Софиянци са единодушно "за" сурови глоби за изхвърляне на кучета

Бездомни кучета в центъра на София

© Георги Кожухаров

Бездомни кучета в центъра на СофияОт идеите за решаване на проблема с бездомните кучета в София, най-висока обществена подкрепа има предложението за високи глоби за стопаните, които изоставят домашните си любимци или потомството им на улицата. Над 90 % от софиянци одобряват мярката. Това показаха данните от експресно, представително за София, проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, направено по поръчка на Столична община. Изследването е проведено в седмицата след инцидента с проф. Тачков в столичния кв. Малинова долина.


Суровите глоби за жестоките стопани (Законът за защита на животните определя като жестокост изоставянето на домашно животно) се подкрепят още по-категорично (над 95 %) от гражданите, които отглеждат домашни любимци.


На второ място сред най-одобряваните мерки, предлагани от софийската управа, е осиновените от приютите кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1 %). Идеята да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата пък се подкрепя от 72 % от софиянци.
Сред анкетираните граждани преобладава мнението, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма за овладяването на популацията на бездомни кучета (каквато се изисква и от ЗЗЖ, но до момента няма), е третата по популярност мярка, приветствана от 85 % от столичани. Сред стопаните на домашни любимци това мнение се застъпва от 94 %.


Обявеното от кмета Йорданка Фандъкова намерение да се въведе ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие "Екоравновесие" за свършената работа с безстопанствените кучета се одобрява от 83,5 % от гражданите. Усещането за непрозрачност и злоупотреби в общинското дружество е масово разпространено сред гражданите, констатираха от Алфа Рисърч.


Същевременно изследването констатира високо одобрение (над 70 %) за предложените от Фандъкова мерки веднага след инцидента. Гражданите преобладаващо искат да видят реални резултати в рамките на относително кратък срок (най-често от 6 месеца до 1 година). "Хората не вярват в мигновеното разрешаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки", посочиха авторите на проучването.


Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, има осезаеми разминавания по отношение на средствата за постигането на целта. На позицията, че непожеланите от стопани кучета в приютите трябва да се евтаназират са 35 %. Други 33 % залагат на кастрацията и връщането на животните по места. Други 22,6 % смятат, че най-подходящо е прибирането им в приюти, а малко под 10% - осиновяването на животните. Около 2/3 - 68% от софиянци смятат, че кастрацията и връщането на кучетата не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.


Според данните на "Алфа Рисърч", 72 % от хората подкрепят идеята на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което "застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек". Около 81 % пък смятат, че кучетата, нападнали човека в кв. Малинова долина, трябва да се евтаназират.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK