Селище с нулев въглероден баланс ще се строи край Русе

Русе (архив)

© Str

Русе (архив)Терен от 200 дка в района на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе е предвиден за изграждането на екоселище, съобщи областната управа на Русе.


Проектът предвижда да бъдат изградени няколко модула. Единият от тях е от жилищни сгради, които ще потребяват малко енергия. Другият модул ще бъде за производство на зелена енергия. Тя ще се произвежда с фотоволтаици, вятърни генератори и от биомасата, която ще произвеждат съседните ферми. Предвижда се и изграждането на трети модул от лаборатории и полигони на Русенския университет, където ще се изследват проблемите на енергийната ефективност. Проектът включва и изграждането на комплекс за сертифициране на биопродукти от земеделието.


Освен за производствени и научноизследователски цели, ще бъдат създадени условия и за превръщането на селището в привлекателен туристически център. Проектът за това е на Областната администрация – Русе, Община Русе, Русенския университет и ИЗС "Образцов чифлик". Ще бъдат привлечени и представители от частния сектор. Вече се проучват възможности за финансиране на проекта по европейски програми, както и с публично-частно партньорство.


Идеята беше представена на бившия вицеканцлер на Австрия Еврхард Бусек, който вчера се срещна с областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Бусек определи проекта като изключително интересен и се ангажира да установи контакти между екипа по проекта и Виенския университет по почвознание, който работи много активно в областта на биопродуктите. Бившият австрийски вицеканцлер се ангажира също и с установяването на контакт с австрийското аграрно министерство, което по думите му също работи много интензивно и има редица демонстрационни проекти в областта на еко земеделието, зелената енергия и енергийната ефективност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Сега Общините имат златен шанс да "дръпнат" в своето развитие и инфраструктура.Всичко,което ще направят за свето население ще се възнагради многократно.

 2. 2 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Нулев въглероден баланс = отрицателен паричен баланс. Европеецът продължава да плаща за зелени химери.

  А дали въглеродният баланс остава нулев, ако се вземат предвид ВСИЧКИ материали и процеси, използвани някога някъде за направата на тази показуха? Фотоволтаиците не растат по дърветата...

 3. 3 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Така ще върнат добре облечените селяндури по родните им села да копат с мотиката и ще освободят град Русе от присъствието им. Образцов чифлик семенна станция за посев и е родно място на Тошо Иванов Мухтанов и други "видни" комуняги опоскали България.
  В Образцов чифлик за първи път в България е усвоено и приложено посев на соя в големи количества и са изнасяли с вагони и композиции соя за Хитлер и германската армия 1941 - 1944 година.


 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нотингам Форест, Джон Стюарт и баба Мара там ли са?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2597 Весело

  Биомасата, от която добиват енергия отделя 50% повече CO2, отколкото ако се изгарят въглища. Следователно нулевият въглероден баланс съществува само в "апликацията" за усвояването на ония пари.

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Явно някои с "бели полета"въобше не искат да възприемат колко е сериозно положението.

 7. 7 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  http://www.novotika.com/tss/index.php?page=gallery
  Институтът "Образцов чифлик", край град Русе, е най-старото огнище на замеделската култура и просвета в България. Неговата история започва след Освобождението на България, когато с Указ № 374 от 13.12.1879 г. е отворено първото практическо земеделско училище, което през 1883 г. е преобразувано в средно, с тригодишен курс на обучение.
  http://izs-ruse.org/istoria.php

 8. 8 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  То и да растяха пак щяха да отделят през нощта въглероден двуокис.
  Дано не изсекат дърветата, отделящи през нощта въглероден двуокис, само и само емисията да е нулева . При това на книга, а реално...

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 9. 9 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#8] от "bati vi":
  Това пък къде го прочете?През нощта отделят кислород!

 10. 10 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До 1974 г. са карали военна служба в района на хижа Минзухар синовете на партийни величия. Станиш Бонев Панайотов и другари описано в негова книга.
  "През лятото, в края на втората учебна година, всички студенти от курса заминахме на военна служба в „Образцов чифлик“, Русенско. Не зная кой ме беше предложил, но още на тръгване от Института, на гара София ми съобщиха, че съм назначен за помощник взводен командир на първи взвод, първа рота. Трябваше да командвам и то колеги. "
  http://chitanka.info:82/text/8362/3#textstart

 11. 11 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 536 Неутрално

  За тези илитерати,които са ми наблъскали минуси,цитат от Википедиа:
  Фотосинтезата е биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения.[1] В най-разпространения вариант на процеса в синтеза участва вода, синтезират се захариди и като остатъчен продукт се отделя кислород.
  Не е зле да четете малко повече,преди да ръсите глупости по форумите.

 12. 12 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Весело

  Смешното е, че при тези "проекти" почти винаги забравят, че при производството на фотоволтаичните панели (включително за материалите) и при тяхнато преработка като станат отпадъци се отделят средно около 60-65 грама СО2 за всеки произведен киловатчас енергия за условията на слънчево греене в България за периода от 25 години гаранция!
  Но имат пари /обществани/ за харчене, харчат.

 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#11] от "mib":

  Там пише и за дишенето при растенията.

 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Чудно, ама точно този сайт не е за хора които си падат по нашенските "кочинки"!

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  До коментар [#13] от "focusnik":
  Как се поддържа кислородния баланс на планетата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Звучи много добре, но дано да не стане просто един тузарски квартал

 17. 17 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Звучи прекрасно и дано се реализира,а не остане само на приказки!

 18. 18 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аууууууу и няма да дишт, та да не излезе въглероден двуокис през устата им!

  ура и да живей!!!
 19. 19 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  И наследниците на ЦК на БКП - Петър Иванов Бабурков; Станислав Чавдаров Петков, Юрий Шиваров
  "Най-много са окастрени опитните полета на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе. Аферата гръмна в първите дни на януари, когато в института е получена заповед от министър Валери Цветанов. Според нея 1200 от стопанисваните от научното звено общо 7100 дка трябва да бъдат заменени с терени на фирма "Спарки". Заповедта е подписана на 30 декември 2008 г., месец преди парламентът да спре заменките.
  От документа става ясно, че парцелът се отнема след искане на "Спарки" за изпълнение на инвестиционните намерения на фирмата. Въпросният терен се намира едва на няколко километра от Русе, с лице на главния път за Варна и по оценки на брокери струва 20-25 млн. лева.
  На него "Образцов чифлик" отглежда елитни сортове люцерна, които се използват за посадъчен материал в цялата страна.
  Базираната в Русе машиностроителна компания "Спарки" наистина има сертификат за инвеститор клас "А" и възнамерява да построи нов завод, като изнесе производството си извън града. Въпросният парцел от 1200 дка обаче е 20 пъти по-голям, отколкото сегашният му производствен терен, което навежда на мисълта, че по предназначение ще се използва само малка част от новопридобитите земи."
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=200278

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 20 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Супер.След този грандиозен проект ще започнат масови самоубийства в Швеция понеже не са се сетили.А точно те понеже са малко чалнати в главата отдавна го имат реализирано и работи, само че докато нашите умници сега откриват огъня там онези си мият краката с топла вода.
  Пасивните къщи, използването на слънчевата енергия за отопление и домакински нужди, рециклирането на водата и не малко хай-тек решения са намерени отдавна и се усъвършенстват, нооо...тук ще видите какво можем...само да докопаме малко австрийски парички по някоя програмка.
  Очаквам следващото грандиозно откритие в България да бъде цифровата телевизия и халогенната крушка.

 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_sceptic":

  http://cleantechnica.com/2012/04/02/april-1st-in-germany-happy-birthday-renewable-energy-sources-act/

  Германецът няма да се съгласи с ват. Вътре четем:

  The strong performance of renewables had several effects:
  At least two of the remaining nine nuclear reactors had to be taken offline to grant wind power it’s priority in the grid.

  Lignite power plants operated at an average of just 11 GW all day. That’s less than 60% of their installed capacity.

  The capacity factor of conventional load-following and peak-load power plants using imported hard coal, natural gas, or oil fell to approximatly 6-8%

  Due to the current market design and the resulting Merit-Order Effect, peak-load power actually sold cheaper than baseload power at the European Energy Exchange. While traders and industrial customers paid very cheap 2.4 ct/kWh for baseload power, they could buy “expensive” peak-load power for only 1.8ct/kWh on the spot market.

  Парадокси, които се превръщат в норма.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Похвално!
  Но фотоволтаиците са празна работа. По-добре да направят една когенерация на биомаса.
  Само с бюрокрацията не знам как се ще се преборят...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подобни начинания са наистина новост за България,но има хора и организации като в Русе напр.,за които този въпрос с въглеродния нулев баланс да е на дневен ред!

 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Така говорите, защото не сте видяли последните инсталационни цени на фотоволтаиците, калко са паднали последните 3-4 години и какви са прогнозите за бъдещия спад.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Това хубаво, но не беше ли енергията за производството на един фотоволтаик приблизително равна на тази, която въпросният фотоволтаик ще произведе по време на 25 годишната си експлоатация?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пада, пада цената на панелите и к'во от т'ва?
  Стига сте заблуждавали хората че като си сложат панел колкото прозореца в хола и ще си пуснат зимата три акумулиращи печки, два бойлера и ще имат пещ ТВЧ да произвеждат релси за БДЖ.
  Панела е нищо, купих си калник за Пежо и почти имам Пежо, дрън-дрън.
  Хайде да видим "зеленясали" човечета как ще се построи нещо само на захранване от фотоволтаици, само да се завари едно парче метална конструкция и ще трябва акумулаторна станция колкото една спалня защото като се палне електрожена и ще умре всичко.А след години като дадат фира акумулаторите колко енергия ще отиде за рециклирането им и за производството на нови?А цените им?
  Искате 100% екология?Добре ама ще строите без ток от НЕК и без нафта за камионите и агрегатите, пускайте един кулокран на соларки да гледаме сеир.

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Отделеният при изгарянето им СО2 е усвоен от атмосферата при растежа им малко преди това. Когато се копаят минерални горива, които съдържат въглерод извадени от оборот преди милиони години това определено нарушава баланса постигнат от екосистемата към днешно време.
  Друг е въпроса, за да се отгледа тази биомаса, колко нафта ще изгори за земеделски дейности...

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Този мит упорито се насажда от противниците на ВЕИ и направо се учудвам как още има хора, които да му вярват.

  link (малко е старичко от 2004та, нещата са се подобрили драстично, но):
  http://www.nrel.gov/docs/fy04osti/35489.pdf

  Това може и да е било вярно преди 30-40 години, обаче в момента един фотоволтаик ( в зависимост къде го сложиш и типа на фотоволтаика) си възвръща всичката енергия за производството си, барабар с допълнителния хардуер и транспорта за 1 до 5 години.

  Ако можете да ми посочите от къде го знаете това:

  [quote#25:"Bulgarische Motoren Werke"] която въпросният фотоволтаик ще произведе по време на 25 годишната си експлоатация?[/quote]

  ще съм ви много благодарен.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#26] от "baba_minka":

  Прочетете това:

  http://cleantechnica.com/2012/04/02/april-1st-in-germany-happy-birthday-renewable-energy-sources-act

  Ако не разбирате английски ползвайте http://translate.google.com

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 30. 30 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много фенове на индустриализацията и фосилните горива, оппа забравих и атомната енергетика - най-чистата на света!
  защо ли ви бърка в здравето един проект за селище с ниско въглеродни емисии?
  да не би защото наяве ще докаже на скептичните и мразещи да четат и виждат новото средностатистически българи, та ще ви се разклатят позициите на енергийни шамани?!
  А не просто мразите "зеленичките", те какво ви пречат точно?
  Не искат повече грозни далавери в горите, на крайбрежието, скъпа енергия и горива и продължаване на далаверата, я видите ли искат да живеят в унисом и щадящи природата?!
  Циничното "потребителско" мислене - "след нас и потоп", явно много си ви харесва. ами останете си в нефтения и атомен век и си поскайте карбураторите!
  Колкото повече показни проекти, толкова по-близо до реалните, без значение от игричките на бюрокцията!

 31. 31 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#26] от "baba_minka":

  Ако формулирате въпросите си по-стегнато бих ви отговорил и по-конкретно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 32. 32 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ако искате да се информирате, вместо да се заяждате и да си мислите, че ВЕИ за нищо не стават, без да сте прочели нищо, елате тук:

  http://www.facebook.com/groups/172169062843817/

  След един месец четене на линковете и информиране може и да придобиете друг поглед върху ВЕИ

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#28] от "Distributed":

  Добре, може и така да е.
  Не съм противник на ВЕИ, даже напротив.
  Но съм против безмислени и формални неща, като оная работа с гасенето на лампите например.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Похвална инициатива, ако се реализира разумно! А разумно означава да се проследи цялата верига и да се оптимизира, а не само отделни процеси. Това е бъдещето на една ограничена в пространството, с ограничени ресурси планета с непрекъснато нарастване на населението. А за тези, които очакват, че всичко по този нов път трябва да работи префектно и ако не е така, отричат цялата идея - ами не може. Ние от хилядолетия усъвършенстваме сегашния си начин на живот, който е изграден така, сякаш ресурсите на планетата са неограничени. Но пред тези, които искат да се тръгне по нов път, изведнъж се предявява изискването всичко да работи перфектно. Вече наистина има много решения, но и има липсващи елементи и вериги. Ако не започнем отнякъде, обаче, как можем да ги усъвършенстваме? А сме принудени да започнем отнякъде, много от ресурсите са на привършване в близките десетилетия.

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Е то гасенето на лампите е символично, ПР, да се надъхват децата и да си мислят, че нещо става.

  ВЕИ отдавна вече не са мечта, измислица, благопожелание, "зелено нещо",а голяма индустрия с огромни възможности. Движещата сила при ВЕИ в момента е икономическа, а не зелена и природосъобразна. Прочети горния линк

  Просто не трябва да се слушат атомни "експерти", беге политици и онея от ТЕЦа, а да се чете повече съвременна информация, статистики и прогнози

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"sewer70"]Институтът "Образцов чифлик", край град Русе, е най-старото огнище на замеделската култура и просвета в България. [/quote]
  едно въгленче не прави огнище..една птичка- пролет! това са хубави но..истории! знам ги,щото съм от тоя край..а РЕАЛНОСТАА е друга..ОТДАВНА е все такава,друга! какви земеделия(велика работа!) в опоскана и разпарцелосана Мутроландия?! а за въгле-то.хората по-горе верно се изказаха! 1-ви..в Мутроландия просперират с МИЛИОНИ само мутрите...могат да си правят каквито сакат проектчета! разумно да била реализирана..къде тая разумност в страната на мутрите.. на които отдавна им се позволи,че чак и даде да докопат ресурси и коловози?!

 37. 37 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#31:"Distributed"]Ако формулирате въпросите си по-стегнато бих ви отговорил и по-конкретно. [/quote]

  Радвам се че може би ще се получи някакъв вид дискусия.
  Предполагам се усеща колко негативно съм настроен към фотоволтаиците като средство за добив на електроенергия, към ветрогенераторите не съм толкова.
  Нека приемем идеалния вариант при който не калкулираме енергията за производство на материалите за една къща като енергията е от конвенционални източници.Говорим за пещи за металургия, производство на стъкло, гипскартонени плоскости, изолация, покривни материали, кабели, оптични влакна, дървени елементи и всичко друго свързано със самото строителство.Това са огромни количества енергия която освен с газ и *ЕЦ няма как да се получат.Отделно не калкулираме и не вземаме предвид енергията необходима за сглобяването на къщата като под енергия разбирам захранването на инструменти и машини.До тук нищо "зелено" няма в нищо освен в новите технологии за новите материали.
  Приемаме че сме направили новата къща по последен писък на енергийна ефективност и следва да няма до нея достъп на ток подаван от конвенционални *ЕЦ и да няма досег с горива като газ, дърва и петролни продукти, нали е зелена отвсякъде.
  Следва въпроса за водене на нормален начин на живот и разходите съответно за:
  -вода която приемаме че ще се добива чрез сондаж и ще се качва на покрива чрез помпа за да може да се използват панели за загряване.Помпата съответно изисква енергия за да транспортира водата като от там вече разчитаме на гравитацията за налягане.
  -загряване на водата в дните без достатъчно радиация или вечер също се осъществява от нагреватели.
  -хладилник, предполагаме че ще можем да намерим от типа "амонячен".
  -осветление, да добре, за вечерта ще се използва диодно но пак изисква енергия.
  -готварска печка, фритюрник, пасатори и миксери, микровънова...
  -телевизори, компютри и всякакви модерни джажди
  -отопление, колкото и да е изолирана и с нулево отдаване не енергия (невъзможно) то се налага да се отоплява като през деня в слънчеви дни може да се използва слънцето и панели но вечер единствено остава термопомпи и други пак хай-тек джаджи.Все пак тук не е Исландия.
  Еми то друго не остана, това са минималните работи за модерен живот като топла вода, топла храна, топли стаи и това са най-големите консуматори и изключваме занимания в почивните дни като хоби изискващо енергия (работа с машини и консумация на ток).
  Така, до тук е ясно че не можем да бучнем два кабела в солара и да смучем ток на аванта, трябва акумулаторна станция която да удовлетвори тези нужди вечер когато се предполага че ще е най-голямата консумация.Ако ще и 10ААААААА уреди да имаме пак е нужна енергия.
  Та по-прецизно на въпроса.
  Предвид слънчевата радиация в България и средното време там на слъчево греене и продължителност на деня и т.н. сложни работи панели с каква площ ще са необходими (цена), електронното управление на станцията (цена), акумулатори (капацитет и цена) и осреднена цена на такава инвестиция предвид консумацията и възможност дори и при най-лошия сценарий зимата при облачно време соларите да осигурят заряд на акумулаторите до следващата сутрин без да се налага ограничения от нормалните ежедневни нужди.След това след определен период ще се наложи подмяна на акумулаторите (кога и цена).Просто една "бърза" сметка така че да може да се захрани и води нормален живот в къща захранвана изцяло самостоятелно от "зелена" енергия без да се горят въглища, газ или да се използват мощности на ВЕЦ и АЕЦ.Приемаме и че вятърна турбина не може да се инсталира или поне ще е неефектива защото региона не е "вятърничав".
  Ето пример да поговорим не празни приказки а със суми и то точно конкретно.И не защото нещо а имам понат с такъв вид къща и доста съм стоял у тях като съм запознат за какво става дума.Само че той използва газ за хладилника, печката и бойлера а за отопление дърва с централно отопление.Тук нали говорим че дърва, газ и нафта няма да използваме?Такива екстри като котлони на ток, мискер, пасатор, кафемашина и микровълнова няма защото до сега е ъпгрейднал до 1кВ и не може да си го позволи.Също ми е ясно и цената до тук колко е, да видим вашето предложение и като нищо ще го вербувам да му помогнете да намали разходите въпреки че инженер по соларните инсталации се занимава с това безплатно понеже са приятели и не му взема пари за нищо.А, и с инженера надълго сме говорили кое как и защо при соларите и съм имал възможност да пия от извора.Също така виждам и на живо борбата за всеки един ват който може да се икономиса от някъде.
  Очаквам с интерес отговор.

 38. 38 Профил на baba_minka
  baba_minka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А и хора, не оставайте с впечатлението че не подкрепям екологията, напротив, уважавам изцяло новите технологии и желанието за усвояването им.Ако не бяха Ото и Дизел още щяхме да пляскаме конето по задника докато теглят каруци, ако не беше Кюри и Нилсбор щяхме да махаме с кирките в мините...Те са били пионери и подходящо оплювани, същото е и сега но разликата е че тези технологии са прекалено скъпи и неефективни на този етап и са подходящи за "лабораторни" цели.Просто се превърнаха от чиста енергия и чиста идея в чиста печалба на гърба на хората.
  И аз искам да изгасим всички АЕЦ и ВЕЦ и да не добиваме газ но още не сме дорасли до там.

 39. 39 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_minka":

  Вие отидохте в някакъв екстремум. Не стават така нещата. Не скачаме от тук на хоризонта. Вие искате да направим революционен скок и да ви обясня как ще са нещата след 20-30 години. Не става така.

  Нещата са еволюционни и се развиват по малко с малки стъпки и навсякъде.


  В общия случай схемата с фотоволтаичните системи на покрива е следната - електромерът върти в двете посоки, като имаш излишък връщаш в мрежата, като имаш недостиг купуваш. Накрая на годината се гледа салдото - ако си на минус плащаш, ако си на плюс ти плащат.

  Предполагам ми говорите за България, където цената на тока за домакинствата е от порядъка на 9 евроцента за квч. При инсталационна цена от 1.7 евро/Wp и среден годишн добив от порядъка на 1300 kWh за 1 kWp нещата не излизат много розови.

  Обаче в Германия (25 евроцента/квч, 1000 kWh за 1 kWp) и Италия (20 евроцента/квч, 1300-1500 kWh за 1 kWp) и същата инсталационна цена от 1.7 евро/Wp и съществено по-различен стандарт на живот нещата изглеждат по коренно различен начин.

  Не бързайте да търсите окончателното решение, не стават така нещата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 40. 40 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#38:"baba_minka"] същото е и сега но разликата е че тези технологии са прекалено скъпи и неефективни на този етап и са подходящи за "лабораторни" цели.Просто се превърнаха от чиста енергия и чиста идея в чиста печалба на гърба на хората.[/quote]

  питай ДКЕВР за чистата печалба на гърба на хората. от 1. Април 2012та в Германия ВЕЧЕ НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ преференциална цена за изкупуване на ток от фотоволтаични ферми по-големи от 10 мегават пика.

  т.е. преценили са, че цените са спаднали до толкова, че да нямат нужда от подпомагане и могат сами да се оправят на пазара.

  Догодина ще махнат преференциалните цени за всички фотоволтаични системи без покривните, а през 2015-2016 ще махнат и за покривните.

  Тогава пак ще питаме ДКЕВР защо поддържа преференциалните цени за фотоволтаици 30% по-големи от германските при положение, че имаме 30% по-голям слънчев ресурс.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 41. 41 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#3] от "sewer70":

  "...Институтът "Образцов чифлик", край град Русе, е най-старото огнище на замеделската култура и просвета в България. Неговата история започва след Освобождението на България, когато с Указ № 374 от 13.12.1879 г. е отворено първото практическо земеделско училище, което през 1883 г. е преобразувано в средно, с тригодишен курс на обучение. През 1887 г. в уреденото към училището опитно поле е създадена първата ботаническа градина, наречена "Сортимент", в която се изпитват редица нови земеделски култури. Ръководството на опитното поле се възлага на Константин Малков, един от най-видните представители на агрономическата мисъл в България, смятан за баща на опитното дело у нас.
  През 1897 г. се заражда идеята за създаване на земеделски опитни учреждения в България, по подобие на тези в Европа, които са се намирали вече в пълен разцвет. Пръв поставя този въпрос чрез печата Константин Малков. Тази идея бива реализирана със създаването на три земеделски опитни станции в страната - Садово, Образцов чифлик и Плевен..." - http://izs-ruse.org/istoria.php
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D0%BF%D0%BE_%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5_%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%BE%D0%B2_%D1%87%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.8F

  не съм избягал
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK