Трафик на хора: Новите пазарни тенденции

ТАКСИ ЛОГО

© Надежда Чипева

ТАКСИ ЛОГОСводницата има собствена фирма за таксиметрови услуги. Приема поръчките на личния си телефон, след което на адреса, посочен от клиента, пристигат пет момичета. Срещу 100 лв. избраната прекарва с него час и получава половината от сумата. Цената на всеки следващ час договаря сама в зависимост от желанията на клиента си. Тази сума също се дели наполовина, а бакшишите остават за момичетата.


Това е част от историята на момиче №2 - една от жертвите на трафик, за които "Дневник" разказа. А хватката с таксито е сред най-разпространените в България за "доставка" на момичетата до клиентите.


Разследващи говорят за метода 
"доверени таксита"


Службите следят пазара не само заради проституцията, която в страната не е нито забранена, нито легализирана, но и заради т.нар. вътрешен трафик на хора. Момиче №2 е жертва именно на този вътрешен трафик. При него млади жени (най-често чрез заблуда за намиране на работа) биват местени от един град в друг, където ги принуждават да проституират.Целите на трафикантите на момичета за сексуални услуги са Холандия, Белгия, Германия, Франция, Австрия и Италия, а районите, от които идват момичетата, са Сливен, Варна, Добрич, Пазарджик, Разград и Търново. Най-разпространеното направление за вътрешен трафик е Варна.

Най-честото вътрешният трафик е по посока Варна. И курортите около морския град през лятото. Момичета от страната се докарват и в столицата. Заради по-голямото търсене.


В апартаменти, не в клубове


По данни на разследващи след разбиването на голяма организирана група и държани от нея клубове, бизнесът се е преструктурирал. Той пак се доминирал от същите големи играчи, но след операцията от съображения за сигурност момичетата били държани по две-три в апартамент, а не в специализирани клубове, за да не могат да бъдат лесно разкрити при акция. При поръчка момичетата биват превозвани без сводник или друг придружител освен таксиметровия шофьор.1,26 млрд. лева на година печели организираната престъпност в България от трафик на жени с цел сексуални услуги, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията, представен вчера. За изминалата година над 1 млрд. лева са спечелени от трафик на момичета в чужбина. Според Тихомир Безлов от ЦИД, вътрешният пазар на проституция у нас е малък. Главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че това от части се дължи на факта, че повечето от престъпните групи, владеещи проституцията по заведенията вече са разбити, в следствие на което бизнесът с продажба на плът се прехвърля към държави с легална проституция като Швейцария, Австрия и Германия.

Така няма и как да се преследва някакъв вид престъпление – просто момиче се вози в такси и отива някъде. Същият таксиджия обаче играе ролята на охранител, той прибира обратно жената, както и сумата, която тя трябва да даде на сводника си.


Преструктуриране, и то сериозно, се забелязва при трафикантите, работещи за западноевропейския пазар, казват следящи проблема.


Едната от промените, наложени от кризата, е смесването на няколко вида трафик, което досега не се случвало. Трафикът на хора е един от най-доходните – печалбите са сравнително същите като при пренасянето на наркотици. В същото време обаче това престъпление е и с най-малък риск, тъй като пътуването с приятелка или роднина изглежда безобидно. Затова и доскоро трафикантите избягвали да комбинират набирането на хора с прекарването на дрога например. Едва отскоро – след настъпването на кризата, започнали да дават наркотици на момичетата, които те да пренасят. Но тези примери според разследващи поне засега са рядкост. Обяснението е, че трафикантите рядко се решават да изложат на риск  "стоката", осигуряваща им сигурни доходи за дълго време.Крайните дестинации за трудова експлоатация са Германия, Италия, Испания и Чехия, а напоследък и Швеция - за бране на боровинки, и Норвегия - за риболов. Най-често жертвите на този вид трафик идват от районите около Търговище, Видин, Враца, Лом, Свищов.

Привидно раздробяване


Последните 1-2 години се забелязва и друга промяна в организацията на "бизнеса" в чужбина. До неотдавна обичайното било строго организирани престъпни групи, набиращи по 15-20 момичета за работа в клуб в западноевропейска столица. В тези заведения 5-10 души имали грижата за всичко, съществувала йерархия и разпределение на функциите – набиране, транспорт, пласиране, контрол. И един-двама тартори, които събирали голяма част от парите.


Сега с цел да не са лесно уязвими групите се раздробили. Пак се правят отчисления към тартори, но свързаностите са умишлено размити. Сега един сводник набира до две момичета, настанява ги в отделен апартамент. Така се избягва опасността да бъдат "ударени" при акция и да "изгорят" заедно с много други.


Работата "на дребно" съвсем не означава, че потокът на парите е намалял. Печалбата е същата - едно-две момичета работят за един трафикант, които впоследствие отчислява към същите стари лидери, за да не бъде обезпокояван и да бъде оставен да работи без проблем.


Момичетата са ясно разпределени още от България. Така още с набирането им е ясно  на кой тартор ще принадлежат. Ако се опита нов човек или момиче без сводник да работи за своя сметка, бива пребивано, изнасилвано и вкарвано в машината, в "правия път".


Столицата Сливен


Пласирането става там, където от години има българска диаспора, хора с контакти и установили се в съответния град. С това експертите си обясняват и т.нар. синдром Сливен. Те все още не могат напълно да разберат защо момичета именно от този край така масово решават да проституират в чужбина.


Да, районът е беден, има малцинства, но има и доста други подобни райони, а сливенски млади жени направо заливат Европа, разказват експерти. Вмятат, че хора от Амстердам, постоянно срещащи момичета от Сливен, си мислели, че този град е столицата на България, тъй като по техните разбирания най-много хора емигрирали от столицата.


Дълго се чудихме защо точно Сливен, най-вероятно защото едни от първите, които след промените избягаха в Европа, бяха от този регион, установиха се и решиха, че това е най-лесният начин за печалба – връщаха се и трафикираха момичета – роднини, приятелки... разказва човек, работещ по такива случаи.


Освен в Холандия много девойки от Сливен има и в Белгия. От Варна отивали в Германия и Франция. Шумен, Добрич и Разград също "пласирали" във Франция, а от Врачанско имало канал за Испания и Италия.Целите на трафикантите на момичета за сексуални услуги са Холандия, Белгия, Германия, Франция, Австрия и Италия, а районите, от които идват момичетата, са Сливен, Варна, Добрич, Пазарджик, Разград и Търново. Най-разпространеното направление за вътрешен трафик е Варна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трафикът на хора е един от най-доходните – печалбите са сравнително същите като при пренасянето на наркотици. В същото време обаче това престъпление е и с най-малък риск, тъй като пътуването с приятелка или роднина изглежда безобидно."

  Ето един от ключовете на загадката - голяма печалба, малък риск.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 2. 2 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 548 Разстроено

  Вчера четох и разказа за момиче номер 2. Тръпки ме побиха. Днес чета и това.... когато се говори за нещо случващо се с множество деца, няма как да не си зададем въпроса - Какво прави държавата? Силно се надявам, колкото и зловещи да са тези материали, че Дневник ще пуснат и позицията на държавата.

 3. 3 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Престъпните групи, осъществяващи трафик на жени с цел сексуална експлоатация са структурирани без общ ръководен център, се казва в публичния отчет на МВР"
  Имат си ръководител и още как и той с помощта на така наречени лейтенанти контролира бизнеса !!
  Всеки който бъде хванат да работи самостоятелно бива смачкан и вкаран в правия път или в гробищата!!
  За кой ли път МВР се държи като ущипана девойка !!!

 4. 4 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Разстроено

  На този фон големите приказки на депутатите и охолния им живот финансиран от одраните кожи на това бедно и нещастно общество изглеждат като гнусна гавра!

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#4] от "pc_none":

  Гавра, негавра - това е положението. Политици и гравитиращи около тях бизнесмени гледат на населението като на стадо, което трябва не само да бъде стригано, а и драно. Вчера в темата за разочарованието на немските инвеститори коментарите бяха доста красноречиви.

  Полицията би следвало да работи по разкриването на тези престъпления, а гражданското общество (като цяло) и неправителствения сектор - по информираността и ресоциализацията на жертвите. С едни статистики (в някаква степен виртуални) и декларации нещата не се променят.

 6. 6 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Такситата винаги са били и ще бъдат в играта!Нали някои трябва да им пази гърба,пък и все мрънкат бакшишите,че са им малко парите,не са трудни за обработване...

 7. 7 Профил на qn4eto92
  qn4eto92
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#3] от "mitkobomb":

  Няма как нелегалните бизнеси да процъфтяват,ако нямат закрилата на властта...Така е откакто свят светува...Има такива,които дърпат конците и такива,които вършат черната работа...има и бушончета,които горят отвреме на време,за да замаже полицията очите на народа как ефективно се бори с престъпността и побеждава

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#4] от "pc_none":

  Забележи и какви - родни - сериали се пускат по националните телевизии - криминални, с превес на бандитите (което е подсъзнателно послание какво трябва да правиш, за да си успешен и влиятелен), както и ситкоми, предназначени за лумпенизиране на зрителите и изглаждане на мозъчните гънки (поради глуповатите си сценарии и ситуации). Да не говорим за абстрактните кампании за превенция. Тоест медиите, продуцентските и рекламните агенции също имат косвена роля за "просвещението" и нагласата на обществото.

 9. 9 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "...проституцията, която в страната не е нито забранена, нито легализирана..."

  Може ли да предложа едно радикално решение за "страната"? Хайде като начало да вземе да инкриминира проституцията. Защото фактът, че не е забранена, всъщност я узаконява - основен принцип на римското право. Не виждам по какви причини една модерна европейска държава трябва да толерира "професия", която е унизителна и дискриминационна за женския пол (да не говорим, че има и достатъчно мъже проститутки) и пагубна за нормалния общочовешки морал.

  Една българка
 10. 10 Профил на karaleata
  karaleata
  Рейтинг: 402 Гневно
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тояга":

  Дискриминацията едва ли е решение. Отчитай, че е най-древната професия неслучайно, тоест докато има търсене, ще има и предлагане. Въпросът е в какви рамки се случва всичко и как живеят самите хора, отдаващи телата си.

 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Дневник, какъв бизнес говорите? как може да говорите за престъпността като за бизнес. и как може да говорите за престъпните действия като за "пазарни тенденции"

  моля ви осъзнайте се

 13. 13 Профил на i12805
  i12805
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тояга":

  По-скоро да се легализира.

 14. 14 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#13] от "i12805":

  Легализиране? Добре, че е някоя идруга полицейска кайна та някое и друго момиче да успее да се спаси. Като се легализира кой и как ще защитава тези беззащитни, изплашени, наплашени, ужасени, манипулирани, стресирани, отчаяни и принуждавани насила да проституират момичета?

  Щом в католическа Полша може да съществува дом за проститутки и полицията да действа през пръстите (виж разказа за момиче №2), то какво остава за разпасана България, където полицията е в симбиоза с цялата престъпност.

  Никакво ама никакво легализиране! Тогава ни едно насилвано момиче не може да се спаси. Върви доказвай в нашенските съдилища принуда.

 15. 15 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#14:"agata_kristi"]Легализране? Добре, че е някоя идруга полицейска кайна[/quote]


  Да се чете - полицейска акция

 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#11:"Читател"]Дискриинацията едва ли е решение. Въпросът е в какви рамки се случва всичко и как живеят самите хора, отдаващи телата си. [/quote]

  Самата проституция Е дискриминация, както писах по-горе, #9. Нямам нищо против дискриминацията срещу самата дискриминация.
  А как живеят "хората, отдаващи телата си"? Първо, те ги ПРОдават, не ги отдават. И второ, най-често живеят, както са си избрали.

  Една българка
 17. 17 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Особено за младите момичета рискът е голям, не знам как трябва да бъдат опазвани да не им се случи подобно нещо, за съжаление никой не е застрахован.

 18. 18 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]При поръчка момичетата биват превозвани без сводник или друг придружител освен таксиметровия шофьор.[/quote]

  Ей, тия откриха топлата вода! Абе хора, още преди 10-15 години в София такситата 1280 доставяха проститутки на адрес.

  Жизнь или Life - избор има.
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ами защо риска е по-нискък - никой не се запитва. Защото отговорността си е предимно на самите жертви. Това че не знаят да четат и пишат и говорят не е проблем на обществото и държавата че да трябва и двете да правят нещо специално.
  Напротив, това е елементарен естествен отбор.
  Държавата трябва да легализира проституцията като труд на самонаето лице. Един фаянсаджия прави същото, бакшиша също.
  По опасното е другото което не се казва в статията - че тая извънзаконна схема таксиджии - проститутки се ползва и за пласиране на наркотици, а и че част от трафика накъм чужбина е не за проституция, а за органи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#16:"Тояга"] И второ, най-често живеят, както са си избрали. [/quote]


  Дали са си ГО избрали? Типично бездушно изказване. Така ли оправдавате гузната си съвест, докато си поръчвате момичета по телефона?

  Това не са ви случаи на елитни момичета-студентки и манекенки, които си изкарват по накой друг лев в четиризведни хотели с клиенти с костюми от по 1000 евро. Седят си пият си шапанско с ягоди и хайвер.

  Това не ви е Хубавата жена, а тираджиите и сводниците не са ви Ричард Гиър.  м

 21. 21 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Ако се опита нов човек или момиче без сводник да работи за своя сметка, бива пребивано, изнасилвано и вкарвано в машината, в "правия път".[/quote]

  Ето защо бизнесът трябва да е легален - момичетата в България трябва да могат да разчитат на съдействие от полицията срещу престъпниците, които ограбват труда им. Така, както е в културните държави като Германия, Швейцария, Холандия, Австрия и т.н. Ако искате да има ефикасна борба с трафика, трябва жертвите да имат пълната защита на закона, а не да чакат някой сводник или охранител да ги пази от полицията.

  Жизнь или Life - избор има.
 22. 22 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дразнител":

  Вие май не четете статията. Че като е така културно в Холандия и Швейцария защо тогава се говори за трафик на момичета, канали, сводници и пр. като е такава идиля за проститутките в тези страни?

  "Освен в Холандия много девойки от Сливен има и в Белгия. От Варна отивали в Германия и Франция. Шумен, Добрич и Разград също "пласирали" във Франция, а от Врачанско имало канал за Испания и Италия."

  Добре е за мързелива холандка решила да изкара някой друг лев, а не за насилствено отведена и живееща и протституираща незаконно българка.

  Не съм прочела и едно доказателство за доброволно проституираща от скука българка в тези бели държави. 23. 23 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#20] от "agata_kristi":

  [quote#20:"agata_kristi"]Това не ви е Хубавата жена, а тираджиите и сводниците не са ви Ричард Гиър. [/quote]

  За всяки влак си има пътници. Тоя тираджия не може да си позволи елитна проститутка. Затова ползва тези от паркинга. Ето да видите общината в Цюрих какви заградени "паркоместа"
  е предвидила, за да не се смущават живеещите наблизо от дейността на проституките, а и те самите да имат "лично пространство". И честно казано не съм чул за такива брутални сцени на побой и убийства на проституки в Швейцария. Нито от другата страна на границата в Германия.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1307436/Switzerland-considers-installing-drive-sex-boxes-allow-prostitutes-work-discretion.htm

  Жизнь или Life - избор има.
 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#22] от "agata_kristi":

  [quote#22:"agata_kristi"]Не съм прочела и едно доказателство за доброволно проституираща от скука българка в тези бели държави. [/quote]

  Няма и да прочетеш. Тези, които си работят свободно не се оплакват и нямат проблеми. Статиите в Дневник са на тема трафик - сиреш разглеждат проблемните случаи. Напълно съм съгласен такива изроди, които малтретират една жена да бъдат за дълго в затвора. При рецидив дори и доживотно. Но да се изтъкват законите за легална проституция в Холандия и Белгия като причина за това, че трафикантите не са осъдени от български съд би било смешно ако не беше всъщност жалко и трагично. Това, че съществуват наивни и необразовани хора е едно, но това, че се позволява на безскрупулни индивиди да извличат огромна изгода от отва е осъдително за държавата, не за проститутките.

  Жизнь или Life - избор има.
 25. 25 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#22] от "agata_kristi":

  Прощавай, ето работеща връзка.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1307436/Switzerland-considers-installing-drive-sex-boxes-allow-prostitutes-work-discretion.html#ixzz1P8JWySQO

  Жизнь или Life - избор има.
 26. 26 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#23:"Дразнител"]За всяки влак си има пътници. [/quote]


  Най-голямата илюзия е, че това на нас и на хората, които обичаме не може да се случи.

  Така докато изнасилват мъж - със сигурност си ГО е търсил и той просто е пътника в този влак. Такива като вас стимулират НЕЗАКОННАТА, НАСИЛСТВЕНА проституция.

  Илюзията, че каките на магистралите доброволно са там, че ви пряват свирка от кеф. Колко от тях са започнали доброволно? Само заради икономическа принуда? Колко от тях могат да си тръгнат утре ако им писне? Всъщност за повечето от тях всеки клиент си е поредното изнасилване.

  Именно онези по магистралите са насилваните и битите и това, че управата на някой град е осигурила чиста съвест на живущите накоколо, не означава, че принудата и насилието не са факт.

  Едно време и комунистите така криеха всички недъзи на обществото ни и взаимно се лъжехме, че те не съществуват.

 27. 27 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#24:"Дразнител"]Това, че съществуват наивни и необразовани хора е едно, но това, че се позволява на безскрупулни индивиди да извличат огромна изгода от отва е осъдително за държавата, не за проститутките. [/quote]


  Как го пишете....Дали прочетохте предишната статия по темата. Жертва на такъв трафик не са бабички, които са се вързали на измамник, а уязвими млади момичета - от домове, от проблемни, нискограмотни семейства.

  Това са престъпници усъвършенствани в манипулирането и пречупването.
  Дали докато прави свирка на полицай едно 18 годишно момиче може да повярва, че наистина може да се измъкне? Може да напусне апартамента, да отиде в полицията, да се оплаче, те да я защитят, да й повярват, защото ако отново я докопат (защото тя е покупко-продадена) ще я смажат от бой.

  Или докато слуша разказите на своите колежки колко полицаи са оправили съответната вечер

  Хайде холан....

 28. 28 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#26] от "agata_kristi":

  Като писах, че за всеки влак си има пътници, имам предвид, че има клиенти и за не "елитните" проститутки.

  А относно насилствения труд съм напълно съгласен - това трябва да се преследва МНОГО сериозно. И един от начините да се улесни това преследване на криминални типове е, като се легализира проституцията в България, така както е направено в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария, Гърция и не само там. Когато една жена има защитата на закона, нейната експлоатация ще бъде много, ама много по-трудна. Да не говорим и за това, че оборотите от тази дейност могат да се облагат и да има полза за всички. Освен това, полицията няма да губи ресурс в преследване на проститутки, а ще може да се съсредоточи върху истинските проблеми и престъпленията в БГ. И за да разберете как стоят нещата в тези държави, най-добре е да отидете на място и да видите. Иначе всичко останало ще са митове и легенди, преразказани N пъти и стигнали до масовия читател в БГ. Ако Дневник държи на истинската разследваща журналистика, би следвало да изпрати човек, който да види как стои въпроса на място във всяка една от тези държави. Защото сега цялата информация е базирана на разказите на родните милиционери. А те, както се вижда и от предишната статия, само извличат ползи от неуредената ситуация и имат интерес ситуацията да си остане така, за да не се разправят с истинските престъпници. Много по-лесно е да отидат в поредния нелегален бардак и да си получат рушвета, вместо да хванат някой убиец или крадец.

  Жизнь или Life - избор има.
 29. 29 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#27] от "agata_kristi":

  Ами точно затова трябва да е легално! За да могат да се оплачат в полицията! Знаете ли, че в кабинките на проститутките в Амстердам има паник бутони, които са свързани не къде да е, а с полицията!

  Жизнь или Life - избор има.
 30. 30 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#20:"agata_kristi"]Дали са си ГО избрали? Типично бездушно изказване. Така ли оправдавате гузната си съвест, докато си поръчвате момичета по телефона? [/quote]
  Не си поръчвам момичета по телефона, защото не съм мъж, но и да бях, бих уважавала жените достатъчно (и сексуалните си партньорки в частност), че да не ползвам услугите на същества, които се продават по телефона или на магистралата.

  Една българка
 31. 31 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#22:"agata_kristi"]Добре е за мързелива холандка решила да изкара някой друг лев, а не за насилствено отведена и живееща и протституираща незаконно българка. [/quote]
  Какво ви кара да мислите, че незаконно проституиращите българки и най-вече циганки от България не могат също да бъдат мързеливи?

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK