Здравното министерство ще сезира прокуратурата за смъртни случаи и нарушения в дома за деца в Плевен

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Десислава Атанасова, министър на здравеопазванетоОсемнадесет деца от дома за медико-социални грижи в Плевен са починали за година и половина. Грамажът при храненето и спецификата на продуктите, от които се нуждаят изоставените деца със здравословни проблеми, не са били контролирани. Не е ясно как се използват даренията, постъпили в дома, липсват средства и от касата.


Това са само част от нарушенията, които здравното министерство обяви на пресконференция днес след проверка на дома, назначена лично от ресорния министър Десислава Атанасова.


На 6 април Атанасова посети без предупреждение заведението. И откри в едно от отделенията 16-годишни деца с тегло 10 килограма, а 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. Тогава тя заяви, че са установени множество пропуски при съхранението на хранителните продукти и е съмнително, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина.
Тя незабавно назначи проверка, защото според нея не се полагат достатъчно грижи и за останалите обитатели - видяла "деца на 2.5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят".


Още тогава имало дарения, които не са заведени по установения за това ред.


Днес стана ясно, че в дома все още се разпорежда дисциплинарно уволнената в края на 2011 г. директорка д-р Костова. Два дни след като била освободена, заместничката й Анелия Цанкова я е назначила за шеф на административно-стопанския блок на заведението. "Това е нарушение на Кодекса на труда", заяви Пенка Белева от инспектората на здравното министерство.


В дома има 150 деца и 172 служители. Има възможност за адекватна грижа за тези деца, каквато аз не видях на посещението си там, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Костова продължила да подписва договори за доставки, дарения, документи за разходи, да назначава лица на длъжности без конкурси. Установени са липси в касата в размер на 1100 лева, за които няма обяснение за какво са похарчени.


За миналата година в дома били постъпили дарения на стойност 300 000 лева, но правилата за приемане на дарения почти не били изпълнявани. Имало случаи, когато хранителни дарения не се проверявали или не се знаело кой ги е дал. Установени са както липси, така и излишъци в даренията. Открити са много "залежали" неща – дрехи, играчки и продукти, които не се използват.


Децата не са хранени правилно, гласят още резултатите, които Белева оповести. По правило всяко дете трябва да получава по 200 грама пълноценна храна на ядене, поне веднъж риба в седмицата и плодове всеки ден за втора закуска. При проверката е станало ясно, че грамажът се мери на око, а вместо плодове децата са хранени със сухи пасти и вафли.


Храната пък се съхранявала в помещения заедно с документи и почистващи препарати.


Здравният министър заяви, че е била много впечатлена и от самото отношение на персонала в заведението. По време на посещението й там тя е забелязала, че нито един от работещите не е знаел имената на децата, за които се грижи, на колко са години и какъв проблем имат.


Десислава Атанасова заяви, че тече конкурс за нов директор, а засега длъжността ще се изпълнява от шефа на Регионалната здравна инспекция в Плевен.


Докладите за нередностите в дома в Плевен ще бъдат изпратени и на Държавната финансова инспекция, Сметната палата и прокуратурата.


Атанасова обеща, че проверките ще продължат и в останалите домове в страната.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Гневно

  В България има концлагери ... за деца! Не завиждам на отговорните за това и особено на тези, които са се облагодетелствали от мъките на тези невинни души, защото всичко се връща!!!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако беше само там би било поносимо ,лошото е че навсякъде по тия домове има злоупотреби ,миналата година един мой приятел който внася дрехи втора употреба от Германия ,подари на един такъв дом дрехи за 118 деца ,една седмица по-късно на битака същите тези дрехи се продаваха от служители на въпросния дом !!

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 692 Гневно
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  БОЛШОЙ ТЕАТЪР.
  Лошото е,че народът вече обръгна на подобни театри.
  Което ги прави безсмислени и загуба на време.
  Нека ДНЕВНИК точно след една година да напише какво се е случило след цялата тази рекламна пушилка.
  Ще е точно същото,само дето политическата реклама ще има други сюжети и никой няма да се занимава с този Дом и с трагедиите в него.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Нали назначението на директорите и контрола за тяхната работа е грижа на Министъра на здравеопазването!? Важно е на какви хора гласуваме доверие да избират министри!!!

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#4] от "messia":не след една година,след месец да се информира обществото,и за деня на детето 01.06. да подарят на дечицата ангажиран и човечен персонал,защото заради такива лешояди,и малкото склонни да даряват,ще се откажат...и да вземат че да арестуват поне бившата директорка,защото и без това можем само да мечтаем някой по отговорен и по нависоко
  да си подаде оставката..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И откри в едно от отделенията 16-годишни деца с тегло 10 килограма, а 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

  Аушвиц, за българи от българи. Там не е за уволнения там е за масови арести и съд в хага за пресътпления срещу човечеството...

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":


  [quote#5:"svoboden"]Нали назначението на директорите и контрола за тяхната работа е грижа на Министъра на здравеопазването!?[/quote]
  ===================================
  Назначението е дело на кмета на съответната община ! ! !
  В България всички социални домове ,независимо за деца ли са или за възрастни са подопечни на съответната ОБЩИНА на която се намира Дома !

  А виж -=- контрола е толкова размито понятие , че не можеш и да си го представиш !

  Аз съм дядо Владо Чардаков от Дома за стари хора Сливен стая 223
  Знаеш ли , че на почти всички места на които пише Дома за деца Плевен , ако се напише Дом за стари хора Сливен -=- няма да има никаква разлика и за проблемите на домуващите , и за храната , и за смъртните случаи които при нас са повече даже , и за отношението на корумпираната директорка Илиана Славова към домуващите баби и дядовци и още и още ! ! ! !
  Ако мислиш , че не съм подавал жалби и то придружени с копия от документи било до Р прокуратура , било до Соц.грижи , било до Лечков -=- и резИлтата е само един : подигравателен поглед , изражение и думи от страна на директорката :
  - И като се оплака някой отговорили ти бе Чардаков ?
  Тя се е закрепила тука от над 20 години ! ! ! Баща и е бил голям партизанин и партиен функционер ( поне така казват другите домуващи , защото аз не съм от Сливен ) ! ?
  Съпруга й е директор на Районната здравна каса !
  Града е по-малък по население и от един софийски квартал . . .
  А е навършила години за пенсия , ама не се пенсионира !
  Кокала е сладък

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Гневно

  Дневник, защо сте спестили ужасяващите снимки от Могилино?! Това наистина трябва да се покаже. Направо не можах да повярвам когато ги гледах!!!
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1335209

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Гавра с деца! Просто нямам думи за тази гадост!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вместо да цъкате, да се ужасявате и да се гневите драги съфорумници, направете като моето семейство. АЗ имам освен биологичната ми сестра, още 2 братчета и две сестрички, които майка ми и баща ми осиновиха......Е не точно де, понеже на близнаците сме все още приемно семейство, но до няколко месеца ще завършим процедурата.....Та вместо да се вайкате, осиновявайте дечица. Не очаквайте държавата, която е мащеха в пълния смисъл на думата, да се грижи за изоставените дечица.......За тва осиновявайте....ставайте приемни родители и спасявайте децата !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":

  Евала на родителите ти! Единици са тези, които могат да направят такова нещо!

 13. 13 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "messia":

  Абсолютен БОЛШОЙ ТЕАТЪР, правилно си го казал. Тая си направи самореклама с привкус на голяма загриженост за децата.

  Има ли живот след демокрацията ?
 14. 14 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  това добре, но темата трябва да продължи да се следи - и от журналистите, и от администрацията. защото, ако не се променят институционалната култура и условията, в които фунцкионират тези домове, и новите хора ще правят същото като старите.

 15. 15 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Гневно

  Никога не съм бил съгласен с ГЕРБ. Погледнах скептично, когато бе назначена министър Атанасова. Ако не беше тя, никой нямаше да научи какво се прави в този детски дом. Как може да има повече хора там получаващи заплати от броя на децата? За станалото там ще кажа, че е геноцид. Всички отговорни за това, заслужават много високи санкции, като конфискации на имущество, придобито по незаконен начин и съдебна отговорност за дискриминация. Ако все още има свестни съдии, те ще се погрижат, да няма отново условни присъди и прикрити хора, на някои хора. Д. Атанасова получава един плюс от мен за куража си.

 16. 16 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Интересно защо винаги се говори в бъдеще време: ще сезираме прокуратурата. Защо вече не е сезирана, какво чакате? Или ще я сезирате само на приказки?

 17. 17 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Тези, които работят там не са хора, те са ИЗРОДИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK