Почина големият български актьор Наум Шопов

Наум Шопов в снимка от 2006 г.

© Надежда Чипева

Наум Шопов в снимка от 2006 г.На 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов, предаде БТА.


Със снимка на актьора и текст In Memoriam официалната страница на Народния театър "Иван Вазов" също потвърди тъжната вест.


Актьорът е починал днес, 18 април, в Правителствена болница, където е постъпил преди три дни заради проблеми със сърцето, предаде Би Ти Ви.
Роденият на 27 юли 1930 г. Наум Шопов често е определян като един от най-загадъчните и чувствителни актьори в българския театър и кино. Играл в над 30 филма, между които "Крадецът на праскови", "Случаят Пенлеве", "Цар и генерал", комедиите "Вилна зона" и "Топло", както и "Инспекторът и нощта", "По дирята на безследно изчезналите" и "Иконостасът".


Той започва театралната си кариера в Старозагорския театър като стажант. Без завършено средно образование и поради политическа неблагонадеждност остава извън театралната институция ВИТИЗ. Наум Шопов успява да се наложи на сцената и през 1958 г. е поканен за актьор към трупата на Военния театър в София.


Играл четири пъти Ленин, актьорът остава в съзнанието на публиката с ролите си в "Коварство и любов", "Животът е сън", както и в "Делото Дантон" през 1978 г. на Анджей Вайда.


През 1966 г. режисьорът Крикор Азарян дебютира в Театър 199 с "Дневникът на един луд" на Гогол и с огромни притеснения и респект кани вече нашумелия Наум Шопов за своето представление.


Четиридесет години по-късно София осъмна с плакатите "Наум Шопов е луд", рекламиращ премиерата на "Крал Лир". Още преди години актьорът споделя пред директора на Народния театър Васил Стефанов, че мечтае да играе Крал Лир, като си представя това да се случи или в Народния или във Военния театър, тъй като финансовите възможности и актьорските трупи са най-пълноценни там.


Наум Шопов получава "Икар" през 2006

© Str

Наум Шопов получава "Икар" през 2006

Първоначално му желание тогава е Леон Даниел да постави Шекспировата трагедия, а по-късно през 2001 г. се завърта името и на нашумелия режисьор Галин Стоев. През 2005 г. Народният театър прави още един жест към големия актьор Наум Шопов, като подкрепя юбилейната театрална обиколка в провинциалните театри "Наум Шопов на 75", където актьорът играе в "Последната лента на Крап" по Самюел Бекет под режисурата на Димитър Еленов.


Софийската публика помни абсурдистката пиеса по Бекет "Последния запис" на сцената на Театъра на армията през 1992 г. с режисьор Крикор Азарян, за която Шопов печели "Аскеер" за водеща мъжка роля.


Десет години по-късно, през 2003 г., той е награден и за цялостното творчество отново с "Аскеер". През този период най-значимата роля на актьора остава в "На дъното" по Горки на режисьора Ал. Морфов като Лука.


В ранните години на демокрацията заедно с Вельо Горанов Наум Шопов прави "Крал Лир" в театър "Движение", но остава без резонанс в театралните среди. Актьорът открива в този класически шедьовър освен трагизма и много бликащ хумор, който иска да реализира с помощта на режисьора Явор Гърдев.


Сцената има още една важна роля в живота на актьора. На нея той среща съпругата си Невена Симеонова, като децата им Христо и Лиза Шопови също избират професията на родителите си.


Около честването на 70-годишнината на актьора той се разболя тежко, а колегите му от трупата на театъра събираха средства за "бедстващия" Наум Шопов.


През 2010 г. актьорът бе приет в болница по спешност и подложен на операция на сърцето, при която му бяха поставени три байпаса. Това обаче не е първата му близка среща със смъртта. През 1996 г. известният артист направи неуспешен опит за самоубийство зад кулисите на Народния театър малко преди представление, причините за който той така и не разкри, но след случая дълго време стоя далеч от сцената.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK