САЩ изпращат нов посланик на мястото на Уорлик, съобщи Би Ти Ви

САЩ изпращат нов посланик на мястото на Уорлик, съобщи Би Ти Ви

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Това съобщи Би Ти Ви, като се позова на дипломатически източници.


Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат. Той беше посочен за посланик у нас през октомври 2009 г., но зае поста в началото на 2010 г. 


В София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена. Според източниците на медиата вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент. Потвърждение от Вашингтон все още няма.
Според интернет страницата на американското посолство в Тирана в последните над 10 години САЩ са изпратили две посланички в Албания - Мариса Лино (от 1996 до 1999 г.) и Марси Рийс (от 2004 г. до 2007 г.)


Американските посланици по света са с тригодишен мандат. Има опция той да бъде удължен с още шест месеца, което обаче се случва все по-рядко.


Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент, лаконично коментира американският посланик. "И нека да съм ясен докрай - все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик," добави Уорлик пред Би Ти Ви.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK