Държавните пари за частни училища са приети на косъм от кабинета (стенограма)

Държавните пари за частни училища са приети на косъм от кабинета (стенограма)

© Красимир ЮскеселиевДали да се приеме принципът, че държавата ще финансира и частните училища и детски градини - този въпрос е предизвикал оживена дискусия в правителството на заседанието на правителството в сряда.


Кабинетът е приел на косъм закона за предучилищното и училищното образование, който се дискутира от няколко месеца. Премиерът Бойко Борисов първоначално е предложил министър Сергей Игнатов да оттегли законопроекта, докато не получи още уверения в подкрепа, а в крайна сметка правителството го е одобрило, но с изричната инструкция на премиера към министъра: "Оставям на теб да ги убедиш в парламента".


Проектозаконът предизвика полемика. Някои от предлаганите промени срещнаха обществена съпротива и бяха обявени от гражданските организации за необмислени. Една от спорните точки е именно идеята за държавната помощ за частните училища и градини.
От министерството уточниха, че субсидията ще бъде равна на единния разходен стандарт, който получават и държавните и общински училища — около 1200 лева на дете. Сумата варира в зависимост от вида училище и потребностите на учениците. Частните училища няма да имат право да събират такси за дейностите, които държавата ще финансира. Родителските асоциации съзряха дискриминация в тази идея и я определиха като елитарна.


В крайна сметка текстът за финансирането на частните училища се отлага за 2016-та година. За тогава се отлага и идеята за задължителната детска градина за децата над 4 години.


Ето как е протекла дискусията в кабинета:


Министърът на образованието Сергей Игнатов

© Красимир Юскеселиев

Министърът на образованието Сергей Игнатов


Първоначално министърът на образованието Сергей Игнатов е защитил проекта и е напомнил, че той е в изпълнение на предизборната програма на ГЕРБ. Отчел е споровете, свързани с финансирането и е предложил отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г.


"Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Мога да ги изброя всички и да кажа кой и как го финансира. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна" - така министърът е защитил проекта.


"Горещо ви моля да подкрепите този проектозакон, защото твърдя, че това е най-голямото интелектуално усилие, както на екипа на министерството, така и на много хора", призовал още министърът.


След него думата е взел Владислав Горанов, зам.-министър на финансите: "Коректно министърът представи конституционното задължение на държавата да обучава всички деца до 16 години. Но при положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища, да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини".


Владислав Горанов, зам.-министър на финансите

© Красимир Юскеселиев

Владислав Горанов, зам.-министър на финансите


"Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени", повтаря Горанов.


Напомня, че в страните, където има практика държавата да финансира частни училища, таксите, които се заплащат родителите са минимални. "Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик", отбелязва зам.-министърът.


"Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище. В противен случай трансферът от публичната система на средно образование, която е недофинансирана към частната трудно може да се мотивира само с предизборни ангажименти", предупреждава той.


Отговорът на образователния министър: "Първо, експерти от финансовото министерство, когато обсъждахме този въпрос, смятаха, че трябва да го въведем при това от тази година. На второ място - какво става с едно дете, ако то ходи в държавна, в общинска детска градина, а в първи клас постъпва в частно училище, изведнъж къде изчезват парите за него?"


Игнатов допълва, че "това са едни налични пари, те съществуват и тук в моментна става дума за 10 милиона лева и след като родители, баби, дядовци плащат данък, част от тези пари би трябвало да отидат и да осигурят достъпа".


Аз не се боря за частното образование, тъкмо обратното, мисля, че трябват години. Обаче България по редица показатели много започва да изостава в сферата на образованието, заявява още министърът и напомня резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA.


Министърът на околната среда Нона Караджова предлага компромисен вариант - държавата да финансира частните училища и детски градини само в общините, в които не достигат места в държавните. Защото ако няма места, родителите нямат избор. Но там, където има достатъчно училища, а родителите желаят децата им да отидат в по-специално училище, е вече въпрос на желание и тогава трябва да се ограничи това подпомагане, пояснява тя.


Премиерът Бойко Борисов обобщава, че "и в двете неща" има логика и посочва, че данъкоплатците си
плащат данъците, независимо дали детето им е в частна или държавна детска градина или училище.


И така, без да бъде взето решение по спорната тема, премиерът предлага на Игнатов да оттегли точката от дневния ред на правителството. Инструктира го да се срещне с Националното сдружение на общините и да получи тяхното писмено становище, защото "някои общини няма да имат готовност и ще видите, че и София няма да има налични пари заложени".


Имаме писмено становище, подготвен е министърът на образованието. "Нямаме проблеми с тях. Ние две години го обсъждаме", допълва.


Държавните пари за частни училища са приети на косъм от кабинета (стенограма)

© Георги Кожухаров


"Имат ли пари", пита премиера.


"Само ви казвам, че 15-ти септември чука на вратата", отговаря министърът.


Борисов: "Да, но имат ли пари, след като ти казват така?"


Игнатов: "Затова предлагам на базата на съгласуването да го сложим от 2016 г. и България тогава ще има 10 милиона лева повече."


Борисов: "Аз съм склонен да го подкрепя, колегите предполагам също, готов ли си в парламента да проведеш дебатите, за да бъде приет?"


Игнатов: "Абсолютно, аз досега винаги всеки закон, всеки параграф лично съм защитавал".


Борисов: "Приема се точка 35. Оставям на теб да ги убедиш в парламента".

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Това ако се приеме.........
  А другите "частници" какво правим?

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  .....Около 52% от българските лекари емигранти заминават в Англия или Германия .....
  ---------------

  Това е статия от съседна тема.

 3. 3 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 733 Неутрално
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всичко се свежда не толкова до парите, а до това как да се контролира масата. Защо държавата иска да финансиира държавното образование? Това го прави ВСЯКА държава. Защото който плаща музиката, той я поръчва? И Харвард е под контрола на държавата, но с други измерения. Защото народа, масата, било то и от заможните се индоктринират със знания, чиито рамки са преценени и разрешени от някого. Ами ако утре някой спретне образователна програма в частното си училище и вземе да бълва събудени граждани.... ??? Да ама не, ще му врътнат кранчето, ако не преподава това, което са му разрешили. Преди около 20г., професори-будители, веднага след 1989 са проявили инициатива и са заформили първите частни факултети. Спряли ги. Като например здравния мениджмънт за сестри. Че то се преподавало Димков в тях, психология, генетика...Трансформирали ги полека и заменили с техните си протежета. Та ей за тва е този зор с финансирането...зомбита, а не мислещо хора да се произвеждат......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Интересно...

  Ако едно държавно училище мизерства в дадена община, ще се наложи да си отреже от бюджета, за да се субсидира частното училище, което е преди всичко ЧАСТНО, пък и налага прилични такси.

  Още повече, че не видях частните училища да говорят за липса на пари, но наш Сергей иска да им даде 10-на милиона.Ей така, да си имат за харчалък

  Горанов, хубаво си го пришпорил, гони го докрай, ако ли пък не го дай на Дянков, той да му резне претенцииките.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 6. 6 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2605 Любопитно

  "държавата ще финансира и частните..." - та, какво беше оксиморон?!? Май, ВЛАСТ и ДЪРЖАВНОСТ...

  Коментиране на анализираното, вече...
 7. 7 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dorian Gray":


  [quote#5:"Dorian Gray"]Ако едно държавно училище мизерства в дадена община, ще се наложи да си отреже от бюджета, за да се субсидира частното училище, което е преди всичко ЧАСТНО, пък и налага прилични такси. [/quote]

  Това се нарича равноправна конкуренция! Ами държавното да си подобри продукта, и да привлече деца. Одобрявам!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Горанов е либерал, ама като стане дума за пари, изведнъж става консервативен...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  .."да го сложим от 2016 г. и България тогава ще има 10 милиона лева повече.".....Я има, я нЕма да има пари?! А и тогава Б.Б. няма да бъде във власта....

 10. 10 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#7] от "el_komandante":

  С какво да подобри продукта, след като се финансира само и единствено от държавата, за разлика от частните, които прибират такси (не са никак малки), а сега вече и субсидия?

  Как ще реагираш ако утре детето ти стовари: Тате, учителката каза на 15 септември да си приготва 2500 лева, защото вече се конкурираме с частните училища?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  ..."проекта е в изпълнение на предизборната програма на ГЕРБ. ..... и е предложил отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г."...Най лесно така се "изпълняват" предизборните обещания - като се отлагат във времето!?

 12. 12 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Неутрално


  До коментар [#10] от "Dorian Gray":

  Ще го приема добре, ако отиват за повишение на качеството на образование. И без друго държавните училища са в привигилировано положение, защото ползват готови сгради и база без да са я строили и без да плащат наем.

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#12] от "el_komandante":

  Държавните училища ползват сградите,които са строени от родителите ни и от техните родители.
  И ползат тези,които не са продадени,приватизирани,концесионирани и т.н.

 14. 14 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1419 Гневно

  Така е в България нищо не се прави в ползу роду, а в полза на родата.
  Държавните и общинските училища се рушат, а децата в тях мръзнат, но за частните където са децата на мутрите има субсидия.
  Тържествено обещавам да направя всичко възможно моите деца да учат и живеят в друга страна но не и тук.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 15. 15 Профил на София
  София
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dorian Gray":
  Бюджетът на държавното училище няма нищо общо с този на частното. Делегираният бюджет се определя на брой ученици.

 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Навсякъде по света държавното финансиране на частни училища води до влошаване на образованието в държавните училища, в които учат децата не незаможните родители.

  Великолепна статия на Любослава Русева за проблема - с пълна информация и анализ: "Шокова терапия за училище"
  http://www.reduta.bg/?p=2717

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Ами да издържат и студентите в частните университети

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#17] от "stoicho2":

  Дойдохме си на думата - корифеите на ненужните частни университети вече поискаха държавно финансиране, както на частните училища!? А Б.Б. уж още, че ще ги затваря…

 19. 19 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#14:"biss Mark"]Тържествено обещавам да направя всичко възможно моите деца да учат и живеят в друга страна но не и тук.[/quote]

  Прав им път!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 20. 20 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#14] от "biss Mark":

  Ама гледай да не забравиш и ти да се разкараш заедно с тях, щото един ден моите, дето ще останат тук, трябва и за твоята пенсия да плащат, и тебе да хранят...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 21. 21 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#12] от "el_komandante":

  Не разбирам, на държавните училища частници ли им строят сградите? Както за всичко друго, в държавата няма пари и за образование. А ние искаме още да режем. Ако искат истинска реформа там, трябва експресно да вдигнат заплатите. И то не с малко. Няма кадърни преподаватели които да работят за 500 лв.

  А те вместо това, биха дали излишъка на частните училища. За пореден път - болен здрав носи.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 22. 22 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#15] от "София":

  Тва е образно казано, че ще се реже от бюджета на училищата. За мен рязане или лишаване от тези пари си е едно и също.Както искаш го наричай, делегиран или не, имаме 10 млн лева които Игнатов се чуди в чии джоб да натресе.

  Какво пречи тва да са държавните училища, след като частните си имат собствено финансиране?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  До коментар [#19] от "el_komandante":

  "Може би тия университети произвеждат прекалено много лекари, за да лапат такси ? И после нямало работа... Например завършват два пъти повече зъболекари от преди 20 години, при условие, че населението на страната е намаляло с 30%"
  -------------------------------------------------------------------------
  "България - страна прекрасна, държава ужасна..."
  -------------------------------------------------------------------------

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Айде пак да хрантутим частниците, че осраха цялата икономика и не се наядоха. Уж комунисите бяха селяни и прости, не разбирали от икономика. лощо било държавното. А какво се оказа, сега всичко за часника се дава, а частника не може едно сирене да направи като хората. Некадърни ди костите на мозъка, а с претенции от вселенски мащаб - болни мозъци които съсипват народа.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вени Г.":

  Благодаря за статията на Л. Русева. Много е показателна за реалните последствия от съсипването на държавното образование с привидна цел либерализация. Резултатът е, че богатите получават шанс за добро образование, а бедните "шанс" да обеднеят повече. Толкова за меритокрацията, която е основен принцип в демократичните общества.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  Велико, великооо ленинградско фараонство ...
  Никак не е смешно. Задава се тайфун в структурата, собствеността и управлението на училищата.
  Защото ТЕ СА МАЛКОТО НЕПРИВАТИЗИРАНИ НЕЩА В ДЪРЖАВАТА!!!
  Ще стане като в приказките с ужасен край. Огромното количество училища са общински. Общините И СЕГА НЕ ГИ ФИНАНСИРАТ. /Смалки изключения в районите на ДПС. Там всъщност постъпват стратегически ...!/ Всичко се ДЕКАПИТАЛИЗИРА. От сгради и оборудване до дреболиии.
  Общините ЩЕ ЗАПОЧНАТ ПРОЦЕДУРИ ПО ПУБЛИЧНО-ЧАСТНОТО ПАРТНЪОРСТВО. След две години ще обявят във фалит смесените дружества и ЩЕ ПОДАРЯТ собствеността на "партньорите". След това ОСТАВА САМО ЧАСТНОТО УЧИЛИЩЕ. ДОТИРАНО ОТ Държавата ...
  Тези неща стават и сега. Особено в София. От общинските училища се изземват части от сградите. Уж в полза на училища в нужда. НО ЩЕ СЕ ОТДАВАТ ПОД НАЕМ НА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА. А тези частни училища ще ПОИСКАТ ВЕДНАГА ДЪРЖАВНА ДОТАЦИЯ. Бойкоборисовчетата са си направили сметкага ... Сега в София, скоро и в другите части на България!
  Създават се "обществени" съвети. ТЕ ЩЕ СТАНАТ НОВИТЕ ЧАСТНИЦИ!
  !

 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1653 Гневно

  Пак ще си задам въпросите! Игнатов мълчи като син на Активен Борец Против Фашизъма и Капитализъма на разпит. Борисов и той мълчи. Кой прави този закон? Да се разберат там "експертите", те ли ще носят отговорност или Борисов ще носи тяхната. ЗАЩОТО ТОВА "нещо" ЩЕ СЕ НАРИЧА БОЙКОБОРИСОВИЯТ ЗАКОН!!!

  КОИ са авторите на новия "неполитически" закон за училищата.
  КОИ са "експертите" написали концепцията за закона? От кои партии са? /Има не само от ГЕРБ май/
  КОИ са "експертите" в многото работни групи?
  КОИ са външните консултанти на "експертите" в работните групи?
  КОИ са НПО-тата, участващи в работните групи?
  КОИ са официалните представители на НПО и кои са "неофициалните" им "представители"-лобиси?
  КОЛКО СА ДИРЕКТОРИТЕ на училища и до кога ще са несменяеми в тези групи и не само там?
  КОЙ какво точно е предложил и КОЙ как е подписвал протоколите от заседанията на тези "работни" групи? Ако има протоколи …
  Арогантно е да се крие "експертността" на тези лица. ТЕ директно предопределят ПОЛИТИКАТА в бъдещето!
  КОЛКО ОТ ТЕЗИ ЛИЦА СА НЕСМЕНЯЕМИ ”автори” на безкрайните ”реформи” от последните петнадесет години?
  КОИ И КОЛКО ПЪТИ СА РЕФОРМИРАЛИ СОБСТВЕНИТЕ СИ РЕФОРМИ?
  КОЛКО ПАРИ СА УСВОИЛИ ТЕЗИ РЕФОРМАТОРИ?
  За всички ”реформи” …
  Игнатов ДА НАПРАВИ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ “величия” ПУБЛИЧНИ!
  Име, презиме, фамилия, образование, длъжност, месторабота, брой години участия в работни групи при всякакви правителства и за всякакви политики …

  Страхливци!

 28. 28 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#7] от "el_komandante":

  Не батка, ако частното училище предлага изключително мега много по качествен продукт, тогава ще отида там и ще дам 2 бона такса.

  Eff U Greta
 29. 29 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не е много коректно да приемат закони, които ще влязат в сила, когато може и да не са на власт.

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#29] от "zlatina3":

  Само така изглежда. Ако след една година не спечелят изборите ОСТАВАТ НА ВЛАСТ в ОБЩИНИТЕ. За още три години. А ресурсът за ЛАПАНЕ е съсредоточен ТАМ. Оставащата една година ще им бъде ГОДИНАТА НА ГОЛЯМОТО ИЗЗЕМВАНЕ!!!
  Пардон ... "реформа". Коректността е за лапащия мухи мат"риал. "Реформаторите" са безскрупулно прагматични.
  !

 31. 31 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  a мадрасите и те ли се числят към тия училища които могат да получат финансиране????

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  С тоя закон на Бойко му кроят курт-капан баше срещу изборите.
  Скандалът в медиите и обществото ще бъде колосален.
  Да даваш 1200 кинта за частните "училища" за финтифлюшки в София на пишман силиконки мамички когато нямаш пари да намериш свестен даскал по математика и физика по селата и малките градчета е кощунство.
  Поне 10% от рейтинга ще му откършат.

 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#31] от "Пешката":
  Всички и мадраси и мешерета и квото може да извади 500 кинта от Димитровград пазара да си купи диплома за даскал ще чупи парите.
  В Министерството на образованието досега бръмчаха на учебници и дадоха свидни жертви зам-министри по багажниците на голфовете из витошките поляни.
  Сега поне двама-трима ще отстрелят докато дадат лицензи на за частните школа да чупят мангизите от чаветата.
  Хак да им е.
  Гъз глава затрива е казал народа.

 34. 34 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поне държавата да субсидира частните детски градини в населените места, в които има недостиг на места за ясли и градини.
  Моето дете, например, няма никакъв шанс да бъде прието в държавна ДГ, а цялата ми заплата няма да стигне да покрие таксата за частна детска градина. Вместо да играе с децата, то по цял ден слуша как баба му крещи, в най-добрия случай гледа детски на компютъра. Благодарна съм, че имаме баба, която да го гледа. Иначе трябваше да напусна работа.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Любопитно

  Как може точно пък финансов зам.-министър в дясно правителство да се извъди по-голям сиромахомил от просветния... Не е наред тая държава.

  Деленето на децата на частни и държавни е в най-добрите текезесарски традиции.

  Заможните родители, които плащат такси за частни училища преди това са платили големи ДАНЪЦИ на държавата за да могат останалите родители, които само смучат от общите данъци да си пращат и те децата на безплатното. За благодарност шеф-финансиста реже от кръста най-добрите си данъкоплатци. Андрешковска рапсодия.

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#30:"AzDebil"]Само така изглежда. Ако след една година не спечелят изборите ОСТАВАТ НА ВЛАСТ в ОБЩИНИТЕ. За още три години. [/quote]

  А са се развихрили още от сега.

  12 март 2012
  Оптимизират и училищната мрежа в София

  "На днешното заседание на общинската комисия по образование и култура беше разгледан въпросът с предстоящото сливане на двете училища в "Надежда" - 153-а профилирана гимназия "Неофит Рилски" и 141-о основно училище "Народни будители"

  "В отговор на въпрос на съветника от БСП Калоян Паргов за какво ще се ползва освободената сграда на 153-то училище, която е единствената с басейн в целия район, Минчева обясни, че кметът на района Димитър Димов има идея тя да се отдаде на частна образователна структура."

  Така де. Басейни, а? Па и безплатно...

  "Какво ще се случи със сградата на 153-то училище?

  „Ще предложим на СОС да бъде предоставена на образователни субекти със сходна дейност. Направили сме предложение на Българска асоциация на частните училища и чакаме тяхното предложение за предоставяне на базата на частно училище на образователен субект. Към момента нямаме решение за базата на 153-то".

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#35] от "Lemmy":

  ....."да могат останалите родители, които само смучат от общите данъци"....По този начин се дават и детските надбавки - добросъвестни данъкоплатци стимулират развъждането на бедно, полуграмотно-неграмотно население, което на всичкото отгоре ляга на социалната система - дават им се социални пенсии, лекуват ги без да си плащат осигуровки!?

 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Абе държавата като дава кинти на частните у-ща, нека и учещите в частните да плащат на държавните у-ща....

 39. 39 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Някой скоро да се е опитвал да запише дете в детска градина(държавна) та говорите така. Там ако не си циганин или болен няма влизане. И какво става...държавата ми събира по 1000 лева месечно данъци и осигуровки, даваги на по-тъмно зелените, а аз плащам пак по 600 лева за детска ясла, така ли?

 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#36] от "Graf":

  Точно така. От сега са се развихрили.
  Такива процеси и процедури текат не само в "Надежда", но и в "Красна поляна", "Триадица", "Слатина", "Средец", "Люлин", "Младост" ...
  ПРЕДОСТАВЯТ!
  Какъв евфемизъм!
  КАНЯТ!
  Но и УЧАСТВАТ В "поканените". С ДЯЛ!
  Не са само комисионни ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK