Здравният министър откри 16-годишни деца в дом в Плевен, които тежат по 10 килограма

Десислава Атанасова

© Асен Тонев

Десислава АтанасоваМинистърът на здравеопазването Десислава Атанасова извърши внезапна проверка на Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщи БТА.


Атанасова е видяла в едно от отделенията 16-годишни деца с тегло 10 килограма, а 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.


Атанасова изрази съмнение, че са хранени нормално, като се позова на предварителна проверка, според която са отделяни максимум по 5 минути за едно хранене, а храната е давана смесена - първото, второто и третото ястие в шише с биберон. Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти.
По думите на здравния министър е съмнително, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение открили чаршафи с урина.


Атанасова смята, че не се полагат достатъчно грижи и за останалите обитатели, защото е видяла "деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят". При посещението си открила дарение от играчки, което не е заведено по надлежния ред.


В дома има достатъчно персонал - 174 души, които се грижат за 152 деца, смята министърът. За дома е обявен конкурс за нов директор, защото предишният е уволнен дисциплинарно.


След окончателното приключване на проверките ще бъдат наложени дисциплинарни наказания на виновните лица. За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация, допълни министър Атанасова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK