Парламентът даде зелена светлина на новите правила за използване на сила и оръжие от полицаите

Парламентът даде зелена светлина на новите правила за използване на сила и оръжие от полицаите

© Николай ДойчиновС 80 гласа "за", 9 "против" и 5 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в закона за МВР, които предвиждат полицаите да използват сила и помощни средства само при "абсолютна необходимост". Измененията, които се предвижда да влязат в сила от 1 юли тази година, бяха приети без дебати.


При акции, в които се използва физическа сила или оръжие, правоохранителните органи вече няма да са "длъжни по възможност" да пазят живота на задържаните лица и да не застрашават живота и здравето на други лица, а ще са задължени да го правят, без да я има "вратичката" за това дали са имали възможност или не.


Както обеща след няколкото случая на полицейско насилие, предизвикали скандали, МВР въвежда изискването при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи да използват физическа сила и помощни средства само при "абсолютна необходимост". Използваната сила също ще е съразмерна (както от години неправителственият сектор настоява да се запише), като е регламентирано, че полицаите ще прилагат "само абсолютно необходимата сила".
Въпреки подканата на председателстващия заседанието зам.-председател Екатерина Михайлова към депутатите да се включат в дискусията, от опозицията не пожелаха да се изкажат. След гласуването бившият вътрешен министър и депутат от БСП Михаил Миков се възползва от процедурата да обясни отрицателния си вот и обясни, че е гласувал "против", защото внесеният законопроект връща системата на МВР поне повече от 5 години назад.


С предлаганите разпоредби за абсолютна необходимост при използването на сила се създава правна рамка, която ще постави в затруднение тези, които трябва да прилагат мерките при използването на сила, посочи той.


Миков критикува и орязани права на полицейските служители, които ще излизат в отпуск по режим, определен от министъра на вътрешните работи. Законопроектът не води до развитие на системата, а ще доведе до усложнения, смята той. 


По-късно пред журналисти той коментира, че предложените от МВР промени са фалшив законодателен отговор на обществото, което остава с усещането за полицейско насилие. Според него проблемът не е в липсата на текстове, а в тяхното стриктно спазване. Миков коментира, че сега всеки служител ще трябва да използва индивидуален критерий за това какво е "абсолютна необходимост"  и това може често да се разминава с позицията на съда.


Новите разпоредби забраняват използването на животозастрашаваща сила или употреба на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на някого, който не представлява опасност за живота и здравето на другиго. Въвежда се и изискването използването на физическа сила, помощни средства и оръжие да се планира предварително и да се контролира в хода на използването.


Предвижда се на служителите, които работят при специфични условия и рискове за живота и здравето, да се осигуряват безплатна храна, а на тези, работещи на смени, да се дават ободряващи напитки. На държавните служители ще се осигурява още работно и униформено облекло и друго снаряжение, а на тези, които са цивилни - левовата равностойност на униформеното облекло.


С цел съкращаване на щата и по-добра координация главните дирекции "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" се обединяват в Главна дирекция "Национална полиция". Законопроектът описва подробно работата с Шенгенската информационна система и реда за отнемане на издирвани чрез нея вещи. В закона се вкарва и редът за работа на дирекцията за борба с измамите с европейски средства АФКОС, която досега беше уредена само с правилник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK