Кунева: Ние сме в "бойкономика"

Меглена Кунева

© Анелия Николова

Меглена Кунева



Не знам до каква степен българският премиер се интересува от икономика, но ние сме все едно в някаква бойкономика. Това заяви в интервю за БНТ бившият еврокомисар и лидер на движението "България на гражданите" Меглена Кунева.


Отвращава ме начинът, по който се прави икономика в България. Това е безпрецедентно. Има непрекъснато разминаване на прогнозите. Това е просто некомпетентност, обясни Кунева позицията си. Според нея е недопустимо правителството да прогонозира  ръст на икономиката от над 2% и след това да се оказва, че е много по-малък.    


По думите й кабинетът не прави нищо реално за решаване на проблемите, включително и за овладяване на цените на горивата. "Правителството е най-големият търговец на време", заяви Кунева и обясни, че не случайно почти всички новини, свързани с дейността на кабинета, са в бъдеще време. 




Аз не бих говорила глупости, че в България горивото е най-скъпо заради акциза, но покрай тази фалшива следа правителството си купи още няколко месеца време, заяви още Кунева.


Тя обясни, че продължава да намира все повече доказателства, че партиите правят картел. "За съжаление партиите правят картел, защото те се уговарят, когато става въпрос за избиране на Висш съдебен съвет. Преди броени месеци стана ясно как се избра Инспекторатът към Висшия съдебен съвет - просто се разделиха - 4:2:1, каквато им е сега формулата. Всеки получи своето парче и получи илюзията, че той държи Инспектората към ВСС", каза Кунева и обобщи:" Така е за всичко и всяка власт продължава да го прави... Това не е демокрацията, към която тръгнахме началото на 90-те. Никъде няма такива кражби и машинации на изборите, никъде няма такова срастване на политическия елит с олигархия и на олигархия с политика. Това е уникално за България."


"Аз отказвам да се откажа от нашия народ, от това, което за мен е България, коментира още Кунева. Но се отказвам от всички практики, които отказаха много хора от политиката."


Кунева отрече да е правила политическа сделка с четиримата напуснали ДСБ. "Не би могло да има сделка. Това е начин на мислене - един човек или прави сделки непрекъснато, или прави това, което трябва. Аз съм избрала втория начин и го доказвам с всяка стъпка, която правя", обясни лидерът на движението "България на гражданите".


Според нея политиката е кауза, а хората не са крепостни и това трябва да бъде разбрано от партиите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK