Депутатите влизат в спор за промените на правилата за използване на сила и оръжие от полицаите

Депутатите влизат в спор за промените на правилата за използване на сила и оръжие от полицаите

© Красимир ЮскеселиевДепутатите ще обсъждат днес на първо четене промени в закона за МВР, които предвиждат полицаите да използват сила и помощни средства само при "абсолютна необходимост". Проектопромените са внесени от правителството и се очаква да влязат в сила от 1 юли тази година.


При акции, в които се използва физическа сила или оръжие, правоохранителните органи вече няма да са "длъжни по възможност" да пазят живота на задържаните лица и да не застрашават живота и здравето на други лица, а ще са задължени да го правят, без да я има "вратичката" за това дали са имали възможност или не.


Както обеща след няколкото случая на полицейско насилие, предизвикали скандали, МВР въвежда изискването при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи да използват физическа сила и помощни средства само при "абсолютна необходимост". Използваната сила също ще е съразмерна (както от години неправителственият сектор настоява да се запише), като е регламентирано, че полицаите ще прилагат "само абсолютно необходимата сила".
Във връзка със смъртни случаи на хора новите разпоредби забраняват използването на животозастрашаваща сила или употреба на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на някого, който не представлява опасност за живота и здравето на другиго. Въвежда се и изискването използването на физическа сила, помощни средства и оръжие да се планира предварително и да се контролира в хода на използването.


Предвижда се на служителите, които работят при специфични условия и рискове за живота и здравето, да се осигуряват безплатна храна, а на тези, работещи на смени, да се дават ободряващи напитки. На държавните служители ще се осигурява още работно и униформено облекло и друго снаряжение, а на тези, които са цивилни - левовата равностойност на униформеното облекло.


С цел съкращаване на щата и по-добра координация главните дирекции "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" се обединяват в Главна дирекция "Национална полиция". Законопроектът описва подробно работата с Шенгенската информационна система и реда за отнемане на издирвани чрез нея вещи. В закона се вкарва и редът за работа на дирекцията за борба с измамите с европейски средства АФКОС, която досега беше уредена само с правилник.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK