Днес отбелязваме международния ден на здравето

Днес отбелязваме международния ден на здравето

© Анелия НиколоваДнес е професионалният празник на медицинските работници. Световен ден на здравето се отбелязва всяка година на 7 април, в деня, когато е създадена Световната здравна организация през 1948 г. В България започваме да го празнуваме през 1964 година. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.


Мотото тази година е: "Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".


По случай празника днес ще се проведе безплатна скринингова акция за сърдечносъдови рискови фактори от 10:00 до 15:00 часа в парка "Заимов" в София, предаде Би Ти Ви. Скринингът е част от кампанията "Пази сърцето си!". Инициативата е на Асоциация "Сърце", Национална пациентска организация и Дружеството на кардиолозите в България.
Всички желаещи ще бъдат анкетирани за рискови фактори и фамилна обремененост за поява на сърдечносъдови заболявания, ще им бъде измерено артериалното налягане и ще получат информация за безплатните профилактични прегледи, които всеки на възраст над 18 години може да направи при своя личен лекар. Хората с висок сърдечносъдов риск ще бъдат насочвани към допълнителна консултация и преглед при специалисти кардиолози.


Дневник пожелава честит празник на българските медици!

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK