Представя се първата хранителна банка

Представя се първата хранителна банка

© Надежда ЧипеваДнес официално ще бъде представена първата българска хранителна банка. За създаването й бе организирана правителствена работна група. В нея участват експерти от Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите, БАБХ, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи БНТ.


Хранителната банка е механизъм за осигуряване на храна за социално слаби и за намаляване на разхищенията.


За целта производителите и търговците даряват на организацията продукти с нарушен търговски вид, които не могат да се пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност.
Сега социално слабите се подпомагат с храни по линия на програма "Благотворителност" на ЕС, която се очаква да приключи до 2014 г. Всяка година в България се унищожават около 400 хил. тона храни, а същевременно 360 хил. българи са на ръба на оцеляването.


Създаването на хранителни банки беше препятствано досега от факта, че когато фирмите унищожават храните, те не плащат ДДС за тях. Това обаче е точно обратното, когато храните отиват в банка. Министърът на финансите отказа да подкрепи освобождаването от ДДС на фирмите, които предоставят храни на банката, защото това можело да се използва за начин да се източва данъкът. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK