Днес е международният ден на ромите

Ромите честват деня си от 1992 г., но е обявен за ден на ромите от 1971 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Ромите честват деня си от 1992 г., но е обявен за ден на ромите от 1971 г.На 8 април ромите честват своя международен ден. Те отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.


За първи път денят е честван през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион". 


Всъщност обаче е ден на ромите от Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г., когато е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На конгреса са приети също и флагът и химнът на ромите.
Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, приветства ромската общност по повод Международния ден на ромите, съобщиха от правителствения пресцентър.


"Отговорността ни като общество и като част от Европейския съюз сега е по-голяма от всякога - ние трябва да дадем позитивен, практически насочен, устойчив принос за осъществяването на общоевропейска политика за интеграция на ромското население", пише в съобщението.


Цветанов припомня, че приемането на Националната стратегия на Република България за интегрирането на ромите 2012-2020 г. е "недвусмислен израз на политическата воля интеграцията да се случи". Той допълва, че това, което предстои, е неуморен труд, търсене на най-добрите решения за комплексно решаване на проблеми и преодоляване на предизвикателствата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK