Тръгва проект за е-идентификация

Електронният идентификатор е важна част от е-правителството. Той ще позволява на гражданите и бизнеса да използват е-услуги, без да е необходимо да взимат от отделните администрации различни номера за идентификация.

© Надежда Чипева, Капитал

Електронният идентификатор е важна част от е-правителството. Той ще позволява на гражданите и бизнеса да използват е-услуги, без да е необходимо да взимат от отделните администрации различни номера за идентификация.В момента тече процедура за избор на фирма, която трябва да разработи регистър на електронната идентичност и система за издаване на е-идентификационни "карти". Те ще представляват уникален цифров код, който ще бъде записан на все още неуточнен по вид физически носител (пластмасова карта, преносима памет или друг). Това каза за "Дневник" зам.-министър Валери Борисов, който има ресор ИТ и съобщения в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).


Коя точно ще бъде фирмата изпълнител ще стане ясно до няколко месеца. Компаниите, които се състезават за тази част от обществената поръчка с предмет "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство", са "Интрасофт интернешънъл" АД, "Сирма солюшънс" АД и "Борика – Банксервиз" АД.


Според Валери Борисов не става въпрос за издаване на нови лични карти. "Това, което ние правим в момента, не е лична карта. Не говорим за лична карта. Става въпрос за карта за електронна идентификация", неколкократно уточни той. Въпросният проект ще струва малко над 2 млн. лв. В неговите рамки трябва да бъде изграден регистър на електронната идентичност и система за издаване на е-идентификационни "карти". Първоначално ще бъдат пуснати 5000 бр. от тях.
Електронният идентификатор е важна част от е-правителството. Той ще позволява на гражданите и бизнеса да използват е-услуги, без да е необходимо да ходят на място и да взимат номера за идентификация от отделните администрации.


Е-идентификационният уникален номер ще бъде записан на физически носител – чип, на който ще има достатъчно място, за да бъде добавен и електронен подпис (за лицата, които разполагат с такъв).


Проектът за създаване на система за издаване на е-идентификатори не е пряко обвързан със замяна на личните карти. В момента обаче се водят разговори между транспортното ведомство и МВР за това как е-идентификацията да бъде добавена в новите лични карти с чип, които МВР ще започне да издава през 2015 – 2016 г., коментира зам.-министър Борисов. 


"С колегите от МВР в работен порядък говорим по тази и други теми, но конкретен проект, който да обсъждаме и да предложим на вниманието на обществото, за момента няма", уточнява той.


"През 2015 – 2016 ще има лични карти с чип. Ние говорим с МВР, когато тези карти бъдат реалност, в тях да бъде използвана базата данни с електронни идентификатори, която ще бъде създадена до тогава. И тези електронни идентификатори да бъдат записани в новите лични карти с чип", каза още Валери Борисов.


Електронните идентификатори ще се издават в комплект с устройство-четец, което ще се свързва с компютъра на потребителя, желаещ да използва дадена е-услуга. 

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Гневно

  Пак някакви е-пари май ще се разпределят.

  Вече има доста хора закупили УЕП (или както му се вика в момента), хайде да пуснат е-услуги достъпни за тези хора, пък после да си играем със нови "системи за е-идентификационни карти".

  Проблемът не е в това че човек не може да се идентифицира по електронен път, проблемът е че след като се идентифицира, няма "е-услуги" които да използва.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Мечтата е за чип в челото

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Гневно


  [quote#0:"Дневник"]
  ... поръчка с предмет "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство" ...
  [/quote]

  Брех, проекта е за НАДГРАЖДАНЕ на централните системи на електронното правителство !

  Кога направиха нещо, кога пуснаха търг за два милиона за да го надграждат ?!?

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Гневно

  И изобщо защо не спрем да се занимаваме със занаятчийство и да измисляме топлата вода - вместо вземем наготово модела от естонците.

  Ако е нужно - да платим - макар че мисля че IP правата ще ни ги дадат и без пари ...

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3160 Весело

  Перманентно ЗАДЪЛЖАВАНЕ на БГ гражданите да си "вадят" документи! И все Ооосъвременени, де!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Разстроено

  Интересно и със този Съвет за електронно управление какво се случи ?

  [quote#0:"Wikipedia"]
  В България има решение за внедряване на естонския модел на електронно правителство (Естония е една от водещите страни в света в областта на е-правителството) от началото на септември 2011. При посещение на Бойко Борисов в Талин, Естония на 12 септември е договорено посещението на група от естонски експерти, които да работят по проекта.

  През септември 2011 е учереден Съвет за електронно управление, с председател министър председателя Бойко Борисов и членове вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски, както и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев [2].
  [/quote]

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Пак ли ще откриваме топлата вода?

  Португалия, Белгия, Естония я ползват

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Уважаеми съфорумци, не се лъжете - все още при определени видове правни сделки в България, като покупко продажба на недвижим имот, учредяване на ипотека, при вписване на вещни права върху недвижим имот, се изисква поставянето на ръкописен подпис на лицата в присъствието на нотариус, след като се прочете нотариалният акт от нотариусът. Няма как електронният подпис да замени ръкописният текст, защото ръкописният подпис гарантира максимална защитеност на сделката в правният мир. Не случайно си има нотариални производства.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  в окото

 10. 10 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#1:"Ан Он"]Вече има доста хора закупили УЕП (или както му се вика в момента), хайде да пуснат е-услуги достъпни за тези хора, пък после да си играем със нови "системи за е-идентификационни карти". [/quote]
  Според мен тук става въпрос за нещо малко по различно от УЕП. Дори малкото услугите, които държавата предлага в момента имат различни начини за идентификация. Това създава пълен хаос, а държавата има нужда от единна идентификация за всички услуги.
  За останалото съм напълно съгласен, за толкова години нищо не се направи за да има реално електронно взаимодействие между държавата и гражданите.
  Според мен най- лесното решение са уеб базираните технологии, но тогава няма да може да се харчат милиони за софтуер.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 11. 11 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Антихристът идва...

  Ала, бала!
 12. 12 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Преди пет години прочетох за БЪДЕЩЕТО на Електронните Чипове. Всички магазини за ДРЕХИ, ОБУВКИ, КОЛИ, ТЕХНИКА и ХОРА, ще бъдат оборудвани с чипове и СВЪРЗАНИ със САТЕЛИТИ. Така компаниите, ще знаят колко време трае продукцията им и с едно въвеждане на НОМЕРА на ЛИЦЕТО, ще се знае КОЙ КЪДЕ Е и за колко време. Изобщо на прага сме, когато ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ, ЧИПИРАНО и КОМПЮТЪРИЗИРАНО. „Хау до лайкет, хау до лайкет ап ап то де скай” . Не мислите ли, че човека, САМ СЕ ЗАРОБВА полека лека. Не случайно народната поговорка казва, „УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ”.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ааа, кой е писал минуси на коментар № 8- някой ИТ специалист ли

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  [quote#10:"Краси"]Според мен тук става въпрос за нещо малко по различно от УЕП. [/quote]

  Разбира се че ни трябва нещо различно и ново, иначе за какво ще харчим пари ?

  Пък като е различно и ново, ще трябва да измислят как да защитят "е-идентификационните карти" от копиране, как да се процедира когато някой си загуби "е-идентификационната карта" ... ще има възможности за много търгове ...

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#14:"Ан Он"]Пък като е различно и ново, ще трябва да измислят как да защитят "е-идентификационните карти" от копиране[/quote]
  А здрасти Значи- някое физическо лице ще има пълен достъп до вашият код, ще знае всичките Ви лични данни, и ще се разчита само на добросъвестността му като служител, за да нме предостави на 3то лице вашите лични данни Винаги можете да поискате с почеркова експертиза в едно съдебно заседание да се установи дали един подпис, положен под съответен документ, принадлежи на едно лице. Интересно- как стои въпросът с кражбата на лични данни от напр. "Инфо Нотари"- моля, ако има работещи там- да ме извинят- примерът е хипотетичен/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  [quote#8:"dqdomart"]
  Уважаеми съфорумци, не се лъжете ...
  ... Няма как електронният подпис да замени ръкописният текст ...
  [/quote]

  Никой не говори за пълна замяна на ръкописния текст с електронен подпис.

  Става дума за това да можеш да вършиш голяма част от работата с различните общинските и държавни структури без да се налага да им ходиш на крака и да висиш по опашки.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#16:"Ан Он"]Става дума за това да можеш да вършиш голяма част от работата с различните общинските и държавни структури без да се налага да им ходиш на крака и да висиш по опашки. [/quote]
  А защитата на личните данни? Искате да ме убедите, че Вашите лични данни са защитени в степента, в която са защитени при подаването на документите на крака в съответните учреждения? Позволете ми да изразя голяма доза съмнение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#15] от "dqdomart":

  [quote#15:"dqdomart"]
  ... Значи- някое физическо лице ще има пълен достъп до вашият код, ще знае всичките Ви лични данни ...
  [/quote]

  До електронния подпис има достъп само лицето на което е издаден.

  Персонала на организацията която издава УЕП може да верифицира подписи, но няма самия "подпис" не може да се подписва вместо Вас.

  Не е тук мястото да изпадам в подробности, тези неща отдавна са измислени технологически (и се ползват например в електронното банкиране).
  Ако имате желание и време, може да прочете какво са направили естонците.


  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#18:"Ан Он"]Персонала на организацията която издава УЕП може да верифицира подписи, но няма самия "подпис" не може да се подписва вместо Вас. [/quote]
  Питам за личните данни, които се съхраняват в "Инфо нотари"- № на лична карта, постоянен адрес, ЕГН- т.е. личните данни!
  [quote#18:"Ан Он"]Ако имате желание и време, може да прочете какво са направили естонците. [/quote]
  Много добре познавам идеята за естонците- да кажем поназнайвам тук-там нещо от "кухнята"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#17] от "dqdomart":


  [quote#17:"dqdomart"]
  ... са защитени в степента, в която са защитени при подаването на документите на крака в съответните учреждения?
  [/quote]

  Според българското законодателсто, документи подадени по електронен път и подписани с УЕП са еквивалентни на същите документи подадени в хартиен вариант (подписани, прошнуровани и подпечатани с мокър печат).

  Доколкото знам сте юрист, моля поправете ме ако греша.

  [quote#17:"dqdomart"]
  А защитата на личните данни?
  [/quote]

  Не съм сигурен какво имате предвид под "защита на личните данни".

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"Ан Он"]Не съм сигурен какво имате предвид под "защита на личните данни". [/quote]
  Да Ви е известно какво означава "злоупотреба с лични данни"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#19:"dqdomart"]Питам за личните данни, които се съхраняват в "Инфо нотари"- № на лична карта, постоянен адрес, ЕГН- т.е. личните данни! [/quote]

  Какъв според Вас е потенциалния проблем с 'личните данни, които се съхраняват в "Инфо нотари" ' ?

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#14:"Ан Он"]как да се процедира когато някой си загуби "е-идентификационната карта" ... ще има възможности за много търгове ... [/quote]
  Нали все се надяваме, някой ден нещата да потръгнат. Предполагам, че ще има и някакъв пин код, а може и допълнително уведомяване със СМС и емейл.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ан Он":
  http://www.cpdp.bg/?p=element&aid=295
  http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=48305
  Това е една минимална част от възможните проблеми.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#21:"dqdomart"]Да Ви е известно какво означава "злоупотреба с лични данни"? [/quote]

  Известно ми е. Има си и съответното законодателство, където е описано кой какво може да прави и колко ще го глобят ако злоупотреби.

  Но не разбирам какво общо има статията "Тръгва проект за е-идентификация" с Вашия въпрос.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#21:"dqdomart"]Да Ви е известно какво означава "злоупотреба с лични данни"?[/quote]
  А вие смятате ли, че в момента е много трудно да се добера до нечии лични данни записани на хартия. Една почерпка на някоя "добре платена" служителка в държавната администрация и мога да имам, каквито си поискам данни.
  Данни могат да се крадат всякак, на хартия и електронно, всичко опира до добра организация и защита.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#24:"dqdomart"]Това е една минимална част от възможните проблеми. [/quote]

  И какво общо има това със документи подписан с УЕП vs подписан и подпечатан с мокър печат ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  Всъщност то е ясно защо държавната администрация предпочита хартиените носители вместо електронен документо-оборот.

  При хартииките можеш впоследствие да подмениш някой лист или пък ако се раздуха скандал - да кажеш че подписа ти е бил фалшифициран (сещам се за няколко скорошни забавни случки) .

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"Ан Он"]Но не разбирам какво общо има статията "Тръгва проект за е-идентификация" с Вашия въпрос.[/quote] "Това, което ние правим в момента, не е лична карта. Не говорим за лична карта. Става въпрос за карта за електронна идентификация", неколкократно уточни той. " Такааа- обаче- за да Ви се издаде такава е- идентификация- защото ще искате да ползвате услуги, при които се искат лични данни или поне реалното ЕГН- именно в общински и държавни администрации - Вашите лични данни ще се съхраняват в администратор на лични данни, който е различен от държавен орган - поне това разбирам аз от настоящата статия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на KenSen
  KenSen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нека позная - въпросното "устройство", ще е некъв тъп четец за карти, който обаче ще струва майка си и баща си понеже е свръх секретен и е правен в Китай. Данните на идентификационните карти няма да бъдат криптирани или ако са никой няма да ни каже какво е използвано и разбира се в най-добрите традиции на администрацията всичко това ще работи само под Windows - единствената OS съществувала някога.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  [quote#24:"dqdomart"]Това е една минимална част от възможните проблеми. [/quote]


  Наясно съм какво е "identity theft" - престъпление което все още не е много разпространено в БГ.

  Не разбирам защо ходенето по учреждения и попълването на личните Ви данни върху десетки различни формуляри Ви кара да се чувствате спокойна.
  (Особено като нямате представа как и къде се съхраняват тези формуляри, кой има достъп до тях и т.н.).

  Аз бих предпочел да подавам същите документи по електронен път подписани с електронен подпис.

  Разликата е никой не може да се подпише с моя електронен подпис, докато всеки - при подходящ подход - може да отиде в дадено учреждение и да подаде фалшиво заявление от мое име.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#26:"Краси"]А вие смятате ли, че в момента е много трудно да се добера до нечии лични данни записани на хартия.[/quote]
  Е, възможности има, специално за моите данни ще Ви е трудно А Вие мислите ли, че имате по-висока степен на защита на Вашите лични данни , ако са във облака

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#31:"Ан Он"]Не разбирам защо ходенето по учреждения и попълването на личните Ви данни върху десетки различни формуляри Ви кара да се чувствате спокойна. [/quote]
  Защото винаги мога да оспоря подписа под книжата, когато преценя, че не съм го полагала аз Що се отнася до нефдобросъвестните служители, нещата са ясни- естествено, че ще стигна до първопричината/ ако ми се случи- ето защо -
  Закон за адвокатурата
  Чл. 32. Адвокатът в кръга на работата си има право да заверява преписи от документи, които са му предоставени във връзка или по повод защитата на правата и законните интереси на негов клиент. Пред съда и органите на досъдебното производство, както и пред всички други органи те имат силата на официално заверени документи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  До коментар [#29] от "dqdomart":

  За мен цялата идея за "карта за електронна идентификация" е глупост - нещо с което да се усвоят още няколко милиона.

  Относно

  [quote#29:"dqdomart"]Вашите лични данни ще се съхраняват в администратор на лични данни, който е различен от държавен орган [/quote]

  1. Според мен това не е свързано с темата на статията

  2. Струва ми се че и в момента Вашите и моите лични данни се съхраняват в десетки "администратори на лични данни", които са различни от държавен орган.

  3. Не знам защо имате повече доверие на държавните органи - според мен там ако Вашите лични данни "изтекат" отнякъде, то ще е по-вероятно от такъв орган.

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":
  По т.1- свързано е с правните проблеми на информационна сигурност
  По т.2- за Вас може би е така, но предвид естеството на професията ми, много внимавам къде какви данни предоставям - предпочитам да ме считат за 'консерва', вместо да си създавам проблеми
  По т.3 - Нямам повече доверие на държавен орган- просто защитата на правата ми стават много по -лесни при йерархична структура

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":
  И още нещо по темата
  http://tuj.asenevtsi.com/Sec2009/Sec01.htm
  Закони на информационната сигурност
  .....Компютърът ви е защитен толкова, колкото Вие сте уверени в своя администратор.
  Зашифрованите данни са защитени толкова, колкото е защитен ключа на шифриране.
  Остарелия антивирусен скенер не е толкова полезен, колкото ако липсваше въобще.....
  Технологиите – не са панацея.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  [quote#33:"dqdomart"]Защото винаги мога да оспоря подписа под книжата, когато преценя[/quote]

  Това с подписите на хартиен носител е наистина забавно - подпишеш се, пък като стане скандал изведнъж се окаже че не си се подписал ти, а подписа е фалшификат.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  Към Дядо Март

  Струва ми се че си приказваме на две коренно различни теми - "злоупотреба с лични данни" vs "електронен подпис" - и по двете може много да се каже но не са пряко свързани с темата.

  За да не досадя на аудиториятя, спирам с коментарите за тази вечер.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "Ан Он":
  Какъв скандал, ве човек- направо спретвам делце и си искам почеркова експертиза Г-н Джонев, стига сме се шегували- поработете малко

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#38:"Ан Он"]Струва ми се че си приказваме на две коренно различни теми - "злоупотреба с лични данни" vs "електронен подпис" [/quote]
  Има правна/ юридическа/ връзка между двете неща, а не ИТ връзка

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Весело

  [quote#36:"dqdomart"]Технологите – не са панацея[/quote]

  Не са разбира се.

  Технологиите са средство, което (ако се приложи правилно) може да оптимизира многократно процеса на работа.

  А в статията ставаше дума за това, че нашата държава иска да изхарчи 2 милиона за да се работи по "технологично решение", на проблеми които по света са добре познати и вече решени.

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#40:"dqdomart"]Има правна/ юридическа/ връзка между двете неща, а не ИТ връзка [/quote]

  ИТ връзка няма как да има, защото "злоупотреба с лични данни" си е чисто юридически термин.

  Спирам за днес, лека вечер.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#32:"dqdomart"]Е, възможности има, специално за моите данни ще Ви е трудно А Вие мислите ли, че имате по-висока степен на защита на Вашите лични данни , ако са във облака[/quote]
  Ами засега, не знам някой да ми е пипал личните данни, надявам се и да не се случи.
  Имам обаче горчив пример то родителите си. Боновете им от втората вълна на масовата приватизация бяха прехвърлени, без те да имат представа за това. Знае се на чие име са прехвърлени, знае се и нотариуса, който го е извършил. Освен това бяха прехвърлени боновете на хиляди хора.
  Е вие ми кажете с какво бяха защитени техните лични данни и как може да се извършат такива прехвърляния с ясни имена на виновните а да няма никой наказан.
  С какво ги защитиха хартииките и печатите за които говорите.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#43:"Краси"]С какво ги защитиха хартииките и печатите за които говорите.[/quote]
  Тези права се защитават в съда, а не другаде.Що се отнася до информационната сигурност, то тя се очертава като най- важното звено в случая, и е не по-маловажна от надграждането на една вече съществуваща платформа. Все пак става въпрос за електронна идентификация- т.е. тази карта Ви представя пред всички данъчни, държавни и общински органи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на lenor
  lenor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Все правим нещо,пък то все нищо не става на практика
  Сещам се,че човек може да плати издаването на лична карта онлайн, но после трябва да отидеш до банката да вземеш документ с мокър печат за да го представиш пред МВР. Примерите за подобни малоумия и недоразумения в тази държава клонят към безкрайност.Интересното е че вместо да намаляват ,те с всеки ден се увеличават.

 47. 47 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 925 Весело

  Не разбирам защо водите спор дали е или не е сигурна системата.

  Сигурно е едно - ще се усвоят едни пари и тя НЯМА да работи... докато не се появи следваща идея вероятно за усвояване на още повече милиони...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 48. 48 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 925 Весело

  P.S. Моля, автора на статията да бъде така любезен да добави към заглавието култовият роден, български израз от любим за много хора филм:

  "... АМА ДРУГ ПЪТ"

  Така де... нека сме реалисти.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 49. 49 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Тук някои се питат защо не вземем наготово опита на естонците. Ами защото ако го вземем ,ще се окаже ,че те са светленни години напред и тия наши"новости" стигат само до взаимодействието с "институциите" . С личната си карта естонците могат да видят какви средства имат в пенсионната и здрвавната си сметка.Тук някой да говори за това? Естонците могат да видят и каква рецепта им е изписал лекарят. Естонците могат да видят кой им е влизал в досието.Тук някой да говори за това? Тук всичко се прави за да може държавата да има приходи ,без да има разходи. Щяло да има такси,ама щели да са по-малки. Нали има чипове в паспортите. Резултатът - никакъв.Чипът се чете само там ,където са го издали. Тук още преди 10 години щяха да вписват кръвната група в личната карта ,а още я няма . Да не говорим ,че и снимките чабожак / старите снимки мна моменталното фото / са по добри от тези в личните карти. Ам струват пари и загубено време. Ама матриалът блее и плаща. и пак искат да ни карат да плащаме без да получим нещо в замяна.

 50. 50 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#46] от "lenor":Ще продавам имот. Нотариусът ми иска удостоверение за тежести ,издадено от агенцията по вписванията. Това добре,ако обаче не знаеш ,че нотариусът може да го провери това по електронен път.Значи цялата работа с удостоверението е да платиш едни пари за да получиш една хартийка ,който даже може да не е вярна в деня на сделката ,защото има време между издаването й и сделката.Затова нотариусът проверява в момента на сделката. Тогава защо е хартиеното удостоверение? Ами ясно защо? За да е разкарван /унижаван мат,риала и да снася. Защото за разлика от мат,риала битата крава мляко не дава.

 51. 51 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "ако използвате нам кво си натиснете нам що си"
  Баба Пена от Долно Нанагорнище кат я накарат насила да търси из е-правителстово и ще требе да изучава информационни технологии и операционни системи....
  и опс! Явно системата изначално е сбъркана щом няма кой да я програмира автоматично да разпознава това или онова....
  Т.е. мн пари за няква ефтина програма т.е. некъв прост сайт...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 52. 52 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Каква причина има да се прави нова система за идентификация, различна от електронния подпис, освен усвояването на въпросните 2000000 лв?

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 53. 53 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Мисля че електронните услуги са доста несигурни и ненадежни. Елетронния подпис е информация записана на чип. Има вируси които шпионират компютрите без човек да знае това. Няма нужда да ви разбиват паролите. Всичко което правите на компютъра се записва от шпионската програма. Така някой може да използва вашата самоличност и да ви причини много неприятности.
  Защо въобще трябва да има лични документи? Те са собственост на държавата. Има скенери за пръстови отпечатъци. Слагате си пръста върху скенера и информацията за вас излиза на монитора. Вместо да се подписвате при нотаруис с химикал, се подписвате с пръстов отпечатък върху електронен документ(примерно pdf). Сега ако си изгубите личните документи трябва да си извадите нови(губене на време и пари). Ако държавите имат подобни бази данни много лесно може да се създаде обща база данни(примерно за гражданите на ЕС). За престъпниците ще е трудно да се снадбяват с фалшиви документи и самоличност защото такива се създават електронно само от органите за сигурност. Всеки трябва да отиде лично в съответното МВР, за да му се вземат пръстови отпечатъци и данните. За инвалидите може да се измисли удачна система за идентификация.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 54. 54 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 717 Гневно

  От повече от 4 години имам универсален електронен подпис (УЕП). Ползвам го за идентификация през банката ми при ползване на електронно банкиране, и в ePay за да получа застраховка на картата си.
  Но за съжаление не съм намерила никакво приложение за УЕП-а си пред държавата!

  Сигурността на данните се гарантира в Закона за електронния документ и електронния подпис, където са описани всичките изисквания към доставчиците на удостоверителни услуги, получили лиценз да издават електронни подписи. Така че се чувствам сигурна.

  Не разбирам какво повече от УЕП дава тази нова разработка?!

 55. 55 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#53] от "ЗА Революция":

  Интересно - смяташ, че могат да откраднат електронния ти подпис с вирус. Но не могат да откраднат сканирания ти пръстов отпечатък? Устройството ми за електронен подпис е сигурно, както и картата, на която е записан (производител: Siemens). Този сертификат не е просто файл, който можеш да изчетеш от устройството!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  То това хубаво, ама защо ако искам да си извадя свидетелство за съдимост, удостоверение за наследници, смяна на настоящ адрес, справка за данъци и осигуровки и какви ли не друго справки и заявления да трябва да ходиш до съответните ведомства и да чакаш по опашки и какво ли не.
  Тези неща, които си цитирал са една много малка част от правния мир и изобщо не касаят държавата - и нотариусите и банките са частни.

 59. 59 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Безумие е факта,че един българин трябва да помни няколко ПИН и ПИК кода,както и исторически дати.
  Цялата е-интефикация е увреда на без това обременените ни съграждани от поколението на родителите ни.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всички лични картия трябва да са чип и лента, като и на двете има записани електронен сертификат с цена не повече от 5 лв и валидност поне 10 години.
  На чипа трябва да има биометрични данни - снимка и отпечатъци от 10-те пръста, както и данни за кръвната група и заболявания с отношение към спешната помощ - спин, хепатит, левкимия и т.н.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#55] от "Izida":

  И сканирания пръстов отпечатък може да го откраднат. Идеята ми е че няма нужда да ни издават разни карти. Всичките данни може да са в някакъв държавен облак. Предлагам идеи. Няма лошо, нали? Аз не мога, а и не искам да ти открадна е-подписа, но хакерите...имат хъс хората.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 62. 62 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#60:"Десен"]Всички лични картия трябва да са чип и лента, като и на двете има записани електронен сертификат[/quote]
  Наистина ли предлагате сертификат, и по точно частният ключ, да се запише на магнитната лента на карта? От там всеки може да го прочете.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 63. 63 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Проектът за създаване на система за издаване на е-идентификатори не е пряко обвързан със замяна на личните карти. В момента обаче се водят разговори между транспортното ведомство и МВР за това как е-идентификацията да бъде добавена в новите лични карти с чип, които МВР ще започне да издава през 2015 – 2016 г., коментира зам.-министър Борисов".

  Ако не ви е ясно още как се крадат и пилеят по най-безскруполен и най-безсмислен от практическа гледна точка начин парите на данъкоплатците, имате пред очитер си нагледен пример! ЕГН има всеки, нали! Пръстови отпечатъци вече също нали! На всякъде, където е необходимо електронна идентификация е достатъчно да има само четец на пръстовите отпечатъци! А, който иска да го прави от домашният си компютър, да си вземе в допълнение и електронен подпис и толкова! В развитите страни отдавна вече е така.

 64. 64 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"Ан Он"]Интересно и със този Съвет за електронно управление какво се случи ?[/quote]

  Както винаги - нищо, важното е пари да се харчат. Интересно е, че този път сред дежурните перачи се е наредила и Борика.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#63:"gibi"]А, който иска да го прави от домашният си компютър, да си вземе в допълнение и електронен подпис и толкова! В развитите страни отдавна вече е така.[/quote]

  Специално в Белгия електронния подпис е вграден в личната карта. Трябва само да си купиш четец за картата (около 11 евро) и можеш да работиш. Правителството и банките го признават. Ама ако у нас стане така, ще утрепем бизнеса на спонсорите....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#54:"Izida"]Но за съжаление не съм намерила никакво приложение за УЕП-а си пред държавата! [/quote]

  От две години можеш да си пускаш данъчната декларация по електронен път, подписана с УЕП. Аз специално реших, че няма да набутвам 30-70 лева за ел. подпис, за да ползвам тази услуга веднъж годишно.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK