Трафик на хора: Момиче №2

"Смените" по паркингите край Варшава на проституиращото момиче №2 продължават по едно денонощие (по 24 часа) с два часа почивка за баня и вечеря. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралата

© Красимир Юскеселиев

"Смените" по паркингите край Варшава на проституиращото момиче №2 продължават по едно денонощие (по 24 часа) с два часа почивка за баня и вечеря. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралатаМомиче №2 няма име. Не и в тази история. В живота си тя никога не е била №1 защото винаги е била жертва. Отказът от самоличност е част от цената, която плаща за свободата си. В друг, по-жесток смисъл, това е цената, че я има. За да оцелее, е заличила всички следи на женствеността си. Подстригала е косата си по момчешки, а ноктите си е изрязала почти до дъно. По мургавото й лице няма и следа от грим.Тази история не е измислена. Ако беше литература, човек би си казал, че авторът е прекалил с черната боя. Историята обаче е съвсем истинска. И тогава? Остава ни да се надяваме, че не всички издържали до пълнолетието си в домове за деца имат сходни съдби с момиче №2. Остава да се надяваме, че институциите са се променили или се променят, така че да могат да подготвят възпитаниците си за живот, а не да ги оставят беззащитни пред насилници. Остава да се надяваме, че жертвите могат да бъдат и спасявани. И че момиче №2 може да срещне разбиране и съчувствие, а накрая да си върне и името.

За повечето от редовните клиенти на автомивката, където работи, №2 е момче. Понякога й дават големи бакшиши. Чака времето, когато "ще се постопли", за да си потърси работа с по-висока заплата. И другото време – когато ще получи справедливост. 
Спомени от дома...


Момиче №2 няма име, защото е настанена в едно от защитените жилища за жени – жертви на трафик и сексуална експлоатация.


Първите 18 години от живота си прекарва в приюти за деца без родители. Изоставена е веднага след раждането си, а първият дом, в който се озовава, е в гр. Омуртаг. Вторият – домът за деца в предучилищна възраст "Христо Ботев" в с. Посабина. Оттам е останал споменът за ужасен глад, за хляб и сол от време на време и нищо друго.


От дома в с. Брестовица има други спомени. "Нямаше вода да се къпем, спомня си №2. А зимата – ужасен студ. Едно дърво нямахме, да се стоплим..."


После разказва за систематичния бой, заради който редовно бягала. Има си обяснение за това: "Не слушах..."


Последните две години от 2005 до 2007 прекарва в един от домовете за деца без родители в Русе. Докато разказва за тях, гледа някъде нагоре: "Най-хубавото време... В детството се върнах... Учителите се държаха добре, водиха ни на цирк... Не бяхме виждали дотогава."


Тези думи не са буквални цитати. Редактирани са сериозно. След 18 години в българските домове за деца, лишени от родителски грижи, №2 едва говори на родния си език. Толкова едва, че трудно я разбирам.


Въпреки това е завършила 10 клас в Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе. След това започва другият й живот.


Приятелките


Първата работа на №2 е в Русенската корабостроителница - едновременно чистачка и заварчик на половин бройка. За това получава 180 лв. През няколко запознанства с различни жени в завода момичето най-сетне получава предложение, което звучи като истински шанс. Една от новите й приятелки я кани да се настани в жилището й. Малко по-късно й казва, че познава жена във Велико Търново, която може да й намери работа като камериерка.


За №2 това звучи като спасение от мизерията. Тя все още не знае, че адресът, на който трябва да отиде за среща, е жилище на една от известните сводници в града.


На пръв поглед жената изглежда грижовна и приветлива. Дава й стая в дома си, който дели с още четири момичета. Те също уж чакат за работа. Първите дни след пристигането минават в пълна и неочаквана безметежност.


Внезапното признание, че №2 е излъгана идва в присъствието на няколко от биячите на сводницата. Спокойно, дори рутинно тя обяснява, че е платила за момичето 500 евро, които някак си трябва да избие. Вариантът – работа като проститутка на повикване в няколко от градските хотели. Обещава й, че ако не създава проблеми и прави, каквото трябва, ще успее да спести пари за малък апартамент. За него №2 мечтае от момента, в който напуска социалния дом в Русе. 


Сводницата има собствена фирма за таксиметрови услуги. Приема поръчките на личния си телефон, след което на адреса, посочен от клиента, пристигат и петте момичета. Срещу 100 лв. избраната прекарва с него час и получава половината от сумата. Цената на всеки следващ час договаря сама в зависимост от желанията на клиента си. Тази сума също се дели на половина, а бакшишите остават за момичетата.


В апартамента на сводницата е весело. Има изобилие от храна, пиене и наркотици. Има чести купони и благосклонни полицаи, на които се плаща, за да не притесняват никого в нелегалния публичен дом, въпреки сигналите на съседите.


Сметките са чисти, отношенията коректни, а сигурността гарантирана. Няколко пъти в селата около Търново, №2 попада на пияни клиенти, които я бият. Тогава вика момчетата от охраната. Те раздават  правосъдие веднага и на място.


Сега №2 говори за сводницата си като за благодетелка. Вероятно защото сравнява времето, прекарано при нея, с всичко, което се е случило по-късно.


Предложението


В края на лятото през 2010 г. работата в Търново намалява и момичето трябва да се прибере обратно в Русе. Сумата, срещу която е продадена, отдавна е възстановена, но тя така и не е спестила за апартамент.


Оттук нататък разказът става объркан, превъртян на бързи обороти и някак размит във времето. Мътен.


Зимата на 2011 г. минава в поредното неуспешно търсене на работа и жилище. След Търново №2 не желае да се занимава повече с проституция. За това, когато пак чрез обща позната се запознава с Ангел, предложението му да гледа възрастна жена в Полша срещу добро заплащане й се струва нов невероятен шанс. На свой ред той също експлоатира успешно мечтата за собствено жилище и дори прави предварителна сметка, че за около година парите за него ще бъдат спестени.


Така на 29 юни 2011 г. №2 тръгва за Полша с Ангел. Пътуват с личния му автомобил, без да бързат, и три дни по-късно пристигат в малко село край Варшава. Там е подготвена нова изненада.


В къщата ги посреща жена, с която Ангел и още няколко момичета живеят от години. Всички работят като проститутки на близките паркинги. На един от тях №2 се озовава още на следващата сутрин след заплахи, които звучат убедително. Без пари, без документи, без телефон, но винаги следена отблизо.


На паркингите се печели добре, защото потокът от клиенти е гарантиран – основно руски и украински шофьори на тежкотоварни камиони.


"Смените" продължават по едно денонощие с два часа почивка за баня и вечеря – от 7 до 7, от сутрин до сутрин. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралата. Там работата е по-лека, защото клиентите са по-малко. Останалите момичета преодоляват безсънието и изтощението с наркотици. №2 отказва въпреки заплахите на Ангел: "Това не ти е България. Тук няма кой да ти помогне", предупреждава той.


Под ключ


Сводникът прибира всички пари на №2 и останалите момичета - трябвали за лечението на болната му майка. Пребърква чантите им след всяка смяна, не им позволява да си купуват допълнително храна нито дрехи. Така минават две мъчителни летни седмици, в които клиентите непрекъснато намаляват. Изнервен и след нова серия заплахи Ангел иска от момичето да краде като джебчийка. Категоричният отказ тя плаща с няколко предупредителни шамара. Жестокият побой следва няколко часа по-късно, когато е хваната от жената на Ангел, докато се опитва да вземе от портфейла му парите, които смята, че той й дължи.


От ударите в главата №2 припада и така е откарана в близката болница. Бъбреците й са натъртени от ритниците, а състоянието й е толкова сериозно, че се налага да бъде хоспитализирана. Въпреки това повиканите полицаи губят интерес към разпита й, след като установяват, че не говори полски. Вместо нея на въпросите им отговаря едно от момичетата на Ангел. То обяснява, че става дума за нелеп инцидент. Останала сама, през нощта №2 решава да избяга.


"Нямах лична карта, само картонче с адресната си регистрация, разказва тя. Не говорех и не разбирах дума полски, беше тъмно, не познавах мястото..." Когато все пак успява да се добере до полицията, незнанието на езика й изиграва нова трагична шега.


"Поискаха ми лична карта, а аз подадох картончето", обяснява №2. Полицаите решават, че се е загубила и за това услужливо я откарват до дома на Ангел. Там жена му, която говори добре полски, разказва версията, че №2 е психично болна и любезно благодари за оказаното съдействие. След като полицаите си заминават, Ангел я предупреждава кратко и ясно: "Сега ще те убия!" Докато изчаква това да се случи, момичето остава заключено в една от стаите на къщата.


Бягството


"Вечерта Ангел и жена му заспаха пияни, разказва №2. От прозореца на стаята, в която бях затворена,  до земята имаше няколко метра. Приготвих си малко багаж, взех нож и скочих." При падането от първия етаж момичето навяхва крака си, но въпреки това решава да влезе през друг отворен прозорец в стаята, където спят Ангел и жена му. "Исках да го убия, преди да си тръгна. Трябваше да си отмъстя по някакъв начин за всичко, което ми беше причинил, но се отказах в последния момент. Реших, че няма защо да цапам ръцете си с него." От устата на №2 клишето не звучи банално. Разказът е хладен и от дистанция. Сякаш историята се е случило другиму.


Пияни сводникът и жена му спят дълбоко, затова не усещат, как момичето тършува за личната си карта. След като я открива отново скача през прозореца и едва не вика от болка, но страхът явно е по-силен от нея.


Магистралата, но която №2 е изпращана да проституира, е близо – зад гората. Шофьорът на първата кола спряла на стоп звъни в полицията и така историята тръгва към края си.


"Прекарах няколко часа в ареста на управлението, докато решат какво да правят с мен, спомня си момичето. Питаха ме дали имам пари?"


Всичко, с което разполага, са 80 евро, скрити от Ангел. "Половината ми бяха подарък, бакшиш от един клиент. Май беше украинец", разказва №2.


С парите момичето се качва на микробус, който вози турски работници и семействата им от Германия през България.


Около 23 ч. на 19 юли м.г. пристига в Русе. Нощта прекарва под балконите на един от блоковете край автогарата в града. На следващата сутрин сама отива до полицията. В първите четири дни след връщането си в България №2 е настанена в русенския център "Надя" за жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик. След това е насочена към друг център във вътрешността на страната. За да изчезне. Сега върши момчешката си работа и чака лятото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Има и семеен вариант за Момиче 2.
  Момичето е отдавна омъжено,работи за фирмата на мъжа си.
  От време на време я кара,да го подписва,за пред банката,когато той пътува с шофьорите за да ги следи да не го крадат от такси по границата.Съвсем непринудено и естествено ивзимат личните данни за ДДС регистрация на фирма на негови пориятели.Понеже момичето не посяга на пари,но може да го изложи чрез счетоводството и той да лежи по затвори.До сега няма притеснения,но със сигурност не може да мърда,никъде.

 2. 2 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Звучи като зловещ сценарий за филм. Ще ми се да кажа "не мога да повярвам, че се случва в 21 век", но мога. Ужасно много съжалявам, че се случва у нас и то с деца. Страшно е!

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  В момента Момичето не знае кой номер е.Фирмата отдавана няма дейност, а работа не може да си намери.Взимат я за по няколко месеца,тук-там,по лининията на ДДС, колкото да замажат поражения и толкова.А момичето е способно има данни и записва Финанси в Университет.Но и там удря на камък-отношение като с проститутка,ама от честните.Възможно ли е това?

 4. 4 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Ами клиентите просто трябва да минат на ръ4ен режим... хеп по-здравословно... хем по-евтино... хем по-хуманно (спира се трафикът и заробването на жени) ... вервайте ми...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 5. 5 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Колкото и зловещо да звучи ,такива истории има много ,и ще има докато наказанието за тия сводници не стане 20-25 години затвор !!!
  За полицаи съпричастни към подобна дейност 30 години затвор !!

 6. 6 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Тези истории за съжаление са много ,но малко от тях виждат бял свят... Тези изверги ще отговарят някой ден пред Господ,а дотогава да живеят в мъки и нещастие,дано....

 7. 7 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Някаква лична история ли разказваш,че не мога да те разбера?

 8. 8 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално
 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази история е толкова тъжна. Но успоредно със съжалението за това момиче, редно и да се замислим.
  Според мен за всички тези изгубени съдби, вина носим и ние. Родителите, които я изоставят; държавата (това отново сме ние), която не осигурява средства за едно нормално детство, полицаите, на които се плаща, за да си затварят очите. Човещината у хората, които се грижат за тези деца. След години на мизерия и физическо насилие в домовете за деца, в дома Русе, попада на хора и топлина.
  След излизането от дома, какъв е шансът да живее нормален живот? Без семейство, без квалификация?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До #8 -valia- Ами това е реалният свят на ДЕМОКРАЦИЯТА. Когато ни я предлагаха на 10.10.1989-та година, пропуснаха да ни кажат, че под лъскавата 'и опаковка се крият, безработицата, беднотията, съсипаното образование,отказът от правосъдие, а в следствие на това и унищожената ценностна система и трафика на хора с цел заробването им...

 11. 11 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  УЖАС...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 12. 12 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#2:"trol76"]Звучи като зловещ сценарий за филм...[/quote]
  Нали?На всеки така му се струва и всеки си мисли че не може да му се случи на него или на неговото семейство.За това бизнеса с хора е толкова печеливш и цветущ защото "Това не се случва реално а само по филмите"...или поне сами така се залъгваме.

 13. 13 Профил на medenkall
  medenkall
  Рейтинг: 422 Любопитно

  До коментар [#10] от "kimba3":

  Ти защо си въобразяваш, че преди 10-ти е нямало такива съдби?
  Стига сме търсили вината в един или друг, в демокрацията, комунизма или капитализма... Напълно съм съгласна с коментар #9: ...за всички тези изгубени съдби, вина носим и ние. Ние правим държавата и ние решаваме, част от каква държава да бъдем - държава на изоставените деца, държава на учители - изверги по домовете, държава на сводници и мафиоти, или държава на "Малките жестове", както я наричам аз. Няма нужда единици да се пънат с много да направят една такава държава, нужно е много по-малко, но пък от всеки от нас. Кое е по-добре един да направи 7 милиона неща или 7 милиона българи да направят по един малък жест, който така погледнат няма да им струва нищо, но ще реши много съдби.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2647 Весело

  До коментар [#10] от "kimba3":

  А какъв беше реалния свят на СОЦИАЛИЗМА - масова мизерия, липса на елементарни продукти, безкрайни опашки, безумни мегаломански проекти с чудовищно отражение въху прородата ( Кремиковци, Девня, ...) в които се закопаваше здравето на поколения българи.
  И най-жестокото беше липсата на каквато и да е надежда - не може да просперираш ако не си член на БКП и наследник на комунистически род. Не може да четеш западна литература, не може да пътуваш в чужбина. Дори не може да мечтаеш защото за мечти се лежи в Белене.
  Но ТРЯБВА да манифестираш на първи май и да размахва знаменце пред погледа на комунистическите аристократи на балкона на гробницата на мумията.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Ако това не беше само на хартия
  ЗАКОН за борба с трафика на хора
  Глава четвърта

  ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТРАФИКА НА ХОРА
  Забележка към параграф
  Чл. 13. Националната комисия организира и координира дейността на отделните ведомства и организации по предотвратяване и противодействие на трафика на хора в съответствие с утвърдената от Министерския съвет национална програма по чл. 7, т. 3.
  Забележка към параграф
  Чл. 14. За осъществяване на дейността по чл. 13 Националната комисия:

  1. предприема и участва в разработването и провеждането на мерки, насочени към създаване на равни социално-икономически възможности за рисковите групи, които включват:

  а) създаване на условия за интегриране в пазара на труда на лицата от рискови райони и рискови групи;

  б) програми за микрокредитиране;

  в) програми за стимулиране на работодателите, които наемат на работа лица от рискови групи;

  2. осигурява информираност на обществото за:

  а) рисковите ситуации, при които гражданите могат да станат обект на трафика на хора;

  б) защитата, която държавата и специализираните организации осигуряват на жертвите на трафика на хора;

  в) наказателните и административните мерки, които държавата предприема за борба с трафика на хора;

  3. предприема и участва в разработването и прилагането на:

  а) общообразователни програми в училищата за родители и ученици;

  б) общообразователни програми за безработни и малограмотни граждани;

  в) образователни програми сред рисковите групи и в рискови региони;

  г) образователни програми за жертви на трафика на хора.
  Забележка към параграф

 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До #13- medenkal- Защото съм живял 32 години преди 10 ноември и имам база за сравнение. Тогава жените и сираците имаха шанс и избор. Сводничеството и предлагането на подслон за проституиране се наказваха жестоко, а не фиктивно като днес.Дори на сираците се предлагаше работа и подслон, след като навършат 18 годишна възраст.Нежелаещите да работят бяха принуждавани насила да си търсят работа, а такава бе осигурявана в излишък-вярвай ми. Вярно е,че имаше уравниловка и сравнително ниско заплащане, но с тогавашните 150-160 лева средна заплата би могъл да живееш по-добре, отколкото с днешната средна заплата от 600 лева. Ето ти и база за сравнение. Хляб-26 стотинки, кило водка "Столичная" - 4 лева, коняк "Слънчев бряг" - 3 лв, кофичка кисело мляко 10-15 стотинки. И още , и още...Вярваш ли, че нямаше млад човек, или младо семейство от заводите и предприятията в които съм работил, да не е ходил поне веднъж годишно минимум за две седмици на море, или планина??? И това можеха да си го позволят дори живеещите на квартира млади работници от многодетни семейства. Дори сираци като гореописаното момиче сирак от Русе...

 17. 17 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нашата полиция ни ...какво беше??????????? Тия поне не са ли някви дребни риби беее, няма ли кой да ги натика на мястото им!

 18. 18 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Проблема не започва от трафиканта, сводника, крадеца, наркопласьора или измамника !
  Проблема идва от факта, че както преди 20 години за да просперираш трябваше да си член на БКП, така в днешно време за да можеш да си позволиш да докоснеш благата на корумпираните политици и измитите бизнесмени трябва да продадеш душата си на дявола.
  Няма съдебна власт, няма справедливост за честния човек !
  Остава ти само да се опиташ и ти да се докоснеш до забраниния / от вече чистите / недостижим плод.

 19. 19 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3": Недей да го величаеш онова време, не всичко е въпрос на нямане, мизерията е душевна. И тогава имаше много възможности за безизходица, отчаяние.

 20. 20 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Брях ква идилия е било... а що фалира така трагично?

  Подсказващ въпрос: Знаеш ли колко беше цялата цена на хляба - не само тая част, дето я прехвърляха на потребителя, за да няма гладни бунтове, чешки, полски, арабски и т.н. пролети?

  Подсказващ отговор: Доста по-висока от при пазарните системи - това е физически закон, като при Нютон, запиши си го, да не се излагаш друг път.

 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  До #14-m17- Явно добре са ви промили мозъците. Аз ще ти задам контравъпрос. А какъв е реалния свят на капитализъма в България??? Не е ли масова безработица, мизерия, масово ограбване и унищожаване на вече построеното от предците ни с една единствена цел - тотален грабеж и геноцид на българското население???Какво друго, освен безумен мегаломански проект е безумното бетониране на девствените ни планини и прекрасното ни черноморско крайбрежие и какво е чудовищното въздействие върху природата в следствие на това??? Сети се само за свлачищата и ми кажи, с чии пари държавата ще плаща опитите за овладяването им??? Сещаш ли се за заровеният над половин милиард в яз."Цанков камък"...и кой ще го плаща???А колко са обектите, като "Цанков камък"???
  Колкото до опашките... Не се ли сещаш, че днес няма опашки - не защото има свръхпредлагане, а просто, защото хората нямат пари в джобовете си??? Колко нормални българи си позволяват, нова черна и бяла техника. Нови автомобили. Нови жилища??? Знаеш ли, че в момента кредиторите са изкарали на пангара жилища на неможещи да обслужват кредитите си за над ТРИ МИЛИАРДА !!!, лева!!! А собствениците им не само излизат на улицата, но са и заборчлели до живот??? Знаеш ли, че поне 70-80% от българите живеят благодарение на стоките втора употреба /от храните, до колите/ включително???

  Колкото до опашките.Когато джобът ти е пазен, не се редиш на опашки, а стоиш пред витрината и преглъщаш...на сухо и ако си на мястото на момичето от статията, и трябва да избираш пред глада и магистралата избираш...

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Факд фор лайф!
  Никакво бъдеще не очаква такива жени.
  Чудесна статия, страхотен стил, виртуозно написано. С хъс. Браво Спасе!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitkobomb":

  А за политиците на върха - до живот!

  Всъщност точно по ей такива причини са ни нужни повече жени политици...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #19-ivabel-Не го величая. Давам го като база за сравнение.Просто соча първопричината за трафика на хора. Масовата мизерия и безработица.Липсата на действаща правосъдна система. Унищожаването на културата и образованието ни.И по социалистическо имаше леки жени. Но всичко бе въпрос на избор. Избор да си в производството, а не секретарка и метреса на шефа! Избор да караш кола втора употреба, или да се надупиш пред някого, или няколко за те уредят с връзки без ред,за нов автомобил с "козметичен" дефект... Имах позната с леко поведение, която след идването на демокрацията хвърли бомбата, че ако повърнела, щяла да залеела цялата Тракийска низина с мъжка семенна течност, защото за да се сдобие с пререждане с кола, апартамент, автоматична пералня, хладилник...се била скъсала от свирки!!! Това не значи, че не е имал избор да поизчака реда си нали??? Това, че аз и други,изчаквахме реда си, не ме лиши нито от цветен телевизор, нито от хладилник, нито от кола, нито от жилище...Но пак повтарям, имаше право на избор. Нима днес можеш с една минимална, средна, или дори два пъти по-голяма заплата от средната , да си купиш всичко желано изведнъж??? Дори ако го вземеш на кредит, банките ще ти го отнемат, защото няма да можеш да го платиш...Пак повтарям. В момента отнетите от собствениците им за неплатени кредити жилища е за над три милиарда лева и броят им се увеличава с всеки изминал ден!!!Отделно от това, съдия изпълнителите и частни фирми гонят некоректни платци, дори за неплатени сметки и GSM-и от порчдъка на 50 лева!!! Ако се ослушаш, със съдебните такси сумата за нула време скача на 1000 и повече лева. Наглеците идват и започват да ти описват имуществото... Кредитното бреме и запорите обаче остават върху плещите им!!! Не се ли сещате, че именно тези хора и членовете на семействата им ще са следващите останали без избор жертви на трафикантите на хора???

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4949 Разстроено
 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До # 20-iazdakaja- А ти знаеш ли от чий джоб дотират сега цената на хляба и на яйцата, и на тютюна??? Да ти припомня ли, че на времето цените на популярната кутия "Стюардеса" бяха 55 стотинки, на кутия БТ- 60 стотинки ??? Каква им е сега цената НА КУТИЯ ЦИГАРИ??? Та не се излагай и ти моля ти се??? Не ги ядем доматите с колците!!! При 150 лева средна заплата , брой маруля бе 10 стотинки.Днес, при 600 лева заплата , от 80 стотинки до левче!!! Ако не можеш да смяташ на пръсти, смятай на компа!!!

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#2] от "trol76":
  До коментар [#5] от "mitkobomb":

  Съгласен съм с вас.... трябва по сурови наказания за организаторите на трафика на хора и сутеньорите, които печелят луди пари от този мръсен бизнес (сексуалната експлоатация на момичетата)!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  [quote#16:"kimba3"]Ето ти и база за сравнение. Хляб-26 стотинки, кило водка "Столичная" - 4 лева, коняк "Слънчев бряг" - 3 лв, кофичка кисело мляко 10-15 стотинки. И още , и още...[/quote]
  Ех, бедни Санчо, да ти имам "базата" за сравнение... Няма да споменавам Свободата, понеже това е от една друга ценностна система.
  Ужасната трагедия която се е случила с това момиче (а и е ежедневие на хиляди други) е резултат от безразличието и безду6ието, липсата на чове6тина - все атрибути, които крепяха недоносчето наречено "развито социалистическо", което много дребни хорица 06те не могат да прежалят - времето когато бяхме еднакво бедни, а някой бяха по-равни.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Сводничеството и предлагането на подслон за проституиране се наказваха жестоко,:)))))
  ................
  Аиде бе ..)
  А държавното проституиране на безконтролните БКП - другари - КАК се наказваше ??? БЕШЕ безплатно - за другарите - ТАКА се казваше и САМО това е разликата :)
  Килограм св.котлети - когато ги има - 6.5 лева- още от края на 60-те и през 70 -те години ..)
  Един висшист започваше с 80 лева = 12,3 кг - за толкова рабитиш цял месец - за 12, 3 килограма котлет :)
  После стана 105 лева - заплатата:))

  BIG AL
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Покъртителна история, като филм. колко много е преживяло това момиче. Заслужава да му се случи нещо наистина невероятно хубаво. Ще ми се да можех да й помогна, но съм сигурна, че тя може и сама да се оправи, даже много по-добре.

 32. 32 Профил на Vincent Van Cock
  Vincent Van Cock
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дрън, дрън, дрън, приказки за лека нощ. Я напишете нещо и за червената шапчица, как гадната и баба я експлоатира и как е изнасилена от Кумчо Вълчо. Стига глупости де, ние трева не пасем........

  We're the white trash circus... Don't give a damnWe'll steal your girl whenever we can We're the drunken gods of the living dead, we´re the trash in your bed...
 33. 33 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#24:"kimba3"]Просто соча първопричината за трафика на хора. Масовата мизерия и безработица.[/quote]
  Ами не...... Въпрос на ценности е.
  Преди десетина години дъщеря на хора с прекрасни професии и образование навърши 18 и на другия ден замина. Момичето учеше в художествена гимназия, имаше си всичко, дори собствено ателие..... Само да се учи, да рисува, задоволено отвсякъде и с всичко..... Въпрос на култура, чалго-мутренска култура. Родителите изтрещяха направо, но - детето на 18.....
  Като бях учител се сблъсках с няколко такива момичета, които си "джиткаха" насам-натам. И мечтата им беше да работят в Холандия, защото там било най-добре като условия и заплащане...... И еди коя си за няма и година си била купила еди каква си кола..... Ходи ги спирай, обяснявай им каквото си искаш...........

 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Изобщо за днешния " капитализъм " се обърни към
  ДРУГАРИТЕ..Който си избереш..))
  Луканов и мултитата - някои ги няма ..Другите са тук :
  златевци , тимаджии, герговци , сикаджии, любенгоцевци , куфартчетата, - кък който си избереш..:))

  BIG AL
 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  До коментар [#33] от "rosko1306":

  Това са обикновено деца на много амбиционни родители, подлагащи децата на безброй ограничения. Когато навършат 18г. бързат да наваксат всичко, от което родителите са ги предпазвали. Понякога напук, в отговор на униженията, на които са били подлагани в къщи.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Проституцията , скъпата, даже беше ПРОТЕЖИРАНА..от другарите :)
  В няколкото хотела , в които идваха чужденци - имаше ДС-проститутки - които - се натягаха - за да получват СВЕДЕНИЯ- от "капиталистите'- икономически , военни , всякакви ..:::))))))))
  Снимаха ги даже - за да ги изнудват един ден ..
  НИКОЙ не пипаше тези "пеперудки" ...Те донасяха на ДС..;)
  Една моя позната , дори - официален преводач на делегации - от Италия- ОФИЦИАЛЕН -и НЕ проститутка / стара беше :) / , и стъжниха живота-от писане на ДОКЛАДИ - за настроенията на италианците ..)
  Какво знаете , вие - колко пари и дейност на ДС- имаше в България :)) Ей , така , залудо :)
  Фалирахте , другари ...Всичкото ви беше - залудо ...Празен живот...

  BIG AL
 37. 37 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#24:"kimba3"]Това не значи, че не е имал избор да поизчака реда си нали??? Това, че аз и други,изчаквахме реда си, не ме лиши нито от цветен телевизор, нито от хладилник, нито от кола, нито от жилище...Но пак повтарям, имаше право на избор. Нима днес можеш с една минимална, средна, или дори два пъти по-голяма заплата от средната , да си купиш всичко желано изведнъж??? [/quote]
  А сега нямаме ли право на избор? Или всички се засилваме на проституция? Нима с една средна тогава заплата си можел да ги купиш всичките тези неща накуп?
  Хайде стига.... Оня строй доказа своята неспособност! Защото беше против всички природни закони. Няма значение дали си по-умен, дали си по-инициативен, дали си по-способен и работлив.... Всички са равни.... Да, ама не.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  И представете си - на една моя комшийка -брат и - доктор идваше от Америка - да я види , .........
  и АЗ не съм знаел - какво си говорили !!??
  Опитаха се да ме вербуват..Измъкнах се - с мой си 'патент" :)
  Много сте ми жалки, другари - когато се опитвате нещо да баламосвате , СЕГА , младите :)
  Няма да стане , бе ...:)))
  Скапан ви беше строя , мутрите ви , идеологията ви , ЖИВОТЪТ НИ ..))
  Най- големият боклук сте - раждал се в България - съветските слуги ..Съсипахте България ...И сега , и днес ....

  BIG AL
 39. 39 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#26:"kimba3"]При 150 лева средна заплата , брой маруля бе 10 стотинки.Днес, при 600 лева заплата , от 80 стотинки до левче!!! [/quote]
  Беше, ама ако я имаше на пазара.....
  Ако имаше толкова стока на пазара - парите и тогава нямаше да стигат. Стига с тоя комунизъм! А как да коментирам факта, че като произход от не-прогресивно семейство ни гонеха твоите съпартийци? Че оставаха без работа мои роднини, а аз университета само на снимка можех да го видя?
  Гадни комунистически лигльовци.........

 40. 40 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тsonkooo":

  Ми не, случаят беше дори обратно на това, което описваш - там пък беше прекалената свобода, абсолютното пре-пре-пре-задоволяване...... Ама пре-пре.....
  Случаи всякакви......

 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  До коментар [#40] от "rosko1306":

  Т. е. не бива да се прекалява в нищо, но как определиш мярката?!

 42. 42 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Едва ли щеше да се стигне дотук, ако проституцията беше легална и контролирана от държавата дейност. Но, разбира се, както и с наркотиците, забраните водят до много по-големи вреди за обществото, вкл. косвени такива (корупция, насилие), отколкото субстанциите или проституцията сами по себе си.

 43. 43 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Айде пак се разхвърчаха кофичките кисело мляко и шпека по 6 лв и почивната станция на завода. Услужливо забрвя да каже, че имаше (когато го имаше) 2 вида салам, 2 вида хляб, 2 вида мляко, 2 вида съветски коли (с 10 г. чакане), а бунглата на завода бяха само за пролетарята, а не за отбраните другари-партократи. То по едно време в енергииния център на Балканите я бяхме докарали на 2 има, 2 няма ток... Накрая винаги се стига до сиренето и евтините кремвирши, понеже друго нямаше. Аман.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 44. 44 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тsonkooo":

  Не знам....... И аз имам деца, това, което правя е да разговарям с тях. Опитвам се да сме приятели, да знам какво се случва - в училище, в клас, в махалата.... Опитвам се да не съм началник, да командоря.... Пък да видим, да чукам на дърво, за дега е ОК....

  Между другото не е само трафикът, то не са наркотици, какво ли не.....

 45. 45 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#36] от "BIG AL":Тези елитни ДС проститутки разпределени по сектори някога сега са много богати и известни бизнесдами ,ДС се погрижи за тях и след 10 ноември 1989г!!

 46. 46 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#43:"кинти"]2 вида съветски коли (с 10 г. чакане)[/quote]

  Редно е да се отбележи, че за колите се ПРЕДПЛАЩАШЕ. Без, разбира се, от тази предплатена вноска да текат лихви. И се чакаше, разбира се. Като е предплатил човек, има ли друг избор освен да чака...

 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Най- смешна ми е аритметиката на некои другаре ..
  Всяка година се ходело на море..Една от най- големите им лъжи :)) Станции...имало...:)
  Ами Кремиковци имаше две или три станции..Не повече от 1000 души на СЕЗОН можеха да поемат ..Нека да са 2000 ..
  А в Кремиковци работеха 20 000 души - при мръсни условия ..
  Е ,еее, другари , :ЕДИН на ДЕСЕТ или ДВАДЕСЕТ души можеше да отиде :) За да сме ходели всяка година - трябва да има ЕДИН милион легла по морето -за 4 млн. 'трудещи се :)
  А и съм живял в квартал с работници от Кремиковци - и зная..)))

  НИЕ и СЕГА нямаме един млн. легла по морето..Мисля ,че са по- малко и от 500 000 леглата :)
  НЯКОИ ходеха всяка година..Работникът или чиновникът- абсурд..
  В хотелите за българи и кучета беше забранено :) Там имаше групи от соца или 'валутни" туристи - за марки и долари:)
  ИСКАШ да си платиш , бе ..14 лева стаята в "Албена" - 1972 година ..НЕ МОЖЕ !!?? За българи - не може ..Празни стоят стаите - но за българи - НЕ може :)
  Е , как да не ви псува..е , другари иии:))))

  BIG AL
 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#43:"кинти"]2 вида съветски коли (с 10 г. чакане),[/quote]
  след 1980 , 10 години почнаха да не стигат, обичайно като си купиш кола внасяш вноска за нова и се надяваш да излезе преди старата да се е разпаднала

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А за "Албена' -я помня - беше Олимпиадата в Мюнхен и само в хотелите имаше по един телевизор :)))
  Няма къде да я гледаш , ако си по морето :))

  BIG AL
 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#24:"kimba3"]Нима днес можеш с една минимална, средна, или дори два пъти по-голяма заплата от средната , да си купиш всичко желано изведнъж?[/quote]
  навремето най простия цветен телевизор беше 3 средни заплати, сиреч 900 лв приблизително и тежеше 60 кг

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Хубава статия, но не са засегнати причините за проблема. Като Фандъкова прави кучкарници за 6млн. лв. за 500 кучета, дай да се дадат тези пари за детски домове, да конфискуваме малко хонорари от Доган, и ще се пресече в зародиш част от проблема. Спират се помощите след трето дете, и ще намалее раждаемостта на семействата които оставят деца в детски дом най-често. Легализирайте проституцията, всичко да става официално, с касова бележка, под лекарски контрол, и такива истории ще станат доста по-рядко явление.

  Но сме големи моралисти, не искаме да легализираме, но да вземаме хонорари и да крадем държавни пари няма проблем, вписва се в моралните норми. И милеем за бездомните кучета, а не за беззащитните хора. Криворазбрана държава, криворазбрано общество, криворазбрана реалност. Явно османлиите и комунистите дотолкова са я прочистили тая държавица от будни хора, че тези които не се изнесоха след 1989 са малцинство, което ще намалява все повече...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#33:"rosko1306"]Ами не...... Въпрос на ценности е.
  [/quote]
  Не оставам с такова впечатление от разказа, публикуван тук. Това дето ти го пишеш, за собствения избор, е също вярно, но е една съвсем нищожна част от случаите. Естествено, че е главно въпрос на мизерия и безработица, как иначе ще обясниш огромния брой източноевропейски проститутки в сравнение със западноевропейските? Както и вероятно липса на достатъчно информация, и настоящата поредица от статии е стъпка в правилна насока, но има много, много още какво да се направи - от училището, медиите. А когато учителите ни са такива като вас, дето смятат, че момичетата сами са са виновни, има още дълго време да четем подобни смразяващи кръвта истории.

 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#16:"kimba3"]Ето ти и база за сравнение. Хляб-26 стотинки, кило водка "Столичная" - 4 лева, коняк "Слънчев бряг" - 3 лв,[/quote]
  хляб - 36 стотинки 2 ро, 48 първо, ако има , столичная - 5 лв - 500 мл, ако има, слънев бряг 3.60 , вие комунистите винаги лъжете дори и да е с малко. след 1983 столична поскъпна още мисля 10 лв стана но не съм сигурен в момента та минахме на Борзой че бяха я забравили

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  До коментар [#44] от "rosko1306":

  Мисля, че това е най-доброто, което може да се направи - детето да има с кого да сподели, да знае че родителите винаги са с него, иначе започва да лъже, за да няма разправии в къщи.

 55. 55 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#52:"heliana"] А когато учителите ни са такива като вас, дето смятат, че момичетата сами са са виновни, има още дълго време да четем подобни смразяващи кръвта истории. [/quote]
  Нима?
  Аз пък мога да твърдя следното: Докато има родители като вас, които си търсят извинение с училището и на които все учителите им са виновни - ще четем такива истории! И аз, и всеки, който е бил учител, ще ви каже следното - децата идват в училище на 7 години, а според наУката - те са основополагащи. Момичета в горен курс, като моите ученички, оставени от родителите си от 12 годишна възраст да обикалят дискотеките, за което аз трябва да се чувствам виновен? Че те са на 15-16 вече, когато се срещам с тях, вие така ли възпитавате децата си - оставяте ги на самотек, а като станат на 16 започвате да вините учителите?
  Прекрасна логика!
  Учителят може и трябва да бъде брънка от възпитанието, но ако родител чака само на това и не поеме своята част - всичко е обречено. Защото учителят прекарва 45 минути с децата.... После го няма. И идват родителите.
  А задавали ли сте си въпроса колко родители пазят авторитета на учителя и училището като институция? И колко са казвали поне веднъж на глас "Заеби го тоя смотан даскал"?

 56. 56 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimba3":

  Какъв е смисълът да се оплакваш от факта, че животът е несправедлив понякога??? След като обявяваш свободата за основна причина за проблемите, кажи каква е алтернативата, сигурност тип Башар Асад ли предлагаш?

 57. 57 Профил на sagara
  sagara
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И пак се стигна до комунизма и пак се стигна до БКП. Сегашните жертви почти не си спомнят това време, а основният проблем е мизерията и социалната незаинтересованост. Демек много знаем да се вайкаме и оплакваме, ама малко биха жертвали нещо свое или част от себе си (време, внимание), за да помогнат другиму без да имат облага от това. Ако социализмът е виновен за нещо, то това определено е бавното преврщане на другарите в много по-егоистианото...просто други...

 58. 58 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  Хайде сега господа капацитети, вземете та ми обяснете, защо организациите закрилящи жените измъкнати от ноктите на трафикантите казват, че за да не се върнат отново на магистралата, трябва да им се осигури добра работа,жилище и добър стандарт на живот??? Ами нали ако ги имаха, 99% от тези жени нямаше да станат проститутки???
  Защо не кажат. Сега ще ви промием мозъците. Ще ви сменим чипа, а с това и ценностната система, и макар бездомни, безпризорни и безработни, вие повече няма да се върнете на улицата??? Защото знаят, че това е утопия!!!

 59. 59 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До # 43- кинти- Ха сега ми обясни, като има 1000 вида колбаси и салами, защо залежават и мухлясват на рафтовете и ги пробутват на чуждестранните туристи в "Елитните" ни ресторанти??? По какво се различава гранивата румънска сланина, 40 годишното ирландско месо, брашното от американска соя, рогата и копитата в 99% от марките на родните колбаси??? Не случайно на щандчето за германски, холандски, белгийски... ДУПЕТА във веригата магазини от която пазаря, почти винаги има опашка, като при социялизма, а дори доказаните марки от наши продукти, всеки ги подминавакато бърз влак, малка спирка???!!!???Казваш 2 вида съветски коли. Повече от два вида бяха, и бяха нови, а не втора и трета ръка, като днешните!!! Не като да караш готов да се разпадне всеки момент "Мерцедес" четериочка, бившо бракувано такси от Германия. Но фукара на "Мерцедес"!!! Знам много добре кусурите на социализма, защото съм ги изживял, но те са цвете, пред това, което става днес в България!!! Що не идеш да обясниш на безработните, на работещите оставени с месеци без заплати, колко вида салами има в хипермаркетите??? Защото ще те подпукат директно с камъните нали??? Сещаш ли се, какво се е случило на не по-малко арогантната от теб френска кралица Мария-Антоанета за думите 'и :
  - Ами , като нямат хляб, да ядат пасти???
  Резнали са 'и тиквата!!! Нищо,че е била кралица!!!

 60. 60 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#26] от "kimba3":


  [quote#26:"kimba3"]брой маруля бе 10 стотинки[/quote]


  Глух ли си - нали ти обясних, че това е само ЧАСТ от цената! Къде забрави неплатения вътрешен дълг към хората? Робите бяха:
  1.крепостни (жителство)
  2.безправни (безалтернативно ТКЗС)
  3.безплатни (15 долара заплата, 5лв/долар)
  Тове е вид кредит, който също влиза в цената - защо го забравяш? Сега трябва да го обслужваме, да търсим алтернатива на тия хорица, които веднага избяха от село, щом им свалиха оковите 1989 и сега няма кой да ти гледа марулите. И затова ти изглеждат скъпи, но пак са по-евтини от при соца - просто не можеш да смяташ!

  Иначе може и аз под дулото на калашник да те направя роб, да ми чистиш кенефа денонощно за 15 долара/месец, и после да се хваля какъв евтин роб си имам и колко е прекрасно робството... гати наглостта!!!

 61. 61 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До #36-BIG AL- Това, че държавата е използвала стотина жени с леко поведение като агентки за постигане на своите цели, не значи, че е поощрявала мафията тътгуваща с хора!!! Всяка една държава е използвала и използва този похват. Използва го и сега!!! Използват го всички разузнавания по света!!! Чувал ли си за Мата Хари??? Остава и нея да я изкараш простититка на ДС!!! Само, че , когато са я разстрелвали във Франция за шпионаж, дори СССР още не е съществувал!!!Да се сещаш някъде по пътищата на България да са заголвали баджаци проститутки, а край тях да са се осуквали сутеньорите им??? Що не ни излъжеш, че са били под път и над път??? Атостпаджии и автостопаджийки имаше,да! Но платени проститутки в днешния им нагъл вид??? Предполагам, че си достатъчно умен, за да не поставяш знак за равенство, между автостопаджийка и проститутка,нали???

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До #56-sidyart-Каква свобода сънуваш??? Какви 5 лева??? Как може, човек без пукнат грош в джоба си да бъде свободен??? Свободни ли са мангалчетата на Централна гара, които правят свирка на всеки педофил, срещу баничка, или сандвич, за да не умрат от глад???

 63. 63 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До # 53- stg-Първо на първо, никога не съм бил комунист. С писанията си искам да подчертая, че основната причина за трафика на хора в момента са мизерията и безнадежността на хората, които ги карат да се ловят за фалшиви обещания като удавници за сламка. Колкото до хляба. Цените през 1983-та бяха за Типов-15 стотинки, Доброджа-26 стотинки, Бял-30 стотинки...Цените които сочиш бяха в навечерието на "ДЕМОКРАЦИЯТА", за да можем по-лесно да я преглътнем...
  На мен ми е пределно ясно, че системата бе предадена и рухна отвътре. Ако ни бяха окупирали, като го сториха с Ирак,Афганистан,или Либия и до днес щеше да има кръвопролития. Това обаче не значи, че на черното трябва да се казва бяло!!!

  Давам ти един въпрос за размисъл. По магистралите и паркингите в Германия има и български, но и ГЕРМАНСКИ проститутки. Защо не си зададеш въпроса:
  - Защо по българските магистрали, паркинги и бардаци няма ГЕРМАНСКИ проститутки??? И защо по българските сокаци и бардаци не можеш да срещнеш ФРЕНСКИ,АВСТРИЙСКИ,БРИТАНСКИ,ХОЛАНДСКИ, и въобще ЗАПАДНОЕВРПЕЙСКИ проститутки???
  И тогава сами ще си отговорите на въпроса:
  -НЕ Е ЛИ МИЗЕРИЯТА, ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА ТРАФИКА НА ХОРА И В ЧАСТНОСТ НА ПРОСТИТУЦИЯТА У НАС ????

 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До #37-rosko-1306 - А бе момче младо, ти знаеш ли какъв е ръста на официалната безработица у нас??? А на неофициалната???Изпитвал ли си на гърба си, какво е да ти спрат тока и водата, заради това, че работодателят ти ,ти бави изработената от теб заплата с месеци??? А да те изхвърлят на улицата, защото не си си платил поради същата причина наема???
  Знаеш ли, че тази заран колежката ми дойде разтреперана от глад на работа и се примоли, дайте ми филийка хляб, че умирам от глад, а сетне ми говорете, какво ще работим днес???За каква свобода ми говорите вие??? За свободата да умрете от глад???

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално
 66. 66 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До #60-iazdakaja- Какво крепостничество, какви 5 лева бе??? В началото на 80-те, бригадирът от ремонтната ми бригада изненадващо за всички смено потрошеното си "МОСКВЕ"-408 с нова ЛАДА-1600. Естествено завидяхме му. виждахме, че продава зеленчуци след работа. В събота и неделя на кооперативния пазар, но не схващахме за какво става въпрос. Скоро ни помоли една неделя да му помогнем да излее плоча на село, в двора на родителите му. Заляхме я. Хапнахме, пийнахме. Заведе ни в задния двор.Около 2,5 дка. Бе засадил петстотин квадрата с марули. отделно друга стока.Бе направил 200 квадрата оранжерии. Обърна се към мен , посочи ми земята и каза:
  -Знаеш ли, че само на този квадратен метър пред теб има 100 марулки, които утре ще продам за час два на пазара и ще изкарам повече, отколкото ти ще изкараш за цял работен ден???

 67. 67 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До #50- stg-А колко днешни средни заплати от 600 лева стигат за един , най-най- нов 3D цветен телевизор от 3000, 7000, 10000 лева??? И какво ще го правиш този най-най-нов телевизор, ако ти спрат тока, защото не са ти платили навреме, или са ти запорирали заплатата??? Сит на гладен не вярва нали??? Като са гладни, що да ядат пасти??? Направо да набиват тюфели!!!!!

 68. 68 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Така, така. Помним я тая диктатура на пролетариата. Много по-ценно беше да си прост работник в Кремиковци, отколкото лекар или инженер. И само да ти припомня, че с тия 160лв. си купуваш дотиран от държавата хляб по 26ст, но пък трябваше да се записваш във списъци, за да си купиш елементарни неща като пералня, телевизор, печка... За кола мисля да не си забравил, че то там се чакаше по над 10 години. Да не говорим, че намирането на "карта за море" си беше също голямо приключение. А дотирани храни водеха до друго извращение - хората по селата си хранеха домашните прасета с хляб по 26ст, защото всякаква друга храна (фуражи) им излизаше по-скъпо! И въпреки сравнително ниските цени на храните тогава (много добре ги помня и аз - салам 8лв, луканка 12лв, сирене 3.60лв, кофичка Снежанка 20ст.) сега давам под 5% от доходите си за храна и в никакъв случай не живея по-зле, отколкото в развития соц в БГ.

  Жизнь или Life - избор има.
 69. 69 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#64] от "kimba3":

  [quote#64:"kimba3"]За каква свобода ми говорите вие??? За свободата да умрете от глад??? [/quote]

  Всеки сам прави избора си. Явно не си чел баснята за кучето и вълка.

  Жизнь или Life - избор има.
 70. 70 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#63] от "kimba3":

  [quote#63:"kimba3"]И защо по българските сокаци и бардаци не можеш да срещнеш ФРЕНСКИ,АВСТРИЙСКИ,БРИТАНСКИ,ХОЛАНДСКИ, и въобще ЗАПАДНОЕВРПЕЙСКИ проститутки??? [/quote]

  Първо, ако не знаеш, в Германия проституцията е официална професия и не е забранена като в БГ. Затова в Германия има проститутки от цяла Европа. Голямо предлагане, голяма конкуренция, ниски цени и добро качество.

  В БГ няма "западни" проститутки защото бардаците по закон са забранени, и за да може да работи една проститутка, ще й трябва сводник или охранител, който да плаща подкупи на полицията и да я пази от насъсканите конкурентки и пияни клиенти (виж статията). Освен това клиентите в БГ не са толкова платежоспособни, колкото в Германия, Австрия, Холандия, Швейцария и т.н. Ти защо мислиш, че от БГ бягат толкова хора? Да ти кажа - за по-добър живот. Не само за повече пари, а също така за спокойствието, реда и всички останали признаци на цивилизацията.

  А за безисходицата си прав - в БГ такива момичета явно не намират (законна) перспектива. В Германия, обаче, явно намират законен начин за препитание, пък макар и с проституция. Просто трябва да им се обясни как стоят нещата, за да не остават с фалшиви очаквания и неприятно изненадани.

  Жизнь или Life - избор има.
 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  [quote#63:"kimba3"]Цените през 1983-та бяха за Типов-15 стотинки, Доброджа-26 стотинки, Бял-30 стотинки..[/quote]
  не знам на колко си години, но или си малък и са те излъгали или си доста възрастен и паметта ти те подвежда, хляба и другите стоки бяха повишени 1977 или 1978 не помня точно може да се провери до тогава хляба беше така след това както казвам аз, бях келеш ама аз ходех за хляб та знам, нали ако не купиш навреме и ще ядеш на следващия ден

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1102 Гневно

  Много мръсни гадини по тоз свят.. Добре, че се е измъкнала..
  А съответните паразити остават безнаказани.

  В момента същото това се случва на други момичета..

  Fail with honour then succeed by fraud
 73. 73 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Гадно! Защитниците на капитализма защо мълчат, когато стотици хиляди хора стоят на ръба и са принудени да търпят какви ли не унижения за да оцеляват?! А комунистите (сега социалисти) - дето се грижат за народа си - защо и те мълчат, че в бившите ком. държави е пълно с най- бедни и изоставени от обществото хора?! Нали са родолюбци - какво правят?

 74. 74 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#73] от "pc_none":

  Виж, в комунизма ги имаше същите тия изоставени в домове, но тя си оставаха в селата, където бяха тези домове. Никой не ги пускаше да припарят до голям град, където беше "лицето на социализма". Въдворяваха ги в някое затънтено място и ги караха да бачкат в някое ТКЗС. И който нещо кривнеше (защото и тогава си имаше доброволни работнички) го пращаха в Белене. Така че по онова време трафикът на хора и експлоатацията беше държавен монопол, а не работа на някой сводник. Ама то за тия неща първо не се говореше, и второ - много бързо се забравят и остават само добрите спомени от нечия бездрижна младост.

  Жизнь или Life - избор има.
 75. 75 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#74] от "Дразнител":

  ДВАДЕСЕТ И ДВЕ ГОДИНИ думи, думи, думи, далавери, далавери, далавери, мъни, мъни, мъни...

  Паричните обороти на организираната престъпност ИНВЕСТИРАНИ в България за една година са, „според доклад на Центъра за изследване на демокрацията от вчера възлизат на 3.5 млрд. лв.”

  (Организираната престъпност печели в чужбина, инвестира по Черноморието http://www.segabg.com/)
  ______________________
  П.П.
  "Борисов: Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме ... "
  31.03.2012 16

 76. 76 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#71] от "stg":

  "...не знам на колко си години, но или си малък и са те излъгали или си доста възрастен и паметта ти те подвежда..."

 77. 77 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "Титаник" прес:

  - 270 лв. минимална заплата при осемчасов роботен ден..
  - 135 лв. минималн пенсия;
  - 420 лв. база на осигурителните задължения към
  Дянкоff, дори и за 500-те хилядите безработни българи...

  До коментар [#68] от "Дразнител": "...сега давам под 5% от доходите си за храна и в никакъв случай не живея..." зле.

  За какви 5% процента?... За каква храна?...

  Факт, че ножицата между бедни и богати се разтваря още повече, и в никакъв случай 95% БЪЛГАРИТЕ, ОЦЕЛЯВАЩИ В БЪЛГАРИЯ не живеят по-добре ПРИ ТАЗИ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА В ЖИЗНЕНИЯТ СТАНДАРТ , отколкото в развития соц в БГ...
  Защо „Аврора”, а не „Титаник”?!
  ______________________
  П.П.:
  "Борисов: Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме...

 78. 78 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#66] от "kimba3":

  Ама нали точно такива спекуланти са доказателството, че селското стопанство не работеше - робите просто не им се робуваше вече - и пред назряващия глад започнаха частни стопанства, търговийка... нали точно това показва въпросния провал и въпросното задлъжняване и съотв. фалит!

 79. 79 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Много силна поредица от материали. Повече такава журналистика трябва да има.

  malart.blog.bg
 80. 80 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Съдбите на тези хора са следствие на незаинтересоваността на държавата от тях (т.е. на всички нас), от условията, които им се предлагат (да, остави си детето в дом, ние ще се "грижим" за него; да, можеш да не се отказваш от родителските си права и то няма да бъде осиновено...и т.н.), от порочната държавна политика за протекция на престъпността.... Страшно е! Още по-страшно е, че гражданите на държавата ни си затварят очите за тези проблеми...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK