Нито един помилван от началото на мандата на вицепрезидента Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова (в средата) представи на 8 март председателя и членовете на Комисията по помилването. От ляво на дясно - проф. Юлия Бояджиева, д-р Ива Пушкарова (председател), проф. Снежана Начева, вицепрезидентът Маргарита Попова, до.- Владимир Велинов и Петя Тянкова (секретар на президента по юридическите въпроси).

© Красимир Юскеселиев

Вицепрезидентът Маргарита Попова (в средата) представи на 8 март председателя и членовете на Комисията по помилването. От ляво на дясно - проф. Юлия Бояджиева, д-р Ива Пушкарова (председател), проф. Снежана Начева, вицепрезидентът Маргарита Попова, до.- Владимир Велинов и Петя Тянкова (секретар на президента по юридическите въпроси).Вицепрезидентът Маргарита Попова не е помилвала нито един осъден от началото на мандата си на 22 януари тази година. Това обяви тя днес на първия публичен отчет на дейността на комисията по помилванията.


От създаването си на 23 февруари до 31 март комисията е разгледала 200 молби за помилване. Единодушно е постановила отказ по 188 от тях, а вицепрезидентът Попова се е съгласила с мотивите им.


Дванайсет от молбите са прекратени, тъй като по пет от тях молещите вече са изтърпели наказанията си, четирима са поискали милост преди да бъдат осъдени, един е потърсил реабилитация, а за две от молбите е имало скорошен отказ от милост на предишния вицепрезидент Ангел Марин. От думите на председателя на комисията Ива Пушкарова се разбра, че милост са искали и обвинени, които се укриват в чужбина.
При встъпването си в длъжност Попова е заварила 274 молби за помилване, а новите са 309. По 364 от тях все още се чакат справки и документи от други институции.


Най-много молби за милост има от осъдени за кражби - 46, за убийства - 40, за грабежи - 30, за грабежи с убийство или опит за убийство - 17. Помилване са поискали 9 измамници и 6 изнасилвачи.


В един от случаите комисията, в която има специалист психиатър, е поискала допълнителна експертиза за здравословното му състояние и към момента на разглеждане на молбата му то се оказала значително подобрено, отбеляза Попова.


Тя напомни принципите, по които се ръководи комисията, като разглежда съвкупно различните фактори и обстоятелства за състоянието на молещия милост - здравословно състояние, семейно положение, дали престъплението е рецидив, дали има риск за такъв.


Заедно с това в комисията се гледа дали осъдените имат и други възможности за намаляване на наказанието или за предсрочно освобождаване. Затова вече е имало среща и с директорите на всички затвори, а след великденските празници комисията ще започне обиколка на местата за лишаване от свобода.


Стремим се да не ревизираме присъдите на съдебната власт и внимаваме помилването да не води до омаловажаване на извършеното или да противоречи на хуманността и към жертвите на престъплението, допълни Пушкарова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK