Ректори поискаха нов Студентски град без чалга

Ректори поискаха нов Студентски град без чалга

© Цветелина Николаева, КапиталПредседателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев предложи да се изгради нов Студентски град. Това стана по време на заседание на съвета днес, на което присъства и министърът на образованието Сергей Игнатов, съобщи БТА.


Проф. Митев, който е и ректор на Медицинския университет в София призова държавата да даде терен за построяването на общежитията и на инфраструктурата към тях. По думите на проф. Митев, "ако се построи нов Студентски град в софийското село Лозен, пътуването до него ще е 20 минути с автобус от Окръжна болница.


Председателят на Съвета на ректорите призова министър Игнатов, кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Петър Диков експертно да преценят има ли подходящ терен, за да се направи тази инвестиция.
Според професора построяването на нов Студентски град не е утопия, а  радикално решение, което може да се осъществи. В този нов затворен кампус ще има общежития, студентски столове, игрища и библиотеки, добави той.


Петър Диков отговори задочно на ректорите, че не може да има нов Студентски град, а само да се построят нови общежития на ново място с публично-частно партньорство. Той допълни, че няма как да се изместят университетите от сегашните им места, за да се оформи нов Студентски град някъде другаде.


Йорданка Фандъкова пък оцени идеята за преместването на Студентски град като достатъчно атрактивна. Самата тя не знае как това би могло да се случи, защото трябват много пари, за да се реализира тази "хубава мечта".


Студенти във видимо неадекватно състояние няма да се допускат в общежитията по всяко време на денонощието, реши днес на заседание Съветът на ректорите на висшите училища. Забранява се вдигането на шум по всяко време в студентските общежития, а не само от 14.00 до 16.00 ч., общежитията ще се заключват в 22.00 ч.


Ректорът на Музикалната академия в Пловдив - проф. Милчо Василев, предложи със закон да се забрани чалга-музиката в дискотеките в Студентския град, тъй като поп-фолкът предполага "гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми". Това предложение беше посрещнато с бурни аплодисменти от останалите ректори на висшите училища.


Много добра идея е да се спре чалга-музиката в заведенията в Студентския град в София, но Съветът на ректорите не може да направи това, а аз като министър, също не мога, каза пред журналисти Сергей Игнатов. С какъв закон и кой ще забрани чалгата, попита риторично министърът. На въпрос  дали ако се забрани чалгата, "ще се затегне редът в Студентския град", министър Игнатов отговори "защо смятате, че хората, не могат да се напиват и в тишина". 

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Човекът може да избяга от селото, но може ли селото да избяга от човека?

 2. 2 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А нова България - кога ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Два студентски града - един за чалгаджии и един за останалата музика.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Къде бяха ректорите, когато се строиха пивниците и дискотеките? Къде бяха ректорите, когато се грабеше държавна собственост за частни интереси в Студентски град? Къде бяха ректорите, държавата и полицията, когато мафията се настани в СГ? Къде са ректорите, когато университетите приемат всякакви лумпени и след това те изкласяват я много добре, я отлично? Тръгнали да пускат фишеци. Чалгата била най-големия проблем.

 5. 5 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Крайно време беше!
  То си личат и студентските знания на един по-късен етап, след взимането на дипломата. Половината икономисти, финансисти и юристи са една чалгия. Толкова години учили, една икономика и едни инанси не могат да оправят. За юристите да не говорим. Смехотворни резултати от края на делата.
  Студентите трябва да са изолирани от простащината, за да дадат новото добро начало в една държава, а не да се плескат по силиконови цици из чалготеките...После що ни е такава държавата...

 6. 6 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тоя в ред ли е? Има ли идея колко струва земята в Горни и Долни Лозен?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 7. 7 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Чалгата действа на интелекта, за низките страсти не знам, но според мен двете неща са свързани. Но естествено никой не може да я забрани и така ще си отглеждаме още дълго "чалга" интелигенция, която ще възпроизвежда "чалга" държавата.

 8. 8 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не само не могат , а и не искат да я забраняват чалгата. Нали точно тя възпитава лесния електорат.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#4] от "miron4o":

  +++++++++++++++
  Чалгата е действително следствие, не причина.

 10. 10 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Големи глупаци, като нещо се разкапе вместо да го оправят, те искат ново да правят. Те парите по дърветата растат. Затворете чалготеките по-евтино е!

 11. 11 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Проблемът започва много по-рано, много преди това младите хора да попаднат във вертепа на Студентски град. В семействата се слуша чалга, учителите им слушат чалга. Но това е по-малкият проблем. Проблемът е, че същите същите тези млади хора не се вълнуват толкова от образованието си (независимо дали живеят в Ст. град или не), а от купона. Не всички, разбира се, но огромна част.

  Затова продължава да е актуален онзи уж брадат лаф: "Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар".

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 12. 12 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Каква е пък тази идиотска идея! Имаме Студентски град. осираме го за няколко години и го превръщаме в долен вертеп. Тогава решаваме да правим нов. Правим го, евентуално. Осираме го. Разширяваме обсега на сернята вече и в китни места като Лозен. После окще по-нататък...

 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Така е, прекалено богати и влиятелни хора се настаниха в Студентски град, така че безсилието ражда нуждата от нов такъв.

 14. 14 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Папуняк.
  Това е една птичка, за която съм чувал, че вони, зле мирише. Зарязлава си старите гнезда, защото й миришели.
  Циганско петле й викат още. Сега може и
  ректорско петле.

 15. 15 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз пък предлагам университети без чалга-преподаватели. Под чалга-преподаватели имам предвид ченгесарски и комунистически некадърници, превърнали се за една нощ от големи специалисти по диктатура на пролетариата и планово стопанство в експерти по права на човека и пазарна икономика. Тези изроди вече 22 години след десети не са спирали да се вихрят в университетите. И като се прибавят техните некадърни отроци и отрочки, картината става повече от гнусна. И поради тази гнусна картина можещите и нормални млади хора мнооооого отдавна не са в България.

 16. 16 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ректорите са се сдружили да изритат студентите от "Студентски град". Обаче до някъде са прави - има доста студенти от други дуржави, които е срамота да пъхаме в някакви килийки в блокове строени преди 60 години. А и доста българи, които не слушат чалга с радост ще се разкарат. Така че защо да няма 2 студентски града - 1 нов с къщички за по 10-15 човека и стриктен контрол на бариерата и стария да си остане в същото полпожение. Така и вълка сит и агнето цяло..

  dnevnik са част от статуквото!
 17. 17 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Абе,лесно им е на простатите Ректори,я ме питайте мен кат ме е ударил хормона и ми кърви носа почти всеки ден!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1368 Весело

  Аз ще си направя нова държава, за вас не знам.

  Лицемеркел акбар!
 19. 19 Профил на Митридат
  Митридат
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  По думите на проф. Митев, "ако се построи нов Студентски град в софийското село Лозен, пътуването до него ще е 20 минути с автобус от Окръжна болница.

  ==========

  Абе, аланкоолу, ами от Окръжна болница студентите с телепорт ли ще пътуват до университети си? Ами твоите до Медицинската академия например ще трябва да хванат тролей или автобус до Орлов мост, а оттам авт. 72 до академията. Тия от УНСС, Техническия, Минногеоложкия, Лесото - тролей или автобус до Плиска и оттам авт. 280 до университета си. И после по обратния маршрут. Кво, половината ден на студентите ще минава в прекачване из градския транспорт ли, който е особено редовен в час пик и зимата? И после пак ще пищите, че не ходели на лекции. Ми и аз няма да ходя, ако трябва да пътувам по 2-3 часа дневно всеки ден.
  Кух, по- кух... ректор на Медицинска академия.

  МОЛЯ, ТРОЛОВЕТЕ НА "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ДА НЕ МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПОРЯТ С МЕН!
 20. 20 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Весело

  И ся ко ша праат студиентитъ?

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 21. 21 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ми те ако им спрат чалгата, "студентите" ще спрат да се записват у ВУЗОВЕ и да идат у Софията

 22. 22 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "Красимир Кабакчиев":

  Добро

 23. 23 Профил на Митридат
  Митридат
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#19:"Митридат"]Абе, аланкоолу, ами от Окръжна болница студентите с телепорт ли ще пътуват до университети си? Ами твоите до Медицинската академия например ще трябва да хванат тролей или автобус до Орлов мост, а оттам авт. 72 до академията. Тия от УНСС, Техническия, Минногеоложкия, Лесото - тролей или автобус до Плиска и оттам авт. 280 до университета си. И после по обратния маршрут. Кво, половината ден на студентите ще минава в прекачване из градския транспорт ли, който е особено редовен в час пик и зимата? И после пак ще пищите, че не ходели на лекции. Ми и аз няма да ходя, ако трябва да пътувам по 2-3 часа дневно всеки ден.
  Кух, по- кух... ректор на Медицинска академия.[/quote]

  ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ГОРНОТО:

  А това дето днес по новините мънкаха, че кръчмите и чалготеките, които не били на университетски терен или сгради, не можело да бъдат затворени, е пълна глупост. Всичко може, ако се гласува в НС специален закон за Студ. град. Ама няма да стане, щото в Студ. град кръчмите и чалготеките се държат от 3-4 души, които са по съвместителство и донори на политическите партии.

  МОЛЯ, ТРОЛОВЕТЕ НА "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ДА НЕ МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПОРЯТ С МЕН!
 24. 24 Профил на Митридат
  Митридат
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#15:"Красимир Кабакчиев"]И поради тази гнусна картина можещите и нормални млади хора мнооооого отдавна не са в България.[/quote]

  Само един Красимир Кабакчиев ни остана....

  МОЛЯ, ТРОЛОВЕТЕ НА "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ДА НЕ МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПОРЯТ С МЕН!
 25. 25 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И в същото време продължават да преподписват договори с чалготеки, за да си слагат в заплатите наемите. Аман от негодници...

 26. 26 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Интересно обаче, че искат да спират чалгата, но не и алкохола. А точно от това печелят....Негодници

 27. 27 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На въпрос дали ако се забрани чалгата, "ще се затегне редът в Студентския град", министър Игнатов отговори "защо смятате, че хората, не могат да се напиват и в тишина".

  Министър Сергей Игнатов

  Ей тоя направо цепи мрака!!

 28. 28 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1420 Весело

  Нов - нов. А със стария Студентски град кво правим - обявяваме го официално за бардак?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 29. 29 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#28] от "ПАВЛА":

  Да и слагат червени фенери.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 30. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "richardnixon":

  Алкохолът и чалгата са две отделни неща. При умерена употреба алкохолът е почти безвреден, в някои отношения дори е полезен. Докато и минималната употреба на чалга нанася непоправими психически щети.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 31. 31 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гилгамеш":

  Да но досега всички пишещи забравят,че все пак студентите са пълнолетни и според законите на България никой не е в състояние най-малко да им забрани дали да пият или да слушат чалга.И ако самите студенти не си поставят за цел да изкоренят всичко неморално и ненормално в Студентски град няма кой да им помогне и ще продължат да живеят и в бъдеще в същата кочина.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 32. 32 Профил на zerozero
  zerozero
  Рейтинг: 8 Весело

  Малоумници. Всички споменати лица са малоумници.

 33. 33 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#29] от "glupcho68":
  [quote#29:"glupcho68"]Да и слагат червени фенери.[/quote]
  То и сега си ги има. Бедна ти е фантазията какво се разхожда из Студентски град. Жалко за тези, които наистина имат желание за учене...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 34. 34 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#33] от "ПАВЛА":

  Искам да кажа напълно официално да ги сложат.И до всеки фенер касов апарат за връзка с НАП.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 35. 35 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#34] от "glupcho68":
  Ха-ха-ха! То не е смешно, направо си е трагично. Като им дишам на бъдещите медици сутрин алкохолните изпарения в 72, направо ми се плаче.
  - ти чете ли?
  - кво четене, бе, оная от долния етаж направо ме разкърти...
  Това ще ни лекува...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 36. 36 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "glupcho68":

  Абсолютно съм съгласен. Както писах и преди това, корените на проблема са много по-дълбоки и именно с това трябва да се работи.

  Що се отнася до забрана - може. Принципът е същият, по който се ограничава тютюнопушенето. Или забраната да шофираш в нетрезво състояние. Винаги може да се намери начин за забрана. Въпросът е, доколко тя бе свършила работа?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 37. 37 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 436 Неутрално

  [quote#23:"Митридат"]Всичк може, ако се гласува в НС специален закон за Студ. град. Ама няма да стане, щото в Студ. град кръчмите и чалготеките се държат от 3-4 души, които са по съвместителство и донори на политическите партии. [/quote]

  Точно!

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 38. 38 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гилгамеш":

  Ми как да се работи по въпроса като за всяка работа се изискват две неща.Или много акъл или много пари.Явно,че акъл нямат във ВУЗ-овете а и пари нямат.И реално няма как да се справят с проблема.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 39. 39 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Малко встрани от темата.

  Как трябва да се определят семестриалните такси в един университет според мен?

  Примерно (числата може да са други, но принципът трябва да е такъв):

  В зависимост от успеха за семестъра

  м/у 5,50 и 6,00 - БЕЗ такса
  м/у 5,00 и 5,50 - 250 лв
  м/у 4,50 и 5,00 - 500 лв
  м/у 4,00 и 4,50 - 750 лв
  м/у 3,50 и 4,00 - 1000 лв
  м/у 3,00 и 3,50 - 1250 лв
  м/у 2,50 и 3,00 - 1500 лв (ако не е води и без това до изключване, или в гарнитура с изключването - зависи)
  м/у 2,00 и 2,50 - 1750 лв (=||=)

  В наща ситуация сега, може да помогне!

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 40. 40 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 436 Неутрално

  С други думи

  хайлазите, ахмаците, денонощните пияници (не става въпрос за обикновен студентски живот, а крайна форма)

  ще си плащат яко, защото не оценяват какво имат в ръцете и какво зависи от това.

  Обратно - читавите, упоритите, талантливите

  трябва да получават качество дори и да са от бедни семейства!

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 41. 41 Профил на mire112
  mire112
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rael":

  Само дето ,докато го осират пак ще си забогатяват. В Лозен сигурно трябва някакви земи да се отчуждават ,които са на някой си ,който ще гуши като ги продаде на държавата, но ще си остави някакви си там декарчета да си строи чалготеки после.

 42. 42 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#35] от "ПАВЛА":

  То кога е от вечерта е добре ми да не "закусват" само сутрин с бира.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 43. 43 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "glupcho68":

  Не е въпросът във ВУЗ-овете. Това, което те предлагат, е да се залепи лейкопласт на огнестрелна рана. Те могат само вторично да съдействат.

  Но иначе не съм оптимист за близкото бъдеще. Все още мечтата, още от детската градина, на повечето момченца е да станат мутри, а на момиченцата - да станат мутреси. Чалгата не е само нечленоразделен шум, представящ се за музика. Тя е стил на поведение, начин на мислене, или по-скоро - злокачествен тумор на духа.

  Основната надежда е в децата на днешните чалгаджии, които поради естественото противопоставяне и противоборство между поколенията, ще решат, че чалгата на родителите им вече е демоде. Тук е и поантата - какво именно ще излезе на мода след залеза на чалгата?

  Това не означава, че трябва да чакаме, докато обществото напълно се чалгизира. Но със забрани не става. Вероятно ефектът ще е тъкмо обратен на желания. Трябват позитивни мерки. Трябва да излезе на мода това да си образован, ерудиран, културен, с добри обноски както в обществото, така и в обществения живот. Да намираш радост и удовлетворение в работата си (в т.ч. в учението). И материална, и духовна.

  Чалгата си е един вид долнопробен наркотик. Същите тези млади хора, докато слушат квиченето на поредната силиконова звезда, си мислят, как ще се чупят, като вземат дипломата. Или пък дали ще им стане някоя делавера. Но малцина се тази, които мислят, как ще се реализират по специалността си. Тези, последните не давят младостта си в алкохол и чалга, останалите го правят - не че са по-тъпи. Просто са по-слаби и им е нужна по-скоро помощ, а не наказания.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 44. 44 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В допълнение към предния си пост - една брадата руска хумореска:

  "Справа молот, слева серп -
  это наш советский герб.
  Хочешь сей, хочешь куй,
  все равно получишь.... 150 рублей"

  Именно липсата на перспектива, на яснота за бъдещото развитие на страната и държавата подтиква мнозина млади да заместват ученето с мимолетни и съмнителни удоволствия.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 45. 45 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Циганската музика е лицето на България, как ще я забранят, те цели телевизии и радиа са създадени за да блажат душата на Българина.
  Че как няма да щтракат с пръси студентите ко да правят кат дойде време за пиене трябва да се пуска и музика за маса.

  Студентско парти ала БГ ко да правиш ...

 46. 46 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 553 Гневно

  В коя нормална държава висшето образование е концентрирано в столицата или около нея ???

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 47. 47 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#24:"Митридат"]Само един Красимир Кабакчиев ни остана....[/quote]
  Мерси за комплимента, млад съм, само на 58, и се чувствам дори още по-млад!

 48. 48 Профил на sofia_b
  sofia_b
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Забележете - никой от ректорите дори и министъра в "дясното" правителство не говорят за преподавателите - досносници на ДС. Къде, къде е по-лесно да се говори за чалгата отколкото за ченгетата от ДС.

 49. 49 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2353 Весело

  този нов студентски град трябва да е извън пределите на страната защото чалгата е абсолютно навсякаде в България

 50. 50 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  Господа Ректори, със забрани нищо добро не може да се постигне. Особено при студентите. Всъщност проблема е, че много от студентите са такива само по документи. Е това трябва да се реши. А не да ръкопляскате на абсурдни забрани. Защото ако знаете какви напивания са ставали на рок и поп музика в Студентски град....

  И това ще мине.
 51. 51 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Е, те тази "идея" е истинска кретения. Значи оакаха квартал "Студентски град", направиха го презастроено гето, напълниха го с мутренски бизнес, превърнаха го в полулегален бардак и сега... да идат някъде да акат начисто. ??? Това е типично за българите - не си оправят собствената градинка и тротоара пред нея, а заревават, че "...в България е много зле, тук не може да се живее, мръсотия, гнус, кочина..." и заминават за чужбина. Каква е тази извратена логика? Има начини да се пооправят нещата в "Студентски град", но трябва да се почне.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 52. 52 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Що за глпости са това и колко милиона трябва да се похарчат. На депутатите им плащаме заплатите да приемат нормативни актове, и да вземат да си свършат работата като гласуват една забрана за цялата простотия на територията на студ. град. Не е нормално в 5 сутринта във вторник дискотеката да е претъпкана от пияни студенти и после нямаме специалисти, нямаме образование... . Ами как да имаме като, когато те боли главата зверски, много ясно, че няма да отидеш на лекции, но затова пък имаме процъвтяваща престъпност ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 53. 53 Профил на katerinaangelova
  katerinaangelova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Както Фандъкова спомена - това е огромна инвестиция, която в момента СО не може да си позволи.

 54. 54 Профил на zaharievaa
  zaharievaa
  Рейтинг: 402 Неутрално

  100% и Кметицата има огромното желание това да се случи, но това наистина са многоо пари.

 55. 55 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  по тъпа идея не бях чувал скоро. Едно време като продаваха земята на мутрите и като даваха читалните и други помещения под наем на същите тези дискотеки които сега им пречат беше ОК. Именно ректорите осраха всичко и сега истат да се преместят - това не е решение и само ще затрудни студентите и ще им излезе доста по скъпо.

 56. 56 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ами стройте бе, професор Митев, кой ви пречи? Нали сте автономни? Или ако може държавата да ви построи нови сгради и да ви ги даде да ги управлявате, че тия панелки вече не стават?
  А кой докара чалгата в студ. град? Аз ли давам помещения за чалготеки под наем? Без това нормалните студенти търсят начин при първа възможност да си наемат квартира и да се изнесат от този бардак, в който няма никаква възможност за учене.
  Закривай!

 57. 57 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Там цари пиянство , чалга и разврат .... крайно време е да се променят нещата .....

 58. 58 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А защо някой смята, че ако наистина бъде построен нов студентски град, даже и ако наистина е извън София, в Лозен, там няма да се появят заведения? Като че ли някой насила вкарва студентите в тях...да, може би няма да са в самия кампус, но ще бъдат точно на 2 метра от оградата му....това си е пазар, щом има търсене, ще се появи и предлагане....а и как ще преместим сградите на университетите там? Нали това е идеята на кампусите - да бъдат максимално близо до учебните места? Цялата работа май е да се усвоят едни пари и хитрите ректори вече правят тънки сметки за комисиони....

 59. 59 Профил на nomoreideas
  nomoreideas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лошото е, че не в чалгата е проблема. Нима Рока или Техното или който и да е друг стил не предполага употребата на алкохол. Проблема е в манталитета, а той не е рожба само на поп-фолк културата. Забраната не е изход от положението. Нито заравянето на главата в пясъка, като преместим Студентски град. Нищо не гарантира, че на новото място няма да е същото. Колкото по-забранено е нещо, толкова по примамливо е то. Просто трябва да се създават алтернативи и най-вече сериозно трябва да се завиши критерия за прием и завършване на студенти.

 60. 60 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 440 Неутрално

  За съжаление в БГ има дефицит на елементарно логическо мислене - да се направи нов студентски град - е ми той ще стана след десет години като настоящия. и какъв е смисъла?

 61. 61 Профил на nameril
  nameril
  Рейтинг: 402 Весело

  До кога този Студентски град ще пречи на това каращо те да се извисиш и толкова харесващо се на приодите от Холивуд изкуство наречено чалга! Сигурен съм че най-хубавото предстои!

 62. 62 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ректори поискаха нов Студентски град без чалга.....
  ...забрави да спомене алкохола и проститутките.
  България без чалга е по добре,не само студентския град.

  saseff
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Аз пък, като редови гражданин, предлагам столицата да се премести някъде в Централна Европа, където се слушат само валсове и полки, и да бъде затворена за български граждани, освен (със срочна виза) доказани естети и интелектуалци.

  Ако това не се случи - чалга винаги ще има.

  Наистина не разбирам как кос коджа ми ти ректори на университети могат да бръщолевят подобни глупости.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на gLalev
  gLalev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дори да предположим, че идеята за нов студентски град е реализуема и бъде построен, до няколко години положението би било същото само местоположението различно. Освен това студентски град е само върха на айсберга. Защото положението в средното образование става все по-трагично а от там по веригата излизат едни жадни за знание и академични подвизи студенти. Чисто и просто трябва да стегне дисциплината и като цяло нивото на средните училища, да се вдигне летвата при приема на студенти, а не да се приема куцо, кьораво и сакато в тия университети, да се вдигнат и таксите за университети, като съответно за добър успех има различни стипендии и нещата сами ще си дойдат на мястото.

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Добра идея! Студентските години са за това, студентът да се оформи като зубрач и фрустрат, тъй щото кат се дипломира, да е вече една завършена another brick in the Wall.

 66. 66 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Това е безумие. За състоянието на Студентски град са виновни до голяма степен ръководствата на ВУЗовете. Във ВУЗовете има хора, които отговарят за блоковете на съотвентото учебно заведение и всички мизерии са ставали с тяхно съгласие и с тяхно облагодетелстване. Като не им харесват заведенията защо всички ректори не се обединиха преди години и да протестират против разрешенията, които се издават за строеж и против отдаването под наем? Сега някой трябва да налее милиарди левове, за да им оправи кашата и резултатът изобщо не е предвидим.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  И тия ректори до един са прфесори?! Егати и професорите, щом могат да приказват толкова глупости в стил "Миро Найденов"!

 68. 68 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 603 Весело

  Тия ректори не ги е срам, хората от цяла България отиват в студентски да се забавляват и да си купонясват, те ще ми ги местят в някво село...АЛООО ректорите, ми те младежите да не идват заради вас там??
  Това е в кръга на шегата, но пък има и доза изстина!

 69. 69 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4720 Весело

  Ректори поискаха нов Студентски град без чалга..)
  ..............
  Когато преди години се прие академичната НЕЗАВИСИМОСТ ,автономията на Университетите , никой НЕ можеше да предполага - какви ректори на Висшите училища ще имаме ..)))
  Е , тези които искахме лустрация - предпогахме , но тази тъпота на "създателите" - даващи под наем помещения , продаващи дипломи, занемарена практика - в обучението , архаичните им лекции, надхвърли всякакви граници..
  И децата го разбраха и напускат..Учат в чужбина .
  Вече със сигирност може да се каже : УЧЕТЕ в чужбина , ако искате НЕЩО да научите..Махайте се от тези мухлясали мутанти / с малки изключения/- на нищо няма да ви научат ..
  СЕГА можете..Навремето , ние НЕ можхме и да мечтаем да учим в Германия , Италия , Англия или САЩ..Беше абсурд..)

  BIG AL
 70. 70 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 480 Неутрално
 71. 71 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Весело

  Много непълна статията на Дневник. Другите предложения на Проф. Василев влючват:
  1. Студентите всяка сутрин на разрядка да пеят патриотични песни композирани от проф. М. Василев;
  2. Всяка вечер от пет до седем, всички студенти да посещават другарски сбирки на които да заклеймяват низките страсти. Сбирката задължително завършва с патриотични песни композирани от проф. М. Василев;
  3. Студент на улицата само с книжка, фуражка и униформа. Хванат с дрехи признак на низки страсти (джинси) - затвор.
  4. На младежите веднъж седмично им се мери косата от администратор да не е по-дълга от един. см под ухото.
  5. На девойките ежедневно се мери дължината на полата лично от проф. М. Василев. Същият да проверява нагледно девойките да не носят под полите прашки и други разпалващи низки страсти извращения като "бразилска" кола маска.

  Приема се с акламация!

 72. 72 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сетих се за Лозен
  Казват че царя организирал преди 9ти фестивал на пиенето и казал на организаторите от всеки град и село да доведат най-големия пияница за надпиване, а от Лозен, рекъл, доведете когото срещнете пръв, няма що да търсите

 73. 73 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  МИРИШЕ МИ НА ПОПУЛИЗЪМ, КОЛКО МАНГИЗКИ ЩЕ ПОТЕКАТ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ ОТ ТОЗИ.. МММ... ПРОЕКТ?

  I had a dream, Joe
 74. 74 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 504 Весело

  И какъв е извода от статията - събрали се хората от които зависи решението - главния архитект, ректорите, кмета и министъра и стигнали до решението - "Ами няма какво да направим" Ами какво правите на тези постове бе дами и господа властимащи? Ами аз ли да ви обяснявам че във вас хляба и ножа?? Аз ли да ви обяснявам че като не можете да се сетите сами се наемат експерти и консултанти? Аз ли да ви обяснявам че можем да се поучим от чуждия опит - не вярвам ние да сме единствената държава в света с подобен проблем и все някой някъде трябва да се е мъчил да го реши. Но не, вие вдигате рамене и гледате на другата страна. С такова елементарно нещо не можете да се справите - ами ако стане някое бедствие или авария утре - да не дава Господ - тогава?? Некадърници

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 75. 75 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Събрали се, помечтали си... Като изградят нов студентски град, ще си намерят ли нова порода студенти? Или ще ги внесат от някъде на запад?

 76. 76 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 413 Разстроено

  Не четат децата приказки, значи, там е проблема. Например, да бяха да прочетат приказката "Младият англичанин" на Вилхелм Хауф (и не само тя), която завършва с крилатата фраза "Хора с празни кратуни взимат за пример маймуни", нямаше да я докараме до тоз абсурд с чалгата и прочие. Сериозно.

  Малко усилие в моралното възпитание трябва при малките дечица да ги направиш добри хора, при големите и изтърваните и "Панчатантра" не може да помогне.

 77. 77 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Весело

  Български студенти чакаме Ви с нетърпение в чужбина. Имаме нужда от Вас тук извън България, където и самата България изглежда красива и романтична. Не се губете, идвайте час по-скоро... Студентски град беше хубав до 1995 година. После започнахме да се изнасяме, щото вече не ни изнасяше...

 78. 78 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#19] от "Митридат":

  Право в десетката!Дай им само идеи,пък дали има функционалност в реализацията им,това тях не ги вълнува.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 79. 79 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 627 Неутрално

  хахахха за да се справим с чалгата е нужен нов студентски град-смешките напоследък много ме забалвяват.Кое ще гарантира че в новия град няма да има чалга и заведения?Във всяка община има служба която одобрява откриването на каквото и да е заведение или магазин,къде са спали досега,че са позволили такова безумие?

 80. 80 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "miron4o":

  Ректорите имат съвсем малки права. Но се борят. Студенски град трябва да се извади от Община студентска с извънредно законодателство. За да не действа там реституция и строителната гилдия. Обаче на кого му пука.

 81. 81 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 730 Неутрално

  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НАД ТОВА: Вчера гледах новините и някак си нещо користно ми зазвуча в думите "... в с. Лозен, на терен, предложен от СТРОИТЕЛНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ, които ще ни построят кампус...". Сещате ли колко "предприемачи" се набутаха със скъпи земи в Лозен. Там трябваша да е един от многото БГ Бевърли Хилс. Е, сега някои от тези "предприемачи" накак си така, благородно, са решили да предложат (и подложат) на господина, жилища за "бъдещето на нацията". Защо това предложение не дойде по време на сторителния бум?

 82. 82 Профил на bora_bora
  bora_bora
  Рейтинг: 963 Любопитно

  [quote#9:"heliana"]Чалгата е действително следствие, не причина. [/quote]
  Именно , именно - и за новия град от къде ще внасяме студенти???

 83. 83 Профил на bora_bora
  bora_bora
  Рейтинг: 963 Разстроено

  До коментар [#81] от "irons":

  Ле ле колко си прав!!!+++++++++++++++++!

  Но дано, да не им го дадат зелника , щото те и четири пет могат да излапат!

 84. 84 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 520 Неутрално


  Със сигурност има и държавни терени с пустееща земя, па макар и по-далеч от София. Това трябва да е дългосрочен проект, като постепенно се преместят там и всички основни университети.  Елементарно е новото градче да се строи при строги правила - само огромен парк със спортни съоръжения, забрана за всякакви частни увеселителни заведения. не е необходимо да преоткриваме колелото.   Но подобен голям проект трябва да се придружи и с много други мерки-
  

- рязко намаляване на броя на държавните университети, като се разпусне преподавателският състав на всички сегашни и се обявят нови конкурси за всички места , но конкурси проведени с международно жури


  - преатестация на всички частни ВУЗ и отнемане на акредитацията на повечето от тях, пак с международно участие


  - промяна на начина на финансиране , не механично на студент,
  - таксите - според успеха


  -свободен прием за първи курс, но задължително отсяване на някакъв процент след първи курс и нагоре с изисквания за покриване на някакъв норматив
  

- и много други неща

  

Но подобен проект не може да бъде осъществен от сегашното чалга управление. Трябва да се започне с МОН - министърът трябва да е или заслужил учител - например от хората, готвещи българските участници в международни олимпиади, или -международно признат учен. Задължително не уманитар! Тези некадърници за 20 години съсипаха и образование и наука - архивари, литератори, адвокати - та до днешното недоразумение...

 85. 85 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 942 Разстроено

  Умствено импотентни хабилитирани лица, заемащи по стечение на много обстоятелства ръководни длъжности в университетския живот на България, се упражняват в красноречие по тази толкова уличаваща ги в дебелоочие тема.

  Резултат - скудоумие по телевизора!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 86. 86 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Решението е доста просто.. Да не им се дават разрешителни за хазарт на казината и да няма разрешителни за функциониране на нощни заведения в Студентски град. Това ще реши проблема, защото малко от студентите могат да си позволят да идат в центъра на София и да плащат по 120 - 150 лв за бутилка пиене + таксита+ входове и т.н.... Хем е без пари, хем може да се приложи веднага... Обаче явно се мислят и предлагат всякакви глупости, само и само да може някой да си запази бизнеса с пияните студенти.

 87. 87 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Точно така! Чалгата е обида за човешката личност! Такава изродска простотия да си я слушат еее, там на село гегите. В културното общество това е раково заболяване!

 88. 88 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Толкова глупости в една статия отдавна не бях чел.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 89. 89 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Абе махнете казината, кръчмите, боклука, санирайте жилищата, почистете, поддържайте паркове и градини и после и да си слушат орк. Кристали в общежитието, пак ще настъпи качествена промяна към по-добро. Просто трябват правила и мисъл, а не гестаповски абсурдни мерки - откъде накъде 20-годишен човек няма да може да излезе след 22 ч.?! Хаххаа

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 90. 90 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "Страшни" предложения! Вчера предложиха на мястото на "Белене" да се строи нещо свързано с тоталитаризма, днес друг, да се изнесе СГ в Лозен. Жалка работа! Аз ви предлагам една малка задача. За колко време ще се построи новата, незнам какво си, в Лозен. Да кажем, в общи линии 10 години.
  Сега, второ, знаете ли, че на 10 години, циганите в РБ се удвояват? С други думи, през 2030 ще бъдат 2 милиона! Те това е проблем, не чалга, не тъпи бандити, не насилие и порок, концентрирани в един квартал, а край на държавата до 2050 г. Професори! Е, не върви в тази държава и това си е. Толкова чалга и в професорските идеи!

 91. 91 Профил на azbuka
  azbuka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Против изграждането на нов студентски град съм! Трябва да се ремонтира този!

 92. 92 Профил на Христо
  Христо
  Рейтинг: 402 Неутрално
 93. 93 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Решение нулево... Нищо не им пречи да се напиват и купонясват извън кампуса или да си организират купоните в самия него. После нищо не им пречи да се колят и избиват. Пробелмът е на друго място!

 94. 94 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Лицемери.
  Прибират парите от наеми в джобчето, а инак не искат чалга.
  Да бе никак, само малко стрийптиз, алкохол, наркотици и козене в сесия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 95. 95 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 980 Неутрално

  И аз съм против чалгата, но ми е интересно как ще се формулира закон (или подзаконов нормативен акт), който да забрани изпълнението само на определен стил музика. Нали се сещате, че после ще се ревне в Страсбург, ще се съди издалият орган за нарушаване на свободната стопанска инициатива и какво ли не. Отделно от това няма да се пуска "чалга", а музика (чисто юридически) формулирана като "нов-фолк", "съвременни български народни песни", "нео-родопски пагански дет метъл" и какво ли не... Решението е само самите хора, които живеят там да дадат един бойкот на цялата тая простотия, но това едва ли ще стане някога - селяните са си свикнали на кочина и чалга, те си я искат, готови са да дават пари, някой път е готов и ги чака да им лапне парите и кучетата си лаят, а кервана си върви. Докато обаче студентите сами не решат да спрат да посещават чалга заведенията, хората с автомобили не решат да ударят един бойкот на Валю Златев и да се напънат две седмици да се предвижват с градски транспорт, а не с автомобил...нищо няма да се промени

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ах , тази чалга , пак се е вредила ... Този път е Щатен виновник ...

 98. 98 Профил на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Честити Пижо Пенда без Дженда
  Рейтинг: 1395 Весело

  "Ректори поискаха нов Студентски град без чалга"
  Аз пък искам нова България без чалга!

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 99. 99 Профил на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Честити Пижо Пенда без Дженда
  Рейтинг: 1395 Весело

  [quote#44:"Гилгамеш"]"Спава молот, слева серп -
  это наш советский герб.
  Хочешь сей, хочешь куй,
  все равно получишь.... 150 рублей" [/quote]
  Куй с нещо друго май се римува

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 100. 100 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Хитреци,
  скоро беше изчислено, че построяването на нов студентски град около Лозен ще струва около 1.5 млрд лева. 10% комисиона са си 150 милиона, разделена между 10-ина ректора = 15 мил на глава. Колкото и да разпредели под себе си, пак остават достатъчно......та това според мен е истинската причина ректорите да говорят подобни малоумия.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах