданата по този начин енергия е една от най-скъпите.


Ще има ли и какви претенции "Росатом"?


При варианта "Козлодуй" хипотетично трябва да се предвиди и евентуален иск на руската "Росатом" срещу България, който някои изчисляват на поне 800 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов изрази надежда с президента на Русия Владимир Путин "да се разделим дружески" по този проект, какъвто ангажимент Путин бил поел в разговор с него. От Москва обаче дойдоха знаци, че разделянето може да не е дружеско. "Росатом" зае твърда позиция и обещава да се бори за всяка буква в договора.


От срещите на Делян Добрев днес в Москва се очаква да договори най-изгодно излизане на България от проекта. Дали и какво ще успее министърът ще е ясно след часове. Всички, които познават преговори с руската страна са предпазливи до скептични. Затова каква ще е истинската "цена" на очаквана "дружеска" раздяла може да не проличи веднага.


Какво стана с доклада на HSBC ?


Финалният доклад на консултанта - британската HSBC - беше отгалан, чрез него се удължаваха и споразуменията с руската страна. Очакваше се премиерът да го чете тези дни и изводите му да бъдат представени. След обявения отказ, той беше почти забравен. Някои експерти предположиха, че написаното в него е повлияло за спирането на проекта, други цитираха евентуални заключения, но официално няма информация за доклада и заключенията му.


А за цената на консултацията (около 2 млн. евро) е добре българите да научат каквото и да пише в него.


Окончателно ли е наистина решението за "Белене" ?


Премиерът каза категорично "Да".


Ще има ли наистина нов стил в работата по енергийни проекти от кабинета "Борисов" ?


След разумния ход със спирането на проекта "Белене", правителството има възможност да покаже нов професионален подход към развитието на енергийните проекти. Като осигури прозрачност върху бъдещите планове, цената им, нуждите и потенциалните пазари итн.


В изявлението си по време на правителственото заседание в сряда (то се прави с ясното съзнание, че после става публично - тази част стенограмата беше разпространена веднага - бел.ред.) Борисов зави, че "руската страна няма никаква вина за този проект. Те произвеждат реактори – който иска, да ги купува. Компрометирането на проекта "Белене" идва от неговите първоначални стъпки...Защо казвам, че е компрометиран проектът още с неговото стартиране? И тук има гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение. Ние като членове на Европейския съюз прекрасно знаем, че конкурсното начало на всяка една поръчка е водещото за нейната прозрачност, публичност и гаранция за един качествен проект." 

Ако не приложи тези изисквания към предстоящите решения как ще се действа с готовия реактор, с идеята за газова централа, с преговорите по други проекти с Русия и гаранции, че те няма да генерират нова гигантска корупция (част от прогнозите преди две седмици бяха, че "Белене" естествено няма да се случи, но ще се отлага още година-две, за да продължи да се краде каквото е възможно около него - бел.ред.) , премиерът и екипът му рискуват да получат същата оценка за работата си, каквато Борисов даде за спряната втора АЕЦ - "лъжа и балкански трик". И тогава разочарованието на почти цялото общество, което сега реагира с "Ура" и "Браво", ще е много по-силно.


Вашите въпроси какво още е важно след спирането на проекта за АЕЦ "Белене" споделяйте във форума под текста. "Дневник" продължава да следи темата и какви ще са отговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  изключително добър анализ и най вече ясен !

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Мисля, че е крайно време, всичко, договаряно и подписано по отношение на АЕЦ Белене да се качи в интернет, да могат хората да го прочетат, и всеки ще може да си направи изводи.

 3. 3 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Според мен,Борисов правилно е схванал,че сега е моментът за съдбоносни решения и договорености в областта на енергетиката.Но дали ще му стигнат силите с тези млади министри почти без управленски опит ще поживеем и ще видим!

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Каквито и да са въпросите след "УРА", отговорите им са по-лесни, отколкото след евентуалното "ДА" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво разбира мутра от ядрена енергетика?

 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Какви въпроси?

  Избегнахме ОГРОМЕН риск да фалира АЕЦ"Белене" и от нашите данъци да бъде платено почистването на радиоактивната площадка.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Питам се, при толкова пари, хвърлени на вятъра, два милиарда евро дотук, ще има ли наказани, ще бъде ли потърсена отговорност на някого?
  Това са пари, които е можело да отидат за нещо належащо - здравеопазване, инфраструктура ...

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  "Въпросите, които остават, след "Ура" за АЕЦ "Белене""

  1.Първие въпрос: Колко пари комисионна е взел Гоце и до кога трябва да ги върне?
  2.Втори въпрос:Колко пари комисионна е взел Р.Овч и до кога трябва да ги върне?
  3.Трети въпрос:Колко пари комисионна е взел Р.Петков и до кога трябва да ги върне?

  Отговора на тези три въпроса,ще освободи България от въпросните предатели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Изключително тенденциозен анализ, ако ставаше въпрос за американска АЕЦ, не само щяхме да я строим, ами щеше и да е двойно по-скъпа. И Костофф и Борисов щяха да измислят 100 причини за да я построят.

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Цялата тази история напомня поговорката "искахме да го направим както трябва, а се получи както обикновенно".
  Чудно ми е как "самолетът" о6те не се е разбил, след като реално няма пилот, някаква група маймуняци натискак копчета, крякат (или доволно, или упла6ено, в зависимост от цвета) когато някоя лампичка светне, оставят след себе си пълен хаос и усе6тане за безпътица и безхаберност.
  Въпроси много, логични и какви ли не... Отговори - едва ли има, по простата причина че или истините са твърде нелицеприятни, или просто няма линия, няма политика, ами има спретване на "стратегии" един вид "на коляно" и действия на принципа "давай да даваме". Ре6ението е ПРАВИЛНО, но начина по който се стигна до него, както и отворените въпроси оставят в "публиката" едно горчиво усе6тане.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Най-важният въпрос е: Възможно ли е въобще използването на ядрената енергия за мирни цели? И верният отговор е: НЕ! Извода: Затваряне на всички АЕЦ по света! Край на дискусията.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#7:"deltalink"]Питам се, при толкова пари, хвърлени на вятъра, два милиарда евро дотук, ще има ли наказани, ще бъде ли потърсена отговорност на някого?[/quote]

  Вече станаха "два милиарда евро".

  Другат седмица ще са пет.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"deltalink"]Питам се, при толкова пари, хвърлени на вятъра, два милиарда евро дотук, ще има ли наказани, ще бъде ли потърсена отговорност на някого? [/quote]

  Ако сумираме бъдещи претенции на рашъните ще станат около 3 милиарда. Т.е. ще сме платили половин АЕЦ, а няма да имаме нищо!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#13] от "Курт Деликуртев":

  А колко ще струва почистването на АЕЦ"Белене" на данъкоплатците, ако АЕЦ"белене" фалира?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И Газовата централа е чака същото бъдеще ,каквото на Аеца,тоест никакво!

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#13] от "Курт Деликуртев":

  Половин АЕЦ е 5 млрд евра, без лихвите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#14:"Distributed"]ако АЕЦ"белене" фалира? [/quote]

  В света досега няма фалирала АЕЦ, но в България всичко е възаможно!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 18. 18 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 619 Весело

  ДОБРЕ БЕ! МОЖЕЛО ЗНАЧИ ДА ПИШЕТЕ И ПОЛЕЗНИ СТАТИИ!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 19. 19 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "поне няма да се налага изграждане на връзки за свързване с електропреносната мрежа"

  Не е така. Енергийната инфраструктура (т.е. връзки и подстанции за свързване с енергийната система) в Козлодуй са изчислени и изградени за съществуващата централа. За новия реактор ще трябва и нова инфраструктура.

  Остава и въпросът за заместващите мощности, т.е. в системата трябва да има ресурс, който да замести 1000 МВт, ако по някаква аварийна причина реакторът отпадне временн (грубо казано спре).

  Остава и въпросът за сигурността. Не е добре в една централа да се концентрират няколко големи мощности, тъй като при екстремни причини (земетресение, терористична атака и др.) са застрашени всички.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ех, журналя ... Толкова да няма един, дето да намери копие на договора, ами си плямпаме наизуст.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 21. 21 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Браво Юлияна!
  От всичките обяснения в които се замотаха политиците станаха ясни само взаимните обвинения.
  Явно анализите ще бъдат дело на журналистите.
  За евентуалните негативни последствия от решението /за което аз принципно не съм против/, не се говори, а само се дава тон за "Ура". Оказва се, че капаните са много и много дълбоки.

 22. 22 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "Курт Деликуртев":

  Това, че АЕЦ досега не е фалирал не е никакво доказателство, че АЕЦ не може да фалира.

  Опитай пак, но този път по-сериозно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Тия въпроси не са важни, с изключение на предпоследния.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  [quote#2:"442"]Мисля, че е крайно време, всичко, договаряно и подписано по отношение на АЕЦ Белене да се качи в интернет, да могат хората да го прочетат, и всеки ще може да си направи изводи[/quote]
  Това е изключително важно и налжотилно да се направи. Защото всред читателите на този сайт има достатъчно грамотни хора, чиито възможности да вникнат в и анализират тези документи са на порядъци по-високи от тези на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, например, на които българският избирател е поверил стопанисването, както на територията България, така и на народът, който я населява.

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]"Въпросите, които остават, след "Ура" за АЕЦ "Белене"" [/quote]

  И четвърти въпрос - колко пари е взел царят и колко министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски, по чието време бе взето решението да се изгражда "Белене":
  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/03/blog-post_8169.html

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Готовият реактор го карайте у Сирищник, да поседи засега там на двора, до външния клозет, вляво.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 27. 27 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ядрената енергетика не е като да пасем овце, да садим картофи и да изнасяме проститутки. За съжаление, някои хора още живеят с полюции за ДС, агенти, милиция и комунизъм. СССР го няма. Свикнете с това. Русия винаги е имала имперски амбиции, както и САЩ. Та, кой малоумник мисли, че "мирния атом" е скъп? Просто, както често се случва, нашите тарикати продължават да смучат... смучат... смучат. И още нещо - пАри нема, действайте

 28. 28 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Лимитиране на щетите.
  Никой няма да върне никакви пари , но поне няма да се задължава данъкоплатеца за десетилетия напред да плаща нещо с неясна полза , а иначе за всички предложения за път напред в енергетиката , предстои сериозна работа , преценка и финансова обосновка.

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#22] от "Distributed":

  Принципно е прав. Не може да фалира. Загубите ги прехвърлят на данъкоплатеца и готово.

  То и с Козлодуй е така - инвестицията, подръжката и загубите за сметка на данъкоплатеца. Печалбите в джоба на ядреното лоби.

  Е как да има фалирал АЕЦ? Няма такъв филм.

 30. 30 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Г-н Борисов хвана последния влак за Преизбиране. Трябва да му се признае нюха за самосъхранение ..... в шаха има подобна стратегия жертваш основна фигура ( известен имидж за пред руската страна и бандитски структури ) зада лъснеш бретона в края на играта. И така АЕЦ стратегическия прокет на ПОСТ СЪВЕТСКА русия за кастриране на нашите планове за постепенно ИЗЛИЗАНЕ от енергийната и технологична зависимост от съветските технологии не успя а беше спрян. Браво УМНО г-н Борисов . Но вие знаете че все пак ДРУарете и ДруааркЕте от Разните кланове в БКП-БСП-КПСС-ПУТИН няма да ви простят това "предаване на техните кланово пратийни интереси и РУСКИ ИНТЕРЕСИ". Сега ще се опитат да дискредитират всичко де що е свързано с енергетика зада СПЛАШАТ останалата част от зрителите т.е. НАС какво ЩЕ НИ СЕ СЛУЧИ ако не искаме да им ядем Л...ната. Да се надяваме че ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ще ни удари едно енергийно рамо като започн еда инвестира повече в енелтийна ефективност и ни помогне в ДИВЕРСИФИЦИРАНЕТО НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ. ЗА съжаление сами неможем да се СПРАВИМ. Бутането на проекта за АЕЦ би било хубаво и да се придружи и със сероизен анализ КОИ ДРУАаарки И друаари са участвали с "МАРКСИСТКО ЛЕНИНСКИ -пардон капиталистически плам" при ошушкването на държавни средства за правене на НИЩО практически. И дасе повдигнат обвинения. ПримЕрно един пламенен радетел на БЪЛГАРО СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА и кат РУСИЯ НЕМА ДРУГА е Друаара Р. Овчаров .... или или Друарара заслужилята народен артист и лапач Доктора на БАНДИТСКИТЕ науки и ГОРД ПРИТЕЖАТЕЛ на АМЕРИКАНСКА ВИЗА друарааа Р.ПЕТКОВ ... и други знайни и не знайни притежятели на партийни билети лапачи насъвременен БАНТУСТАН ..все изпечени КОМУНАСОЦПИТЕЦИ. Все пак трябва де се осветли и пътеводната зведза за енергийния ГОЛЯМ ШЛЕМ Друуара заслужилия лапач и играч и ... е...ч ПЪРВАНОВ. Това са все СОЧНИ НАТЮРЕЛИ от ПРЕХОДА на ЧЕРВЕНИЯ КАПИТАЛ в ЧЕРЕН КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ. ТАка на последното лице и ДРУААРА сТАНИШЕВ ще им стане много интересно да се клепат пред друаарите и друаарките кой къде И е СГОМНИЛ в провеждането на СаВЕТСКИИТЕ интереси в България и разбира се кой ще е с ПО ГОЛЯМ ГЪЗ да стане председател на БКП-БСП.КПСС....

  НА хайирлия дЬ ЬЕ!!!

  Claus von Stauffenberg
 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  +

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на valerie10
  valerie10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой прави ли връзка между отказа за Белене и назначаването на новия посланик на България в Азербайджан Мая Христова ?

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#24] от "Realistka":

  Нищо такова няма да се случи. Води се търговска тайна. И тъй като търговията по същество е на държавно ниво, би придизвикало дипломатически скандал с Русия. Най - малкото защото документално ще лъсне, че половината политици в България са на заплата в Кремъл

  Не, че германски канцлер не е на сладка позиция в Газпром де... Руснаците умеят да вербуват политици, спор няма.

 34. 34 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бъдете сигурни, че първият въпрос, който Путин ще зададе на Делянчо след здрависването, ще е следния: "Вие в Америка ли станахте масон, или в България?"

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  ВЪПРОСЪТ НЕ СЕ Е ПРОМЕНЯЛ:

  РАЗСЛЕДВАНЕ - ПРОЦЕС - СЪД

  за
  МЕГА КОРУПЦИОННИЯТ СКАНДАЛ
  на 21-ви ВЕК

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И най-накрая последно съд за всички виновни допуснали пладнешкия обир на българската държава 30 години назад !!!

 37. 37 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На мене ми станаха ясни няколко неща. Първо - токът за бита ще поскъпне с поне още 80 процента в близките 5-6 г. и ще стане невъзможно да се използва за отопление от гражданите. Второ - масово ще се премине на дърва и въглища и ще има масова сеч на гори - къде законна, къде не. Цената на тока за бизнеса, която е вече почти около средната за ЕС (за разлика от битовата цена, която е най-ниска все още), явно също ще покачва и никакви мерки за ен. ефективност няма да помогнат и да спрат покачването на производствените цени на всичко произведено у нас. И вследствие на горното отново ще се генерира безработица или в най-добрия случай, няма да има подобрение със сегашното положение.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 38. 38 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "Claus von Stauffenberg":

  +++

  الرجل الكبير
 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#30] от "Claus von Stauffenberg":

  Не е така. Макар и правилно, това решение, носи електорални негативи за Борисов и му подлива вода за следващите избори.

  Ганьовците и Андрешковците искат АЕЦ. Гоце много хитро го усеща това и се басирам на бас, че основна точка в предизборната програма на БСП ще е, изберете ни и размразяваме Белене. Ще станем могъщ износител на ток!

  Вече тече боя за гласовете на глупаците от Атака и РЗС. Борисов с този си ход ги загуби.

 40. 40 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 551 Неутрално
 41. 41 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  Гледай сега:

  До коментар [#17] от "Курт Деликуртев":

  Сещам се за поне два АЕЦ-а, които спряха да работят, да съществуват, един вид фалит, и всички следващи разходи бяха прехвърлени на секундата върху данъкоплатците - АЕЦ"Чернобил" и АЕЦ"Фукушима".

  Икономическия фалит, като механика, няма да е нещо коренно по-различно.

  Шефа на АЕЦ-а казва:

  "Сметките на АЕЦ-а са на нула. Не можем да си продадем тока на тези пазарни цени, не сме конкурентни, не можем да плащаме заплати, нямаме пари за профилактика, не можем да плащаме охрана, не можем да купим ново ядрено гориво, не можем да плащаме за съхраняване на ядрените отпадъци, нямаме пари за почистване на радиоактивната площадка."

  Какво правим?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 42. 42 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  Въпросът:


  - Какво можехме да направим с

  откраднатите 1-2 милиарда ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 43. 43 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#9:"_dan_"]Изключителн тенденциозен анализ, ако ставаше въпрос за американска АЕЦ, не само щяхме да я строим, ами щеше и да е двойно по-скъпа[/quote]
  Лошото е, че никой не разбра колко ще струва АЕЦ Белене. За С 1 реактор от 1000мгвт щеше да е около 1,5 млрд евро, с 2 около 2,5 млрд, после станаха 4,3, след година 6,3, накрая почна да се говори за над 10 млрд заради някаква инфлация в Русия от 51%.
  Така че нямаш никаква база за твоите твърдения.

 44. 44 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Но от където и да се погледне вече и с невъоръжено око се вижда пукнатината от където ще започне разрушаването на

  100%вата енергийна зависимост. България вече няма и няма да продължава

  да бъде унизена пред руската государсвинщина като грешницата пред божеството в дома на фарисея.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dehumanizer":

  Най- добре в Банкя!!!

 46. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#17] от "Курт Деликуртев":
  [quote#17:"Курт Деликуртев"]В света досега няма фалирала АЕЦ, но в България всичко е възаможно!! [/quote]
  Твърдя че въпросът за АЕЦ "Белене" , заедно със замълчавания въпрос за Хранилището за отработено гориво е един от най-важните за нас, българите. Това ми мнение намери потвърждение в изказването на Първанов по Канал 1, който каза, че ако следващите избори бъдат спечелени от БСП, то проектът "Белене" ще бъде възобновен.

  Много обичам да чета мнения на "родолюбиви" българи, които целодневно и целонощно не излизат от форума, но не са пропуснали отдавна да се заселят в една западноевропейска страна, където да "страдат" заради нас!
  пп. Когато влязох в този форум същият родолюбец носеше невинния ник "Кур до колянков" или нещо подобно. Все заради нашето добруване! Вслушайте се в неговото чуруликане!

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 47 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Решението е : дават се милиардите на цесия на сг груп както правят мобилните оператори и те Цесионерити на всеки пет минути званят на боко да му напомнят 4е има да връща няколко милиардчета

 48. 48 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#8:"lz2"]Колко [/quote]
  и разбира се: 4. Колко пари са платили ГЕРБ за 3 години, и колко още ще плащат!
  5. Колко неустойки ще се плащат от следващото правителство!
  6. Изкопаемите горива привършват, ВЕИ са доста скъпи, и не се знае колко ще поевтинеят, ако след 20 години токът стане безумно скъп, кой ще е виновен!

 49. 49 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  След "Ура"-то, най големият въпрос си остава "Какво пише в доклада на HSBC?
  Това е въпросът, който трябваше да бъде на първо място. Той щеше да даде отговор и дали решението за отказа от АЕЦ Белене е правилно и дали трябваше да има "Ура" изобщо

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 50. 50 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "От ГЕРБ обещават, а от десницата искат проектът да е изцяло частен. Чуждестранният инвеститор трябва сам да поеме строителството, а България няма да има никакви ангажименти - нито за изграждането, нито впоследствие за купуването на тока и неговата цена." Национални предатели! Както всички досегашни действия на Костов и клика!

 51. 51 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  До журналистката Юлиана Колева
  До Економедия

  Прочетох с внимание статията, тъй като търся поне един журналист в Б-я който да не обслужва американскта версия и пропаганда.

  Мойте въпроси са:

  Защо Борисов бърза да застрои площадката с газова централа, за да не може да се ползва лиценза, даден ни преди 31 години от (IAEA) за построяване на атомна централа?

  Защо не разкажете за механизма, по който американците забраняват изграждането на втора АЕЦ в Белене?
  Разкажете за техните доводи да не искат в Белене да има АЕЦ!
  Това че руският проект е отказан - чудо голямо! Ние имаме лиценз за строеж точно на тая плоадка, ако тя се застрои с ненужна никому газова централа ние губим лиценза.
  А френската арева, амеиканскояпонската уестингхаустошиба и други могат да построя нова атомна централа с този лиценз.

  Защо американците ни забраняват да го ползваме?

  Чакам рекация!


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#41] от "Distributed":

  Не става. По принцип АЕЦ работи с дългосрочни договори. Демек това дето е днес като гориво и продаден ток е договорено преди години.

  Освен всичко друго АЕЦ не може просто да бъде спрян и зарязан. Защото самото спиране и извеждане от експлоатация струва ужасно много пари. Малките блокове в Козлодуй нали знаеш колко пари изядоха...Не че ги калкулират в цената на тока де, те са загуби платени от данъкоплатеца (вкл. европейския) не са проблем за ядреното лоби. За тях само печалбицата.

 53. 53 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 484 Любопитно

  До коментар [#50] от "kirkor":

  Това сарказъм ли беше?

 54. 54 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ПОЛИТИЦИТЕ И ТЯХНОТО ЛЮБИМО ВРЕМЕ "ЩЕ"

  Както ви предричах - Плевнелиев си отиде на мястото в Президентсвото където ще се наговори и напътува на воля! Спомняте ли си моята мисъл "Там където свършват магистралите на говорене на Плевнелиев започват пътищата на мислене на народа" При Плевнелиев времето и преди и сега е все "ЩЕ", докато народът трябва СЕГА да се бори със санирането на Лилито,което ще му струва само 5000лв. , с незаконните остъклени балкони на Плевнелиев/Павлова/Гечева със скъпите яйца на Миро с мисли за щастливите кокошки, с махането на въздушните кабели и прокарването им под земята за интернет, което ще доведе до поскъпване и на тази услуга, с повишаването на цената на топлото и ел.енергията, с повишаването на горивата, с по-тежките условия за честен бизнес (кой луд измисли новите касови смс апарати), с ниските заплати/пенсии, с прекаленото говорене и липса на реформи и напредък, все по-влошаващото положение на здравеопазването и все по-калпавите министри на това здравеопазване.....всичко това го вълнува народа СЕГА, но не и УПРАВЛЯВАЩИТЕ, те са си все във времето "ЩЕ" и интегрирането на правилата и формулите !
  Р.Плевнелиев: "Всеки знае формулата 7-7-2-1 " ???? !!!! .........това го оставам за коментар на психолозите и психиатрите Пестете тока - сметките ни растат от ден на ден!

 55. 55 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "От лявата опозиция репликират, че при тези условия никой инвеститор не би вложил средства."

  В това специално са прави. При цените на природния газ в Европа за промишлени потребители (включително и за електроцентрали) производството на електроенергия на база природен газ е неизгодно. Данни за тези цени има на следния линк:

  http://www.energy.eu/#Industrial-Gas

  Удобството на тези данни е, че са изразени в киловатчас топлина на изгаряне на горивото. Като се раздели тази цифра на к.п.д. на една паро-газова централа (който може да достигне 50-60%), се получава че горивната компонента в себестойността на електроенергията е над 120 лв. за мегаватчас. Като се сметнат и разходите за квоти за емисии и останалите разходи, себестойността на електроенергията отива над сега действащата преференциална цена за вятърна електроенергия например.

  Някой ще каже - ама цените на природния газ могат в бъдеще да намалеят. Действително в момента има такова намаление в САЩ - но то се дължи на комбинация от фактори, които в Европа не присъстват. По дългосрочни прогнози се очаква цените на природния газ по-скоро да растат, при това с по-бърз темп от цените на въглищата, да кажем.

  При така създалото се положение може би си заслужава да се разгледа отново едновремешният проект за водноелектрическа централа при Никопол-Турну Магуреле.

 56. 56 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#46] от "Realistka":

  Не му обръщайте ВНИМАНИЕ ТОЛКОВА МУ е К..О. Платен лаладжия... Пропускайте го. Но модераторите е хубаво да го издялкат един СЪВЕТСКИ ДРУАААР по малко. Предполагам на никого няма да липсва! Нали така !

  Claus von Stauffenberg
 57. 57 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  белене струва на данъкоплатеца 4 милиарда ако се сметнат и разходите по тошево време а сега трябва да се плати веднага ако искаме да няма лихви и милиард евро компенсации за готовия реактор .но няма страшно парите ще се вземат от пенсионерския фонд.пенсионерите ще плащат

 58. 58 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Гражданин":

  В Банкя беше предвидено да се сипват радиоактивните отпадъци, ако Боко беше пуснал проекта.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  "След разумния ход със спирането на проекта "Белене", правителството има възможност да покаже нов професионален подход към развитието ..."

  Само този цитат е достатъчен за да се види пристрастността на статията, прикрита с привидна критичност. Фактът че изобщо се обсъжда възможността за някакъв 7-ми блок в Козлудуй показва пълна некомпетентност по темата. Никакъв нов блок няма да има, нита реактора ще мръдне от Русия най-вероятно ще получим символична сума за него срещу ангажимент да не ни съдят за неустойки в добрия вариант, в лошия можем да не получим нищо. А решението за газовата централа е също толкова идиотско колкото и това за 7-ми блок и няма никакъв шанс да се реализира защото изобщо не е обмислено.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ѡлегъ":

  Споко бе! Не разбрали, че това с парогазовата централа е кьорфишек за замазване на положението. Няма да се строи.

  Егати наивния народ, елементарни ходове не можете да прозрете.

 61. 61 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#15:"kamski"]И Газовата централа е чака същото бъдеще ,каквото на Аеца,тоест никакво! [/quote]-Разбира се.Газова централа в Белене е поредния Бойковизъм. 7-ми блок в Козлодуй също.Прехвърляне ,отлагане,тупкане на топката ... още 12-15г. Целта е:
  -1.Защита интересите на "традиционните инвеститори"!!!
  -2.Скопяване на възможността за възраждане на каквато и да е индустрия.
  -3.Обезлюдяване на територията.
  -------

 62. 62 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#51] от "Ѡлегъ":

  Виж сега, драги ми представителю на Петата колонa, "забраняват" ни руснаците, а не американците. Предполагам се досещаш защо.
  Не се беше замислял, а?

 63. 63 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дайте площадката на емира на Катар ,безплатно !

 64. 64 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 890 Неутрално

  пропуснали сте най-важния въпрос: "Намалява ли енергийната ни зависимоста от Русия с това решение?" и за съжаление краткият отговор е "Не".

  Истината ни прави свободни.
 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#49] от "Neyk":

  Мислиш ли? Аз каквото и да пише в тоя доклад, не бих го приел за чиста монета. Най-малкото защото заплащането на ХБСЦ нараства главоломно ако дадат положителна оценка.

 66. 66 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si":

  Трагедията е, че и 100 пъти да им го повторим това на радиоактивните лумпенизирани фанатици пак няма да ги проумеят тези неща.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 67. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  А 7-и блок в АЕЦ Козлодуй има всички предпоставки да се случи. Друг е въпроса дали с руския реактор или с нов търг.

  Просто това си беше разумното решение, още преди 30 години. Белене въобще не трябваше да се отваря, всичкия тоя ресурс да беше вложен в Козлодуй, вече щяхме да имаме работещи 2 реактора. Но Гоце и компания искаха Белене, защото там лапачницата е по - голяма. Е задавиха се

 68. 68 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  Ето ги въпросите:


  - КАК СЕ СТРОИ АЕЦ - БЕЗ ДОГОВОР ??!
  - КАКВА Е ЦЕНАТА НА АЕЦ-а ?!
  - ЩО ЗА ПРОЕКТ Е ТОВА ?!

  ТОВА Е
  МЕГА КОРУПЦИОНЕН
  БАЛКАНСКИ ТРИК ЗА КРАДЕНЕ НА МИЛИАРДИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 69. 69 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Готов е най-големият фотоволтаичен парк на Балканите, в който са инвестирани над 350 млн. лева. Той се намира в България – село Караджалово в община Първомай и работи от март. Пиковата му мощност е 60.4 мегавата, разположен е на площ от 100 хектара, което е еквивалента на 100 футболни игрища и има повече от 214 000 соларни модула.
  Инвеститор е американската компания SunEdison
  ха, а честито, нови 20% към тока, а ние тука си приказваме за някакъв АЕЦ!

 70. 70 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#69] от "ban":

  Тъпото е, че вие - атомните лунатици - си мислите, че същия проект след 10 години ще струва същите пари

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 71. 71 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#65] от "niakoi_si":

  Да, познат ми е твоя подход. Не вярваме на никого, защото има интерес да ни прецака. На професорите геолози не вярваме дали е опасен шистовия газ, на лекарите не вярваме защото са "бяла мафия", не вярваме на журналистите, защото се "подкупни" ...

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ѡлегъ":

  Ако там почне да се строи газова централа, единствената логика ще е за да не може да се построи там атомна или както се казва във в."Сега" на основите на дворец да се строи барака.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#71] от "Neyk":

  Ами просто претеглям обективно фактите. Когато един консултант има финансов интерес да препоръча точно определено решение, то мнението на тоя консултант не струва пукната пара.

  Ти ако искаш вервай. От много верване, ей до къде се докарахте.

  Ако вместо да вервате, малко си ползвахте мозъка да мислите... България вероятно щеше да е доста по - добро място за живеене. Ама не... вервайте.

 74. 74 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Къде е сега Плевнелиев да свика Консултативния съвет? За какво са ни тези привидни органи като Президенство,Консултативе съвет към него като няма никаква полза? Само експерти по ядрен синтез и такива наясно с ядрената енергетика могат да дават мнения и съвети, ако у нас има десетина такива експерти викайте ги тях и тях питайте, ако не ви стига викайте такива от вън. Викнете японци,американци,(руснацие не ги викайте, явно са мръсници въпреки,че са едни от водещите и признати в цял свят) и ги питайте има ли по-евтин ток от този от ядрените електроцентрали? Едви сутринта се изцепи "Свободата е скъпо нещо".....при беден народ, скъпите неща водят до умирането на нацията...........за съжаление у нас няма политици с мисъл за след 50 години, а само с мисъл "да спечелим следващите избори" за това у нас 20+ години резултатите са нула за подобряването на живота на Народа, вкл. от последните 3 години!

 75. 75 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "поне няма да се налага изграждане на връзки за свързване с електропреносната мрежа и назначаването на много нови хора."

  Уважаеми господа, това трябва да ви е целта, назначаването на хора, основен приоритет, защото малко остава до момента, в който в България ще има само цигани, олигофрени и дечицата на мутрите.

 76. 76 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Притеснения буди както постоянно нарастващата цена на газа, така и изследванията, че този източник на енергия е на изчерпване, а произвежданата по този начин енергия е една от най-скъпите.
  .......................................

  Оп-оп, айде леко у лево плийс.
  Това не беше ли "Дневник" а не "Работническо дело"?
  Света не започва и не свършва с Газпром.Това че за българския пазар цените постоянно се повишават спекулативно не означава че така е навсякъде.

 77. 77 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 505 Неутрално

  ..пропуснах и пенсионерите, но те ще измрат хорицата скоро с тия пенсии и тия цени..

 78. 78 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#73] от "niakoi_si":

  Ти, разбира се, изпадаш в противоречие със себе, както обикновенно се случва с много умните хора. От една страна искаш да мислим. Ние, разбира се, нямаме капацитета, за да измислим и претеглим всичко (за разлика от теб), затова си плащаме на някого, който да е специалист в това. И после, разбира се (защото ползваме мозъка си за мислене, както умните хора като теб съветват) не му вярваме, на този специалист, защото ще ни прецака. Нещо повече, дори не ни интересува какво е казал, след като сме се изръсили 2 милиона.

  Моят извод: Докарахме се дотук защото сме много умни, и защото не вярваме на никого.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 79. 79 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "Distributed":

  Коментара на директора е следствие от процесите описани тук:
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/03/25/1794968_koi_pecheli_i_koi_gubi_ot_iznosa_na_tok/
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/2012/01/04/1737956_sutreshen_blok_-_4_ianuari/

  АЕЦ "Козлодуй" има регулирана цена от 42лв/МВтч за продажба в България, а ако продава на свободният пазар цената е 70лв. Понеже цените за крайните потребители в България трябва да се държат ниски задължават държавните централи (АЕЦ, ТЕЦ Марица-изток 2) да продават без печалба (или даже и на загуба). Междувременно цитирам:
  "ТЕЦ-ът (б.а. ТЕЦ "Брикел" - доскоро собственост на Ковачки, а сега на офшорка на Сейшелите - продава на НЕК енергията си по 156.27 лв. за МВтч. За сравнение токът от напълно обновената ТЕЦ "Марица-изток" 3 е около 107 лв. МВтч, от АЕЦ "Козлодуй" е 50 лв. за МВтч."

  Само да допълня, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 се построи по времете на Костов с 20 годишен договор за цената на въглищата и цента на която ще купуваме.

  Имаме и ТЕЦ "AES-Гълабово", открит от Борисов и собственост на американци.

  Знам само, че цената в крайна сметка я плащаме ние.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 80. 80 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Хубаво подредени въпроси. Добра статия. Оказва се, че работата не е точно за "Ура", а за "Юрряяяя"! Както се казва, пуснахме си гласа. Много сме силни в емоциите. Но твърде нефелни в мисленето. Не ни е силна страна. Нямало пари, затова отказваме "Белене". Ами някой силно викащ ура да вземе да сметне сега, колко ще струват сумарно потресаващите идеи "реактор в Козлодуй" + "парогазова централа" в "Белене". Поне 30% по-скъпо! За това намерение на глупаците вероятно има пари, а? Откъде? Нищо няма да има, нито новия реактор ще отиде в Козлодуй, нито парогазова централа в Белене. А специално от "парогазовата" ще остане само "газ". Номера се използва за възраждане на авантюрата "шистов газ". Много ще плащаме, много. Още повече ще обедняваме. Когато те "ръководят" кретени, резултатите са плачевни. А се оказва, че тази държава от десетилетия се ръководи от продажни кретени и чужди подлоги, без значение чий задник обслужват!

 81. 81 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Гневно


  Въпросите:

  - ЩО ЗА МЕН'АЖМЕНТ >
  проект за 10-20 милиарда > БЕЗ ДОГОВОР ??!!

  Соц.-просташко
  Нагло Ограбване и Точене !!!

  Пак питам:
  - ЩО ЗА МЕН'АЖМЕНТ е това ??!!?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 82. 82 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#39] от "niakoi_si": Борисов нямаше избор. Ако Белене беше продължило още през тази и през 2013 г. щяхме да образуваме още 4-5 млрд. лв дълг. Простата истина е, че нямаме никакъв ресурс да строим АЕЦ. Вдигането на цената на електроенергията от 1 юли има една единствена причина - да се извади НЕК от флошеното си финасово състояние за да не последва съдбата на Булгаргаз (който е на прага на несъстоятелност)
  Така че продължаването на Белене също обричаше ГЕРБ и Борисов на крах.

 83. 83 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#74] от "newmind":

  Ти май забравяш как се вземат решенията (кой по-точно) в тази държава от има-няма 3 години насам

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 84. 84 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Уважаеми Съфоромци,

  Моля да не размивате въпросите ми към Економедия.!

  Журналистите много добре знаят, че който владее и контроллира енергийните източници, той и предопределя развитието на света. Не е случайнио, че в Близкия Изток американците поддържат 143 военни бази.

  Но точно тези добри АМЕРИКАНЦИ ни забраняват да си ползваме лиценз за втора атомна! Този въпрос трябва да бъде отговорен и разискан от Економедия, ако не искат да са институционални дезинформатори.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 85. 85 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Имам няколко прогнози. Да видим дали ще позная
  1. С Росатом ще се съдим поне 2-3 г. Няма да имаме ректор. Най-вероятно той ще остане като компенсация за щети. Така че въпросът със 7-ми в Козлодуй отпада поне по този начин.
  2. Няма да има старт на идеята Газова централа в Белене поне до края на мандата на ГЕРБ. Такава центала или изобщо електроенергийни мощности ще се развият само ако има относително поевтиняване на газа в т.ч. от местен добив.
  В момента са стартирали няколко малки проекта за ТЕЦ на газ, но от битови и селскостопански отпадъци с преференциална изкупна цена 220 лв. Мвтч. Което е добра, нормална цена за пикова мощност.
  И седми в Козлодуй и газовата централа са непохватни опити за преговори с руснаците да не ни режат главите прекалено изкъсо Освен това са спонтанно представленеи на Борисов за пред мат'ряла.

 86. 86 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Абсолщтно тенденциозен анализ. Това е като да зададеш въпрос:
  "Какво следва след УРА-то за края на втората световна" Ама сега какво ще правим, колко ще ни струва възстановяване на разрушенията, какви репаеации ще плащаме, кой ще строи новите сгради, итн.
  Преди, като имаше решение да се строи АЕЦ Беляне, защо не задавахте ясните въпроси - колко ще струва, каъде ще съхраняваме отпадъците, кой ще купува тока, колко ще струва, какво ще стане при земетресение.
  Сега вече наизскачаха много "анализаторчета" да пророкуват.

 87. 87 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#73] от "niakoi_si":

  Само да кажа, че ще вземат допълнително пари, ако привлекат инвеститор по проекта, които да го финансира. А такъв инвеститор нема и неможе да има.

  А за иконимческата оценка е важно. Защото HSBC е банка която има активи за 2550 млрд. долара и годишен оборот от 155 млрд. Ние сме джуджета пред тях с Българският БВП от 50 млрд.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 88. 88 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#80:"Мърмор"]когато те "ръководят" кретени, резултатите са плачевни. А се оказва, че тази държава от десетилетия се ръководи от продажни кретени и чужди подлоги, без значение чий задник обслужват! [/quote]

  ... и бивши мутри.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 89. 89 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Договор за продажба / изработка., поръчка / по ...комуно социалистически..)
  Предмет на договора : " Москвич"; Цена : около...лева ..
  Анекси : Дай сега 300 лева - за скоростната кутия; после- дай 500 лева - да израбитим двигателя ; после-дай 100 лева за чистачките и лайсните ; после- дайте 200 лева за спирачките, гумите и емблемата " АЗЛК"; после- дайте - 200 лева за бензин- да го пробваме и т.н....:))
  ................................................
  НЯМА договор без ЦЕНА , без ОВОС-оценка околна цена ;без срок , лихви и оскъпяване и т.н.
  Ако има договор- да се ПУБЛИКУВА..
  НИЩО повече не трябва да се плаща!! Има съд:)
  Има и НЕЩО като договор..Съдът да прецени - с години трае такова дело ..Имаме един унищожаем договор...
  Ако Боко не знае - да му кажат :)
  ....
  Има И Южен поток - който може да върви на майната си ..Има и руски имоти и руски агенти - с бълг. гражданство ..Има и едни 300 дка - на Камчия - за жълти стотинки ..Има и ЦЕНИ - на визите ..Има толкова неща , с които може да бъде озаптена Империята , алчната , червената ..
  А , Добрев- да се ВРЪЩА!!!! От четвъртък е там - щели не в петък , а в събота- да го "приемели"...Да си тръгва ..
  Сигурно чакат и руския агент - Златев - за 'консултациите" ..
  Измет , червена ...

  BIG AL
 90. 90 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#88] от "Курт Деликуртев":
  Мммм! Няма "бивши мутри" Курт! Те винаги си остават мутри. Само сменят позиции. А една мутра, ако има как, ще смени и позицията на държавата!

 91. 91 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В тази територия решенията ги вземат винаги тиквите, а аплаузите са от говедата! АЕЦ да, не! ГРОБ, НДСВ, БСП, СДС да, не! Ех, българииииии!

 92. 92 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#90:"Мърмор"]Мммм! Няма "бивши мутри" Курт! Те винаги си остават мутри.[/quote]

  Нашата мутра едва ли става да ръководи пожарната команда на град от селски тип! А е начело на държава!

  Боко, ходи сам в Русия да оправяш забърканите бакии!!!

  И извади анализа на онази банка, дето ще гушне 2 милиона!!!

  Иначе остава горчив привкус, че поне половината си гушнал, понеже Дянков заяви, че отказът на Белене е бил преди да възложите поръчката на банката! Тагава за какъв чеп похарчихте 2 милиона??

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 93. 93 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "Вени Г.":

  Добре де, подстанции и връзки нали е имало за реактори 1-4 които сборно трябва да са същия капацитет или по-голям. Другия вариант е никога да не са работили примерно 3,4,5,6 заедно което мисля че не е така. Но наистина най-добрия вариант е да се удължи живота на 5 и 6 а този артисалия руснаците да го шитнат на някой и да забравят за неустойки като и ни върнат 1/3 от цената. В момента имаме предостатъчно ток, а 2040 я камилата, я камиларя.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 94. 94 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Докато не се "разсекретят" всичките споразумениея с руснаците, всякакви оценки за възможни искове за неустойки и компенсации, са стрелба в тъмното.
  Аз като данъкоплатец питам: откъде накъде продължават да се държат скрити от обществеността документи, чрез които държавни чиновници се разпореждат с обществени средства "в особено големи размери"? Само официално признатите разходи дотук са към два милиарда(лева!).
  Откъде накъде ще харчат МОИТЕ пари не само без да ме питат, но и без да ми се отчитат?? И как при такава тъмнина да се търсят виновни за гигантското разхищение? Или виновни пак няма да има?

 95. 95 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#69] от "ban": 20% тази година! Догодина още толкова! Следващата - ще видим! В момента "застрояват" и Розовата долина със соларни паркове! До гара Дъбово имаше оранжерия стотици декари. Сега на нейно място ще има соларен парк ... Изкупна цена на ел. енергията - над 70 стотинки на киловатчас без ДДС - почти пет пъти по-скъпо от продаваната ни дневна енергия ...!

 96. 96 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#93:"Русия обича, ако плащаш"]В момента имаме предостатъчно ток[/quote]-Защо тогава му вдигате цената??

 97. 97 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 388 Неутрално

  за мен остава и въпроса какво предлагат хамериканците в замяна на спрения проект? колко милярда инвестиции - в цифри, не уклончиво "много". колко работни места? какви гаранции? за никой не е тайна, че големи инвеститори в БГ не останаха, каквото имаше са приватизация се продаде ... остава съществения въпрос - без големи, дългосрочни проекти как, аджеба, ще се пълни хазната и как ще си вържем гащите?

 98. 98 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#96] от "acb16":

  "Защо тогава му вдигате цената"
  ------------------------------------
  А от чий джоб смяташ че се изплащат двата милиарда профукани за беляНЕ?
  А пък такива дреболии като прахосаните милиони за Бургас-Алксандруполис хич няма и смисъл да споменаваме...

 99. 99 Профил на penkah
  penkah
  Рейтинг: 225 Неутрално

  България продължава без АЕЦ „Белене”, но и без енергийна стратегия!
  След повече от петнадесет години безотговорно разиграване на геополитически, групови и лични интереси българските управляващи най-после официално застанаха на позицията, която Зелената партия отстоява от близо двадесет години. А тя е, че АЕЦ „БЕЛЕНЕ” Е ИКОНОМИЧЕСКИ НЕИЗГОДНА И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ!
  Удовлетворението от това вразумяване на управляващите се вгорчава от два факта:
  Първо, че това решение бе взето след като бяха похарчени огромни средства, които ще плащат българските данъкоплатци.
  Второ, че това става при липса на ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ, въз основа на която да се гарантира, че безотговорното поведение на българските политици, демонстрирано в случая с АЕЦ „Белене”, няма да се повтори.
  Нещо повече, все по-силно е подозрението, че цялото боричкане около енергийния отрасъл се очертава като продължение на съсипващата за страната стратегия в областта на енергетиката, заложена по времето на правителството на Иван Костов. Нека да припомним, че на 11 февруари 1999 г. Народното събрание прие „Национална стратегия за развитие на енергетиката и енергийната ефективност до 2010 г.” Това бе един абсурден документ, който поставяше в основата на енергийната политика на България за десетилетия напред екстензивното развитие, т.е. строеж на нови мощности. И това при положение, че за произвеждането на единица продукция тогава харчехме от 3 до 5 пъти повече електроенергия от развитите европейски страни (показател, който и сега не е съществено променен) и независимо от това имахме излишък от електроенергия.
  Причините за този абсурд бяха, че Костов още тогава се бе съгласил с искането на Европейския съюз за предварително закриване на четирите блока на АЕЦ Козлодуй и това бе добър повод за строеж на нови ненужни мощности, включително и на АЕЦ Белене. В интерес на истината, включената в Стратегията „нова ядрена мощност от 600 МВт” бе повече жест към БСП, където и тогава ядреното лоби имаше най-силно влияние. За себе си г-н Костов бе запазил по-скоро „900 МВт на площадката на Марица-изток 1”. Този интерес се потвърждава и от последвалите неизгодни договори (на принципа „купувай или плащай”), започнати от неговото правителство, чиято цена постепенно ескалира двойно.
  В крайна сметка, с тази „стратегия” Иван Костов успя да обедини интересите на наричащите себе си „леви” и „десни” в пленарната зала (единствено интересите на страната останаха на заден план), които гласуваха вкупом „за”. Само Зелената партия бе тази, която гласува категорично против!
  Напомняме всички тези факти на българската общественост, защото липсата на ясно виждане за развитието на енергетиката от страна на ГЕРБ, съчетано с прикритите зад геополитическа фразеология лобистки интереси на синята коалиция, не вещаят нищо добро за българската икономика, енергетика и екология.
  За подробности по позицията на Зелената партия вижте: http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=8804%3A2011-04-08-06-00-54&catid=102%3A2010-10-06-07-05-54&Itemid=255&lang=bg

 100. 100 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#34] от "о. Павел":

  "Вие в Америка ли станахте масон, или в България?"
  -----------------------
  При всички случяи, той НЕ Е по - стар масон от Путин.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK