Какви болести пренасят бездомните кучета

Какви болести пренасят бездомните кучета

© Георги КожухаровБездомните кучета страдат от най-различни болести, причинени от вируси, бактерии и паразити. Но само онези, които на ветеринарен език се наричат зоонози, са опасни и за хората.


Две от най-често пренасяните от кучетата болести са бесът и тенията (ехинококоза). Това обясни пред "Дневник" директорът на дирекция "Хуманно отношение към животните" към Агенцията по безопасност на храните Петя Петкова.


"Бесът се причинява от вирус, който най-често се среща при диви животни, но се засягат както бездомните кучета като месоядни животни, така и човекът. Заразяването става чрез ухапване или одраскване", разясни тя най-честите начини на заразяване.
При заразяване между 2-рия и 7-мия ден човек получава нервно-психично разтройство, гърчове, страх. Най-важна  е бързата реакция.  "Ако сме имали контакт със заразено животно, то е препоръчително колкото се може по-бърза консултация с лекар".Често срещани заразни болести при кучетата са гана, парвовироза и лептоспироза.

Кучешката тения е другата заплаха, която животните носят със себе си. По думите на Петков статистика колко точно са кучетата, който имат тения няма, но като процент тенията със сигурност била най-често срещаното паразитно заболяване.


"Заразяването става при хранене със замърсени зеленчуци", казва специалистът. Коварно се оказва и галенето на бездомни кучета, защото тениите се задържат в косъма и при контакт и недостатъчна хигиена човек може да се зарази.


"Тенията е сериозно заболяване и трудно се открива. Често пъти се забелязва при изследвания с друга цел", обясни и добави, че ехинококовия мехур се отстранява само оперативно.


Как да познаем болното куче?


Ветеринарният специалист представи характерните белези на болното животно. " При беса кучетата показват извратен апетит - към камъни, дървета, без липса на страх тръгват към хората. Обикновено отказват храна. Понякога се получава парализа на лицевата мускулатура, прекаленото отделяне на слюнка също е много характерно". Агресията към хора и неодушевени предмети е силно изразена.


При болните от тения кучета трудно могат да бъдат забелязани някакви сериозни външния белези. В такива случаи кучетата спират да се хранят, но това не означавало, че всяко слабо куче носи коварния паразит.


Единственият начин за превенция на описаните болести е ограничаването на контакта с животни с неизвестен здравен статус, посъветва Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK