Прокуратурата ще проверява Валентин Захариев за източване на държавния резерв

ВАЛЕНТИН ЗАХАРИЕВ

© Надежда Чипева

ВАЛЕНТИН ЗАХАРИЕВПрокуратурата ще проверява собственика на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев за източване на държавния резерв. Това обяви депутатът от ГЕРБ от кърджалийския регион Цвета Караянчева в предаването "Неделя 150" на БНР.


Караянчева не даде повече детайли, но заяви, че има и "няколко точки, по които е даден на прокуратурата, "защото това безобразие трябва да спре".


В началото на седмицата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана заради това, че Захариев не е заявил пред съда, че е спрял плащанията в комбината. "Икономическа полиция" започна проверка за умишлен фалит на ОЦК-Кърджали. БСП в града сезира държавното обвинение за приватизацията на металургичния комбинат.
В продължение на няколко месеца той продължава да лъже работниците, те наистина не му вярват и не го искат, коментира днес Караянчева.Според депутата от БСП Димчо Михалевски казусът в ГОРУБСО - Мадан и ОЦК-Кърджали е тежък и става дума за груб пиар от страна на правителството. Премиерът ми прилича на касиер, който раздава пари, каза депутатът. "Защо контролните система на държавата позволяват частни предприемачи да се държат по този начин", попита той в предаването "Неделя 150". Михалевски добави, че е скептик за ОЦК-Кърджали. Посочи, че безработицата в кърджалийско е насраснала с 5% и по думите му тези хора нямат алтернатива и стават крепостни работници на всеки, който им обещава заплати без гаранция, че ще им ги дава.

Според нея още миналата година синдикатите в комбината е трябвало по-активно да проявят претенциите си към собственика. По думите на депутата тогава започнали много интензивни проверки на Инспекцията по труда и са констатирани нередностите в условията на труд на хората, в неполучаването на заплатите. Синдикатите трябваше да изкарат хората навън, за да протестират срещу г-н Захариев, при положение че тогава комбинатът все още имаше ресурс да работи, каза Караянчева и добави, че едномесечна стачка би имала ефект.


Караянчева се усъмни в признанието на Валентин Захариев, че е спонсорирал ГЕРБ на парламентарните избори преди две години и половина. "Начинът, по който говори и начинът, по който лъже, е достатъчно показателен и дълбоко се съмнявам в това дали е спонсор на ГЕРБ или дали е давал пари", каза Караянчева. Проверка на "Дневник" в отчета на ГЕРБ пред Сметната палата за даренията за предизборната кампания на парламентарния вот през 2009 г. показа, че Валентин Захариев е дал 9500 лв.


"Виждате, че държавата няма абсолютно никакви сантименти към никой. Ако някой работи срещу закона, срещу хората, той трябва да си понесе наказанието, той трябва да бъде наистина наказан", каза още Караянчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK