Ветеринар: Решението за бездомните кучета - осиновяване или приспиване

Белязаната от глутницата територия пък може да достигне до декар, два, пет.

© Юлия Лазарова

Белязаната от глутницата територия пък може да достигне до декар, два, пет.Бездомните кучета стават агресивни, когато са поставени в среда на страх и несигурност, обяснява д-р Калина Кандулкова. Тя е ветеринарен лекар и е завършила курс "Професия и кинология" със специалност "Отглеждане и обучение на кучето". Инструктор е в училището за четириноги "Послушен". Хващаме я в момент, в който учи четириноги как да намират следа.


Агресия
Агресията може да се отключи почти при всяко куче, ако бъде провокирано или поставено в средата на дразнител,  обяснява още д-р Кандулкова. При някои от породите това било заложено изначално. За съжаление бездомното куче е поставено в много неприятна обстановка и така изцяло е моделирано от външната среда, допълва тя.


Допълнително ситуацията се усложнява, когато кучетата сформират глутница. Тогава животните обединяват усилията си и пазят заедно своята територия, храна, убежище... Агресия може да се прояви, ако кучето пази котилото си, мъжкарят женската, кучето стопанина, храната и леговището също, допълни д-р Кандулкова. Белязаната територия пък можела да достигне до декар, два, пет.
Според нея така се е случило и при последния случай в София, когато беше нахапан 87-годишният проф. Ботьо Тачков. Най-вероятно той е преминал през мястото им, те са се почувствали застрашени и са го нападнали, обясни ветеринарният лекар.


Водач става куче, което е полово зряло, силно, "мъжкар"

© Юлия Лазарова

Водач става куче, което е полово зряло, силно, "мъжкар"


Надвий кучешката йерархия
Дори две кучета сами по себе си са глутница - не е нужно да са десет. Важното е, че в глутницата намират подкрепа, обяснява д-р Кандулкова. Йерархията при кучетата била строго спазвана, затова и влизането на ново четириного в групата започва с тест от останалите. Ако се окаже слабо, то бива отхвърлено, като дори може да бъде елиминирано. Ако е силно, може да стане дори водач на глутницата.


Главатар по-често става мъжки, но понякога това е и женска. Никога обаче не е най-възрастният екземпляр, каза ветеринарят. Водач става куче, което е полово зряло, силно, "мъжкар". Това обаче не го прави най-агресивното куче в глутницата. Задължително обаче главатарят опитва храната първи, определя кой да влезе в глутницата... Доминиране едно над друго се забелязвало още при раждането. При движението по стълбицата, ако не подчиняваш, съответно биваш мачкан, разказа ветеринарят.


Как да се предпазваме
За да се предпазиш от ухапване, трябва да покажеш надмощие над кучетата. Задължително е човек да не показва страх, което е много трудно за повечето хора, защото е нормално първо инстинктивно да се стреснеш, казва специалистът. Първо трябва да се опиташ да запазиш дистанция. Ако е късно, тогава в никакъв случай не трябва да се приближаваш, защото кучето ще атакува.


Желателно е в момента, в който човек види, че кучетата тръгват да го лаят, да покаже смелост, да се наведе и да вземе камък, да тръгне срещу тях смело, обяснява д-р Кандулкова. Трябва да  демонстрира, че е по-силен и има висока позиция в йерархията.


Ако се стигне до битка, трябва да се действа, както действа хищникът, продължава със съветите специалистът. В никакъв случай не трябва да се обръща гръб, защото така се показва слабост. Не трябва и да се тича и крещи, защото това предизвиква още по-силен страх у животните. Важно е да не допусне нито едно куче да нападне, защото веднага останалите го последват.


Поне два-три месеца трябват на едно бездомно куче, за да се социализира

© Юлия Лазарова

Поне два-три месеца трябват на едно бездомно куче, за да се социализира


Социализацията
В училището на д-р Калина Кандулкова попадат и осиновени кучета от улицата. Практиката й показва, че поне два-три месеца трябват на едно бездомно куче, за да се социализира. Зависи и от възрастта - колкото кучето е по-голямо и дълго е било на улицата, толкова по-трудно се променят и поведенческите му навици.


Тя разказа, че наскоро старо куче попада при нея и вече шести месец бавно се социализира. Трябваха му около три седмици да го накарам да излезе от дома на жената, която го осинови от приют, разказа тя. Кучето било толкова много наплашено, че единственият начин да го изведат навън е бил да го оставят без храна вкъщи, докато не излезе навън и не я получи. Отказваше да излезе изобщо – краката настрани, очите се въртят, паника да излезе от входната врата, спомня си ветеринарят. Сега кучето вече се разхождало и е много по-щастливо.


При някои бездомни пък имало страх от други кучета - ако са били на улицата сами, прибрани после в клетка в приют и оттам ги взима собственикът. В приюта не са били социализирани. Имало и случаи на кучета, които изпитват огромен страх от хора. Кучето трябва да се вкара в нетипичната за него ситуация и да му се покаже, че така получава нещо хубаво, съветва ветеринарният лекар.


Агресията може да се отключи почти при всяко едно куче, ако бъде достатъчно провокирано или поставено в средата на дразнител

© Георги Кожухаров

Агресията може да се отключи почти при всяко едно куче, ако бъде достатъчно провокирано или поставено в средата на дразнител


Решението
Според специалиста не трябва да се стига до огромна популация от кучета на едно място, които да образуват глутници и в крайна сметка да нападат хора. Разбирам бедната ни държава, която няма пари да ги прибере в приюти, но според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия, добавя д-р Кандулкова.


Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител. Колкото и жестоко да звучи, най-вероятно това ще е окончателното решение на проблема, допълва тя. Според нея кастрацията намалява популацията, но образуването на глутници и нападането на хората по никакъв начин не може да бъде овладяно така. Въпреки че е кастрирано кучето, то пак прави глутница, обяснява ветеринарят. По думите й кучето е създадено да живее в глутница, даже кучето в дома пак прави глутница със стопанина си.

Коментари (292)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Един специалист да се изкаже най-накрая по този въпрос.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 538 Весело

  Да се наведеш и да вземеш камък е страхотен съвет.
  Проблема с евтаназията е, че ако се приеме такъв закон, хората ще знаят - писна ми от тоя пумяр, хвърлям го на улицата и след месец някой ще го приспи. Трябва да се помисли малко по глобално и да се засегнат всички участници в процеса около бездмоните кучета.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  КЛЮЧОВИТЕ ФРАЗИ В СТАТИЯТА: "...според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия, добавя д-р Кандулкова.

  Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител. Колкото и жестоко да звучи, най-вероятно това ще е окончателното решение на проблема, допълва тя..."

  Това, горе долу, е и преобладаващото мнение на повечето нормални участници в дискусиите през последните 2-3 дена по темата

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 5. 5 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Общината да "въоражи" безплатно населението и готово....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 6. 6 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Един човек, който посочва единственото възможно решение. Ако обаче питате кметицата, тя по скоро ще въведе задължителен учебен предмет - какво да правим, за да не ни нападат кучетата - отколкото да пристъпи към реализацията на това решение.

 7. 7 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия"

  Ами да евтаназира тогава и скитниците. А защо не и ромите? Или хората без шапка...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  "Решението за бездомните кучета - осиновяване или приспиване" Това е-кратко,точно и ясно!!

 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Въпросът е колко осиновявания може да понесе българинът. Общината иска да си осиновим тротоари, да си осиновим междублоковите градинки, сега да си осиновим и кучета. Няма ли да ни дойде много?

 10. 10 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Браво на д-р Кандулкова!Напълно съгласен съм с нея.От Екоравновесие не искат да ги премахнат за да продължават да гълтат пари.Страната дори да е богата не може 1 град да гледа 10 000 кучета(и повече).Това са огромни разходи.А тези,които поставят уличните кучета над гражданите,да се заврат в кучи г... !!!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 11. 11 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 506 Неутрално

  добре го е казала жената - липсват глупости за "кастрация и пусни обратно" и всякакви такива псевдо хуманитарни решения, които се правят за вземане на пари (в българия) и за отказ от отговорност (на запад).

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#2] от "nilak":Решението на този проблем е чрез точен регистър на домашните любимци и проверки по домовете.Ако се води любимец,а стопанинът "пропусне" да обяви неговата смърт или бягство-да плаща глоба .Нещата са измислени отдавна в белите страни.Ние просто трябва да ги приложим тук.

 13. 13 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  Следните думи може да се използват и като начални уроци по придвижване из софийските улици:

  "Как да се предпазваме
  За да се предпазиш от ухапване, трябва да покажеш надмощие над кучетата. Задължително е човек да не показва страх, което е много трудно за повечето хора, защото е нормално първо инстинктивно да се стреснеш, казва специалистът. Първо трябва да се опиташ да запазиш дистанция. Ако е късно, тогава в никакъв случай не трябва да се приближаваш, защото кучето ще атакува.

  Желателно е в момента, в който човек види, че кучетата тръгват да го лаят, да покаже смелост, да се наведе и да вземе камък, да тръгне срещу тях смело, обяснява д-р Кандулкова. Трябва да демонстрира, че е по-силен и има висока позиция в йерархията.

  Ако се стигне до битка, трябва да се действа, както действа хищникът, продължава със съветите специалистът. В никакъв случай не трябва да се обръща гръб, защото така се показва слабост. Не трябва и да се тича и крещи, защото това предизвиква още по-силен страх у животните. Важно е да не допусне нито едно куче да нападне, защото веднага останалите го последват."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 14. 14 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#7] от "muncho":

  Мунчо,ако не правиш разлика между човек и куче- не ти е мястото тук.Има си специализирани болнични заведения.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да се гласува закон за евтаназията по-бързо, понеже България се превърна освен в ганкстерски, но и в кучешки рай. Точка....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  99% от бездомните кучета никога не са нападали никого и няма да нападнат. От къде на къде ще ги убиват, само защото са станали бездомни и на някой кучемразец или страхливец не му харесвало да има кучета в града? Ами ако на някой ня му харесват кучемразците и страхливците и реши да ги евтаназира заради това, ще им хареса ли?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 450 Весело

  Ей, най-после едно умно мнение по въпроса.Защо не съберат такива умни хора и да решат проблема с кучетата ?
  Защото става въпрос за пари ! Има ли проблем,значи в основата му са парите.
  Умна жена.Разбира нещата,но няма кой да я чуе.Не искат да я чуят,защото не им изнася !

  Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Един специалист да се изкаже най-накрая по този въпрос. [/quote]


  Така е. И много умно си приказва жената, и добри съвети дава. Ама сега гледай като я емнат екоталибаните и кучелюбителите, ще я разкъсат направо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 664 Весело

  Нееее, какво решение е това, нали ще увиснат 1.5-те млн лева на година за настанените да "работят" в Екоравновесие. Това са по 30 лв на година на софийски пес дори по най-песимистичните оценки.

  Сериозно, ако се предложат по 30 лв на безработни за всеки предаден в екарисажа бездомен пес, проблемът ще се реши за два месеца. Ама де толкова акъл у политик ...

 22. 22 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като хапан вече два пъти - ПОДКРЕПЯМ!

 23. 23 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Без да съм ветеринар, това е моята позиция още отпреди избухването на настоящия обществен скандал:

  "Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител."

  Всички други предложения за справяне с проблема, които изключват такава евтаназия, на практика водят до увековечаване на присъствието на хиляди бездомни кучета по улиците.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#3:"muncho"]Мда, само изпълнено със злоба и омраза към живота и нормалността същество може да каже, че решението на някакъв проблем е убийството на живи същества[/quote]

  Какво точно разбираш ти под нормалност, мун? Глутници подивели кучета по улиците, които да нападат хора и да разнасят болести?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#3:"muncho"]Защото който мрази кучетата със сигурност мрази и хората и ако можеше щеше и тях да евтаназира.. [/quote]
  Мунчо, за разлика от теб ( който мрази всички с различно от твойто мнение), май никой до сега не е написал "Мразя бездомни кучета". Та ако обичаш без дезинформация, и инсинуации изсмукани от пръста си, който ползваш вместо тоалетна хартия
  Статията цитира ветеринар, която изказва своите възгледи, и посочва решенията. Предполагам че ще има и други. Чети и се информирай какво мислят нормалните хора по въпроса.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#17] от "ultra_61":

  Всъщност това едва ли е неговата искрена позиция, този ник е класически трол, който се забавлява да привлича внимание чрез изразяване на най-малко популярните в дадена ситуация тези.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 27. 27 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да внесем малко виетнамци - на времето 'съвсем хуманно' нямахме никакви такива проблеми с кучетата
  Второ предложение - във връзка със съвета от Специалистката 'да се наведем и да вземем камък', то общината да се задължи да постави на всеки ъгъл купчини удобни камъни (малки - за децата, през средни - за дамите, до големи за бабанките). Така ще можем да се защитаваме на равна нога от кучетата...
  Иначе сериозно - добра позиция горе в статията. В пълно единомислие съм с дамата..

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Това с навеждането за камък работи между другото, казвам го от опит.

  И мен така глутница ме нападна, правих се на по-голям, навеждах се за камък (то даже и нямаше), а понеже бях и къркан имах и доста смелост и така...разбягаха се псетата, а аз си продължих.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 402 Гневно

  може ли министерството на труда и социалната политика да отоговори защо на паркинга зад сградата им - между тях, цум и баните (ул. триадица) - паркинга - охранителя на паркинга храни приютява и държи няколко бездомни и много агресивни кучета които неведнъж са ме лаели изключително заплашително когато съм минавал оттам с детска количка посред бял ден?!?

  ето това е политиката която това и всички останали предишни правителства са предприемали спрямо бездомните животни (и гражданите) тотално безхаберие и престъпна безотговорност!

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Ето защо уличните песове никога няма да изчезнат:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=8831&rid=29&archive=

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#29] от "NPaine":

  Прав си, че работи, но не винаги. Ако глутницата е с толкова много животни, като тази която разкъса професора, няма спасение.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  оф в Козлодуй(от БеляНЕ).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 36. 36 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#10:"Roger"]От Екоравновесие не искат да ги премахнат за да продължават да гълтат пари.[/quote]

  За съжаление тва е голата истина, към тях прибави и енджиота които взимат пари за да защитават бездомните кучета. Пак в нащата страна опира до пари (по-точно да се вземат едни пари)

 37. 37 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  На някои хора тука прякорите много им ходят...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 450 Весело

  Най-сетне да го кажат! Евала! Кастрация, та кастрация...

  Всичко се решава с чука и майката!
 40. 40 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Само да спомена (този коментар ще го сложа и под друга статия), че въпросната Аксиния послъгва доста лошо. Ето какво кзва ЕК по въпоса: "The Commission has actively supported the work performed by the World Organisation for Animal
  Health (OIE) to develop guidelines for the control of stray dog populations. All Member States are
  members of the OIE and have access to these guidelines which provides a number of technical tools to
  address the issue. The guidelines insist on the need to use parallel approaches for controlling stray dog
  population and consider that killing is not a sustainable strategy if performed alone. The guidelines
  also provide humane way of killing dogs when necessary."

  То бива-бива изъртане на думите, бива, ама това е много. Да не говорим,че става дума за насоки, ама не от СЗО, а от друга организация. Между другото заблуждаваща инфорация може да се намери и на сайта на http://www.bulgarianstreetdogs.com/.

  Хората са казали, че убиването на кучета не може да бъде ефективно САМО ПО СЕБЕ СИ. То трябва да бъде част от цялостни мерки, а не единствената мярка. Евтаназия на непотърсени животни плюс кастрация плюс контрол и чипиране на домашните кучета. И толкова.

 41. 41 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#34] от "България_Да русия_Не":

  Не спами. За енергетиката се дискутира под статиите за енергетка. Под статиите за кучета се дискутират кучетатата.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 42. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#6:"irs"]задължителен учебен предмет - какво да правим, за да не ни нападат кучетата - [/quote]
  Което хич не е за пренебрегване, ако питаш мен. Проблема е реален, и би трябвало децата да знаят как да се държат с кучета. Сина ми го научих (от 5 г възраст) как да се държи около непознати кучета, и не беше нападан нито веднъж. Е, отрасна с куче, и това му помогна, ама не всеки има такъв късмет
  Мен не ме научиха на негова възраст, и като побягнах от страх(на 7 г възраст) - едно "дворно" куче В СОФИЯ ме ухапа, и ми биха 30 противобесни инжекции после. Ама бях инат и се сприятелих с него, понаучиха ме как да подхождам към кучета, и до сега нямам проблеми

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#20] от "muncho":

  муня, с тоя начин на говорене па ша та баннат драги

  а иначе евала на жената за смелото, директно и аргументирано мнение. само дето няма кой да я чуе....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 45. 45 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#16:"muncho"]От къде на къде ще ги убиват, само защото са станали бездомни и на някой кучемразец или страхливец не му харесвало да има кучета в града?[/quote]
  Мунчо, всеки страхливец има право да живее живота си незаплашван от бездомни кучета. Приеми го като факт, и си яж джигера ако премахнат кучетата "за да спестят страха от страхливците"Това в кавичките е за теб, за нормалните хора има други обяснения

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 46. 46 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#40] от "laveol":

  Именно! От една страна няма обща европейска политика по темата бездомни кучета, всяка държава сама изработва своето законодателство в областта, а от друга евтаназията не е забранена, но не се смята за ефективна, ако е прилагана като единствено средство извън по-широк комплекс от мерки. Иначе казано, евтаназията в ЕС се допуска когато е необходима заради конкретните условия в дадени държава или район.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 47. 47 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хората които мразят кучетата са тези които ги извърлят на улицата. Кучетата трябва да се идентифицират при раждането си и да има наказания за тези които не го правят или ги оставят на улицата. Какъж любител си на животните ако кучето ти роди 5 малки и изхвърлиш 4 от тях.

 48. 48 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 402 Неутрално

  мега безсмислен край на статията. т.е. кастрираме, тези в приют биват осиновявани и ако не до месец два се евтаназират... но какво се прави с причината за проблема? какво се прави с безотговорното вземане, купуване, подаряване на кученца, които после биват натирвани на улицата?!? как се контролира отзи човешки акт? защото това е причината за наличието на този проблем. това, че държавата не знае или просто не иска да контролира зараждането на проблема "бездомно куче"

 49. 49 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От 8 години живея в Канада. Преди 3 си осиновихме коте от приют. Когато говорихме със служителите те ни обясниха че бездомните животни прекарват по няколко месеца при тях и ако не се появи желаещ осиновител ги приспиват. Не мога да разбера какъв е проблема в Бг. Ние пак си създаваме нов. Аз обичам животните, но навсякъде по света ги приспиват ако някой не вземе кучето ВЪВ къщата си.

 50. 50 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Специалистът (д-р Кандулкова): "според мен е много по-жестоко да бъдат на улицата, отколкото да се приложи евтаназия". Не, че трябва непременно да си специалист, за да знаеш нещо елементарно! ОБАЧЕ НЕКАДЪРНИТЕ, НАГЛИ И ПРОСТИ МУТРИ, НАРИЧАЩИ СЕ УПРАВНИЦИ НА СОФИЯ, ВЕЧЕ 20 Г. ОСТАВЯТ ОГРОМНИ ПОПУЛАЦИИ ОТ ПЕСОВЕ ДА МЪРСЯТ ОГРОМНИЯ ГРАД, ДА ХАПЯТ ХОРАТА И ДОРИ ДА ГИ УБИВАТ, КАТО НАЙ-ЧЕСТО ЖЕРТВА СА ДЕЦА ИЛИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА! НЕКАДЪРНИТЕ, НАГЛИ И ПРОСТИ МУТРИ, НАРИЧАЩИ СЕ УПРАВНИЦИ, КОИТО 20 Г. НЕ РЕШИХА ПРОБЛЕМА, ТРЯБВА ДА СИ ОТИВАТ! НЕЗАБАВНО!

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  От всичко което съм чувал и чел досега , госпожата има най-добро според мен предложение - осиновяване или приспиване . На всички бездомни кучета . И като допълнение железен закон за отглеждане на домашните кучета . Дори и търсене наказателна отговорност за изхвърляне на улицата на куче .Които иска да се отърве от домашен любимец - само чрез приют и чрез плащане на определена сума . Повтарям - железен закон ,последван от желязно изпълнение . И озаптяване на екозащитниците .

 52. 52 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#47] от "mopper":

  Да,и това трябва да се прави.Много такива идиоти има.Но,за съжаление,тези 10 000+ из улиците са реална(и доказана) опасност за живота на гражданите.Не може да се разхождат свободно и да се чака да убият някой за да ги приспят.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 53. 53 Профил на radabe
  radabe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  С голямо прискърбие се присъединявам към мнението на лекарката. Аз гледам куче от улицата и изпитвам съжаление към уличните кучета, но ще бъде много трудно дори малък процент от тях да намерят дом. Мнението на д-р Кандулкова е реаличстично, но това, което публикацията не споменава е следният проблем: какво правим, когато хората продължават да изхвърлят "нежелани" кученца навън? Например, кучето на Х напада в парка разгоненото куче на У като, да кажем, двете са от напълно несъвместими породи. У най-вероятно ще се почуди какво да ги прави, но много вероятно е накрая да ги остави на улицата. Така че, проблемът не е само общината, (макар че доста време се размотават), но и във всички нас.

 54. 54 Профил на tavi
  tavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "nilak":

  Но не и да ги замеряш ! Това плаши отново кучетата и недай си боже да се спреш и да си завържеш връзките на обувките.

 55. 55 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#31:"eezyloop"]може ли министерството на труда и социалната политика да отоговори защо на паркинга зад сградата им - между тях, цум и баните (ул. триадица) - паркинга - охранителя на паркинга храни приютява и държи няколко бездомни и много агресивни кучета които неведнъж са ме лаели изключително заплашително когато съм минавал оттам с детска количка посред бял ден?!? [/quote]
  Ами докладвай го на общината По нашенско има поговорка "удряй желязото докато е горещо". Може сега, околко гюрултията покрай полуизядения завалия, да реагират...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 56 Профил на tavi
  tavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "irs":

  Не си прав ! Наистина е добра идея да има предмет в училище ..."как да общуваме с природата..."

 57. 57 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1373 Весело

  [quote#3:"muncho"]Мда, само изпълнено със злоба и омраза към живота и нормалността същество може да каже, че решението на някакъв проблем е убийството на живи същества.[/quote]

  Мунчо, ти да не си вегетарианец ?! Щото иначе съм сигурен, че решаваш проблема си с глада чрез убийство на живи същества. Дори и ти лично да не ги убиваш пак ти си убиеца защото някой го прави за да се нахраниш. Горките пиленца, теленца и т. н. убити от или по волята на Муня Кръвожадни.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 58. 58 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Аз съм хапан от уличен пес, жена ми е хапана от уличен пес, синът ми е хапан от уличен пес, мои колежки и колеги всеки ден вземат такси, за да отидат на работа, не могат да се придвижват до градския транспорт, тъй като районите им са пълни с подивели псета! Всеки ден има нахапани хора! Има ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕСТОКИ СМЪРТНИ СЛУЧАЯ СЛЕД НАХАПВАНЕ НА ХОРА ОТ УЛИЧНИ ПСЕТА! ОБАЧЕ НЕКАДЪРНИТЕ, НАГЛИ И ПРОСТИ УПРАВНИЦИ НА СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРЖАТ ПСЕТАТА В ГРАДА! ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕТЪРПИМО ПОЛОЖЕНИЕ! НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ПСЕТАТА И НАЙ-ВЕЧЕ КЪМ МУТРИТЕ-УПРАВНИЦИ?

 59. 59 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Наистина е много важно да се запазва спокойствие, когато те нападат кучета и да не се бяга. Но в моя случай бяха само три и то овчарски, а знаеме, че когато едно куче пази стадо добитък дава всичко от себе си, за да го опази, иначе овчарят няма да е доволен. Някакси успях да ги убедя, че няма да крада овце :)

  Но как ще се запази спокойствие при повече от три кучета?

  А това, че стопанин и куче образуват глутница ми звучи много първобитно, може би тези, които водят кучетата си на организирани дуели с други кучета?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 60. До коментар [#49] от "toniboni67":

  Проблемът в България е, че съществува разрушителна симбиоза между фанатични природозащитници, които са убедени, че съществуването на улични кучета е въпрос на хуманни и демократични стандарти, и хора, изкористяващи средствата, които неправителствените и официалните структури получават, за да управляват въпросните улични кучета. Така се стига до извратената ситуация, при която колкото повече кучета има по улиците, толкова по-голям става и обемът от платени дейности по обгрижването на популацията.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 61. 61 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#4] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  [quote#4:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Това, горе долу, е и преобладаващото мнение на повечето нормални участници в дискусиите през последните 2-3 дена по темата[/quote]

  Е много ясно. То това е и решението в културните държави. Нищо ново няма да измислим

  Жизнь или Life - избор има.
 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Гневно

  До коментар [#20] от "muncho":Това иди го кажи на стотиците нахапани стари хора и деца,МУНЧО!!!И на роднините на изядените!А като си кучелюбец ,ромолюбец-ми вземи си гледай в къщи кучета и роми-кой те е спрял!

 63. 63 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#48] от "eezyloop":

  Според мен това са два проблема. Първият е, че сегашната популация на безпризорните кучета е придобила бедствени измерения (смърт на хора, осакатявания и болести). В такава извънредна ситуация трябва да се прилагат извънредни мерки. Затова тези, които говорят за кастрация и приюти звучат нелепо. Очевидно е, че такива мерки не могат да имат никакъв ефект, освен пълнене на гушите на тези от "Екоравновесие". Попитайте авджията и голям кучелюбител Мирослав Найденов как се контролира популацията при хищниците. Чрез отстрел. Това е решението на първия проблем. За да не възниква този проблем отново трябва да се реши втория проблем - проблема с контрола върху т.нар. любители на кучетата, които изхвърлят животни на улицата, без въобще да ги интересува, че по този начин тези животни се превръщат в заплаха за живота и здравето на хората, включително за тях и за собствените им деца. И тук също трябва да се въведат железни правила. Когато тези два проблема бъдат решени, тогава г-жа Фандъкова може да разсъждава на тема хуманно отношение към животните, кастрация, приюти и т.н.

 64. 64 Профил на tavi
  tavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Браво ! Точно така трябва да се подхожда. Защото проблема с контактуването не е само до бездомните животни, а и до домашните любимци ( които за съжаление често са без каишки).

 65. 65 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1275 Гневно

  Хайде стига приказки! Положението вече е нетърпимо!
  Прибиране, чакане за осиновяване 2 седмици, приспиване на неосиновените. Итака поне 2 години!
  Ако това не го направят, проблемът ще ескалира. И тогава ще остане като решение само избиване наред - дано поне е по улиците!
  Кучезащитниците най-много да ни докарат до последния вариант със техните вечни "Ама...", Ако..." и "Не трябва...."

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 66. 66 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#48] от "eezyloop":

  Човекът е ветеринар, не политик. Работата на политиците е да прилагат ситемни решения. На теория решаването на проблеми е единствената им работа.

 67. 67 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "muncho":

  Мунчо, ти колко бездомни кучета си прибрал в къщи за постоянно и се грижиш за тях?

 68. 68 Профил на bezvizov
  bezvizov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кой ще "осинови" 40000 кучета, бе?! 40000 само в София!

 69. 69 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Това "осиновяване" трябва да се ограничи. И най-лесният начин е да бъде платено. Отиваш да осиновиш куче - ОК, 50лв + чип в кучето и следващия път ако бъде намерено безпризорно на улицата - 100 лева глоба за всеки отделен случай. Имаш 3 осиновени кучета на улицата, а не в частния си имот (двор, апартамент...) - 300лв глоба и прибиране в приюта.

  Жизнь или Life - избор има.
 70. 70 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#4:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Това, горе долу, е и преобладаващото мнение...[/quote]

  Съгласен съм! Диктатът на малцинството фанатици от НПО-та не бива да се търпи повече.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 71. 71 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Първото и основно правило е, че по улиците на градовете не може да има безстопанствени кучета (в природата също е недопустимо, защото те избиват де що могат да докопат, но това е друга тема). Що за тъпо и изкуфяло общество е това, което изобщо обсъжда дали по улиците може постоянно да пребивават глутници бездомни кучета?!

  Идеята да се кастрират и пускат обратно е толкова идиотска, че не знам откъде да започна... Кастрирането на кучетата не им пречи да хапят, примерно. Освен това, идеята за саморегулиращи се глутници бездомни кучета (изказвана от екстремните кучкари и кучкарки) естествено се основава на предположението, че гладът ще регулира бройката. Кучкарите казват, ако елиминирате тези кучета, на тяхно място ще дойдат други. Тоест, има презумпция за постоянно появяване на псета (изхвърляни от хора). Да речем, че е така. Кучкарите обаче не си задават въпроса, ако е така, кой би бил ограничаващият фактор? Отг: гладът. По улиците има ограничено количество храна, което задава някаква горна граница за броя на бездомните псета. Тогава излиза, че непрекъснато кучета мрат от глад, защото, ако не беше така, популацията би нараствала до безкрай (имайки непрестанен сорс от нови бездомни).

  Значи решението да се оставят на саморегулация пак води до непрекъснато умиращи (но от глад, не от евтаназия) кучета. Прост извод, но на кучкарите им се губи. Явно мисленето не е силната им страна. Големи сърца, малки умове

 72. 72 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#56] от "tavi":

  "как да общуваме с природата" е различно от "какво да правим, за да не ни нападат улични кучета". Просто улични, безпризорни животни в един цивилизован град не трябва да има. Не само заради опасността от смърт и осакатявания, а и поради болестите, които уличните кучета пренасят и за които никой не се наема да публикува статистика.

 73. 73 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#53] от "radabe":

  решението е: всеки се разхожда кучето на каишка и си чисти след него. И най-вече по-малко Мунчовци.

 74. 74 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#69:"Дразнител"]тива да осиновиш куче - ОК, 50лв + чип в кучето и следващия път ако бъде намерено безпризорно на улицата - 100 лева[/quote]

  ++++++++++++

 75. 75 Профил на bezvizov
  bezvizov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва да бъде забранено и отглеждането на кучета по апартаментите. Лаят и воят им често е нетърпим.

 76. 76 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 450 Весело

  Ако стане чудо и разкарат кучетата, обещавам да почна да тичам, че сега си е самоубииствено.

 77. 77 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Весело

  Интересно защо природолюбителите с големите сърца (и малките умове) не предлагат решение на проблема с комарите през лятото - кастрация, а не пестициди?

  Може ли такава дискриминация на комарите от кучетата?

 78. 78 Профил на tavi
  tavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление в България населението ни живее с мисълта, че ..."от човека по-важно НЯМА". В семейстовото не се дискутира как да се живее в хармония с природата. Ако българи живеят в Африка - досега нито един звяр да няма. Така не може. Казано е че ..."не във всеки дом трябва да има куче, но всяко куче трябва да си има дом..." НО ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ НЕ СА САМИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ И ЧЕ Е НЕОБХОДИМА КУЛТУРАТА НА ОБЩУВАНЕТО С ЖИВОТНИТЕ. Щом родителите мразят животните, то не е необходимо и децата да ги мразят и тероризират. Гледайте по- често Цезар Милан - говорещият с кучета и повишавайте културата си на общуване.

 79. 79 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  "Решението на проблема според нея е в евтаназията, ако след определен период в приют за кучето не се намери осиновител. Колкото и жестоко да звучи, най-вероятно това ще е окончателното решение на проблема, допълва тя."

  Така е по целия свят, и аз напълно подкрепям това решение, но в Столична община пак ще откриват топлата вода (с помощта на Бриджир Бардо, разбира се).

  P.S. Вчера хвърлих един чифт дъки, дето един помияр съдра, докато една оФца (човек?) му викаше : "Недей така Мими, не бъди лоша, ей сега ще ти дам хлебче!"

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 80. 80 Профил на bezvizov
  bezvizov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Наблюденията ми са, че самотните психопати често отглеждат котки в апартаментите си. Това сигурно им компенсира необходимостта от нормално човешко общуване. С кучетата не е по-различно. Жените отглеждат кучета, за да могат да доминират над някое живо същество. Сигурно ще бъдете много учудени...

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#60] от "Югозомби":


  [quote#60:"Югозомби"]Проблмът в България е, че съществува разрушителна симбиоза между фанатични природозащитници, които са убедени, че съществуването на улични кучета е въпрос на хуманни и демократични стандарти, и хора, изкористяващи средствата, които неправителствените и официалните структури получават, за да управляват въпросните улични кучета. Така се стига до извратената ситуация, при която колкото повече кучета има по улиците, толкова по-голям става и обемът от платени дейности по обгрижването на популацията. [/quote] Това е същността на проблема

 82. 82 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#72:"irs"]"как да общуваме с природата" е различно от "какво да правим, за да не ни нападат улични кучета".[/quote]
  Прав/а си.Но в случая има реален проблем- Безстопанствени кучета, и/или такива със стопани, но не на каишка и с намордник. Които наплашват по лабилните в обществото. Така че обществото (това включва както и родители/близки, така и училища) трябва да се грижат за това че тези които са им скъпи да съумяват да се справят с проблема.
  Защото това може да се случи всекиму, на неговото дете, съпруг/а, родител или близък. Включая и на психясал кучезащитник, или горд собственик на питбул, ротвайлер или дого аржентино.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 83. 83 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Весело

  Ама как всичко съвпада само - СЪЩИТЕ крайно-десни... същества, които в другите статии искат да извършват етнически прочиствания и да евтаназират роми, мюсюлмани, учени, велосипедисти и хора без шапка, тук се застъпват за избиването на кучетата.. Колко сте предвидими..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 84. 84 Профил на Red Hot
  Red Hot
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Към 300 кинта струва всяко заловено куче на софиянци. Да сметнем: разходи за кастрацията - към 30 лв. доколкото знам, с препаратите. Останалото - за транспорта (по няколко кучета едновременно в буса), за 3-дневен престой в Сеславци (там не е хотел - евтини гранули, малко вода и малко ток - през зимата за температура към 5 градуса), разходи за персонал... Май нещо като 8/10 от сумата са в съпътстващите разходи. Дали тези 200 и кусур лева наистина отиват по предназначение? Дали наистина няма пари за кастрация на всички?

  Такса куче в София е 24 лв., но колко от стопаните са я платили? А инспекторатът колко от неплатилите е глобил?

  Просто с лопатата изглежда по-лесно. Но от това кучетата не намаляват. Като почнем да ги евтаназираме (както се правеше при Софиянски - я със спринцовката, я с лопатата), ще се сетим за втори/трети път, че ... абе, май не става. 'бана работа

  Red Hot
 85. 85 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Съветите са добри, но се замислих докъде сме стигнали ,за да публикуват информации от типа " вземи камък и тръгни срещу кучето" в централен вестник в България в 21 век. Тези съвети по-скоро са за вестник "Средновековни Вести" заедно със статии " Вещица ли е съседката? " , " Наточи ножа си, татарите идват" , " Болярско парти по време на криза" и т.н.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#85] от "drake":

  Според мен по-важният въпрос е защо стигнахме до тук.

 88. България като водач по разпространение на кучешка тения в Европа за 2006 година:

  The highest incidence was reported in Bulgaria (7.0) with 543 confirmed cases. Other higher incidence countries were Latvia (22 cases), Germany (124 cases), Poland (65 cases) and Spain (98 cases).

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2008-1569&language=EN

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 89. 89 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ПРИСПИВАНЕ!
  НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ!
  НЯМА И ПОНЯТИЕ "БЕЗДОМНО КУЧЕ"!

  Не може да умират деца и хора, да няма детски градини и паркове и да се толерират озверели заразоразпространители като помиярите из кварталите, а хората да спят под мостове и в кашони!

 90. До коментар [#85] от "drake":

  И целият този абсурд ни се предлага от някои люде като... хуманни, демократични и цивилизационни норми!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 91. 91 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Ако се стигне до битка, трябва да се действа, както действа хищникът, продължава със съветите специалистът. "
  ...алооо,специалистката,а как да действа като хищник едно дете,жена или възрастен човек,както е в последния случай.Що говориш глупости.Бах мааму,кучетата станаха по важни от хората в тая държава.Много добре знаем че това с осиновяването няма да се получи в България.Колкото и хищно да звучи,спасението е приспиването.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 92. 92 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Съгласен съм на 100% с този ветеринар. Много обичам животните. Като хоби отглеждам декоративни птици. Имам и две домашни кучета.С паспорти. Семейният съвет реши да ги направим три и ще го сторим. По-добре да храним кучета, отколкото да храним крадци. Колкото и да обичам животните обаче, повече обичам хората! По градските улици, няма място за безстопанствени кучета! Да ги въдворяват в приют и ако няма осиновители, да ги приспиват след примерно двумесечен срок от залавянето им. Осиновителите, да бъдат задължени, в момента на осиновяването на животното, да заплатят разходите за ваксинирането и обезпаразитяването му.Екоинспекторите и защитниците на животните, да имат право в продължение поне на шест месеца, да контролират, при какви условия живее животното. При положение, че осиновителят му е изгубил възможност да го отглежда и е пуснато отново на свобода, а не е върнато отново в приюта същият да бъде жестоко санкциониран с глоба от примерно 500,или1000 лева!!!

  Обичам животните. Обичам и кучетата!!! Но повече обичам хората...

 93. 93 Профил на irs
  irs
  Рейтинг: 506 Неутрално
 94. 94 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Ако бездомните кучета в София са 10 000, а всяка глутница маркира територия до 5 дка, и приемем, че средната глутница е от 10 кучета, то само за тях са необходими 5 000 дка, за да нямат конфликт с хората. Как вижда въпроса г-жа Фандъкова? Може ли да им създаде едно подобно кучешко поселище, та да не си пречим на териториите?

 95. 95 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Този ветеринар е напълно прав. Ако кучето не е щастливо, а то на улицата е такова, по добре е да бъде приспано. А природозащитниците, ако толкова обичат животните да осиновяват.Трябва да се контролира и отговорността на осиновителите. Чипа решава проблема, ако се доведе до край тази акция. И закон и тежки глоби за нарушителите - собственици, община , Екоравнивесие и всички, които се занимават с този проблем.

 96. 96 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#95:"baxter"]Ако кучето не е щастливо, а то на улицата е такова, по добре е да бъде приспано.[/quote]

  А нещастните хора да ги приспиваме ли? Или само да ги кастрираме?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 97. 97 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "muncho"

  Явно е че си изкрейзил яко, но само за сведение - за хората който не спазват общоприетите закони има затвори, ако са вменяеми и лудници за невменяемите.

 98. 98 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#40] от "laveol":

  НЕ ИСКАМЕ да контролираме популация от улични кучета, не го ли разбрахте това вече!!!!!
  Искаме да я елиминираме!

  Birds of a feather flock together.
 99. 99
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 100. 100 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#78] от "tavi":


  [quote#78:"tavi"] Ако българи живеят в Африка - досега нито един звяр да няма.[/quote]
  Ами дори в Африка зверовете не се разхождат на глутници в столиците да ядът хора.
  [quote#78:"tavi"]не във всеки дом трябва да има куче, но всяко куче трябва да си има дом...[/quote]
  Ами на животните принципно домът им е природата.Нито Баба Меца,нито Кума Лиса живеят в къща/апартамент.
  И уличните кучета нямат много общо с притодата-те не са дошли от гората,не са били в района на градовете преди хората.Те са изкуствено създадени,поддържат се изкуствено. Няма място за сравнение между улични кучета и другите зверове.Уличните кучета единствено нападат хора,разнасят болести,серат.Нямат някаква съществена роля в биоравновесието.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK