Плевнелиев: България е европейски шампион по пилеене на енергия

Росен Плевнелиев в първото след клетвата като държавен глава обръщение към Народното събрание

© Юлия Лазарова

Росен Плевнелиев в първото след клетвата като държавен глава обръщение към Народното събраниеБългария е европейски шампион по пилеене на енергия - с много енергия произвеждаме малко. Независимо колко нови мощности ще построим, ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика - нейната енергоемкост". Това каза президентът Росен Плевнелиев в 10-минутно обръщение към депутатите, в което обобщи резултати от разговорите си с парламентарните сили в т. нар. месец на политическите консултации.


Затова той отново призова за енергийна ефективност, защото "най-евтината енергия е икономисаната". Поиска и да се заложат поне 1 млрд. лв. за енергийна ефективност във фискалната рамка 2014-2020 г. Не бива да зависим само от един източник на енергия и от една тръба, затова трябва да ускорим процеса на изграждане на газови връзки със съседите, това са неотложни задачи, каза Плевнелиев.Отцепниците от РЗС и "Атака" напуснаха пленарната зала преди обръщението на президента в знак на протест, че те не са били поканени на срещи от него. През февруари-март Плевнелиев се срещна в месеца на политическите консултации с ръководствата на "Синята коалиция", БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака". Напусналият РЗС и независим Тодор Великов се обърна към ръководството на Народното събрание и към президента с въпроса "Ние днес трябва да напуснем пленарната зала - ние втора ръка народни представители ли сме". "С какво сме по-недостойни от тези, които ви наричаха сервитьор, келнер", възмути се Великов и добави, че ако са били поканени от президента, са щели да му кажат защо са станали независими депутати и как се сключват с кандидати записи на заповеди.Той напомни и позицията си за проекта "Белене". Независимо, че не постигнахме съгласие за бъдещето му, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин или Вашингтон, а София трябва да вземе решението, посочи държавният глава. За мен то е правилно, защото по начина, по който беше започнат, проектът е неизгоден, финансово необезпечен и крие рискове за поколенията.


В първото си обръщение към народните представители Плевнелиев благодари на парламентарните сили, че не са използвали предоставената трибуна за пропаганда и че са загърбили политическите си различия по важните теми. Сред тях Плевнелиев очерта - националната програма "България 2020", мерки за подкрепа на икономиката, енергийна ефективност, неотложните реформи през 2012 г.


Макроикономическата стабилност е изключително важна за държавата и всички я подкрепят, отбеляза Плевнелиев. Добави, че с политическите сили са се обединили за мерки срещу младежката безработица. "Редица държави подготвят армии от високо образовани млади хора. Нямаме много време да реагираме", предупреди той. И изрази надежда да види мерки срещу безработицата сред младите в бюджета за следващата година.


Президентът посочи, че по тези въпроси ще има дебати в различни формати - в парламента, в президентството, гражданското общество. Ще търсим съгласие, че независимо кой е на власт, ще се работи за изпълнението на тези приоритети, добави той. По думите му най-важното е не само да се определят целите, но и да се каже кой и как ще го направи, за да е ясно чия е отговорността.

Най-често употребяваните думи в обръщението на президента към парламента днес. Изображението е получено след обработване на <a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/05/1802219_purvoto_obrushtenie_na_prezidenta_plevneliev_kum/" target="_blank">пълния текст на речта </a>с програма за създаване на т.нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в обръщението на президента към парламента днес. Изображението е получено след обработване на пълния текст на речта с програма за създаване на т.нар. облаци от думи


Обединихме се около изработването на ефективни политики, в селското стопанство, туризма и други сектори, каза Плевнелиев. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж - потребление и инвестиции, са на ниски нива, отбеляза той.


Нужно е да подкрепим малките и средните предприятия да създават собствени търговски марки, да имат лесен и бърз достъп до кредитиране, каза президентът.


По думите му общо е съгласието за ефективна политика за привличане на инвестиции. Той напомни мнението си да бъде въведено обслужването на едно гише. 


Електронното правителство трябва да е не по-малък приоритет от магистралите - то е силна антикорупционна мярка, смята Плевнелиев


Неотложни са промените в закона за насърчаване на инвестициите. Добрата инфраструктура също е важна препдпоставка за инвестиции, както и за регионалното развитие, отбеляза Плевнелиев.


Посочи, че устройствените закони за разузнаването и Националната служба за охрана, както и  усъвършенстването на механизмите за контрол и координация на службите са важни и трябва да станат факт през 2012 г.

По традиция след обръщението си в пленарната зала, президентът беше пресрещнат в кулоарите от репортерите с въпроси

© Юлия Лазарова

По традиция след обръщението си в пленарната зала, президентът беше пресрещнат в кулоарите от репортерите с въпроси


За съдебната реформа, която е очертана като приоритет от всички партии, Плевнелиев каза, че системата за правораздаване е реформирана многократно, но е време за резултати. "Дали сме постигнали ефективност се познава само по делата. Фокусът е там какво произвежда системата като резултат и дали има справедливост", посочи той.


Той поиска и прозрачност при номинирането и избирането на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Много е важно новият ВСС да започне своята работа с високо обществено доверие, без съмнения за политическа пристрастност, предупреди той депутатите.


Във връзка с изборния кодекс и изборния процес Плевнелиев поиска решения, за да няма капчица съмнение за честното и демократичното провеждане на следващите избори.

Президентът в кулоарите на парламента, придружаван от служители на НСО, шефа на протокола на Народното събрание Вероника Антова (вдясно от държавния глава) и прессекретаря си Мария Иванова

© Юлия Лазарова

Президентът в кулоарите на парламента, придружаван от служители на НСО, шефа на протокола на Народното събрание Вероника Антова (вдясно от държавния глава) и прессекретаря си Мария Иванова


За административната реформа Плевнелиев напомни, че промените в закона за държавния служител са първата стъпка, но е нужно и работещо електронно правителство. То трябва да е не по-малък приоритет от изграждането на магистралите, защото е силна антикорупционна мярка, смята Плевнелиев и призова както магистралите и този приоритет да бъде обезпечен финансово, "да кажем кой, кога, как, какво ще свърши година по година". Българинът ще повярва в държавата, когато заменим чакането пред гишетата с електронни услуги, каза държавният глава.

Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално  - БРАВО, РОСКА !!!

  Летящ старт - успех !!!


  P'S
  И един Конгратулейшън !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не разбирам - какво искат да направят хората с тези мизерни доходи? За да има пари за саниране и тн, първо трябва да се вдигнат доходите и то в пъти. При сегашното положение при което 65% от доходите отиват за храна а останалото за сметки, каквото и да приказва президента си остава на вятъра.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Плевнелиев: България е Европейски шампион по пилеене на енергия"

  Аз пък мисля, че България е Световен шампион по овчедушие, а вие???

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Разбира се, че това е разковничето
  енергийна ефективност и икономии !!!

  Бесепарските Мутри
  са по харченето - най-вече за PR:
  за имидж; за секири и просто за харченето.

  Бесепарско-депесерските Мутри
  са и по Точенето: ВЕЦ; АЕЦ; Магистрали; Банки; Фондове .......

  P'S
  Още един Конгратулейшън !!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  Искат хората задължително да се набутат в едни заеми, които да не могат да изплатят, за да може после някой да им дава собствените жилища под наем.
  Това искат.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Много добра позиция: вместо да строим нов Чернобил, да се опитаме да пестим електричество. България произвежда електроенергия, която би стигнала на 4-5 пъти по-голяма (и умна) европейска нация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  бля бля-седни си имаш 6

 8. 8 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Весело

  Е ти пък,не е важно да пестим енергия и да сме енргийно ефективни,важното е Първанов да ни направи един АЕЦ Белене за 20 милиарда лева и да си прибере комисионната,а ние после да се чудим как да я изплащаме тази централа и какво да го правим този ток,който ще произвежда и който ще на цена доста по-висока от Козлодий и по-висока даже от скъпите ТЕЦ-ове в Маришкия басейн!!!

 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 798 Любопитно

  "бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин или Вашингтон, а София трябва да вземе решението, посочи държавният глава."

  Като сте били на това мнение, защо Уолрик взе решението за Белене.

 10. 10 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И като е така к'во пра'им? Само си дърдорим и вдигаме цените на енергоносителите. Нещо конкретно за кражбите в енергетиката, а? Ъ, ъ.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Весело

  Ясно е, че за управляващите единствения изход от кризата са стиропорът и асфалтът, но това е изход само за някои!

 12. 12 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1346 Весело

  това го знам от учителя ми по физика

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  "...европейски шампион по пилеене на енергия..." - и то ВСИЧКИ видове енергия! РПл "начертава" не само рамка, но и неща, които едва ли трябва да прави. Може би ЩЕ е добре да канализира и своята енергия към реални, т.н. прагматични, решения за ДНЕШНИЯ ден, за ДНЕШНИТЕ българи, защото 2020 си е далеко още, въпреки признанието за време за реагиране. Колкото до енергийната ефективност, едва ли не сега откриваме това, но освен редичка от посредници за усвояване на средствата, реална ефективност няма. Добре, че е ТОЙ, та да "облича" нелепостите на правителството в приемлива от всички форма.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Съгласен съм, че има нужда от енергийна ефективност, НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН енергията да е от Турция или шистов газ от Добруджа, Росене-не съм!!! А вече сме световен шампион с отказа си от български АЕЦ. Мислиш ли, че турците няма да направят някоя беля, та им харизахме атомната енергетика?

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Поиска и да се заложели поне 1 млрд. лв. за енергийна ефективност във фискалната рамка 2014-2020 г. Значи, за вноската по външния дълг - външен заем, за хвърляне на пари на вятъра за безумно дупчене на панелките и лепене на стиропор - 1 млрд. лв. Санирането трябва всеки да си го финансира САМ.

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#8:"simeonov_"]по-висока даже от скъпите ТЕЦ-ове в Маришкия басейн!!! [/quote]
  Квотите на тецовете тепърва ще ги плащаме, да ти припомня ли, че някой преди година мислеше 1 милиард да вземе от продажби на квоти, а забравил ли си!

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Приятно съм изненадан от г-н Президента.
  Има наченки на здрав разум и креативни идеи.
  Ами за решаване на "структурния проблем на нашата икономика - нейната енергоемкост" ХАЙДЕ ВАДИ ПАРИТЕ, купуваме нови енергоспестяващи технологии и да започваме да работим!
  ... а иначе, на приказки и аз съм съгласен да живеем по-добре, ама нито дума от Него по въпроса?!
  Приказва за магистрали, армии, газови връзки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Плевенчо ни подготвя за новата далаверка, прикрита под наименованието енергийна ефективност. В края й може би ще сме малко по-ефективни, а неколко милиарда ще са отишли в други джобове.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "България е европейски шампион по пилеене на енергия"

  Мдаааааа ... България обаче е световен а и вселенски шампион по съотношение цени/доходи. Абсолютен, непоклатим шампион во веки веков.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 20. 20 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А Плевнелиев явно е шампион по плямпане на глупости, завършил информатика, занимавал се със строителство а сега стана спец по енергетика, явно е от креслото в което седна. България е шампион по енергийна ефективност в ЕС и харчи над 2.5 пъти по-малко енергия от западняците. Който не вярва да види статистиките на ЕС. Това, че за единица продукт получаваме по-ниска цена е проблем на "елита" че е върло некадърен и не може да организира производството на каквото и да е с висока добавена стойност, а не на енертийната ефективност.

  икономист - неграмотник с диплома
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Николай Тодоров
  Николай Тодоров
  Рейтинг: 375 Гневно

  А вие сте световен шампион по правене на президентски гафове в най-кратки срокове...Къде ти е "Маргито",поне може да ти подсказва от време на време,за да не се излагате толкова...

  Niki_tailor
 23. 23 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "kuty":

  Чакаме. След великден ли?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 24. 24 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  България е европейски шампион по пилеене на всичко, всичко прахосваме и пълним само сметищата, които вече също се превърнаха в проблем от световен мащаб.

 25. 25 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 479 Неутрално

  http://www.nationmaster.com/graph/ene_ele_pow_con_kwh_percap-power-consumption-kwh-per-capita


  България е доста след Скандинавските държави, Германия, Гърция и Италия (едните се топлят през цялата година другите се охлаждат).

 26. 26 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хайде сега едно по едно, да видим кои от споменатите във фундаменталната реч неща зависят от президента като такъв, съгласно конституцията на РБ и от неговото мнение. Мисля, че съфорумеца, написал "бля бля-седни си имаш 6" по-горе е направил най-точния коментар на изявлението. В моите ученически години на това му се викаше "да вземаш участие, за да те забележи другарката".

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Весело

  [quote#20:"tel_112"]харчи над 2.5 пъти по-малко енергия от западняците[/quote]
  преди около година даваха филмче как западни експерти обясняват на централноафриканци, че трябва да имат енергийна ефектиност, това където почти няма ток, африканците само си приготвяха за няколко минути нещо на котлона, щото почти нямаха и какво да ядат, та ми е чудно как не ги изпекоха тези експерти на на бавен високоефективен огън, на дърва!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  По лошо Росене! Ние сме световни шампиони по липса на ефективност в живота! Олимпийски шампиони сме по тъпчене на едно място и подливане на вода на другарчето. Обречени сме да стом вечно на опашката защото сме завистливи, мърморещи и мързеливи. Задоволяваме се с малко и нямаме хъс за повече. Не се стремим към съвършенство и оставяме нещата калпави и недоизпипани. Накъде си тръгнал с такива като нас?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#28] от "baba_meca1":

  Напротив, иска ми се. Само че герберския начин за това е тъп, та и незаконен. Щото досега видимата част от него е следната -
  човек кандидатства за кредит, получава 25% отстъпка по договорената европрограма и си санира жилището. Тук некви рискове не виждаш ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още нещо: според статистиката овеличаването на тока с 10-15% всяка година, ВЕЧЕ не води до намаляване на потреблението. Т.е. мизерията е достигнала абсолютното дъно- една крушка, един котлон... Няма откъде да се пести. Индустрията е на 4 вида енергия - газ, пара, ток, въглища - има диверсификация.

  Освен да спрат тока на президнтсвото.

 32. 32 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И световен шампион по пилеене на пари...

 33. 33 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  Ако се санира спестените пари за енергия ще ти покрият загубите.Ако зимата плащаш 1000лв след санирането става 500лв

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  хубави неща каза,но ние си ги знаем. С това дрън-дрън,бла-бла съвсем ще олекне.

 35. 35 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#23] от "България_Да русия_Не":

  Да, на 26-ти април, когато се навършват 26 години от трагедията в Ченобил, 18 часа, градинката пред Кристал.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 36. 36 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#6] от "dodge_ram":

  Така е, но за да стане това доходите трябва да подскочат в пъти.
  Виж за какво говоря - дано се отвори

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=266966896725088&set=a.181409221947523.48473.161714767250302&type=1&theater

 37. 37 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#17:"bajtan"]Приятно съм изненадан от г-н Президента.
  Има наченки на здрав разум и креативни идеи.[/quote]
  Затова сме на това дередже, защото управниците само имат наченки на здрав разум, вместо да имат здрав разум. Защо ни управляват винаги такива с наченки на мислене и с недоразвити мисловни процеси?

 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Хахаха, енергийна ефективност.... Дигнете БВП с 50% примерно и тогава друго ще говорим.... Глупав народ, глупаво управление. Законът на Ом не е основополащ в икономиката

 39. 39 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Там съм.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#28:"baba_meca1"]Ибан Костов сключи дългосрочни договори с ТЕЦ-овете[/quote]
  да това донякъде е вярно, но тока от соларните паркове, пак на американците, е десет пъти по скъп, и договорите са сключени от това правителство!

 41. 41 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "teridan":

  Е, да та нали Уорлик е в София !!!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "baba_meca1":

  Ами кланя се на големия бял брат отвъд океана. И без това те спомогнаха това правителство да дойде на власт, те го и управляват. България ще стане енергиино независима и с повишена енергийна ефективност единствено когато политиците започнат да отстояват националните ни интереси.

 44. 44 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#33] от "bta":

  Не вярвам - и то не защото не си прав а защото в страната тока, топлото и водата са монопол. Жилището ми е санирано, до жица. Всичко е а клас, еко крушки и тн., но след като сметките скачат по 2 пъти в годината, цялото избиване отива на халос.

 45. 45 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 479 Весело

  Може, ама друг път, по друго време, друг народ. Българина не прави изолация и дограма, а гледа да си купи мерцедес или бмв на старо - стандарт да демонстрира Стоят радиатори от старите, където водата в системата е 4 до 5 пъти повече, отколкото би била с нови, ама кой да мисли. Така може да се изброява доста.

  I am mine
 46. 46 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Човекът обеща да реши проблема, с 30 млн лв (хаха).

  Иначе - палатки !

 47. 47 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 798 Весело

  [quote#41:"grozd"]Е, да та нали Уорлик е в София !!![/quote]

  Имаш право. Трябвало е да чета посланието по-буквално.

 48. 48 Профил на 45iv
  45iv
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И щото матриала пилее наро4но ел. енергирта за да съботира ББ . Хамериканците щe правят още сл. паркове и ВЕИ. За да плаща матриала няколко пъти по скъп ток. Тъка ефективноста ще доиде от самосебе си.Само 4е как ще се рабваме на ББ , след като няма да пускаме телевизора.

 49. 49 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "taz":

  Българина иска да си направи изолация и дограма ама няма пари. Поне повечето хора нямат. Аз също. Пък тези от моите приятели които си направиха изалоция и поставиха нови дограми не карат мерцедеси, а по - скоро са обикновени хора с малко по - високи доходи от останалите. Със заплата от 400 - 500лв и текущ кредит в банка е трудно да направиш нещо за санирането на дома си.

 50. 50 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#25:"customize"]България е доста след Скандинавските държави, Германия, Гърция и Италия (едните се топлят през цялата година другите се охлаждат). [/quote]

  В случай, че статистиката за консумация на глава от населението е вярна, значи бг политиците отново лъжат. Ако лъжат, значи или са откровено глупави или действат за защитата на определени интереси.

  От известно време започнах да мисля, че май по-скоро са глупави.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Най-добрата мярка за постигане на енергийна ефективност повишаване цените на енергията.
  Обществото се адаптира автоматично.
  Това да бъде съчетано със съответно намаление на данъците.

 52. 52 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#46] от "stdmv":

  Исус е нахранил хората с три риби и пет хляба ама тоя с 30 милиона няма да може да санира цяла България. Бас хващам.

 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  "...Бесепарските Мутри са по харченето - най-вече за PR..."
  Много си прав с това за мутрите. Специално за бесепарските такива нямам преки наблюдения, но за една генерална Мутра, просто си попаднал в "PR" десетката. Внимавай с такива двусмислени изказвания, че ще ти секне бонуса!

 54. 54 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Весело

  [quote#48:"45iv"]матриала пилее наро4но ел. енергирта за да съботира ББ[/quote]
  Сега си спомням, че по аналогичен начин Софиянски, хилейки се обясняваше за водата, щото софиянци си студят бирата и дините с течаща вода, та затова ще е повишат та да не го правят!

 55. 55 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "petarst":

  Където има желание, има и начин. Дай само да не се оплакваме постоянно за щяло и нещяло, а?

  I am mine
 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И да ви се иска, и да не ви се иска, скоро ще се научите да пестите енергия.

  Енергията ще става все по-скъпа.

  Имам си съвсем обективни причини за това.

 57. 57 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "greenman":

  Е направи си сметката ако не е санирано за какви цфри става въпрос.А скачането на сметки е нейзбежно.

 58. 58 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "petarst":

  Проблемът, както обикновено, е на капацитета. МРРБ "седят" върху тия 30 млн. от 2006 г.

  И сега ги обявяват като манна небесна. А истината е, че я стигнат за 15-20 блока, я не.

  Да не говорим, че някои сигурно и не стават за саниране вече. (може да е по-скъпо от строежа на нов).

 59. 59 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#40] от "ban":

  Ама на теб ти е много мъчно за Белене. Я попитай корифеят икономист проф. д.ик.н. Иван Ангелов как България ще може да изплати инвестицията в такъв проект!

 60. 60 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#44] от "greenman":

  Гадно е, че скачат сметките, но ако погледнем от "позитивната" страна това прави по-привлекателно топлоизолирането и енергиината ефективност.

  Логиката е, че при по-високи цени, икономиите дават по-бързо един и същ резултата, т.е. вместо за 5 години се избива инвестицията за 3 години.

  Но както е казал народа - Икономията е майка на мизерията!

  Единствената причина поради която бих подкрепил ДЪРЖАВАТА да субсидира подобни мерки е ФИНАНСИРАНЕ (на поне 80%) от ЕС. Реално това е вливане на допълнително пари в икономиката.

  А по въпроса за привлекателността на тези "програми" - Прави се обществена поръчка и печелят 2-3 банки, които да раздават "евтиното кредитиране". Те дават висока лихва, но 25-50% от средствата ги дава държавата, т.е. реалният процент остава над 10%. Което почти обезсмисля даването на подобни заеми, при лихва по потребителски кредит от 8%.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 61. 61 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#57] от "bta":

  Същите. Едно качествено саниране, техника и тн също струва пари - нали?

 62. 62 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "greenman":

  така е ,но нали се гледа в преспектива за напред.ако живеем ден за ден е лошо.

 63. 63 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Енергийната ефективност,яко ни куца!За капак,искаме да продаваме излишната топлина от ТЕЦ-овете,ама я правим толкова скъпа,че никой да няма желание да прави производство с нея!Като резултат,топлината отива да топли вякъра!Ако така се прави "Енергийна ефективност",колкото и да санираме жилищата,пак ще сме на дъното по ефективност!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 64. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":
  Герберите нищо не са измислили. Във Франция някои енергоспестяващи мерки за жилището, носят данъчни облекчения. Преди 50 % от разходите се приспадаха от данъците, сега мисля, че са 25 %.
  Може би проблемът у нас е липсата на контрол?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  ...."Редица държави подготвят армии от високо образовани млади хора. Нямаме много време да реагираме"....В тези държави образователните системи са читави, господин Президент.

 66. 66 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#59:"Знам и Мога"]Ама на теб ти е много мъчно за Белене[/quote]
  Не повтаряй, поставят се конкретни проблеми и въпроси, а не на кой за какво му е мъчно!

 67. 67 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#37:"teridan"]Затова сме на това дередже, защото управниците само имат наченки на здрав разум, вместо да имат здрав разум. Защо ни управляват винаги такива с наченки на мислене и с недоразвити мисловни процеси?[/quote]

  На това "дередже" сме, защото ние сме такива.
  Управляващите са част от нас и ни управляват както ние желаем.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 68. 68 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#60] от "brutester":

  Там къде се намесят банки, консултанти и правителство веднага завонява на далавера. Банките са ясни, консултантите също. През 90 те години, след обединението на Германия, западната част санира безплатно почти цялата източна част на страната. Тук интереса е да се приберат парите а не да се правят жилищата.

 69. 69 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз предлагам Плевнелиев да си върши само работата като президент, а приказките да остави на Бойко. Така хем няма да има гафове (Чехия, Полша, Чехословакия), хем бат Бойко ще си го каже просто кат за народа - Аз ги хващам те ги пускат, кученчето с пържолките и т.н.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Гневно

  "Той напомни мнението си да бъде въведено обслужването на едно гише.
  Електронното правителство трябва да е не по-малък приоритет"....Трябва, ма как да стане, след като не се провежда административната реформа?.....Страната продължава да се пълни с излишни чиновници, най много в София????

 71. 71 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#68] от "greenman":

  Съгласен

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 72. 72 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко това го знаем, казано е 1000 пъти и какво, предложенията от правителството са до едно непреложими, важното е да "кипи безмислен труд" . На смислените идеи никой не обръща внимание.

 73. 73 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#70:"dobrich"]Електронното правителство[/quote]
  Сега, ако правителството и чиновниците, не вършат работа, ако ще и квантово да е това правителство, все тая! Преди година подадох молба в общината по електронен път - ура! Все още нямам отговор!

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#64] от "led_zep.23":

  Всъщност, не точно липсата на контрол, а цялостното прилагане на тази европрограма у нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  За съжаление си прав - особено за пенсионерите - а във всеки вход има някоя бабка, която разбирам, че й е непосилно да извади 5000лв да си санира апартамента, при положение, че взима 200лв пенсия. А пък и малко трудно ще й обясниш, че тая инвестиция ще й се изплати след 5-6 години при положение, че тя е на 75.

 76. 76 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тони!":
  Така де, начинът на прилагане е проблемът, не самата идея.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 77. 77 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  България е европейски шампион по пилеене на енергия - с много енергия произвеждаме малко.
  Бля,бля,бля.Това е удобно оправдание за надуването на новия балон за източване на ресурса на гражданите,наречен енергийна ефективност.Защото мерната единица - потребена енергия на единица БВП,е абсолютно манипулативна.Значи,за да ви пробият дупка в стената,тук ще ви вземат 1 евро,а стара Европа- 2-3 пъти повече.Значи,употребената енергия за пробивната машина и тук и там е еднаква,както и резултата-дупка.Обаче дупката там е 2-3 пъти по-скъпа от нашенската.И излиза,че тяхната дупка е 2-3 пъти по малко енергоемка.Което изобщо не е вярно,Все едно да сравняваш ябълки с круши.

 78. 78 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#2] от "greenman":

  Една от причините за ниските доходи в България е енергийната неефективност на цялата икономика. Плащаме високи сметки в къщи, на път за работа и самата работа също е много енергоемка!
  Ако разходите за енергия на фирмите можеше да се намали с 60-70% част от спестени пари можеха да отидат за увеличение на доходите. С увеличените доходи хората можеда да си санират жилищата и да си намалят с 60-70% сметките за отопление и осветление и така щяхме да сме по богати и да харчим по малко за насъщни нужди..

 79. 79 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  етоя истината за белене и енергетиката от самия бойко борисов вижте клипа бойко казва какво ни чака ще се втрещите.
  http://vbox.bg/boyko-borisov-za-belene-i-krizata-v-65308

 80. 80 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  България е световен шампион и по празнословие на "политиците" си.
  А по мафиотизиране на най-високите етажи на властта я бият вероятно само една-две бананови републики.

 81. 81 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-ефективните политики на Плевнелиев разбира се са в областта на хазарта, който очевидно е национален приоритет щом родния хазартно-криминален бос е пръв приятел на новоизлюпения президент. За разлика от книгите и лекарствата, хазартът у нас е освободен от ДДС. ХАЗАРТЪТ - ПРЪВ ПРЕЗИДЕНТСКИ ПРИОРИТЕТ. Да живей!

 82. 82 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не разбрах за каква енергия става въпрос, но сигурно е сексуална. А Росен си е вице шампион по усмихване след Ст. Софиянски.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  В изказванията на правителството и на президента "ще" трябва да отсъства. Или поне да има междинни срокове......Не да чакаме 2020 г. за да видим, че почти нищо не е изпълнено? Впрочем, до миналата година само 8% от предизборните лакърдии на Б.Б. били претворени в дело....

 85. 85 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#74:"Тони!"]цялостното прилагане на тази европрограма у нас. [/quote]
  с риск да прозвучи малко крайно, дори самите европейци подлагат на ревизия европейското финансиране, отчита се че голяма част от парите направо са откраднати, а друга изразходвани неефективно. Какво означава примерно, да направиш градинка за игра на децата, за 1 милион, а навсякъде около нея да е кал, а вътре да се разхождат кучета! Какво означава да накиприш един блок със стиропор, и да го замажеш и боядисаш така че след една година всичко това да почне да пада, да не говорим, че блока може да има проблеми с конструкцията, това е все едно да облечеш раково болен в нови дрехи и да кажеш че е излекуван!

 86. 86 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Като изказване на един голям български треньор - "Половината време побеждавахме, половината време се каляхме", или нещо подобно. Хубав тюрлюгювеч! Поднесен с комсомолски плам. Ха сега, може ли малко по-точно да се определи основният приоритет на халифата, като не забравяме, че икономията от нула е равна на нула.

 87. 87 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако санирането на един апартамент струва 10 000 лева от гледна точка на икономията на енергия този разход е напълно безмислен и никога не може да се изплати!Например 10 000 лева са сметките за ток за 15 години без да се начислява лихва върху 10-те хиляди лева за 15 години!

 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#85] от "ban":

  Благодаря, че го написа така точно, че иначе трябваше аз да го пиша. Повече май няма какво да се добави - останалото е истерично квичене на матряла от радост.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Дали пък не е:Дремене като коне на празна ясла.

 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Бля, бля, бля...
  А на пазара се случи онова, което очаквах:
  SOFIX 299,27 -9.36 -3.03%

  SOFIX проби границата от 300 пункта и се върна в позицията от април 2009 година.
  Честита нова рецесия другаре и другарки от ГЕРБ.

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Дрън-дрън!
  От десетината "точки", по които се е измъцал - всичко е пълно бля-бля!
  Омешани понятия, омешани в един кюп круши и ябълки, общи приказки и призиви в стил "дайте да дадем".

  Дали е нарочно, или защото по-скоро толкова му е таванът - все тая. Даже не смятам и за нужно да му обсъждаме бълбукането ...

 92. 92 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО.
  БРАВО!

 93. 93 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  за какво ми е изолация като няма какво да пазя при тези цени на тока изобщо не пускам печка пове4кото одеяла са спасението сега е лесно посрещнахме велик ден но дали ще посрещна следващия не се знае

 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Все някой,и отнякъде трябваше да го започне спирането на ОВГОЦЯВАНЕТО на държавата и обществото.

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#90] от "Graf":
  Оуу, уважаеми Графе, вие следите СОФИКС-а.
  Браво!
  Бихте ли ни открехнали коя точно от листваните компании заслужава нашето внимание и е успяла да отговори на що-годе общоприети кретиерии за публично акционерно дружество?

 96. 96 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Ще бъда много благодарен, ако някой ми посочи нещо конкретно, което е казал държавният глава. Освен усмивка като на Софиянски и некви нереалистични и крайно размити размисли, аз конректно заложени стъпки за изпълнение и резултатите от тях не прочетох.

 97. 97 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  е да ама в развитието на енергината ефективност няма лобита, комисионни и делавери, а само среден бизнес и държавно управление, които са неизгодни за хрантутници, мафии, депутати и други паразити

  veni vidi fugi
 98. 98 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "taz":
  Е аз имам желание ама нямам "начин". Би ли ми казал как със 173 лв лична пенсия по инвалидност и 400 лв заплата на жена ми, да плащам кредит 154 лв на месец, да издържам дете, да плащам ток, вода, телефон, данъци и т.н. А може да се каже че аз съм добре, защото има хора и в по - лошо положетие. Та кажи ми как да стане това което ти твърдиш?

 99. 99 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бля-бля!Едно си баба знае,едно си бае!

 100. 100 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#64] от "led_zep.23":

  А на Балеарските острови автономното правителство субсидира 30% от стойността на енергоспестяващи практики на домакинствата, като напр. изолацията, купуването на електроуреди от клас А и пр. Не зная дали ще може да се прави при сегашната ситуация - зависи откъде са идвали средствата. Предполагам, че еврофинансирането на България може да помогне в това отношение. Прав е Плевнелиев да подхваща темата.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK