Конституционният съд: Законът за досиетата дава достатъчно гаранции за човешките права

Конституционният съд: Законът за досиетата дава достатъчно гаранции за човешките права

© Юлия ЛазароваС четири дни закъснение Конституционният съд публикува решението, с което остави в сила текстовете от Закона за досиетата, според които ще могат да бъдат осветени агенти на Държавна сигурност, за които няма други документи в архивите, но присъстват с прословутите картони, удостоверяващи реалната им принадлежност. Така съдът отхвърли  искането на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) за обявяване на противоконституционни тези текстове от закона.
 
Решението е взето единодушно късно вечерта в понеделник, но поради заминаване извън България на председателя на съда Евгени Танчев то не беше обявено до този момент.
 
Съдът беше сезиран от съдии от ВАС, които разглеждат жалбата на дипломата Стоян Сталев (син на бившия председател на Конституционния съд Живко Сталев) срещу решението на Комисията по досиетата да го обяви за агент от II управление на ДС. В искането си, ВАС беше посочил Решение № 10 от 22.09.1997 г. по к.д. № 14/1997 г. на Конституционният съд в което са обявени за  противоконституционни разпоредби от стария закон за досиетата. Тогава конституционните съдии приеха, че "качеството на едно лице като "сътрудник" следва да се определя само във връзка с безспорни доказателства за съзнателно предоставяна информация на органите на бившата Държавна сигурност."
 
В становища по делото Министерският съвет министърът на вътрешните работи, Комисията по досиетата, Българският хелзинкски комитет и Фондация Програма Достъп до информация, приемат, че искането е неоснователно. Вместо становище от общото събрание на съдиите във Върховния административен съд, по делото има само писмо от председателя на съда, който казва, че искането на колегите му е неоснователно. Въпреки, че са потърсени за становища, такива не са изпратили парламента, президента на Република България и главният прокурор.


Конституционният съд приема, че Законът за досиетата е "израз на консенсусната воля на всички парламентарно представени политически партии в 40-ото Народно събрание да се постигне в максимална степен отварянето на всички документи и оповестяване на принадлежността на всички лица, заемали и заемащи публични длъжности или извършвали и извършващи публични дейности."

 
Конституционните съдии приемат, че в искането не е ясно по какъв начин коментираният текст противоречи на гарантираното право на защита. Те приемат също така, че Законът на досиетата не нарушава и правото на защита срещу ненамеса в личния живот и посегателство срещу достойнството и доброто име на гражданите по чл. 32, ал. 1 от основния закон не е нарушено от огласяване на факти от обективната действителност за принадлежност на определени лица към държавни структури.
Освен това основният закон гарантира и правото на всеки гражданин да търси, получава и разпространява информация.
 
Конституционния съдии преглеждат закона и през призмата на други разпоредби от основния закон: "Не противоречи на Конституцията да се установява принадлежност на лица към определена общност, орган, държавно учреждение, организация и пр., освен в случаите, когато се застрашава националната сигурност. Не е противоконституционно и принадлежността да се установява от определен орган по законово регламентиран ред въз основа на различни по вид документи като източник на информация."
 
Според КС фактът, че принадлежност към ДС може да се обяви и само на базата на документи, които не идват от сътрудника има своята логика: "Идеята на законодателя е до оспорените документи да се пристъпи, когато личните и работни дела и съдържащите се в тях собственоръчно написани от секретния сътрудник документи са унищожени, тъй като е общоизвестен фактът на унищожаване на досиета на част от секретните сътрудници."
 
Според конституционните съдии "е спазена пропорционалността при определяне на границата между двете основни права в колизия – правата по чл. 32 и правото по чл. 41, ал. 1 от Конституцията, защото в закона за досиетата са създадени достатъчно гаранции за защита правото на чест и достойнство и правото на защита на личните данни на засегнатите лица."
 
Това е така, защото установяването на принадлежност и нейното обявяване се извършва от комисия, която е независим държавен орган. Обект на проверка са не всички български граждани, а тези "които заемат или са заемали изброените публични длъжности, или извършват или са извършвали посочените публични дейности."
 
За разлика от стария закона за досиетата, в действащия има допълнителна гаранция и това е възможността решенията на комисията да се обжалават пред съда
 
Ключов момент в решението на КС е приетото от него схващане, че предишните му решения не го обвързват завинаги:"Развитието на правото е обективен процес, което позволява тълкуването на правните разпоредби да бъде "отворено" и към други виждания, както и да държи сметка за осъществените междувременно значими промени в обществения живот. Аргументите за стабилност на съдебната практика и за еднакво произнасяне по сходни случаи за в бъдеще нямат по-голяма тежест в сравнение със съображенията за развитие на правото, като всяко отклонение от досегашната практика трябва да бъде обосновано и оправдано."
 
 

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2759 Весело

  "Конституционния съд: Законът за досиетата дава достатъчно гаранции за защита на човешките права"

  Сиреч картончетата на конституц.съдии вече са в огъня !

 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#1] от "SS":

  Не само, също и на другите "наши хора"

  Все пак трябва да се оцени, че "обективният процес по развитие на правото" е променил така генерално възгледите за "само" 15 години.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1433 Весело

  Беляне пропада , разкриват и "картончетата" , Гоце едната партия няма да оглави , БСП(к) не може да се вдигне над 17-те процента от миналите избори. Май-краят е много по-близко отколкото си мислим

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Конституционния съд: Законът за досиетата дава достатъчно гаранции за защита на човешките права" Уважаеми редактори, къде е изискващият се от правилата на граматиката ПЪЛЕН член в заглавието на статията?!?!? КонституционнияТ съд:........
  Грамотността е задължителна за журналистите.

 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2050 Весело

  "...ще могат да бъдат осветени агенти на Държавна сигурност..." - че ще е, ЩЕ ще е, но какво ЩЕ е, е ясно, че... Щом има тълкуване на елементарни неща, значи тълкувателите не са толкова елементарни. Щом продължават да НИ манипулират с пространни лакърдии...

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Победа за здравия разум.Така ще видим ,кои картончета все още не са изгорени.

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  И какво като бъдат "осветени" тези само с картончета? Голям праз, все едно страната и Църквата се управляват хората на бившите БКП и ДС с и без картончета.....
  Или просто да има дъвка за простофилите?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK