Съдът осъди фондацията, на която Ангел Бончев дари пари, да ги върне

Бончев дари 157 хил. евро на организацията  по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.

© Красимир Юскеселиев

Бончев дари 157 хил. евро на организацията по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.Софийският градски съд (СГС) унищожи договора за дарение за 157 хил. евро между бившия президент на футболния клуб Ангел Бончев и фондация "Утре за всеки" и осъди организацията да върне парите на Бончев заедно със законната лихва върху тях. Тя се изчислява от датата на подаването на исковата молба - 27 януари 2011 г. до окончателното изплащане на сумата.


Бончев дари сумата на организацията  по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.


Решението на съдия Красимир Мазгалов (цялото е в прикачения файл) е фондацията да плати и 6485 лв. адвокатско възнаграждение и над 15 хил. лв. държавна такса върху уважената част от исковете.
Искането на Бончев беше договорът да бъде развален, защото дарението е направено под заплаха за живота и здравето на съпругата му.


Според съда дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на 30 юли, след като вече похитителите са освободили съпругата му Камелия.


Спорният момент бе именно в тези часове, защото от фондацията твърдяха, че няма как да са получили дарението под натиск, защото сметката им била захранена с парите чак на 1 август, а съпругата на Бончев била освободена предния ден. Преводът започнал на 30 юли, пак след освобождаването на Бончева, което става същия ден, но рано сутринта.


Експертиза показа, че преводът е нареден от Бончев на 29 юли в 17.26 часа, но банката работи до 17.30 ч и затова парите не са преведени в същия ден. За да реши, че дарението е направено под натиск, в решението си съдът цитира показанията на Михаил Мадански, който заяви на едно от заседанията, че Бончев е бил много изплашен и го помолил за помощ.


Днешното решение не е и окончателно, но най-вероятно Бончев трудно ще получи обратно сумата. От фондацията неколкократно са заявявали, че нямат пари, които да върнат. Те са инвестирали всички средства в изграждане на рехабилитационен център, който обаче и досега не работи.


Бончев беше отвлечен в нощта на 21 май 2008 г. и при предаването на част от откупа за освобождаването му съпругата му Камелия Бончева беше задържана от похитителите - заловената по-късно група "Наглите". Мъжът беше пуснат, за да събира още пари за откуп, като преди това престъпниците отрязаха два от пръстите на лявата му ръка.


Вече на свобода Бончев получава SMS с указания да дари пари на фондация, която се рекламира по Би Ти Ви, да направи изявление по телевизията и тя да го излъчи в централната си емисия. След като обяви, че дава 157 000 евро на фондацията "Утре за всеки", съпругата му беше освободена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK