Трафик на хора: Сливен, в квартал "Надежда", или Долната махала

В Сливенската ромска махала "Надежда" по традиция посрещат първото новородено бебе за семейството с оркестър, музика и се събират стотици хора. В същото време по улиците на града лесно срещаш момичета, които разказват, че и на тях са им предлагали пари, за да продадат неродените си деца в Гърция

© Георги Кожухаров

В Сливенската ромска махала "Надежда" по традиция посрещат първото новородено бебе за семейството с оркестър, музика и се събират стотици хора. В същото време по улиците на града лесно срещаш момичета, които разказват, че и на тях са им предлагали пари, за да продадат неродените си деца в ГърцияЧували ли сте, че хора оттук, от Сливен, продават децата си в Гърция?". След въпроса 24-годишно момиче, приличащо на ромка основно по опърпаните дрехи и тук-там някой липсващ зъб, почти се разплаква, започва да се ядосва и разпалено заразказва. Зоя, майка на 3 малки момченца, е четвъртият човек в Сливен, когото виждам в центъра и питам за едно и също. Този въпрос в Сливен е повече от разбираем - случайно срещнатите по улицата млади жени, без предварителни уговорки за разговор, ей така, просто попитани, могат да разкажат немислима за много хора история.


Да си продам душата за 5 хиляди евро?


"5000 евро, за толкова искаха да си продам душата, душата ми, разбираш ли?", гневна е и досега Зоя. Една вечер иззвънял телефонът вкъщи, тогава още имали общинско жилище с мъжа й. "Едни много далечни познати, сега май са в Италия, нито аз, нито мъжът ми сме имали вземане-даване с тях, откъде бяха решили да се обадят – звънят и казват: Ще те оправим, спокойно, знаем, че нямате пари, ние ще ви помогнем", разказва Зоя. И веднага минали на въпроса – щели да й дадат 5000 евро, ако се съгласи да продаде бебето си в Гърция.
Тези хора луди ли са, как ще си продам аз детето, душата си, аз съм набожна, всеки ден се моля на Господ, как ще направя такова нещо, как е възможно да ме питат... Все повече се разстройва и почти през сълзи пресъздава случката момичето. Сякаш е било преди дни.


"Тогава се разплаках и плаках цяла нощ и след това цял ден, а мъжът ми накрай идва и вика: Споко бе жена, нали не сме го дали, какво ревеш? Нали няма да го даваме, хайде, успокой се?", спомня си Зоя.


Тогава тя е била в шестия месец, сега вече третото им момченце е на година и половина. И един комат хляб да има, за него ще има, важното е да сме заедно, да са си при нас децата и да са здравички, другото не е важно, казва тя.


А не е като да няма какво да й напомня за отказа й. Малко след като родила, тя и семейството й били принудени да напуснат общинското жилище заради дългове. "Ама как да ги плащаме, живеем със 100 лева на месец, всеки ден ходя и се моля за работа, каква да е, готова съм на всичко, но няма", казва момичето, живеещо в град с 18% официална безработица, като в сметката не влизат хиляди нерегистрирани и приходящи роми. Сега в центъра има малък панаир – виенско колело и няколко сергии, мъжът й се е хванал там на работа, но изкарва по 10 лева на ден. За памперси и пюрета не стигат, камо ли за нещо друго, изчислява Зоя.


"И ми се обажда преди време мащехата, тая мръсна циганка, няма как иначе да я нарека, и ми казва: Ето, виждаш ли, ако беше продала детето, щяхте и пари и покрив да имате", все по-разпалено говори младата жена, а най-големият й син, на 5-6 годинки, стои и слуша историята, която очевидно знае. От това тя мисли, че мащехата й я е препоръчала на трафикантите.


Друга стъпка обаче не е така немислима за Зоя – проституцията. Ако се налага, ако децата са болни, ще го направя, какъв избор имам, никой вече не иска да дава работа за роми тук, казва тя. В града сякаш това е универсалният изход.


Проституция? Това не ме засяга


Всички го виждат, всички го знаят. Да, много проститутки имаме – и българки, и циганки, казва всеки попитан. И тук обаче има разлика – българките взимат повече, започват да печелят, след като се включат в този бранш. При ромските момичета нещата са за хляба, за храната, нищо повече. "Гледам ги някои са си доста добре, луксозни, а други по-зле и от мен, бити, нещастни, а всичко отива за храна и цигари, и това не си струва", мисли Зоя. Точно това я спира.


И за малките момичета, ученички в Сливен, трафикът на хора не е тема табу. Те веднага се сещат за своя съученичка, която рязко подобрила финансовото си състояние, а гаджето й я карало и взимало от училище с луксозен мерцедес

© Георги Кожухаров

И за малките момичета, ученички в Сливен, трафикът на хора не е тема табу. Те веднага се сещат за своя съученичка, която рязко подобрила финансовото си състояние, а гаджето й я карало и взимало от училище с луксозен мерцедес


И за малките момичета, ученички, трафикът на хора не е тема табу. Посрещат въпросите с насмешка, казват, че темата не ги засяга, те знаели как да се предпазват и на тях не можело да се случи. Попитани обаче дали познават някого, включен в трафика, дали някой покрай тях се занимава с такива неща или имат ли съученички, които изведнъж са започнали да разполагат с пари и екстри, те веднага заразказват. "Има едно момиче от нашия випуск, приятелят й все с мерцедеси и беемвета я кара, води я на училище, взима я, тя с последен модел телефони...", обяснява ученичка в 8 клас в елитната местна техническа гимназия. И другите се присещат за коя говори.


Всички я знаем с какво се занимава, то си личи, казват те. А родителите знаят ли? "О-о-о, първо целият град ще научи и чак после евентуално те", обясняват през смях девойките. Но учителите знаели, директорката също вероятно виждала луксовете. А какво правите, какво правят учителите, директорката по този въпрос? "Нищо, говорим я", гласи краткият отговор. Затова и момичето сега щяло да се мести в друго училище. Така вероятно няма да я одумват поне в началото, а после...


Синдромът "Сливен"


Темата за трафика на хора е доста популярна в Сливен, а експертите, работещи в сферата, говорят за "Синдрома Сливен". Синдром, при който много хора изкарват препитанието си като трафиканти, като посредници или като жертви. При който понякога елитната и добре облечена проститутка е еталон за добър живот, за желано бъдеще. А на заниманието й и на сводниците не се гледа чак толкова критично. Тук има много трафиканти, които работят и с момичета, идващи от други райони на страната, казват зам.-кметът по хуманитарните въпроси Иван Славов и шефката на местния клон на комисията за борба с трафика на хора Татяна Велева. Според тях обаче проблемът тук се преекспонира, действително примерите в началото на прехода били много повече в сравнение с останали региони, но според тях сега вече явлението се мултиплицира, пренася се и в други градове.


Действително тук всеки познава поне един, който е в схемата, ако познаваш 20 души, един ще си изкарва прехраната така, коментира експерт от общината. Велева, която прави обучения за местните ученици веднъж седмично, пък казва, че от един клас поне едно дете може да бъде идентифицирано като потенциална жертва.


Преди 10-15 години - в средата на 90-те години, тук се появиха първите жертви, оттогава около 10 хиляди момичета от града са минали по този път, изчислява Татяна Велева. Това е огромна човешка маса, естествено е да се превърне в социален модел, вече имаме второ поколение такива момичета, допълва тя. Едни от първите жертви, вече имали деца на по 16-18 години, които живеели с примера на майките, на родителите си, отделно в каналите бивали въвличани братя, сестри.


Действително тук всеки познава поне един, който е в схемата, ако познаваш 20 души, един ще си изкарва прехраната така, коментира експерт от общината

© Георги Кожухаров

Действително тук всеки познава поне един, който е в схемата, ако познаваш 20 души, един ще си изкарва прехраната така, коментира експерт от общината


Ценностната система е причина, посочвана и от зам.-кмета на Сливен по хуманитарните въпроси. Примерът, опитът на бързо успяващите - и трафикантите и проституиращите, е доста привлекателен, казва той. Славов разказва как преди време в трафика влязло момиче от елитно сливенско семейство. Беше отлична ученичка до последната година, с национални успехи в спортните танци, избра да се реализира в Холандия като проститутка. То дори излъгало родителите си и с пълното съзнание какво ще прави, заминало за Амстердам. И дълго поддържала заблудата, че не проституира. Наложило се насила със съдействието на полицията там да я принудят да се върне в България. Това идва от първичните ценности, от примера и оценката за това какво е просперитет - тя имаше всички основания да се смята за успешно момиче, имаше успехи в училище и в спорта, родителите й не са бедни, образовани са, с добра работа, но тя не е оценявала това за успех, искала е финансовото измерение, казва Славов.


Като друго обяснение за това много хора да попадат в схемите зам.-кметът посочва високата безработица - на всеки петима души, един е без работа. Проблеми са също необразоваността, както и принудителното отделяне на децата от родителите им, принудени да ходят да работят в чужбина. От Сливен били и едни от първите хора, заминали на работа в чужбина след промените, основно в Белгия и Холандия. Там някои се ориентирали от кое най-лесно се печели и то законно (тъй като проституцията е легална) и направили каналите, в които въвличали роднини и приятелки. Затова и едни от първите жертви на трафик са от Сливен, затова и така е тръгнало името, смятат местните.


Както Славов, така и от местната комисия за борба с трафика (в която въпреки сериозните проблеми в града и околностите работи само един човек), казват още, че сериозен проблем са ниските осъдителни присъди. Неофициално се разказва, че дори хора от специалните служби, работещи с години в сектора, се отказвали, тъй като не виждали краен ефект от работата си. За миналата година за Сливен има около десетина присъди и само една е ефективна, останалите са условни, разказват работещите по проблемите в общината.


Прокуратурата предпочита да сключва съдебно споразумение, защото иначе делата са по-продължителни, налага им се да извършват много повече работа, а самото престъпление е изключително трудно за доказване, обясняват си слабите наказания експерти в Сливен. Доказването на вина е трудно, тъй като трябва жертвите да свидетелстват и да има поне две момичета, които да дадат показания и после да не се отметнат. А по време на процеса срещу тях винаги се оказва натиск, тъй като роднините на трафикантите са добре запознати с това кой би свидетелствал и какви са слабите му места.


В момента специализираните служби в Сливен разработват около 300 сводника, но как се доказва престъплението им, като не може с косвени доказателства, трябват свидетели, а те все по-трудно се намират, откакто сводниците започнаха да се държат по-добре и да не упражняват толкова насилие, да оставят пари на жертвите си, казват познавачи на проблема.


Затова и според тях прокурорите предпочитали съдебното споразумение - така си спестявали продължителна работа и приключвали случая.


Експерти разказват как трафикант, излежал няколко години в Белгия и освободен, се прибира в Сливен и започва да се занимава със същото. Той отново беше задържан, и отново беше осъден - този път в България, а присъдата му беше условна след съдебно споразумение, разказва запознат с казуса.


Скъсаните връзки


Освен за слабостите в правораздавателната система, "синдромът Сливен" ясно говори и за късането на други връзки. Тук специализиран дом за хора, пострадали от трафик, няма. Неправителствени организации работели инцидентно с по няколко жертви, опитвали се да им намерят работа, правели им курсове. Но както свършели парите по проекта, се оттегляли. За реинтегрирането на жертвите, за това те да не се върнат към предишния си начин на живот, се използва общинският ресурс и социалното подпомагане, казват от комисията за трафик на хора. А като им попаднел случай, го задвижвали, събирали се представители от всички отговорни институции и решавали как да подпомогнат жертвата.


Това обаче е на теория. На практика в комисията нямат капацитет да търсят сами жертвите, не взимат под своя опека дори жени, явявали се като свидетели по дела за трафик, не ги издирват. А чакат момичетата сами да ги потърсят, да им се оплачат и да поискат помощ. Така за две години в комисията имали едва 4 случая. Гледат на работата си по-скоро като опит за превенция на престъплението, тъй като за ресоциализация възможности нямало. А и трябва да има желание и от отсрещната страна, момичетата да искат да се променят, коментират общинари.


В комисията смятат, че действително трябва да се помисли за по-добра координация между правораздавателните органи, специализираната институция за трафика и общинските служби. Те обаче и сега срещали проблеми около опитите за превенция. Молихме комисията за противообществени прояви на малолетни и други специализирани органи като имат съмнение, че някое младо момиче проституира, да ни кажат, за да можем да започнем работа с нея и ако е възможно - да предотвратим извеждането й от страната, да я откажем, казват експерти. И ни отказаха, щяло да бъде набеждаване, ядосано допълват те. Питат се какво набеждаване може да има в случая, след като момичето няма да бъде обвинявано пред съд, а и при положение, че всички знаели с какво се занимава, като имало случаи самата тя да си разказва на съученички. Учителите знаят, директорките също, съученици, приятели... и никой нищо не прави, а до нас информация не искат да дават, щяло да е набеждаване, пълен абсурд, ядосват се хора, опитващи се да намалят проблема.


А когато вече имаш сигурно доказателство, става твърде късно, коментира Татяна Велева. Така се наложило едно момиче да бъде връщано чак от ЮАР. Попаднала там след 6-годишно местене из Европа. Майка й многократно ходела до полицията, но данни за момичето не излизали. Едва наскоро, при разбиване на клуб в ЮАР, хванали групата трафиканти и покрай трафиканта излязли и имената на няколко трафикирани от него момичета. И след запитване до ЮАР, изчезналото преди 6 години момиче, било открито и върнато в България.


Но докато тя вероятно може да разчита на роднините си, които я търсили през всичките години, то много от ромите в Сливен не получават подкрепа от никого. 25-годишната Величка например е принудена да живее при "родителите" си, които са я накарали да продаде бебето си в Гърция, тъй като никой в общината не знае за нейния случай. И не е с приоритет молбата й за общинско жилище. Тя е неизвестна за компетентните да й помогнат власти, въпреки че е отказала "бая парички и злато" (по нейните собствени думи) и е свидетелствала в дело срещу трафикантите на нероденото си дете. (историята на Величка очаквайте малко по-късно в поредицата). И така вече няколко години Величка живее със същите хора, които са я измамили, че ще работи в Гърция и там е била принудена да остави бебето си. Т. нар. нейни родители.


"Горните" и "долните" роми


Величка живее в Горната махала на Сливен. Според местните роми тук продажбата на бебета е много рядко срещано, имало повече проституция. Дори трафикантите са от Долната махала, иди и виж къщите там, много ясно се виждат парите, а често жени без лев в джоба си, се връщат от Гърция и семействата им почват да строят, казват "горните роми".


В Долната махала или квартал "Надежда" случващото се рязко контрастира с разказаната досега история - трийсетина автомобила, ромски оркестър, тълпи и шумотевица посреща и се радва на нещо. На какво? На първото бебе на местно семейство. Така посрещаме децата, радваме им се, така се празнува, казва Портокал Портокалов (държи магазин за хранителни стоки в махалата и помага на новата управа на общината). Той и други роми от общинската администрация, назначени за охрана и поддръжка, реагират първоначално остро на новодошли външни хора. Разпалено обясняват, че им е писнало хората от "Надежда" да бъдат сочени с пръст като синоним на "мизерия" и "мръсотия". Ядосват се и на провокативни репортажи от последните месеци, които направили местните хора доста агресивни спрямо околните. А и усещали, че има сериозно покачване на напрежението, обвинявали ги за всички престъпления в региона, не ги наемали на работа.


Без работа какво друго ни остава, да има много проститутки, ама нашите го правят от глад, за залъка, а вашите ги гледам - за луксовете, пали се млад ром. Друг, по-възрастен, дочул разговора, разказва, че наскоро се върнал от Белгия и там срещнал стотици проституиращи момичета. Все българки бяха, всичките, нямаше една циганка, една туркиня, нашите са тук и едва преживяват, допълва и той.


Иди и виж къщите в "долната махала" (в "Вадежда"), много ясно се виждат парите, а често жени без лев в джоба си, се връщат от Гърция и семействата им почват да строят, казват ромите от "горната махала". В "Надежда" отричат да продават бебетата си, но казват, че проституцията често е единствената възможност за младите жени

© Георги Кожухаров

Иди и виж къщите в "долната махала" (в "Вадежда"), много ясно се виждат парите, а често жени без лев в джоба си, се връщат от Гърция и семействата им почват да строят, казват ромите от "горната махала". В "Надежда" отричат да продават бебетата си, но казват, че проституцията често е единствената възможност за младите жени


Всички в Долната махала се разпалват доста на въпроса дали става дума само за проституция или млади жени продават децата си. Виждаш как посрещаме тук бебетата - с оркестър, с празненства, как можеш да питаш за това, в един глас викват няколко мъже. И прехвърлят темата към Горната махала. Този път аргументът е: "Вижте ги какви коли карат". От там били и масово проститутките в Холандия.


Възрастен ром обаче изкачва да се разотидат младежите и тихомълком разказва: "Имаше такива, наистина много момичета го правеха, главно от немотия, много го правеха доброволно, други родителите им ги лъжеха, за да си оправят къщите". Но това вече приключило. Обяснява си го с кризата в Гърция и това, че гърците вече нямали пари за да купят още неродено бебе, за подкупите по процедурите.


Сега остана основно проституцията. То се вижда наистина по къщите - гледаме ги връщат се от чужбина и почват да строят, знаем откъде са парите, ама ходи докажи, допълва той. Разказва даже и местната схема (популярна и на други места) - дори женени младежи се развеждали, женели се за проститутката, която извеждат да работи в чужбина и й прибирали парите. Той официално й е мъж, къщата им е обща, парите също, какво престъпление има, казва мъжът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 2. 2 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1324 Разстроено

  Тъжно, много тъжно... Добре е да се замислим колко са нациите в ЕС, които "захранват" общия ни пазар с проститутки и с продадени бебета и какви са причините да се стигне до това положение. Може и да не е изненадващо, но за мен не е нормално нито явлението, нито начина, по който го приемаме, нито пък деградиралата ценностна система.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това вече не е трафик на хора.
  Това е индустрия за търговия с човешки съдби.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Пет хилки ми се виждат малко. За Столипиново преди десет години тарифата беше десет хиляди евро.
  Тези канали полицията ги знае много добре. Главният въпрос е какво прави МВР и най-вече Цв. Цветанов за разрешаването на този проблем.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  КОй е по-запознат, дали става въпрос за продажба на бебета от биологичните им родители? Да не става въпрос за сурогатното майчинство, което не е законово уредено в доста държави (включително България) и самите българи с такава потребност ходят в Украйна например?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Сливен. Първият български областен гад с преобладаващо циганско население. Днес в Сливен. Утре в цяла България!!! Авторката на статията е забравила да спомене, че в центъра на града преобладават циганите. През деня българи рядко се виждат, може би защото са на работа. За информация на неосведомените , квартал "Надежда" се намира на повече от три километра от центъра на града. Циганите от така наречената долна махала се предвижват с градския транспорт до центъра, без да плащат разбира се. Само не забравяйте вица, че във всеки български град има по една циганска махала, само в Сливен имало една българска /останалите били цигански/...
  Между другото , в Сливен от пръкването на "демокрацията има две групировки занимаващи се с износ на проститутки. Едната е на бившите 777 и другата на циганските тартори. И двете са обгрижвани от местната общинска, изпълнителна и съдебна власт, като кокошки снасящи златни яйца.Но има ли нещо за чудене??? Може ли да съществува мафия, без съдействието на държавата??? Нали определението за МАФИЯ е: "Срастване на престъпността с държавната власт"???

 7. 7 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не бях запозната, че в Сливен съществува такъв наболял проблем.Всъщност този проблем го има навсякъде, но явно там е по изострен.Правилно е постъпило момичето, че не е продало детето си, пари се изкарват, но травмата за изгубеното дете щеше да и тежи на съвестта цял живот.

 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Простакесата Дончева

  намали присъдите за сводниците !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Добре организираните структури на ДС

  организираха
  неорганизираната престръпност в БГ

  Трафикът на хора не прави изключение.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  ЕТО >
  по делата ще ги познаете >


  "Поправка Ванко 1"
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%92%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE_1

  Обвинявана за предлагане на поправката е основно депутатът от БСП Татяна Дончева, но фактите видими от архива на Народното събрание говорят, че законопроектът е внесен и мотивиран от Мая Манолова (БСП), Яни Янев (НДСВ), Надка Балева (БСП) и Христо Бисеров (ДПС) ............

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Чудесна статия - поздравления !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1085 Весело

  Приходите от продажба на бебета в чужбина са единствената финансова полза която държавата може да види от ромското население. Тази практика трябва да се толерира. Моралния аспект следва да тежи само и единствено на съвестта на майките!

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ученичките казали, циганите показали, някаква си Величка, която не е ясно дали я има наистина е критерий, стар ром в ролята на почти библейски мъдрец. Дъвчене на едни и същи до скука, сълзливи описания - страхотни "източници" и невероятна "журналистика".

 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Браво на авторката.
  Най-съкрушителното от цялата статия е общественото мнение....надсмешките на ученичките,знаещитете учители и директори, цял град знае, какво се случва и всички си затварят очите...пълен абсурд и извръщение на обществото е всичко това да се намира за нормално и дори тези хора да са смятани за идоли....

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази статия ми припомни анализ на преброяването, което бях направил преди време:
  http://yurukov.net/blog/2011/07/24/prebroqvaneto-i-nqkolko-interesni-gr/
  Погледнете последната ми графика там.

  Показва сравнително профилите на броят мъже и жени в Сливен и страната спрямо възрастта. Забелязва се с просто око липсващи момичета между 15 и 28 години. Същото се забелязва и при мъжете, но между 30 и 50. Тогава го обясних с излизането да работят зад граница.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Каква трагедия. Не го мислехме че така ще стане когато се борехме против комунистите.

 18. 18 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако някой няма пари за цяло, продават и на части

 19. 19 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#14] от "Едно_Българче":

  Иди поживей малко с "ромите" (щото, ако употребя истинската дума ще ме цензурират) и ще престанеш да им съчувстваш толкова. На 24 години, с 3 деца, без образование - сега само да не излезнеш да ми разправяш, че някой я е спирал да ходи на училище - каква работа иска като не може да чете и пише сигурно. Тя да почне работа ще я излъжат с парите, защото не може да си ги сметне. Българите като нямат финансовата възможност да отглеждат деца просто не раждат - контрацептивни методи колкото искаш при това трайните се заплащат от касата, а тези раждат ли раждат. Ами да си живеят в мизерията тогава. Малко ми е трудно да се сетя за българско семейство със 7 деца примерно, а и да има е на дереджето на "ромите". Аман от криво разбрано съчувствие. Тази паплач трябва да се научи на някакъв ред - да учи, работи и да ражда според възможностите си, както е в цял свят.

 20. 20 Профил на tanya_ivanova32
  tanya_ivanova32
  Рейтинг: 367 Неутрално

  АЙДЕ сега подробности...за циганите . Колко лъскави жени и мъже от "елита" се продават и колко ги виждаме всеки ден на малкия екран...че чак взеха да ни писват напоследък !!!

 21. 21 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#19] от "ugi":

  Много точно казано. Категорично стоя зад Вашето мнение.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Аз не виждам какво толкова лошо, ако някое ромче бъде изнесено в чужбина. Тук ще гладува в катуна със 100-те лева социални на майка си, а там ще му се радват хората, ще се изучи, ще стане човек. И в България ще влезе валута от "продажбата" му.
  Тук на кого ще липсва - само на майка си. Ама тя с парите ще се утеши.

 23. 23 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 829 Разстроено

  Само в една бедна, слаба и корумпирана държава може да процъфтява подобен бизнес с човешка плът....

 24. 24 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  В първата част на статията разказът за 24-годишната Зоя може би цели да внуши на читателя, че циганите са хора с чувства, потребности и емоции. Изводът, който си правя, обаче е, че това са едни необразовани, неграмотни хора, които предимно се плодят, не учат и следователно-няма как да си намерят и работа.
  Аз живея с повече от 100 лв. на месец, и въпреки това не мога и да си помисля за трето дете, въпреки, че имам желание!

 25. 25 Профил на tanya_ivanova32
  tanya_ivanova32
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Х.Клинтън се "предложи" на Владимир Путин...какъв лош пример за дипломация и каква излагация в световен мащаб !!! Вчера тя потвърди, че ще се оттегли от политиката. А тук сте седнали да се вайкате за шенгена и за проститутките, които го захранват доброволно...Вижте какви са мръсните и незаконни "принципи" на Герб за избор на служители и работници и не се кахарете повече за проститутките и циганите. С "принципите им" може всичко - да те назначат или да те махнат от работа или длъжност.

 26. 26 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Гневно

  До коментар [#19] от "ugi":

  Имала съм чудесната възможност 19 години да живея в един прекрасен софийски квартал,който от двете си страни имаше циганска махала, така че изобщо не ми говори за ромите... но по твойта логика и всички българи са проститутки или крадат данни от дебитни карти, понеже така ни обобщават в Германия, а и в други страни....... Многожеството от тях не стават за нищо ,но има и нормални хора...който определено са жертви -на трафикантите, времето, обществото....но интеграцията на ромите си е тема сама за себе си

  Освен това коментарът ми се отнасяше за българите в коментара, понеже едва ли има ромки учеши в "елитно сливенско училище"....

  Fortuna favet fortibus!
 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  статията е хубава, защото засяга различни хора и и различни проблеми. децата растат в напълно сбъркана социална среда и ценности. очевидно липсва държавна намеса, но най-безотговорно изглежда поведението на учителите.
  и независимо колко безотговорно е да имаш три деца, когато не можеш да издържаш ни едно, това, че си циганка, не означава, че по-лесно ще се разделиш с детето, както явно някои в този фирум си мислят

 28. 28 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #16- Боян Юруков- Статистическите данни които показваш са твърде изкривени. До сега не съм чул, турчин, арменец, евреин, българин, да се самоопределя като циганин. Виж, обратното е поголовна практика. Последното преброяване имаше за цел само да замаже истинското трагично положение на нещата. Защото и аз бих могъл да се самоопределя като китаец, но и да го сторя, пак ще си остана българин, нали??? Това , че управляващата ни плитикоикономическа мафия си е заровила главата като камилска птица в пясъка, само показва колко безнадеждни са нещата у нас.

 29. 29 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Циганите не желаят да се итегрират. Сливен е доказателството в какво ще се превръне България, когато циганите станат мнозинство. Може да отиде в чужбина и да си продаде сополивото хлапе обаче не може да си потърси работа. Българи с по 2 висши образования ( не че висшето вече има стойност и е показателно за интелектуалните умения на човека ) могат да стоят на колене в калните английски ниви за по 30 евро на ден, но манго не може. Той е съвършено неграмотен, но има високи цели и амбиции може да прави циганета и да ги продава, че и съжаление да търси. По отношение на другия въпрос - циганките проституират с кеф. В техните обичаи е индивидите от женски пол да не подбират партньори и да получават заплащане срещу секс. Обърнете внимание колко често се наблюдават кръвосмешения при тях и после ми обяснявайте за морала и ценностите и колко важно да се запазят културните им особености. Най - добре да продават всичките си лепиларчета и с парите да взимат еднопосочни билети за Австралия, Мадагаскар и СБОГОМ НАПАСТ.

 30. 30 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "kimba3":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  До коментар [#24] от "Orchid":
  +++++++++++++++++++

  До коментар [#28] от "kimba3":
  ++++++++++++++++++++++

 31. 31 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#8] от "barcelonski":


  [quote#8:"barcelonski"]Простакеата Дончева

  намали присъдите за сводниците !!!
  [/quote]

  До 2006 г. наказанието за склоняване към проституция беше до 3 г. затвор и до 600 лв. глоба. През 2006 г. беше променено на до 3 г. затвор и до 3000 лв. глоба. Така е и досега!

 32. 32 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  След кметуването на великию футболист, дето нещо се изгуби от хоризонта некак си незнайно и изеднъжка...Сливен е високоразвит европейски свръхцивилизован град...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK