Варненски ученици са втори в конкурс на НАСА, но нямат пари да заминат за Вашингтон

"Космическият дом" на варненските ученици, спечелил втора награда в конкурса на НАСА

© Космическа обсерватория

"Космическият дом" на варненските ученици, спечелил втора награда в конкурса на НАСАЧетирима варненски ученици са класирани на второ място в тазгодишния конкурс на американската космическа агенция "НАСА" (NASA) за проект на междупланетна колония. Това съобщи Свежина Димитрова, директор на астрономическата обсерватория "Николай Коперник" в града."Дневник" попита Министерството на образованието има ли възможност да се финансира пътуването на учениците до Вашингтон и престоя им там по време на конференцията, на която са поканени да представят проекта си. Очакваме отговор. Ще търсим и други варианти, съвместно с читателите ни, да помогнем на варненските ученици да заминат.

Учениците от варненската математическа гимназия, разработили проекта "Дом в Космоса" са деветокласниците Иван Попов, Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и Анастасия Антонова от10 клас на училището.Всички те се обучават в курсовете по астрономия на Варненската обсерватория от две години, като за първи път ученици от 9 и 10 клас участват в този много труден и престижен конкурс.
"Това са младежи с определени интереси към физиката, астрономията и космическите науки, казва ръководителката на проекта им Веселка Радева. Те са част от ученическия екип на обсерваторията и работят по международни проекти на НАСА".


Учениците са представили собствената си концепция за създаване на космически модул, който предлага условия за живот в безкислородна среда. Заданието на конкурса е включвало и подробно описание на системата за управление на космическата база.


"Освен техническите подробности децата изработиха и закони, на които жителите на междупланетната станция трябва да се подчиняват, каза още Радева. Тъй като строителството на подобно съоръжение ще стане възможно не по-рано от 2150 – 2200г. те взеха предвид факта, че тогава най-вероятно ще съществуват нов тип общества от хора, които ще работят на голямо разстояние от земята. Създаващото се в наше време космическо право ще управлява и регулира обществата в космическите колонии и бази, както вероятно и на цялата човешка цивилизация, усвояваща космическото пространство".


От ляво на дясно: Иван Попов, Неделчо Ласков и Анастасия Антонова по време на работата върху проекта.

© Космическа обсерватория

От ляво на дясно: Иван Попов, Неделчо Ласков и Анастасия Антонова по време на работата върху проекта.

 


Междупланетната колония, създадена от варненските ученици, трябва да осигури нормални условия за живот, работа и развлечения за 10 хил. души, които имат за задача да изследват космическото пространство като усвояват ресурсите на Слънчевата система. Те са разработили формата и дизайна на станцията, като една от най-сложните задачи е била да се осигурят условия за изкуствена гравитация. С тази цел учениците са предложили съоръжението да бъде позиционирано в гравитационно устойчивата точката между Земята и луната, където силата на привличане на двете планети е равна.


В документацията, съпътстваща проекта, са описани още етапите на строителството на станцията, вътрешната му архитектура и структура, неговият дизайн, както и специфичното предназначение на всеки от модулите му.


"Изключително важно бе създаването на стабилна животоподдържаща система, както и за защита на конструкцията от космическите опасности", обясни Радева. В този случай Анастасия, Неделчо, Атанас и Иван са използвали опита си от работа по друг проект на НАСА – за изследване на астероиди, които се намират в близост до Земята и представляват опасност за нашата планета. Заради успехите си в този проект четиримата са поканени заедно със студенти от университета в Аризона да вземат участие в космическата мисия на НАСА "OZIRIS-REx" за изпращането на сонда до един от наблюдаваните астероиди.


Така изглежда титулната страница на проекта за космическа станция, разработен от варненски ученици, под ръководството на Веселка Радева.

© Космическа обсерватория

Така изглежда титулната страница на проекта за космическа станция, разработен от варненски ученици, под ръководството на Веселка Радева.


Четиримата ученици от варненската математическа гимназия не са единствените с награди от конкурса на НАСА. Под ръководството на Веселка Радева първото признание за работата й с групи в обсерваторията "Николай Коперник" дойде още през 2009г., когато други нейни ученици спечелиха също второ място с проекта си за космически модул. Последва го проект за космическа станция, разположена на Марс, спечелил трета награда през м.г.


Според директора на варненската обсерватория Свежина Димитрова четиримата ученици, спечелили тазгодишната втора награда, са успели да се преборят с конкуренцията на над 484 проекта на свои връстници от 18 страни. "Изключително ценно за мен е, че разработката им, която трябваше да бъде представена и на английски език, е преодоляла съперничеството на деца за които това е майчин език", казва тя.


За разработката и изпращането на проекта обсерваторията "Николай Коперник" е отделила 180 лв. Като признание за успеха на труда си българските ученици и техния ръководител са поканени да представят своя проект по време на 30-тата Международна конференция на Националното космическо общество на САЩ за развитие на космическото пространство. Тя ще се състои във Вашингтон от 24 до 28 май т.г. За съжаление обаче Иван, Неделчо, Наско и Ани най-вероятно няма да могат да се възползват от поканата, тъй като обсерваторията не разполага със средства за това пътуване.


"За всяко от децата са нужни между 3 и 4 хил. долара или между 12 и 16 хил. долара за пътните и дневни разноски на всички, каза Свежина Димитрова. Това е сума съвършено непосилна за нас".


От ляво на дясно: Неделчо,Атанас и Анастасия

© Космическа обсерватория

От ляво на дясно: Неделчо,Атанас и Анастасия


Варненската астрономическа обсерватория е подчинена на Министерството на образованието и науката, което осигурява и по-голямата част от финансирането й. Останалите пари за издръжката й се отделят от Община Варна. Така годишният бюджет на обсерваторията за една година е около 100 хил. лв.


"Все още не сме загубили всички надежди, да осигурим на децата възможност да пътуват, казва ръководителката на проекта "Космически дом" Веселка Радева. Обърнахме се към няколко компании с молба за спонсорство, но вероятно заради кризата до сега получаваме само откази. Все пак имаме още малко време до 10 май когато е последният срок за потвърждение на участието ни в конференцията във Вашингтон", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Трето място...

  Напълно заслужават първото...

  Сигурно някакви идиоти са ги оценявали...такива, дето не смеят да си признаят, че нашите деца са по-умни от техните...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 2. 2 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  браво на учениците

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 482 Неутрално
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  В заглавието второ място, в текста трето. Дали второ или трето все е успех, но все пак уточнете мястото.

  "Четирима варненски ученици са класирани на трето място в тазгодишния конкурс на американската космическа агенция "НАСА" (NASA) за проект на междупланетна колония"

  "Четиримата ученици от варненската математическа гимназия не са единствените с награди от конкурса на НАСА. Под ръководството на Веселка Радева първото признание за работата й с групи в обсерваторията "Николай Коперник" дойде още през 2009г., когато други нейни ученици спечелиха също второ място с проекта си за космически модул"

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Разстроено

  И те ще избягат.Тук няма да успеят.

 7. 7 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поздрави на екипа от деветокласниците!
  Вече имат осигурени американски стипендии за следване както и работа в NASA.
  Съществуват достатъчно варианти да им бъде осигурено заминаването до Вашингтон!
  От NASA и от научната фондация на САЩ ще им осигурят!
  Трябва само да направят заявка.

 8. 8 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Имаме гениални деца ,които като порастнат биват прокудени далеч от бащиния дом обикновенно отвъд океана ,защото в тази скапана държава поне докато не умре и последния ДС комунист ,бъдеще за децата ни няма !!

 9. 9 Профил на sanni
  sanni
  Рейтинг: 466 Неутрално
 10. 10 Профил на dumbo29i
  dumbo29i
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на децата!!! тук е момента на правителството да отделят средства и да спонсорират нашите деца, нашето бъдеще на България, а не са да харчат парите на данъкоплатците с нереални бонуси и командировки на министри и прочие!!!!

 11. 11 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 686 Разстроено

  Да бягат зад океана , като станат на 18 и да не се връщат. Тук нищо добро не ги чака.

 12. 12 Профил на sax
  sax
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Те нямат пари, ама за тяхна радост НАСА има пари и ще си ги прибере

 13. 13 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski"

  Така поне ще имат възможност да следват мечтите си и да се занимават с това, което ги влече. Оттук космосът изглежда още по-отдалечен.

 14. 14 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  И аз съм фен на тия проекти. НАСА всяка година си прави такива конкурси, с които размътват водата във въображението на младите. Та на дело, това е единственият начин да се живее извън Земята, понеже планетите в слънчевата система са непригодни да бъдат заселени в големи размери

 15. 15 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Ако спечеля от тотото лично ще им купя билетите. Дано имаме късмет.

 16. 16 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе вие разбирате ли за какво е конкурсът на НАСА? Или сте щатните оплаквачки?

 17. 17 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Министърът на културата да си даде бонуса на талантливите деца, които успяват въпреки усилията му да съсипе образованието.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 18. 18 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  Тая статийка е диагностичен разрез ...

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  По този начин Америка привлича най-качествения човешки ресурс от целия свят, а всичко неуко, негодно и мързеливо копнее за Евразия и за безплатен природен газ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#17] от "monique":

  Министърът на културата съсипва образованието, а министърът на образованието съсипва селското стопанство, нали?

 21. 21 Профил на no3hat
  no3hat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма пари няма, ама за кифлата от Мис Плеймейт има нова кола и 10 бона нали? Гнус ме е каква кочина ни натресаха псевдо демократите. Страна захранваща пласьори , джамжази и курви / певкини...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#13:"kuku032"] Оттук космосът изглежда още по-отдалечен.[/quote]България е космическа страна и аз напълно разбирам мечтите на децата, защото съм ги преживял. Може би ние по-възрастните, за които Космоса беше съвсем близо и можехме да го докоснем с ръка трябва да им помогнем поне да мечтаят за това което някога имахме и нека стигнат по-далеч, много по-далеч от нас!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нямат, нямат... колко да нямат? Ако Община Варна, държавата ни, институциите ни - и така нататък - не осигурят пътуването на децата, значи наистина за нищо не стават!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 24. 24 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Браво на ДЕЦАТА, въпреки рИформите на МОМН! Нали са силни в "програмите", как не могат да ДАДАТ, не да усвоят, необходимите средства? Девет програми прокламираха, фестивал в НДК, разсипия до шия, а за НЕОБХОДИМОТО...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 25. 25 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 583 Весело

  Учителката им Веселка Радева е един от най-добрите учители в България по астрономия.

  Друг е въпросът, че за българския политик е по-важно да се дадат от джоба на данъкоплатеца средства за подпомагане на футболни отбори (както стана с ФК Марек), да се построи нова спортна зала, вместо да се дадат нужните средства за адекватно финансиране на науката в България. В Парламента е много по-вероятно да влезе някой като Лепа Брена и като Софи Маринова да пее на депутатите на ушенце, отколкото да влезе някой академик, или ако щете... тези деца

 26. 26 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е, това е - децата печелят конкурси и нямат пари да идат да си вземат наградата. Предполагам от НАСА няма да ги оставят така и ще платят. Но тук точно е мястото да се намеси държавата и с разните си фондове и такива неща да осигури средставата.
  А иначе браво на децата и на ръководителката им - такива неща не се постигат лесно.

 27. 27 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 466 Весело

  Браво на децата! Господин Игнатов, къде сте, а после се чудим как чужденците прилапват кадърните и умни българи.

 28. 28
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Е няма ли един спонсор да плати за тия деца?!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 30. 30 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кофти е, че няма кой да вложи един милион долара в развитието на тези деца с космическо мислене.
  Апропо... Спомням си една моя история от времето, когато бях на тяхната възраст. В часовете по физика много-много не внимавах през един период, защото ме беше обсебила мисълта, че земята може да се превърне в едно огромно динамо. Трябва само да изведем в орбита спътник, който ... и т.н. и т.н. Едва преди десетина години научих, че НАСА е осъществила този експеримент чрез 20-километровия си спътник "Тета". Да, именно с 12-милен спътник, което е около 20-тина километра. Можете да го видите в ю-тюб.

  http://www.youtube.com/watch?v=As-wYmFYb3I

  Мразя, следователно съществувам.
 31. 31 Профил на teddy_bear_
  teddy_bear_
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво на децата! Изумявам се на какво са способни, а са още толкова млади. Дневник, моля, дръжте ни в течение как върви събирането на средствата.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Аз лично не се тревожа да тези деца - след като се вдигна и шум в медиите, и след като ги е забелязал, който трябва, тяхното бъдеше е осигурено. Да са живи и здрави, дано попаднат да добро място. Много българи са успели в Америка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Българският авиопревозвач е в ръцете на ТИМ. ТИМ са варненска групировка (или поне произлизаща от Варна). Ако не им се охарчва, могат поне да осигурят билети за децата чрез вътрешните канали за връзки с други авиокомпании, струва ми се. Ама едва ли ще се сетят, защото трябва да се лапа! Даването не е като грабенето.

  Свобода за Надежда Савченко!
 34. 34 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разбира се, по този начин НАСА лови идеи. Капан за идеи, така можем да наречем тези конкурси. Време е руснаците бързо да се ориентират към подобни форми. Ето и стратегическите аспекти, които ще изведат руснаците начело в космическата надпревара:
  - създаване на устойчиви дълготрайни бази на Луната;
  - разглеждане на Луната само като на трамплин към Марс;
  - изграждане върху Марс на инсталации за автоматично синтезиране на ракетно гориво;
  - е, и на бази също.
  За без пари толкова.

  Мразя, следователно съществувам.
 35. 35 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Е, пари за участие на децата в конференцията няма, но виж за екскурзия на министъра, барабар с една сюрия политици и чиновници, до Социалистическа Република Виетнам имаше.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#33:"GogoPG"]Българския авиопревозвач е в ръцете на ТИМ. [/quote]

  А също и Цетрална кооперативна банка, и Застрахователна компания "Армеец". Ако в ТИМ нямат пари да ги закарат до Щатите, по-добре да се гръмнат (ТИМ, не децата).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#34:"top_konsultant"]Време е руснаците бързо да се ориентират към подобни форми.[/quote]

  Засега са се ориентирали към въздействие по суровинно-"православна" линия. За толкова им стига милиционерският акъл. Ще излязат начело в космическата надпревара, когато Путин порасте до метър и осемдесет и се окосми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "dodge_ram":

  По-скоро твоят "акъл" се върти около един-два проблема. И толкова. Не е много, нали?

  Мразя, следователно съществувам.
 39. 39 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Браво на децата! Браво, браво!...
  Петимен съм (много искам, желая до болка) за такива вести!
  Дано завистта, шуробаджанащината, връзкарството или беднотията не им съсипят бъдещето!
  Дано да останат в България!!!
  =====
  ... Когато трите ни деца съобщиха намеренията си да напуснат Родината, жена ми ги насърчи, а аз ги благослових, макар да не бях съгласен; благослових ги, защото те трябваше да знаят, че имат подкрепата и на двамата си родители; благослових ги, защото исках да вярвам, че моите думи ще имат магически смисъл и действие, че тези "магически" слова ще им дават надежда, сили и късмет в живота им на изгнаници!...

  ... Днес за пореден път отказах по скайпа на двете ми дъщери ("канадката" и "дубайката" да заживея при тях... отказах им грубо... бях груб и ми е тежко затова, но постъпих правилно...

  ... Защото моето място е тук! Колкото да е безсмислено и жалко, моето място е тук.
  =====
  А вие, извинявайте! Няма да хленча повече!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 40. 40 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Толкова много начини има да отидат, ама никой не се сеща да им помогне...

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#39:"Моника2003"]Дано завистта, шуробаджанащината, връзкарството или беднотията не им съсипят бъдещето!
  Дано да останат в България!!! [/quote]

  Тези две пожелания са взаимно изключващи се.

  Имам позната, която през следата на 80-те постъпи на работа в БАН. Извънредно талантлива лекарка, тогава едва-що взела специалност неврология, взеха я в Института за изследване на мозъка - в една от сградите на "Акад. Бончев". Десет години я държаха в глуха линия, докато шефът й - дърт партиец и номенклатурен "учЕн" - крадеше статиите й и ги сричаше по международни конференции. След промените, разбира се, тя се изнесе и сега е редовен професор в един германски университет и чете лекции в още два.

  А в БАН ... е ясно какво е положението.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  noize_le_roc
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 638 Неутрално
 45. 45 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е Дневник, а тези деца нямат ли си банкова сметка ?
  Министерството може и да не ги изпрати, но поне ние можем.

  nikoia
 46. 46 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За любопитните - ето, потрудих се да намеря пълните резултати от конкурса:

  http://settlement.arc.nasa.gov/contest/Results/2012/index.html

  Търсете нашите юнаци в секцията "9-10 Grade Second Prize".

  Дано финансовите проблеми бъдат решени благополучно, иначе - срамота.

  Свобода за Надежда Савченко!
 47. 47 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#40:"Ивелина"]Толков много начини има да отидат, ама никой не се сеща да им помогне... [/quote]

  Питай го оня №32 дали не е готов да помогне. Непрекъснато се изтъква като човек на неограничените възможности и контакти. Или май всичко се свежда до пожелания за живот и здраве.

  Мразя, следователно съществувам.
 48. 49 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Любопитно

  добре де, как го докарахте по 3-4к на човек за 4 дена???
  1000 кинта е самоледа, 4 дена по 100 кинта на ден, пак прави по 1500 на човек, а не 3000

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 49. 50 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "beatles":

  Абе ти и залъците ли ще им броиш?

  Мразя, следователно съществувам.
 50. 51 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Предполагам имат открити сметки в лева и валута. Дайте линк за дарения. Надявам се, че бързо ще съберат необходимата сума.

 51. 52 Профил на tsvetana_m
  tsvetana_m
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тежко, много тежко е да си талантлив и кадърен в България ....

 52. 53 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  А бе може и да избягат ама да не мислиш че ги чакат с баница в развитите страни.

  Иначе БРАВО. Гордея се с тях. И като варненец и като възпитаник на същата Втора Математическа Гимназия - Петър Берон - Варна випуск 1981.

  Там дето е текло пак ще тече.

 53. 54 Профил на nisssmo_1
  nisssmo_1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на децата!!! Дано се развиват в правилната посока!
  След като има такъв медиен отзвук, най-вероятно ще се намерят пари. Дано наистина Дневник ни държат в течение и браво за публикацията, колко пъти сме коментирали - такива новини трябва да преобладават.

  В кръга на шегата - сред първенците 11-12кл. виждам ученици от Констанца (Кюстенджа), може би добър български ген )

 54. 55 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "dodge_ram":

  Аре, бе, пич, нали все се бараш за голямата работа- помогни на тия деца да идат в любимото ти Щатско, развържи голямата си кесия и им брой пари. Щото то така с едни голи пожелания за "живот и здраве" всеки може.

  Мразя, следователно съществувам.
 55. 56 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#51] от "Vandelay Industries": За съжаление - в грешка си.

  Къде е министъра на образованието,науката и младежта? Къде е министъра на икономиката, енергетиката и туризма? Къде е министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии? Къде не на последно място е ВИДНИЯ ОТВСЯКЪДЕ гениално прост наш премиер-министър?

  Когато държавната администрация и публичните компании са докарани на 'ръчно' управление. Когато популизма и броя показване по телевизията са скалата на 'можене' - как да очакваме адекватна и точна подкрепа на переспективата? Тези ученици след 3-4 години ще получат стипендии в реномирани чужди университети и ще заминат. А ние през това време ще гртадим милиционерско-вифаджийскоо щастие. Това е изборът на 30 % от българите.

  и най-умният си е малко прост....
 56. 57 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 586 Неутрално

  МОНМ вчера се хвалеха по новините, че приели нова стратегия за образованието и щели да отпуснат не знам си колко милиона. Да не се крият като мишки, а да подкрепят децата. Ясно е че имат пари, но ги харчат за глупости и всякакви безсмислени програми.

 57. 58 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#43] от "noize_le_roc":

  ++++

 58. 59 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Предполагам ще възразите да сравнявам проект по астрономия със спорт, но футболистите от моето училище се бяха класирали на световни юношески игри в Бразилия и също не отидоха, защото пари не се събраха, а почти съм сигурна, че не са се и търсили. Дано с тези ученици - мои връстници - не се случи същото. А ако трябва - за един ден могат да се съберат 12 000 лева от хората, които искат успелите българи да се развиват, а не да киснат тук и да чакат някой вседял се бюрократ да се сети за тях.

 59. 60 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "top_konsultant":

  не просто знам кое колко струва. и събирането на 1500 на човек е значително по-лесно от събирането на 3000 на човек, т.е. шанса на децата да отидат е по-голям, ако се знае реалната стойност, и даскалката и не знам си кой си още покрай нея не искат да ходят гратис...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 60. 61 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Деца, деца, колко да са деца? В 10 клас вече не са деца, а са си млади хора. Наистина, липсва им все още това, което се натрупва с годините като знания и опит, но именно това им помага, на тях и връстниците им, да търсят нестандартните решения.

  Браво на младежите! За жалост съм съгласен с мненията по-горе, че България едва ли ще може да се възползва по друг начин от техния талант, освен косвено. Причините за това са много, но най-фрапиращата от тях е свързана с парите. Вярно, в криза сме, пари няма, но всъщност се намират достатъчно за раздутия щат на МВР, като при това полицията трудно може да се похвали с такива успехи в професионалната си област.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 61. 62 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Как може бе, няма ли да се намери кой да спонсорира умните ни деца??? Ужас!

 62. 63 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#55] от "top_konsultant":

  Чувал съм, че истинските (полезно е да бъде правена разлика между тях и самозваните) топ-консултанти също не били зле платени...

  Сигурен съм, че ако бъде организирано публично набиране на средства, и аз, и "dodge_ram" ще дадем своята лепта. А Вие, топчо?

  Свобода за Надежда Савченко!
 63. 64 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Новината е хубава , коментарите тъжни , особено дразнещи са тези които желаят тези деца да емигрират а не България да се оправи , докато имаме такива "българи" ще продължаваме по нанадолнището .
  [quote#32:"dodge_ram"]Да са живи и здрави, дано попаднат да добро място. Много българи са успели в Америка. [/quote]
  [quote#8:"mitkobomb"]Имаме гениални деца ,които като порастнат биват прокудени далеч от бащиния дом обикновенно отвъд океана[/quote]
  ОЩЕ СА ТУК , НО ВИЕ ВЕЧЕ ИМ СТЯГАТЕ КУФАРИТЕ .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 64. 65 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#63:"GogoPG"]Сигурен съм, че ако бъде организирано публично набиране на средства, и аз, и "dodge_ram" ще дадем своята лепта.[/quote]

  Направете истински доблестната стъпка- сами инициирайте това публично набиране на средства. Всичко друго са празни извинения: ами то не беше организирано, ами то ние бяхме зад граница, ами то ние бяхме много заети, ами то това, ами то онова... Щото то набирането явно няма да бъде организирано.

  Мразя, следователно съществувам.
 65. 66 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#63:"GogoPG"]А Вие, топчо?[/quote]

  Не, аз няма да налея и стотинка в полза на американска институция.

  Мразя, следователно съществувам.
 66. 67 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#64] от "zmii4e":

  Проблемът е, че изобщо не им се налага да си стягат куфарите, понеже няма пари, за да пътуват...

  Каква кариера (и къде) ще дирят в бъдеще - това си е тяхна лична работа.

  Между другото, тези, дето са погледнали линка с резултатите от конкурса, който пуснах по-долу тук, могат да обърнат внимание на броя на участвалите и наградени ученически групи от една съседна Румъния, например. Румъния, дето е - горе-долу - на нашия хал, уж... а разликата в бройките е фрапираща и показателна.

  Ако тук не се създават условия за развитие на талантливите деца, кого да виним, ако те потърсят развитието си другаде, когато престанат да бъдат деца?

  Свобода за Надежда Савченко!
 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 69 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#68:"1954"]До коментар [#37] от "dodge_ram":

  Овньo,забърши с пачаврата пяната от устата си и спри да олигавяш форумите!!!Долна твар!!! [/quote]

  Ей сега му се предоставя добрата възможност да подкрепи децата със сума в брой. Щото тая божа твар - доджито - се самопрославя като голям българин, примерен патриот и верен приятел на янките. С една малка сума би могъл да подпомогне всичките тия страни.

  Мразя, следователно съществувам.
 69. 70 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#68] от "1954":

  Щом като стана дума за пари в брой, тоя нещо бързо се изпари от форума. Или пак дълго и предълго обмисля отговора си.

  Мразя, следователно съществувам.
 70. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#63:"GogoPG"]А Вие, топчо? [/quote]

  Той сега е зает да задава приоритетите на руската космическа програма за следващите 400 години.

  В Америка такъв гений биха го позлатили...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 72 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#67] от "GogoPG": Винаги като изскочи подобна новина и се почва стягането на куфари затова и цитирах прочете ли цитатите ?
  Тук е много гадно , няма да ги оценят нека да ходят в Америка там е хубаво и ще живеят добре - е да ама с такива коментари насърчавате емиграцията на цветът на нацията , тези които биха могли да променят нещо - отврат .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 72. 73
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#67:"GogoPG"]Ако тук не се създават условия за развитие на талантливите деца, кого да виним, ако те потърсят развитието си другаде, когато престанат да бъдат деца?[/quote]

  Англосаксонските образователни системи са фундаментално различни от нашата. Там талантът се издирва, насърчава и култивира от грейд скул - т.е. от отделенията. Ако някой до пети клас не може да пише и смята - като избута гимназия, отива на уелфеър или обръща бъргери в МакДоналдс. Ако има потенциал, бъдещето му е осигурено. Големите корпорации и държавните учреждения се бият да отмъкнат най-добрите студенти от най-престижните колежи и университети.

  Докато в България също имаме училище уж за "талантливи" деца - в Горна баня, пък там са изтърсаците на депесарския елит, на разни мутри, манекенки и пр. измет.

  Затова Америка е това, което е, и затова всичко що-годе прогледнало гравитира натам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 77 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "zmii4e":

  Аз такива коментари не съм писал, нали?

  До коментар [#74] от "top_konsultant":

  Прибери се в дупката си, захапи си опашката (за да не слюноотделяш излишно) и си дай сметка, че - ако се стигне до там - училището или клубът на децата ще обявят банкови сметки за набиране на средства. Ако това се случи, аз знам какво ще направя. Ти също вече обяви, каква позиция би заел в подобна ситуация.

  Повече словоблудства са излишни.

  Свобода за Надежда Савченко!
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Трябва да се организираме всички и да съберем пари!

 79. 80 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "kornephoros":
  Моя грешка. Дано се подразбира, че имам предвид гения Игнатов


  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 80. 81 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#33:"GogoPG"]Българския авиопревозвач е в ръцете на ТИМ.
  Билети ще има.Има директни полети до Ню Йорк и е.т.ц. от Варна.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 81. 82 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Въпроса с парите се решава много просто, и Русия и Китай имат космически програми и нужда от млади специалисти.

  А за Вашингтон решението е по сложно - да започне да мисли за инвестиране в млади кадри в собствената си страна.

 82. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#77:"GogoPG"]Ако това се случи, аз знам какво ще направя. [/quote]

  Аз бих призовал митрополит Кирил, който е мултимилионер от петрол, казина, контрабанда, заменки на църковни земи и служба на много господари, да се бръкне под расото и да развърже кесията. Ако варненската епархия даде първа пари, аз ще даря 1,000 лева.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 84 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тия от НАСА съвсем са я закъсали. Не стига, че искат да оберат идеите на децата, ами отгоре на всичкото искат тия последните и да си платят за това.

  Мразя, следователно съществувам.
 84. 85 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":

  Стига, бе! Аз си мислех, че ще платиш целия борч. Та това са само едни 10000 долара.

  Мразя, следователно съществувам.
 85. 86 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  [quote#76:"dodge_ram"]Там талантът се издирва, насърчава и култивира от грейд скул - т.е. от отделенията. [/quote]
  И точно затова се съзтезават с индийци, българи, румънци, украинци, турци и прочие:
  http://settlement.arc.nasa.gov/contest/results/2011/index.html

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 86. 87 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#77] от "GogoPG":
  Май не , но цитирах твоето приятелче нали , такива има доста в форума .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 87. 88 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#70] от "top_konsultant":

  От змия вълна и от такива пари ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 88. 89 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":

  Ако познаваш тоя Кирил лично , го помоли да ми тури едно рамо на бизнеса. За справка линка изписан в моя подпис.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 89. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#89:"crowd founder"]Ако познаваш тоя Кирил лично [/quote]

  Благодаря, нямам честта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 91 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#88] от "Six feet under":

  Тия ги мани, те са ясни. Но НАСА! Нима наистина изпада дотам, че да обира идеите на децата? Без дори да си плати за това. Руската космическа програма винаги се е държала на ниво. Никога не й се е налагало да добива сливи за смет. Но май е време и те да се ориентират към подобни конкурси. При много по-благородни условия, разбира се.

  Мразя, следователно съществувам.
 91. 92
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 803 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 92. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#85:"top_konsultant"]Стига, бе! Аз си мислех, че ще платиш целия борч. Та това са само едни 10000 долара.[/quote]

  Йода, за колко дни те изхвърлиха от форума, та си отново с нови дрешки?

  Аз съм един скромен представител на средната класа, за 10,000 долара работя цял месец, докато ти с твоите гениални идеи за овладяване на космическото пространство би трябвало да си милионер. Та колко даваш на децата?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 94 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":

  Някои дават пари винаги втори...

  Всички знаем кои са...

  Който наистина иска да даде нещо, го прави без условия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 96 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#91] от "top_konsultant":

  НАСА, клепоухий, зелений псевдоконсултанте, създава условия децата да се състезават, да развиват въображението си и да се развиват. НАСА, естествено, едва ли някой ден ще използва подобен детски проект в истинската си дейност.

  Друг е въпросът, че последните "титанични успехи" на "Росскосмос" ли бяха, как се казваха онези кръжочници... не съм сигурен, изглеждат така, сякаш наистина са били изготвени, подготвени и осъществени от невръстни

  Свобода за Надежда Савченко!
 96. 97 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 525 Неутрално

  am че УОРЛИК таз пача за кво е тугиз тука...........да вземе да организира благотворителна кампания или изнамери американски благодетелели ... а като нищо може и американска държавна субсидия да издейства ако иска, ЩОМ В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ХАЕ ЗА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ-(виж ако беше спечелен ЧАЛГА ПРОЕКТ С НЕКОЯ ПЕСЕН НА ДЕЧИЦА ПОД ЗВУЦИТЕ НА азис ПАРИ ПО МОЖЕШЕ ДА СЕ НАМЕРЯТ НА РОДЕН ТЕРЕН)

 97. 98 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#93] от "dodge_ram":

  Ъхъ...

  Като стане въпрос за повечко пари и ставаме "скромни представители"...

  Това за вас го знаем отдавна...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 98. 99 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#94] от "Six feet under":

  Преди години - не помня вече колко - точно преди Нова година, влязох в един магазин и бях последван от Белия Дух- известен скитник в София. Дожаля ми и му взех някои неща. Искаше ми се да му дам и нещо, което да хвърли малко бенгалски огън в душата му на празника и затова му взех и една бутилка вино. Знаех, че човекът няма тирбушон и извадих дори и тапата, за да го улесня. Изведнъж скитникът се оживи и започна да ми обяснява, че имал кръвно и не можел да пие вино. Повтори го. Той вече се опитваше да ме наведе към поведение, при което да си взема обратно бутилката вино и да му предложа нещо друго. Човекът е скитник (дори не зная дали е още жив) и не искам да го съдя. Но определено започна да проявява изпробван метод на внушение.
  Но най-гадни са тия, които се перчат с добродетелите си, а не са склонни да окажат милостиня, точно когато е най-нужна. Да, разбира се, за извинение си намират всевъзможни причини. Тях - причините - можете да ги прочетете в постовете им по-долу.

  Мразя, следователно съществувам.
 99. 100 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#97] от "dol":

  Уорлик ли...

  Да, ама ако ставаше въпрос за циганчета, а не за талантливи българчета...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK