Станишев си откри нов противников фронт - младежите в БСП

Сергей Станишев на втората младежка среща в началото на 2009 г. ЕПИЗОД 2: "Запознай ме с вашите приоритети"

© Юлия Лазарова

Сергей Станишев на втората младежка среща в началото на 2009 г. ЕПИЗОД 2: "Запознай ме с вашите приоритети"Лидерът на БСП Сергей Станишев си откри нов противников фронт в предконгресната надпревара - този път на младите, които през 2008 г. се обявиха за неговия отбор. Решението на Националния съвет в петък, с което одобри щатните бройки в партията и на практика закри отдела за младежка политика като го "понижи" в сектор, намали от трима на един щата му и оряза наполовина парите му, предизвика гнева на повечето младежи в БСП.


Приемаме декларации и резолюции за обновлението на партията, накрая видяхме кой е приоритетът, във всеки случай това не са младите - такива били най-честите коментари на закритото заседание на Националния съвет вчера и след него, разказаха пред "Дневник" младежи.


Мнозина от тях видяха елемент на политическа чистка преди конгреса и заявиха, че дори и да е имало колебаещи се сред тях между Сергей Станишев или Георги Първанов, сега всички са срещу действащото ръководство.
Ръководител на младежкия отдел е Трендафил Величков, който е кандидат за председател на Младежкото обединение срещу сегашния лидер Явор Гечев. Според секретаря на младежката фракция Михаил Балабанов със сигурност Величков няма да запази поста си на "Позитано" 20. "Очевидно е неудобен, но не им стигна мъжество да го помолят да се оттегли, а с тези финтове се опитват да прикрият реваншизма", коментира той пред "Дневник".


Отделът съществува от пет години. "Обидно е и не може да разберем на какво е тази оценка - за председателя ли, за обединението като цяло и защо в година преди парламентарни избори ще се пести от пари за младите кадри и политическото им обучение (бюджетът за такива е намален трикратно)", коментира Балабанов.


Явор Гечев каза, че е научил за съкращенията на самото заседание на Националния съвет. Единственото, което мога да направя и ще го направя още във вторник, е да поискам от Изпълнителното бюро две от петте резервни щатни бройки към партийното ръководство да бъдат за младежкия отдел, обясни той пред "Дневник".


Гечев отказа да коментира дали решението да се понижи отделът до сектор е оценка за неговата работа и как ще му се отрази на предстоящия на 13 май избор за нов мандат. "Отрязаха му главата", бяха кратките коментари на младите, симпатизиращи на Първанов.


Прогнозите са, че около 15-20% от делегатите на 48-ия конгрес, които ще избират нов председател на БСП, ще са от младежкото обединение.


Аргументът за съкращенията бил в това, че държавната субсидия на партията е намалена с 15%, макар орязването да е от 2010 г.


В изпълнението на бюджета за миналата година БСП отчита над 8 млн. лв. приходи от държавната субсидия. От членски внос са събрали 1 283 000 лв., а от дарения - 370 хил. лв.


Сред сериозните разходи на партията са тези за заплати - една пета от харчовете изобщо или 2 344 000 лв. Средната заплата на "Позитано" 20 пък е 935 лв.


БСП е превела около 210 хил. лв. на "Евророма" на Цветелин Кънчев, който има депутат в Коалиция за България - Милена Христова. Социалистите не са изплатили ипотечния заем от 2 млн. лв., който изтеглиха за финансиране на президентската кампания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK