България ще черпи опит за сваляне на лекарствените цени от Гърция

България ще черпи опит за сваляне на лекарствените цени от Гърция

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще изпрати официално писмо до гръцката държава, с което ще поиска достъп до методологията за формиране на цените на лекарствата и част от базата данни, която южната ни съседка използва и събира за цените на медикаментите в други държави. Атанасова заяви това в сутрешния блок на ТВ7.


Гърция използвала специална софтуерна система, която сравнявала цените на 40 държави в и извън Европа. На базата на събраната информация определяла лекарствените цени, които според проверка на ТВ7, били по-ниски от тези в България.


Атанасова пое ангажимент да се свърже с тамошното здравно министерство, за което вече имало информация, че е склонно да съдейства на България.
Тя припомни и част от идеите си за намаляване на цените на медикаментите. Една от тях е създаването на държавна комисия по цени и реимбурсиране,която да бъде подчинена или на здравния министър или на Министерския съвет. Звеното ще има специализирана администрация, която ще се занимава само с регистриране и рефериране на цени и проверки.


Актовете на комисията пък ще могат да се обжалват в Комисията по прозрачност, каквото е европейското изискване. Всички останали комисии, свързани с лекарствата ще бъдат закрити. Комисията ще реферира с всички европейски държави в срок от 6 месеца.


"Лекарствен продукт може да влезе в нашата позитивна листа, ако присъства в пет други листи на страни от ЕС. Това ще е доказателство, че лекарството е ефективно и добро за пациентите", каза още тя.


Атанасова каза отново, че когато министерството е договаряло цените на лекарствата са се постигали много по-изгодни нива, защото министерството е голям купувач. "Когато се прехвърлят обаче към касата, тогава няма някой, който да се занимава с лекарствена политика, и да не е наясно, че цените ще се качат", каза тя. Потвърди обаче, че това е довело до много по-добър достъп пациентите до лекарства, но за сметка на повишаването на цената.


Решението е – "механизмите, които ще заложим, ще позволят на касата да договаря цени за всички лекарства. В момента може само за на 100% реимбурсираните медикаменти, които са сами в група и нямат аналог. Това са около 180 продукта, иначе всички са около 1500. И те също биха могли да се договарят".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 530 Разстроено

  Винаги съм знаел, че ни е огромен проблем това,... ама чак толкова, че да черпим опит баш от Гърция.

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Гърция използвала специална софтуерна система, която сравнявала цените на 40 държави в и извън Европа. На базата на събраната информация определяла лекарствените цени, които според проверка на ТВ7, били по-ниски от тези в България." - Ето това ако стане и у нас,което дълбоко ме съмнява,такива като Огнян Донев ще извият на умряло,защото спира далаверата за милиони и ще трябва да продават лекарствата си на нормални цени!!!

 3. 3 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "trol76":

  Ами господине след като лекарствата у нас в пъти по-скъпи от тези в Гърция и в южната ни съседка медикаментите за язва струват 14,03 евро, а у нас - 48 лв какво следва?

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 4. 4 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 571 Любопитно

  От една страна е хубаво, защото методът за определянето на цените ще е общо взето достъпън за всеки, който се интересува ... картите ще са на масата.

  От друга страна, Гърция на много пъти е стигала до Съда на ЕУ с дела срещу големи фармацефтични компании (с Глаксо мисля че е последното дело от 2009) и решенията на Съда дават да се разбере следното - щом държавата по този начин ще определя целните (цената определено ще е много по-ниска от средната в ЕВропа), то тогава фармацефтичните гиганти имат свободата да правят каквото си искат, най-вече не достатъчно снабдяване!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  ТеШката артилерия, чак до гърция закара !!! Брей, брей брей !!! Каква амбиция демонтрираше, а няма идей и въображение да си свърши работата. То само да си верен на партията не стига за да изпълниш длъжността министър със съдържание, въпреки, че към момента е достатъчно да запълваш щата.

 6. 6 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  У нас лекарствена ,хранителна,енергийна и петролна мафия се е сраснала с правителството ,така че едва ли ще стигнем нивата на другите нормални държави!!
  Може би ако се приеме китайския почин ,бърз съд и публичен разстрел на виновните ще имаме шанс !!!

 7. 7 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дива селянка":

  Г-жо Селянка, като знам как си получават заплатите в Гърция, как работят и как стачкуват... чудя се дали въобще има смисъл да Ви обяснявам. Каквито и гениални системи да имат, щом са я докарали до ниво ФАЛИТ, силно се съмнявам, че са държава за пример, в което и да е отношение, освен разбира се - експлоатация на имигрантите и унижаването им....

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  имало и добри неща в Гърция.

 9. 9 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "trol76":

  Господин Трол,
  Като знам ,4е всеки грък /след понижението заради фалитното и състояние/ полу4ава 4 пъти и половина пове4е от един селянино-гражданин в БГ,а плаща за лекарства два пъти по-малко от същия селянино-гражданин в БГ,4ак ми се реве с глас.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#2:"simeonov_"]такива като Огнян Донев ще извият на умряло[/quote]

  [quote#3:"Дива селянка"]медикаментите за язва [/quote]

  Общо взето приказвате глупости! Може и да има някои медикаменти, които у нас да са по-скъпи, но като цяло БГ е с най-нсиките цени на лекарства в Европа. Проблемът е съвсем друг. Проблемът е, че у нас държавата поема само 44% от цената на лекарствата, а в други държави поема 75%. Можете да се сетите, че разликата между 25 и 56 е повече от двойна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "trol76":

  Ами ние вече черпим богат опит от гърците. Туризъм, биоземеделие и т.н. Видяхме до къде я докораха византийците и докъде ще стигнем ние, ако не започнем собствено високотехнологично производство, а не да чакаме някой да инвестира от чужбина

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#9:"Дива селянка"]/след понижението заради фалитното и състояние/ [/quote]

  Да де ама те достигнаха пред фалитно състояние без да фалират, а ние сме в след фалитно състояние.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#11:"stoicho2"]Видяхме до къде я докораха византийците и докъде ще стигнем ние[/quote]

  Те на където отиват, ние от там се връщаме.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на baraba555
  baraba555
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#9] от "Дива селянка":

  Виждаш ли докъде ги докара пропагандата и цялата помия, която се излива по медиите.
  Аз на "трите бири" ли да вярвам или на джоба си. И още веднъж по-евтино заради социалната ми осигуровка, та плащам само 25% от стойността.

 15. 15 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#14:"baraba555"]И още веднъж по-евтино заради социалната ми осигуровка, та плащам само 25% от стойността. [/quote]
  Недей да дразниш целокупното граждано-селя4ество в БГ , арнаутино

  п.с. преди две седмици купвах едно лекарство против грипни симптоми от Гърция -там за 3,50 лв,а у нас същото струва 7,50 лв.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 16. 16 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#10:"tribiri"] но като цяло БГ е с най-нсиките цени на лекарства в Европа[/quote]
  А Гърция не е ли Европа? А Донев не призна ли ,4е е продавал у нас с 300 % по-скъпо отколкото ги е шъткал в Турция,Сърбия и Русия? Все държави с по-висок стандарт на заплати от нас?

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Туй не бива да става, щото иначе откъде ще изплащат онея празните небостъргачи пред КАТ?

 18. 18 Профил на big_papa
  big_papa
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Форумни драскачи и хейтъри: - Разход на медикаменти на глава от населението в България - 105 евро. Разход в Гърция - 360 евро на глава. Средна цена на една опаковка в България - 4.40 евро., в Гърция - 12.35 евро. Сложете си очилата и прочете горните два реда. Ако разберете какво съм написал, престанете да драскате небивалици. Ако не разбирате написаното, пак спрете да драскате, защото не разбирате и се изказвате неподготвени.

 19. 19 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А журналистката която вдигна пушилката каза как гърците образуват цените.Не някакви си референтни от 8 държави а от целия Евросъюз вземат трите най-ниски цени, правят средно аритметично и това е тавана.
  А честито на Донев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK