София готви промени в данъците след втори опит за презониране

Йорданка Фандъкова

© Георги Кожухаров

Йорданка ФандъковаЩе предложим ново презониране на София с ясни критерии и след широко обсъждане. Това заяви в интервю за БТА кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Така ще бъдат променени и местните данъци и такси, какъвто неуспешен опит имаше през 2011 г.


Комисията, която е подготвила предложението, е в края на работата си. Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии, основни булеварди. Данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията, обясни още кметът.


Предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона. Първото и единствено зониране на града е направено през 1998 година, като то е отговаряло на тогавашната ситуация в града, каза още Фандъкова. Сега един от критериите ще е вложени средства във всеки район - в метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура. 
След това проектът с новите зони щял да бъде подложен на "много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян". Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура - средства от държавата и общината. За последните три години вложените пари са 1,37 млрд. лв.


Миналата година София въведе ново зониране и оттам по-високи местни данъци без обществено обсъждане. След като софиянци протестираха, оставка подаде зам.-кметът по финанси и бюджет Минко Герджиков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK