При 200 000 домашни кучета в София 554 собственици са проверени, 12 са глобени

Извършени са и 68 проверки по сигнали на граждани

© Дневник

Извършени са и 68 проверки по сигнали на гражданиИзбори 2022

Столичната община е проверила 554 собственици на домашни кучета при 46 акции през последните два месеца. Едва 7% обаче били нарушителите, като са глобени 12 души с по 10 лева, издадени са и 26 предписания. Проверките са извършени от Столичния инспекторат и общинска полиция.


Отделно са извършени 68 проверки по сигнали на граждани. При тях глобените също са 12, а издадените констативни протоколи с предписания - 9. До края на април предстоят още 10 проверки по график, съобщиха още от общината.


Не е известно точно колко са домашните кучета в София, но по неофициални данни са около 200 000. Новорегистрираните в общината от началото на годината са едва 1000, а общо спазилите изискванията са около 5000 собственици на кучета. Агенцията по безопасност на храните към министерството на земеделието би трябвало да води електронен регистър за животните, включително и на домашните кучета. На практика в момента се води единствено регистър на хартия, но нито една община не вписва данни в него.
От общината вече готвят план как да накарат гражданите да регистрират домашните си любимци. Правим организация да включим по-активно домоуправителите, обясни днес пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Очаква се в понеделник да се разбере как точно ще проработи механизмът.


Всъщност по закона за етажната собственост домоуправителите и в момента са задължени да вписват в домовата книга домашните любимци. След това те трябва да предават информацията към районните администрации на Столичната община и към агенцията по храните. На практика броят на регистрираните етажни собственици е малък, като и тук няма официална информация за броя.


С една по-добра координация с домоуправителите ние ще можем да имаме по-добри резултати при контрола на домашните кучета, смята обаче Фандъкова. С новия план общината ще се стреми да промени начина на координация, но без да затруднява излишно домоуправителите.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK