Почина конституцонният съдия Ванюшка Ангушева

Конституционният съдия Ванюшка Ангушева е починала, съобщиха от съда. Ангушева е назначена от квотата на бившия президент Георги Първанов през 2009 г. Тя е родена на 20 ноември 1939 г. в Харманли. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1963 г.


При предсрочно прекратяване мандата на член на Конституционния съд (чл. 148, ал.3от Конституцията) до един месец от същата квота трябва да бъде избран нов съдия.


Ангушева е дългогодишен преподавател по трудово и осигурително право в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Нов български университет.
Тя е била член на Бюрото на Международната организация на жените от юридическата кариера със седалище в Рим. Специализирала е във Франция, Белгия, Полша. Стипендиант на НАТО.


"Като юрист с висока квалификация Ванюшка Ангушева допринесе съществено за развитието на конституционното правосъдие, тя притежаваше висок морал, богата обща култура, твърд и честен характер, се казва в съболезнователния адрес. Тя ще остави незаличим спомен у всички, които я познаваха като изключително добър колега, достъпен и отзивчив човек", пише в съобщението на Конституционния съд.Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат (в момента председател е Евгений Танчев от квотата на президента). Той може да бъде преизбиран.
За членове на Конституционния съд се избират/назначават български граждани, които нямат друго гражданство и отговарят на условията по чл. 147, ал. З от конституцията - да са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Мандатът им не е ограничен с възрастова граница и e 9-годишен. Те не могат да бъдат избирани повторно. Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота. През първия мандат, след изтичане на третата и след това на шестата година съставът се обновява чрез жребий. При всяко обновяване съда напускат 4 съдии и постъпват също толкова новоизбрани и новоназначени.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  изключително свестен и мил човек (за разлика от повечето й колеги преподаватели).

  Лека й пръст !

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Лека й пръст.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 980 Неутрално
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Разстроено

  лека и пръст !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Не съм чувал за нея, ама след като е починала и това е новина, значи това е лошо.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 6. 6
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Не познавам човека и юриста Ангушева, затова ще спазя принципа "или добро, или нищо". Но фактът, че е била от квотата на Гоце за мен говори много.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Щом е от квотата на Първано не ми я хвалете. "Милата женица" всеки път е гласувала както Гоце и пошепне.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "daniel defoe":

  Чети бре :

  ''_________ Тя е била член на Бюрото на Международната организация на жените от юридическата кариера със седалище в Рим. Специализирала е във Франция, Белгия, Полша. Стипендиант на НАТО._______''

  Дамата е от нашите....

  Лека и пръст.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#9] от "ARRI":

  Чети ти, знам че само коментираш без да четеш ама е крайно време да почнеш.
  "Ангушева е назначена от квотата на бившия президент Георги Първанов през 2009 г."

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Да почива в мир жената! Възрастна жена е била 70 и нагоре годишна!

  Сега това е първото сериозно изпитание за президентът Плевнелиев! Да видим какъв човек ще предложи доколкото разбирам той трябва да попъли квотата!

 12. 12 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Човек на Гоце...

  А и кой нормален българин би си кръстил детето Ванюшка? Все едно да го кръстиш Сергей - издава моментално рушняшко самосъзнание.

  За мъртвите, или добро, или нищо. За тази нищо.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#9] от "ARRI":

  Не знам от вашите ли е и кои са вашите, но в статията пише, че е от квотата на Гоце.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "donchoquihote":

  Ми прочел съм я цялата статия за разлика от повечето, които стигнаха само до името на агент гоце.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_sceptic":

  Ванюшка, Катюшка, Сталинка. Ленинка и после ако си от подходящия работническо-селски произход и си вярна на Партията, може и до конституционен съдия да се издигнеш.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#13] от "daniel defoe":

  И ся кво стана? Дамата е и от нашите и от вашите......?!?! С две думи, там от горе не се делят като нас на сини, червени....зелени и пр. цветове......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  "Само седмица преди смъртта на Ангушева, Конституционният съд излезе с важно решение, отнасящо се до Георги Първанов и Ангел Марин. Съдийката, която бе назначена от предишния президент, е част от състава на КС, който излезе с решение, че помилванията на Ангел Марин не са противоконституционни, въпреки липсата на указ за прехвърляне на правомощия през втория мандат на президентската двойка. Магистратите отсъдиха и че парламентарната комисия, начело с Яне Янев, която проверяваше дейността на президентската институция по време на мандата на Георги Първанов и Ангел Марин е незаконна."
  Както се вижда - скапана комунистка!!!! Аз имам принцип - след смърта за всекиго това, което си е залужил приживе! Да мисли като живее, какви ги твори. Иначе, много лесно - или хубаво или нищо. За Ангушева - едно голямо НИЩО!!! Така минава възможно НАЙ-ТЪНКО!!!!

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 902 Неутрално

  И мене ме е късала-бях се надула,че има хора за късане и хора дето не ги късат.Назубках трудовото право и ми писа 6 на поправката.Беше свестен човек.

 19. 19 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Правилно ли съм разбрал че до 1 месец президентът трябва да и избере заместник? И този заместник с пълен мандат ли ще бъде или просто трябва да довърши мандата на предишният? И не е ли малък срока за намиране на свестен конституционен съдия?

 20. 20 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  дано пък нещо в това червено блато КС се размърда...

 21. 21 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Поклон пред паметта й!

 22. 22 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Не сам я познавала но лека и пръст!!!

 23. 23 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#11:"merkel"]изпитание за президентът Плевнелиев[/quote]
  Да не си му споменал повече името,въздухар неден.
  Форумният палячко пише за сериозни изпитания,не му бери грижа толкова.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Лека й пръст.
  Все пак това трябва да бъде като урок за конституционни съдии да не се назначават хора, родени през дядово Адамово време...

 26. 26 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не успяла да се пенсионира горката с 45 г трудов стаж, наложило и се да работи. Как да не я ожалиш, както и дядо Максим, дето опъва каиша на 97 или Гиньо Ганев, когото зорлям пенсионираха. Сега рови по кофите, че пенсийката му е едва 700.

 27. 27 Профил на hkoparanov
  hkoparanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  направо ми се плаче като чета жалки коментари, че била човек на Първанов. При положение, че не познавате жената, не можете ли да си удържите малко злобата ...

 28. 28 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Чета коментарите и се чудя, някои от съфорумците нормални хора ли са или са живяли на безлюден остров ? Не само е невъзпитано, но най-вече е недостойно, когато един човек е починал, той да бъде хулен или да се оставят писмени мнения с подигравателен тон, особено от лица, които съм сигурен, че дори не са чували за този, когото коментират. Пред смъртта всички сме равни и, ако някои от нас не могат да проявят уважение или да напишат нещо смислено, най-добре е да замълчат.

 29. 29 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Едно врме във вестник Работническо дело имаше едно каре на предпоследната страница където публикуваха некролозите на починалите комунисти. Да ме прости Господ, ама това го четях с най голямо любопитство и удоволствие. В случая Дневник е поел щафетата от Работническо дело.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 30. 30 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "donchoquihote":Следователно е негова послушница според твоята извратена логика„? Новият конституционен съдия от квотата на Росен Плевнелиев ще бъде със сигурност по-достоен,защото ще го посочи не Президента ,а Цветанов.А няма никакво съмнение във верния критерий на Цветанов.Справка:новата председателка на СГС,увеличила само за една година двойно разрешенията за подслушване.

 31. 31 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rage Against":

  И ти си говно като всички "демократи". Е, редно ли е конституционните съдии да бъдат политически пристрасни? Вместо да плюеш устройството на държавата, която е въвела тази практика, ти искаш този път всички съдии да бъдат гербажии, костовисти и др.

 32. 32 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_sceptic":

  Да бе! Според твоя извратен ум трябвало да се казва Хилъри или Леди Гага? Един идиот, като теб, си кръсти сина Майкъл Джорж. Аман от простаци.

 33. 33 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#29:"Чеша си езика"] вестник Работническо дело имаше едно каре на предпоследната страница където публикуваха некролозите на починалите комунисти.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++

  На някои хора настроението за деня се определяше от количеството в това каре

 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#31] от "stoicho2":

  аз бих се борил до смърт, за да защитя правото ти да имаш собствени убеждения и да ги защитаваш.

  но преди това бих се борил до смърт, за да си получат наказанията всички комунисти в България. така, че част от вас няма да могат да се възползват от правото си на собствени убеждения

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на yordanna
  yordanna
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Толкова е низко и жалко, че оплювате жената, без дори да имате капка представа какъв човек беше! Юридическото общество губи един невероятен професионалист! Тя бе един прекрасен човек! Нека Бог я прости и нека прости и вас за глупостите, които говорите!

 36. 36 Профил на dary_fox
  dary_fox
  Рейтинг: 5 Гневно

  Хей, хора! Вие май си нямате никаква работа!
  Освен работа, и срама нямате!
  След като не можете нищо смислено да кажете за г-жа Ангушева - по-добре си дръжте устата затворена!
  Тя бе невероятен човек - изискана дама, истински професионалист!
  На мен ми е преподавала в университета и трябва да ви кажа, че е и неверотен преподавател - имаше подход към студентите, обясняваше така, че всяка дума се запечатваше в умовете ни и най-важното - оценката й беше обективна, така че ... моля ви!
  Не всичко в този свят е политика и мръсотия!
  Дръжте се на ниво!
  И още нещо ... намерете си нещо смислено за правене, иначе ще си останете едни обикновени писари по форумите, които правят безмислени и ценични коментари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK