Почина нахапаният от глутница бездомни кучета проф. Ботьо Тачков

Архив. Инцидентът възроди отново вечната тема какво да правим с бездомните кучета

© Надежда Чипева, Капитал

Архив. Инцидентът възроди отново вечната тема какво да правим с бездомните кучетаНахапаният от глутница кучета проф. Ботьо Тачков е починал тази нощ, съобщиха роднините му пред Би Ти Ви. Мъжът на 87 години беше нападнат на 29 март в "Малинова долина" в София, докато се разхождал.


Професорът беше един от най-известните учени в Съединените американски щати. След като емигрира през социализма, преди няколко години се връща в България, за да изживее старините си, разказаха роднини. Имал навика да се разхожда на поляните зад общежитията на Американския колеж, което направил и в деня на инцидента. Там го настигат 20-ина кучета и го повалят на земята.


Нахапванията бяха жестоки - на места по крайниците му изобщо липсваха мускулни тъкани, съобщаваха лекарите от ВМА, където беше настанен пострадалият. Той беше с тежки наранявания по главата и тялото. Беше и ослепял.
Инцидентът с него възроди и вечния проблем на столицата и други градове - бездомните кучета. В София се очаква да бъдат приети програма и наредба за безстопанствените животни, а Министерството на земеделието и храните ще променя Наредба 41 към Закона за защита за животните, който урежда построяването на приюти.


Проф. Ботьо Тачков е започнал кариера на Уолстрийт през 1968 г. и става президент на инвестиционна банка. Следват работа в Държавния департамент, в Световната банка, в Организацията на обединените нации (ООН) като икономически съветник на правителството на Индонезия, преподавателска дейност в американски и германски университети. Ботьо Тачков владееше 6 езика и има издадени 4 книги. Той беше с двойно гражданство - българско и американско.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK