Костов: Газова централа в Белене е възможна при цена на газа от 200 долара

Иван Костов

© Анелия Николова

Иван КостовПарогазова централа на площадката в Белене е възможна и икономически жизнеспособна, ако цената на газа е около 200 долара на хиляда кубически метра, което може да стане, ако България открие свои находища в Черно море или установи на своя територия шистов газ. Това каза съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов в предаването "На 4 очи" на "Нова телевизия".


Костов каза, че не е привърженик на добива на шистов газ, а на енергийната сигурност и независимост на страната. По думите му без значение дали България ще "дупчи" за шистов газ или не, в непосредствена близост до страната ни ще се появи газ от Полша, Словакия, Румъния, Кипър, Израел, който ще търси пазар и у нас. Искрено се надявам този газ да накара монополния доставчик на газ в България да свали цените, каза лидерът на ДСБ.


Според него от геополитическа гледна точка Русия няма да може да задържи позициите в Югоизточна Европа, защото се появяват алтернативи – има доказани находища и ще се появи газ от тях. Костов повтори позицията си, че България трябва да знае има или няма шистов газ, защото ако има такива находища, позициите ни в преговорите с всеки, който идва да продава газ, ще са много по-силни.
Лидерът на ДСБ показа оценка на разходите за проекта "Белене", според която централата струва 11 600 000 000 евро и повтори тезата си, че това е един нежизнеспособен проект. За да бъде жизнеспособен проектът "Белене", в следващите 50 години токът трябва да струва 15-20 евроцента на киловатчас, а не 4.5 стотинки, както е сега, добави той.


Костов допусна договарянето за отказа от втора ядрена централа в Белене да е станало за сметка на други национални интереси, например част от българската газопреносна мрежа в "Южен поток".


За Костов заявките на Георги Първанов да възобнови проекта "Белене", ако БСП дойде на власт, са провокация срещу голямото национално съгласие в парламента против ядрената централа.


Лидерът на ДСБ посочи още, че за последните 13-14 години дефицитът в търговските отношения на България с Русия са 32 млрд. евро, като за последните 7 г. той е 21 млрд. евро. Русия внася много повече в България и приема много по-малко наши стоки, има огромен дисбаланс, който България го плаща с твърда валута, каза той. По думите му, ако бъдат платени на Русия тези 11 млрд. евро за Белене, ще се натрупат огромни разходи, които ще елиминират конкурентоспособността на българската икономика. Това би дало възможност на Русия като единствен доставчик на петрол и газ да диктува условията и цените у нас, а това е енергийна зависимост, коментира Костов.


Той определи отношенията си с премиера Бойко Борисов като трудни и сложни. По думите му коалиция с ГЕРБ в този парламент не може да има. Вярвам само на резултатите от изборите, само те показват кой и как да извади държавата от кризата, не е възможно да бъде предрешен този въпрос в сегашното Народно събрание, каза Костов.


Лидерът на ДСБ коментира, че курсът, който партията е поела, е към "Синята коалиция". Каза, че след решение на националните ръководства на двете партии е създадена работна група за преговори за участието им на следващите парламентарни избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK