Съдът осъди фондацията, на която Ангел Бончев дари пари, да ги върне

Бончев дари 157 хил. евро на организацията по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.

© Красимир Юскеселиев

Бончев дари 157 хил. евро на организацията по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.Софийският градски съд (СГС) унищожи договора за дарение за 157 хил. евро между бившия президент на футболния клуб Ангел Бончев и фондация "Утре за всеки" и осъди организацията да върне парите на Бончев заедно със законната лихва върху тях. Тя се изчислява от датата на подаването на исковата молба - 27 януари 2011 г. до окончателното изплащане на сумата.


Бончев дари сумата на организацията  по заповед на похитителите на съпругата си - Камелия Бончева през август 2008 г.


Решението на съдия Красимир Мазгалов (цялото е в прикачения файл) е фондацията да плати и 6485 лв. адвокатско възнаграждение и над 15 хил. лв. държавна такса върху уважената част от исковете.
Искането на Бончев беше договорът да бъде развален, защото дарението е направено под заплаха за живота и здравето на съпругата му.


Според съда дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на 30 юли, след като вече похитителите са освободили съпругата му Камелия.


Спорният момент бе именно в тези часове, защото от фондацията твърдяха, че няма как да са получили дарението под натиск, защото сметката им била захранена с парите чак на 1 август, а съпругата на Бончев била освободена предния ден. Преводът започнал на 30 юли, пак след освобождаването на Бончева, което става същия ден, но рано сутринта.


Експертиза показа, че преводът е нареден от Бончев на 29 юли в 17.26 часа, но банката работи до 17.30 ч и затова парите не са преведени в същия ден. За да реши, че дарението е направено под натиск, в решението си съдът цитира показанията на Михаил Мадански, който заяви на едно от заседанията, че Бончев е бил много изплашен и го помолил за помощ.


Днешното решение не е и окончателно, но най-вероятно Бончев трудно ще получи обратно сумата. От фондацията неколкократно са заявявали, че нямат пари, които да върнат. Те са инвестирали всички средства в изграждане на рехабилитационен център, който обаче и досега не работи.


Бончев беше отвлечен в нощта на 21 май 2008 г. и при предаването на част от откупа за освобождаването му съпругата му Камелия Бончева беше задържана от похитителите - заловената по-късно група "Наглите". Мъжът беше пуснат, за да събира още пари за откуп, като преди това престъпниците отрязаха два от пръстите на лявата му ръка.


Вече на свобода Бончев получава SMS с указания да дари пари на фондация, която се рекламира по Би Ти Ви, да направи изявление по телевизията и тя да го излъчи в централната си емисия. След като обяви, че дава 157 000 евро на фондацията "Утре за всеки", съпругата му беше освободена.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да ми дадът центъра -той ще го продаде и ще си вземе парите.
  Тая фондация е в кюпа гаранция.

 2. 2 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В бандитска България от фондации се печели повече, отколкото от фабрики!

 3. 3 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":

  Фондацията е американска.
  Значи е в кюпа!

 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#2:"Георгий"] бандитска България от фондации се печели повече, отколкото от фабрики! [/quote]

  Абсолютно! Например, "Фондация" изнася органи и материали от трупове!

 5. 5 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не е американска фондацията,а е Тракторска,т.е. менте!

  4itatel
 6. 6 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2572 Гневно

  "Спорният момент бе именно в тези часове..." - законната вратичка дава възможности за лавиране, но МОРАЛНОТО поведение и на фондация и на СЪД дали трябва да подлежи на съмнение! Явно е, че доброЗОРНО са "дарени" средствата, но сега колко още нерви ще изхаби семейството, колко време, колко разочарования...

  Коментиране на анализираното, вече...
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "prodann":

  Ма и ти можеш да си основеш фондация в Швеция например.
  Само да те светна ,че 70% от фондацийте са перални на пари и за източване на фондове от ЕС пример:Цветелин Кънчев.

 8. 8 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като нямат пари - изпълнителен лист, съдия изпълнител, продажба на активите, вкл. въпросния център и после три дни яли, пили и се веселили.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 9. 9 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Пази боже от фондации!

 10. 10 Профил на Heart of Lothian
  Heart of Lothian
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За едни има-няма 15 месеца съдът най-после се е постановил, и то по дело, което се опира на документи, от банки, от институции, и фондация. Каква скорост, какво нещо... Жалко, че не е оккончателно решението, и ще падне още маса време обжалване на решението от страна на фондацията.

  vick.eu
 11. 11 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Справедливо и законосъобразно съдебно решение - конкретният договор за дарение съдържа съществен порок на волята на дарителя, тъй като е сключен под заплаха, а закономерната правна последица е унищожаване на договора за дарение.

 12. 157 000 евро за нещо, което не работи. Ужас.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 13. 13 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Това е скандално! Толкова е прозрачно, че фондацията участва в схемата още от тогава, а никой не говори за това. Още от момента, в който го накараха да налее толкова пари във фондация, всички с малко акъл си направиха извода, че това не е просто дарение. И продължава някаква безумна игра на думи досега.

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 704 Гневно

  Доживяхме да имаме фондация "Рекетьор"! Да връщат парите, ако трябва дори да повръщат! Няма по-висша наглост за узаконяване на рекет, освен под формата на дарение с идеална цел. Тази фондация освен всичко друго, защо не е ревизирана колко пари и от кого е надарена и защо не е изградила въпросния център? Май е регистрирана само за дарения от рекет?!

 15. 15 Профил на war
  war
  Рейтинг: 450 Неутрално

  има и честни съдии значи! поздравления за решението!

 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Безспорно е съучастието на фондацията! А безумната заигравка с датите на документите е пълна порнография. Има едно "ноторно" известно нещо - съпругата е освободена СЛЕД показване на документ за превод на парите. Някой да си въобразява случайно, че ще я освободят и ще чакат някой да си изпълни "обещанието"??? Да не говорим за изявленията преди самото действие по превода на парите. Според мен само това е достатъчно да бъде осъдена тази рекетьорска фондация.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бреееей, 157 000 евро за оздравителна гимнастика (според сайта на фондацията) и посещения в Брюксел на Председателя на УС и координатора международни проекти (двете селски кокони на снимката http://www.utrezavseki.org/events-view-64.html). В тази фондация определено нямат никакъв морал.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Освен осъждането да върнат парите, ако ще и чрез разпродажба на активи, цялата фондация, освно ръководството, трябва да бъде разследвана за съучастие с организираната престъпна група. И то така, че да има и хора в затвора. Като едно от обвиненията трябва да е за поругаване на благородния акт дарителство.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Крайно време беше!
  Фондацията взела откупа за Ангел Бончев е свързана с Алексей Петров:
  http://www.bivol.bg/utrezavseki.html

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Любопитно

  До коментар [#11] от "kras 059":

  Сега са наред дарените доброзорно бонуси на Фондацията за лечение на деца. А дали ще повдигнат срещу Него обвинение за "поругаване на благородния акт дарителство"!?
  [quote#14:"m_style"]Доживяхме да имаме фондация "Рекетьор"![/quote]
  Да не би да има и друг тип в България!?

 21. 21 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Не знам има ли някой, който да се съмнява, че това дарение беше направено чрез изнудване. Знаят го и от фондацията, което прави тяхното настояване да приберат парите нагъл и неморален акт. За мен фондацията е стигнала дъното на падението, веднага трябваше сами да върнат парите. Жалко е че фондация която претендира за хуманни намерения се държи по начин, който няма нищо общо с морала.

 22. 22 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 791 Неутрално

  доста нескопосан начин да се измъкнат тези пари от Бончев, та и юристите в 1 курс знаят, че такъв договор е компроментиран

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 23. 23 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "tikvenik55":

  А в списъка на дарителите е Тодор Батков. Тука може да изскочи интересна връзка някаква....

 24. 24 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#23] от "Yoda":

  Ти да видиш...
  Дамм - това е любопитно...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 25. 25 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "Югозомби":

  Има и по-фрапиращи случаи. БОРКОР например, а там са хвърлени милиони.

 26. 26 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Мдам, прав е съдът в решението си.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 27. 27 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#11] от "kras 059":
  Абсолютно коректно и точно разяснение...10++++++++++++

 28. 28 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  "От фондацията неколкократно са заявявали, че нямат пари, които да върнат. Те са инвестирали всички средства в изграждане на рехабилитационен център, който обаче и досега не работи."

  Ей много "печени благотворители "в тази фондация !?!?
  Света прогърмя тогава , под какъв натиск бяха "дарени " парите , те се правят на улави.
  Сякаш всеки месец получават дарения от 157 хиляди евро!


  [quote#5:"4itatel"]Не е американска фондацията,а е Тракторска,т.е. менте! [/quote]
  Е това ако се докаже ,ще му трябва на трактора рехабилитационен център!

 29. 29 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Разстроено

  До коментар [#25] от "kuku032":

  Сигурно има...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  Прочетох материала в Бивол за тази " благотворителна " фондация " Утре за всеки" .
  Принципно при регистрацията и , има ли право на стопанска дейност - щото от материала останах с впечатление ,че извършва!

  Я Красимир Стефанов ,да вземе да провери!

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Гневно

  Велчев да се събуди,да се избръсне и да вземе да свърши някоя работа.Не ви ли прави впечатление,че никой не разследва къде са парите от откупите,а само чрез тях мове да се стигне до поръчителите

 32. 32 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "prodann":
  Каква амариканска фондация бълнуваш бе, нещастник? Зад тази фондация стои мутрата-доцент, а парите на Бончев са отишли за построяването на едно СПА-недоносче.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 33. 33 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1376 Разстроено

  [quote#31:"hodounski"]Велчев да се събуди,да се избръсне и да вземе да свърши някоя работа[/quote]

  И аз туй викам ! Ама много се е спотайл!

  Сутринта по "Нова " бащата на Стефан Кленовски ,размаха една флашка с 2 часов запис /компрометиращ/ за ТРЕТИЯ човек в държавата!

  Дали е добре човечеца -не знам !
  Ама появи ли се пак флашка , значи ТРАКТОРА е вдигнал на някого мерника!

 34. 34 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "wanderer":
  Нима не беше рекетъорска и фондацията на Елена Костова? Че кой директор на предприятие от онова време би се осмелил да откаже дарение на фондацията на жената на министър-председателя? В случая психическата репресия е заложена още в начина на струкуриране на фондацията.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 35. 35 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#21] от "teridan"
  Не си ли задавате въпроса:
  Къде бяха по това време Прокуратурата и МВР за да спрат този очеваден рекет ? Защо не са запорирали сметките на фондацията? Кой Смотльо е бил министър на Вътрешните Работи по това време ? Кой Мунчо е бил и за съжаление все още е Главен Прокурор? Коя партия е била на власт по това време и как е ни защитавала от престъпниците с безгласните си марионетки?

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#34] от "Анализатор":

  И аз това твърдя.
  Идеята за дарителството, когато дарителят е високоценена от обществото личност, пример за подражание, и се разделя с част от богатството си (библиотека, сграда и т.н.) за благото на обществото в област, където самият той е един от корифеите, в "свободната пазарана икономика" се е транформирала в практиката "как да се добарат чуждите пари" като се изнасили/рекетира съвестта на честния човек.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "Югозомби":

  Колега, извини ме, ама това ли е ужаса в тази история според тебе ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#37] от "deepdp":

  Не, това е само едно от ужасните неща в тази история.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 39. 39 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":
  Точно така - основателя на фондация на Запад е мн. богат човек и смисълът в образуването на фондацията е в това той да раздаде част от парите си в името на някаква кауза. Привличането на други богати хора е вторичен момент и то най вече на базата на личния пример. Така е действала фондацията Рокфелер, така действа и фондацията на Бил Гейтс. А откъде толкова пари у Елена Костова, че и фондация да създава??? Скрита власт да, определено. Именно чрез този елемент - скритата власт, привличането на други богати хора за благотворителни цели, неизбежно се принизява до рекет. А злоупотребата с дарените средства е логичен резултат от дейността на една такава фалшива фодация.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 40. 40 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-справедливо ще е ако пак отвлечат Бонева и парите се преведат в нормално работно време, за да може банката да обслужи навреме дарението!

 41. 41 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Би трябвало хората от тази "фондация" да са също на подсъдимата скамейка за съучастничество в престъплението.

  malart.blog.bg
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#18:"Музар"]трябва да бъде разследвана за съучастие с организираната престъпна група[/quote]

  Няма да могат да докажат нищо такова! Според мене мозъкът на бандата (не тези, които са задържани, а истинския тартор) е целял да бъде припознат като своеобразен Робн Худ, който взема от богатите и дава на бедните, и заради това е посочил фондация, която едва ли има нещо общо с групата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1376 Гневно

  До коментар [#41] от "malart":

  Точно !
  Аз съм за - съучастие в престъпление!

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#35] от "Марта":

  Някак си много смело, по комунистически запорирате сметки и се разпореждате с чужди пари. По-скоро въпросът тука е защо Бончев не е обжалвал веднага направеното дарение. Само тогава съдебната власт (съдебната, пак да повторя) е можела да запорира сметките на фондацията.
  Очевидният отговор е защото се е страхувал. И тогава вече можем да си зададем правилния въпрос - кога най после ще бъде повдигнато обвинението срещу организаторът на бандата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Дано успеят да си съберат присъденото със съдебното решение. Иначе е ясно, че тази фондация трябва да бъде разследвана. Каква наглост!

 46. 46 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#44] от "tribiri": В белите държави, където не управляват червени бандити , даването на откуп по принуда със заплаха на човешки живот дори и като подобно на това "доброволно " дарение се счита за престъпление. Парите се запорират, а виновните се преследват!Вероятно Бончев се страхувал, правилни казваш. Ти няма ли да се страхуваш като виждаш какво е ставало по това време.Мафиотите са назначени на на отговорно постове и то в тайните служби.А предшественикът на министъра на Вътрешните работи ходи на тайни срещи с бандитите. Да не говорим за преживяното на отвлечените и семействата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK