Трафик на хора: Животът като чернова

След като влиза "в режим" №3 е задължена да спазва строг график. Става в 7ч. сутринта, а в 8 вече е на паркинга. Клиентите са 50 – 60 на ден. Нормата се задава със 17 кутийки с по три презерватива, които получава преди да излезе на работа. Всеки от тях трябва да "продаде" за не по-малко от 50 злоти (12 евро).

© Георги Кожухаров

След като влиза "в режим" №3 е задължена да спазва строг график. Става в 7ч. сутринта, а в 8 вече е на паркинга. Клиентите са 50 – 60 на ден. Нормата се задава със 17 кутийки с по три презерватива, които получава преди да излезе на работа. Всеки от тях трябва да "продаде" за не по-малко от 50 злоти (12 евро).



Тя е на 28 години, има красиво име и блестящи черни очи. Но в тази история ще бъде просто №3. Защото вече разказахме историята на "Момиче №2". Защото насилието и унижението лишават от самоличност. А в списъка на жертвите им №1 няма.



"Дневник" публикува поредица с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора, неправителствени организации и други институции, в която представяме проблема за трафика на хора от всички гледни точки. Показваме до какви трикове прибягват трафикантите, какво прави хората лесни жертви, кой и как ги контролира, какво затруднява реинтеграцията им.

"Не разбрах, как се случи", казва №3. "Той идваше и заминаваше, а аз го чаках. Държеше се така, както никой преди него не се беше държал с мен – мил, внимателен, щедър. Лицето му беше бяло, не приличаше на останалите роми от селото ни. Купуваше ми подаръци, излизахме заедно на вечеря...Бях само на 24, влюбена до ушите... "




Почти всички изречения на №3 са недовършени. Сигурно защото самата тя няма отговор за много от въпросите които си задава. "Никога не съм била лишавана от нищо, казва тя. Майка ми и баща ми са работили цял живот и не са откраднали един лев. Сега имам чувството, че съм била омагьосана. Сводниците са като врачките – знаят точно какво мислиш и какво искаш да чуеш. Знаят как да те накарат да им повярваш".


Лъжата


След близо година, накъсана от срещи и раздели, №3 и сводникът й, както ще го наричаме от тук нататък, тръгват за Полша. Според легендата, която е разказал на момичето, майка му и баща му се занимават с търговия на дрехи – имат магазин или щандове на някакъв пазар... Брат му и приятелката му помагат.


"Тръгнахме с уговорката, че ще аз ще работя там, че ще печелим добре и ще живеем заедно, макар, че не бяхме женени, разказва №3. Но още щом пристигнахме стана ясно, че работа в магазина за дрехи няма. Започнаха да ме увещава, че мога да изкарам много повече пари като проститутка, че това е нормално занимание за момичетата, които идват от България".


Сводникът е наследил бизнеса от баща си. Знае, че не трябва да бърза, но и че няма много време. Обяснява на №3, че ако поработи на близките паркинги само три месеца, заедно ще успеят да си купят самостоятелно жилище, за да не живеят с възрастните му родители. След това всичко ще се промени - ще се захванат с бизнес, ще печелят добре, ще бъдат спокойни.


Така №3 се озовава на един от паркингите на международен път №8 край малкото градче Груец. Мястото е на около 50 км. от Варшава. След първите няколко дни сводникът намира повод да подмени личната карта на момичето с копие - "за по-сигурно". След още няколко се намира и причина за първия побой.


"Удряше ме жестоко по лицето, по цялото тяло. Крещеше, че съм боклук, че вече за нищо не ставам, че съм мръсна, долна и никой повече няма да се занимава с мен, спомня си №3. Бях смазана! Сега вече знам, че така е трябвало да ме накара да забравя коя съм, да ме вкара окончателно в схемата си. Тези неща се учат. В неговото село на 15 – 16 години всяко второ момче е сутеньор. Има хлапаци, които още нямат книжки, но вече са изкарали достатъчно пари за последните модели BMW".


Нормата


След като влиза "в режим" №3 е задължена да спазва строг график. Става в 7ч. сутринта, а в 8 вече е на паркинга. Клиентите са 50 – 60 на ден – най-често поляци, италианци, испанци или руснаци. Нормата се задава със 17 кутийки с по три презерватива, които получава преди да излезе на работа. Всеки от тях трябва да "продаде" за не по-малко от 50 злоти (12 евро). Така заработеното на ден се движи между 450 и 600 евро. За да ги изкара №3 често е принуждавана да остане на паркинга до 2 часа след полунощ. Свърши ли презервативите по-рано – идва допълнителна пратка.


Момичето е под непрекъснато наблюдение. Сводникът се появява ненадейно с колата си, за да провери лично, кака върви работата. Следи я и друга проститутка – тази, която доброволно работи за брат му


"Не биваше да говоря с клиентите, освен докато уговарях цента, нямах право да се бавя в кабината на камиона повече от определеното време, обяснява №3. Всяка вечер сводникът прибираше всичко, което изкарвах през деня. Стана алчен, започна да иска непрекъснато още и още. Понякога, след поредния побой го молех да ме остави на мира поне за ден.  Да се съвзема, защото всичко ме болеше. За него обаче това нямаше значение. Не ми позволяваше да пазарувам сама, купуваше ми сам дрехи и бельо, с които можех да ходя само на работа. Единствените дребни пари, които ми беше позволено да нося в себе си стигаха само за хот дог и цигари. Пушех много защото нервите ми бяха напълно изтощени".


"Екстрите"


Няколко пъти клиентите ограбват всичко спечелено през деня от №3. Вечерта майката и бащата на сводника й я успокояват "Нищо къзъм. Важното е, че ти си жива и здрава, че можеш да работиш. Утре ще изкараш повече!".


Така минават две години - от 2008 до 2010г. През това време №3 се прибира в България няколко пъти, но винаги, придружавана от сводника си. Когато майка й разбира, че работи като проститутка тя отрича. "Страхувах се, обяснява момичето. Братовчеди, братовчедки, всички са свързани в бизнеса, твърди тя. При най-малкият риск да не се прибера обратно в Полша ставаше страшно. Под претекст, че живеем на съпружески начала, а аз искам да избягам, правеха живота на родителите ми невъзможен, вдигаха скандали, които траеха по няколко дни, заплашваха, че ще ми се случат страшни неща. Действаха като по команда. Сигурна съм, че дори полицаите в района, в който живея, бяха подкупени. Всеки опит да се оплача, да потърся помощ пропадаше".


Без №3 сводникът често пътува до България с брат си. "Идваха си заедно за море, за Нова година, разказва тя. Прибираха се в България, за да си купят коли, лаптопи... Връщаха се за сватби на приятелите и роднините си. Тук можеха да покажат, че имат пари – когато се напиеха късаха по 500 евро. В същото време в Полша аз изпълнявах нормата. За около седмица сумата, която сводникът искаше да завари, когато се прибере, стигаше до 2 – 3 хил. евро", спомня си още №3.


Понякога сводникът се прибира в България заради делата, на които трябва да се явява като обвиняем за търговия с наркотици, за изнудване, дори за побой над човек в инвалид в количка... Друг път пътува, за да доведе нови момичета.


"Някои от тях имаха психически проблеми, разказва №3. Те му бяха особено "ценни" защото ги караше да изпълняват т.нар. "екстри". Заставяше ги да работят без презерватив. Така изкарваха повече пари без изобщо да осъзнават какви могат да бъдат последствията. Търсеше специално момичета от домовете за деца без родители или самотни майки с по 4-5 деца. Имаше семейства, които сами продаваха непълнолетните си момичета. Издаваха му дори пълномощно, за да може да ги изведе през границата".


Телефонът


В Полша сводникът е излежал няколко кратки присъди за притежание на наркотици. Полицията в Груец също е наясно, с какво се занимава №3 и кой я контролира, но не предприема нищо. "Понякога момчетата от патрулната кола, която охраняваше магистралата, спираха при мен, питаха защо съм с копие от личната си карта, а не с оригинала, а аз ги лъжех, че съм настанена в хотел и картата ми е останала там. Записваха данните ми, снимаха ме. Казваха, че е за да могат да ме идентифицират или да ме издирят ако се случи нещо с мен". 


Телефонът, който №3 носи със себе си по време на работа е плътно обвит в черно тиксо. Така тя не може да използвам клавиатурата му. "Когато сводникът ми звънеше отговарях като използвах кибритена клечка, но никога не можех да затворя сама. Той слушаше каква цена уговарям, какво се случва докато съм с клиент, какво си говоря с него".


Един ден сводникът идва да прибере №3 от работа по-рано от обикновено. Когато се прибират пуска запис на разговора й с клиент, в който тя го разпитва на колко километра е Варшава и знае ли къде се намира българското посолство?


"Би ме в продължение на два дни – сутрин, обед и вечер, спомня си момичето. Почиваше си и започваше отново. Вдигаше ме от сън, за да ме бие. Изкърти ми зъбите, по тялото ми нямаше здраво място, очите ми бяха сини и подпухнали, бъбреците ме боляха непоносимо".


На третия ден, въпреки вида й, отново я извежда на работа. "Изхвърли ме на пътя като парцал. Едва стоях на краката си!", спомня си №3.


Същия ден тя моли двама от клиенти си да й разрешат да се обади от телефоните им на майка си в Българя.


Пътят назад


"Беше около 12 на обяд. Поляците, които току-що бях обслужила бяха пияни, но много добри, спомня си №3. Казах на майка си, че съм решила да избягам, независимо от последиците и малко по-късно тя ми позвъни обратно, за да ми даде телефон на българското посолство във Варшава. После помолих клиентите да ме закарат до там".


Час по-късно №3 е вече в полската столица. Шофьорите, с които пътува, я оставят в китайски ресторант някъде в покрайнините на града. Предлагат й супа, тя отказва. "Имах около 700 злоти (приблизително 200 евро) от оборота си през деня, рязказва тя. От тях около 150 злоти дадох за разговорите, които бях водила от телефоните на клиентите си и за транспорта. Те не искаха парите, но аз настоях. Не исках да съм борчлия на никого".


Така №3 остава на улицата с всичките си страхове. Наема такси, което да я откара до българското посолство, но вече е късно за среща защото работният ден е приключил. "Помислих си да потърся място, където да прекарам нощта, но почти навсякъде в евтините хотели има български проститутки, казва момичето. Много от тях бяха от селата около моето и можеха лесно да ме познаят. За това помолих шофьора на таксито да ме остави да пренощувам в колата му".


Навън е хладно и вали, въпреки, че е началото на юни. Срещу 200 злоти №3 прекарва нощта на задната седалка, завита с постелките на колата. Парите трябва да компенсират последните курсове на шофьора, пропуснати заради нея. Сутринта го моли да я закара до близкия пазар, за да си купи панталон и пуловер. "Изведнъж се почувствах неудобно, казва тя. Помислих си, че не мога да отида в посолството във вида, в който бях прекарала последния ден на паркинга край Груец. Сигурно е било някакво предчувствие – в момента, в който влязох в сградата майка ми беше позвънила за пореден път. Беше разтревожена защото не ме беше чувала след последния ни разговор преди ден. Радвах се, че не може да ме види – фон дьо тенът с който криех синините си вече беше изтрит и отоците от последния бой личаха ясно по лицето ми. Така ми направиха снимката за пасавана, с който трябваше да пътувам до България".


Грешката


От страх, от несигурност, от липса на опит, а и защото е бременна от сводника си, по време на разпита в българското посолство във Варшава №3 категорично отрича, че мъжът, с който е живяла на семейни начала е и неин сутеньор. "Знаех, че хората усещат как ги лъжа, увещаваха ме да не крия нищо, но аз се страхувах, признава момичето. Това беше поредната ми голяма грешка".


В Полша сводникът е излежал две присъди. Една за притежание на наркотици и втора – защото бил заловен с фалшиви пари. Опитал се да плати с тях глоба за превишена скорост. При разпита на №3 в българското посолство полската полиция открива, че по едно от делата му е наложена пробация, която е нарушил.


"Историята беше друга, казва момичето. С брат му платиха доста пари на лекар в България, който да му издаде фалшив документ. Според него във времето, когато е трябвало да се явява за подпис в полицията е лежал у нас в психиатрична клиника, за да бъде лекуван от наркотична зависимост. И въпреки, че знаех толкова много все пак излъгах. Съчиних цялата онази история, че не се разбирам с майката на мъжа си, че тя ме тормози, че заради нея ме е бил. Казах, че съм загубила личната си карта... Сигурно не са ми повярвали, но нямаше какво друга да направят. Ако по време на разговора с полските полицаи бях признала всичко, сводникът можеше да бъде арестуван още там. Щяха да намерят у тях и парите, които ми беше взел и наркотиците му... всичко!". 


Около седмица №3 прекарва в защитен приют във Варшава. За това време е уреден самолетният й билет до София. Още след пристигането си тя е настанена в жилище на неправителствена организация за работа с жени, жертви на трафик и сексуално насилие, но остава там само ден.


"Бях изтормозена до краен предел, разказва тя. Исках да си отида час по-скоро, да видя с майка си, да спя в леглото си". Но още с пристигането й у дома тормозът започва отново. Роднините на сводника са активирани дистанционно и кошмарът, от който се е страхувала през цялото време е на път да се сбъдне. Едва тогава решава да разкаже цялата истина.


Сега животът на №3 изглежда като чернова, която трябва да пренапише. От тук нататък тя има план, в който всичко трябва да се случи бързо – да завърши 8 клас, да си намери работа, да има семейство и дете.
Трябва да обърне страницата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1208 Неутрално
 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Егати начина да натрупаш жизнен опит. Ужасно звучи.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Докога, ще се отнасят някакви животни така с жените, които са двигател на човечеството, тези гадни сутеньори трябва да бъдат със смъртни присъди.

 4. 4 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Eisbär":


  ТъжнаТА реалност.

 5. 5 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Всички се раждат еднакви, с равен шанс за живот, защо така се преобръща живота и с повратностите на съдбата някои преуспяват и са щастливи, с добро семейство, кариера и дом, а други скитат безпризорно, сами, отчаяни и съкрошени а животът им е ад.

 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Звучи толкова безнадеждно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Сигурна съм, че дори полицаите в района, в който живея, бяха подкупени. Всеки опит да се оплача, да потърся помощ пропадаше".
  ===================
  Нали Полша е в ШенгенЯ? Т.е. полицаите им са китки. И 4естни до/в/ ушите...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 8. 8 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1444 Разстроено
 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Майка и е звъняла в посолството.Патрулиращи полицаи са я питали има ли проблем,по точно знаели са ,че има,установили са самоличността и , но им е трябвал законов повод да вземат по-сериозни мерки.Всички са направили каквото трябва,освен българската държава.Във всяко посолство има служител на специалните служби,с основна задача да контактува със специалните служби и правоохранителните органи на приемащата държава.В МВР има цял отдел за връзки с полицейски служби на други държави,има отдел за сътрудничество с полицейските служби в ЕС.Достатъчено е било въз основа на обаждането на майката да подадат сигнал в полската полиция.
  А родната милиция е трябвало да привлече като съучастници родата на сводника,дето са тормозели семейството на жертвата.Христоматиен пример за организирана престъпна група.

 10. 10 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ужасна история.Чудя се как може да съществуват хора като този сводник.Но явно деиствителноста в България е такава.Жалко за момичетата които се подават на уловките .

 11. 11 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Абе стига вече с тая тема бе,омръзна ни.Пишете за нещо друго.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 12. 12 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо така бе,сазеф ? Да не им ползваш услугите или си в системата ?
  Това са едни нещастни хора,за чието битие трябва не да се говори,а да се крещи !

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#10] от "nicoleta":

  Повече ме притеснява,че такива хора не се изолират от обществото.Има ги навсякъде,просто в добрите държави отиват в затвора още при първото извършено престъпление.

 14. 14 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Много тъжна история... но за жалост е истина, на всеки може да се случи..

 15. 15 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тъжно, но факт.Има хора, които просто са родени без късмет.

 16. 16 Профил на juls
  juls
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "saseff":

  И вас ще попитам, както попитах друг читател, на когото пък му беше досадно - какво ви омръзна, да ви показваме проблема? защо? защото като спрем, той ще изчезне ли? Ще изчезне само информацията за него! А така е по-лесно за всички - и за властите и за самите нас, защото така няма да ни е омръзнало или досадно. Така ще можем да си живеем спокойно зад стените на собственото си битиенце. И да не ни занимават с простотии и чуждото нещастие

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  * * *
  Откъснат лист от тетрадка
  вятърът по улицата влачи...
  и колите с калните си гуми,бързат,
  върху бялото черно да покажат.
  "На,сега да видим,такъв лист кой ще вземе"
  /сред тях разпознах и Теб,какво че ...пишеше на него/
  *запазвам си правото като автор да има скрита Дима.

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "От страх, от несигурност, от липса на опит, а и защото е бременна от сводника си, по време на разпита в българското посолство във Варшава №3 категорично отрича, че мъжът, с който е живяла на семейни начала е и неин сутеньор."
  Какво да говорим повече. Откъде да знаем, че сега пак от липса на опит и страх, пък твърди, че Е неин сутеньор. Кога е искрена- сега за пред журналистите или тогава за пред полицаите ?

 19. 19 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков":

  А от къде да знаем, че ти не си съучастник на нейния сводник?

 20. 20 Профил на Darlita
  Darlita
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютен кошмар...

  Life is about choices
 21. 21 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Шокиращо. И какво е продължението - сводникът арестуван ли е?

 22. 22 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много тежка статия, много тежък живот на това момиче. Направо не мога да повярвам какъв ужас е преживяла. Затова да внимаваме на кого се доверяваме.

 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#16] от "juls":

  защото ако си мислим че със писане по форуми ще оправим нещо,много се лъжем.трябват дела,не размисли и страсти по форумите.

  saseff
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Спас и Джулс са много странни хора.
  Сякаш за вас не съществува нищо друго освен прошката.
  Това ако се беше случило на 90% от жените биха му пръснали тиквата с кол докато спи и после биха го погребали покрай магистралата.
  Според мен това са хора с някакви психични отклонения.
  Това не ми звучат като реакции на нормални хора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Просто не е лошо отново да се извадят на масата аргументите за и против легализацията на проституцията. Тогава сводничеството ще бъде доста сериозно ударено, поне на 70 процента.

 26. 26 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "ku4e":

  Евалата - това е решението, но явно е крайно неугодно за много играчи, драскачи, политици и подобни. Огромното болшинство от проститутките са в бизнеса съвсем целенасочено и доброволно - факт. При една легализация това болшинство става точно 100%, всичко си е легално, но пък няма да има отчисления за милиционери и партийни централи. Кофти...

 27. 27 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Значи сводниците лоши, проститутките лоши, а клиентите са света вода ненапита? Търсенето определя предлагането, докато има клиенти за такива, ще им и жертви!

 28. 28 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 931 Разстроено

  Най-страшното е, че полицията активно участва в това издевателство над жените....

 29. 29 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Разстроено

  До коментар [#1] от "Eisbär":
  [quote#1:"Eisbär"]Тъжна картинка. [/quote]
  Именно... И всичко друго нататък е излишно като коментар - завихрянето на спиралата надолу е ясно.
  Отговорът на въпроса "защо ми се случи това?" е някъде много назад в личния морал. В решението да тръгнеш за чужда страна с мъж, който бегло познаваш, понеже ирационално вярваш, че е по-различен, тъй като "лицето му е бяло, не прилича на останалите роми" от селото ти.
  И в доброволното съгласие да проституираш само "за малко" - да поработиш на близките паркинги "само три месеца", за да си купиш заедно с гаджето "самостоятелно жилище, за да не живееш с възрастните му родители".
  Ако уважаваш душата и тялото си, няма проституция "за малко". Защо това момиче не побягна в този миг?

  Една българка
 30. 30 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#25] от "ku4e":
  [quote#25:"ku4e"]Просто не е лошо отново да се извадят на масата аргументите за и против легализацията на проституцията.[/quote]
  Или за истинското инкриминиране на проституцията? Изразих това мнение под разказа за №2. Легализацията на проституцията само официално ще узакони правото на жената (а и някои мъже) да продава тялото си - тоест, официално ще я дискриминира и унизи до състоянието на стока, различна от пълноправните граждани на държавата.
  Сегашното положение "нито е забранена, нито е разрешена" не е много по-различно, защото всичко незабранено е разрешено.

  Една българка
 31. 31 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#24] от "Десен":

  Силно преувеличаваш процента, Десен. А освен това, както в случая с "Момиче №2", така и в този случай, става дума за хора от маргинализирана общност. Техният начин на мислене, както и реакциите им, винаги са определяни от сериозно деформирана ценностна система. А колкото до прошката - никаква прошка!!! Това престъпление е страшно, но има и още по-ужасни неща. Иска ми се да разкажа за това, как в летните месеци деца на 7, 8, 10 години, момченца и момиченца пътуват с черни коли от гетата край Варна към курортите по Северното Черноморие. За по час - два, за цяла нощ - както дойде! За хората в тази мрежа, но и за "клиентите" трябва да има наказание! Прошката да я молят от другиго!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK