Хелзинският комитет: Насилници нямат място в полицията

Хелзинският комитет: Насилници нямат място в полицията

© Асен ТоневПоведението на директора на Областната дирекция на МВР в София Николай Николов буди отвращение и нетърпимост с откритата си аморалност, пренебрежение към законността и дебелоока увереност в собствената безнаказаност.


Това е част от позицията на Българския хелзински комитет (БХК) по повод видеоклипа, който показва как Николов играе канадска борба със задържан, обижда го и го заплашва. Материалът беше качен в мрежата youtube.


От организацията изразяват "недоумение от публичната безочливост на полицейския началник, разкрит в извършване на тормоз и заканване с физическо насилие спрямо задържан човек. "Николов е заснет как злоупотребява с контрола си, като го принуждава да "играе" с него на силова физическа игра, в която прави показно на надмощие и същевременно вербално агресира човека с нецензурни обиди и заплахи с насилие", пишат още от комитета.
Според организацията такъв човек няма място в българската полиция и следва без забавяне да бъде отстранен от служба. "Случаят е тест за ръководството на Министерството на вътрешните работи. То тъкмо заяви воля да се очисти от полицейското насилие, като поправи закона, който допуска свръхупотреба на сила", пишат от организацията. Те напомнят, че парламентът е приел изменения за въвеждане на стандарта "абсолютна необходимост" при употреба на сила и оръжие от полицаите.


"Перфидно е в такъв момент полицейски началник безсрамно да отстоява насилническото си поведение пред цялото общество и това да остане без последствия. Очакваме действие от ръководството на МВР", заявяват от БХК.


Николов обясни пред БНТ, че в случая става въпрос за мъжка схватка между двамата. "Това е една честна, спортменска игра. Виждате дори аз на противника си му давам предимство в условията, той играе прав, аз седнал", коментира шефът на Областната дирекция на МВР в София.


Според Николов най-вероятно спаринг-патньорът му към този момент е заподозрян, а не арестуван. Човекът срещу него не е с белезници."От вчера вече узнахме и за нов метод за разпитване и извличане на информация от подсъдим – игра на канадска борба, подлучена от шеговити подмятания, ругатни, псувни и заплахи с побой. Телефонен клип, разпространен в интернет разкрива тази методология на разпита, прилагана от шефът на областната дирекция на полицията в София Николай Николов.", пише лидерът на СДС в блога си. "Във видеото, явно направено тайно от друг полицай, Николов откровено се гаври с арестант, задържан в Първо районно управление в София. Унижението, милиционерските бутонки, газещи човешките права на задържания, не направиха никакво впечатление на мъжкаря Николай Николов, който по думите му "разпознал осанката си" във телефонния клип. Днес по една телевизия той каза, че не вижда нищо притеснително в поведението си и дори обясни, че използвал канадската борба със задържания като метод за разкриване на престъпление!


Не видя и използвано от негова страна насилие по време на три-минутната "игра" с арестанта. Цитирам точните думи на Николай Николов, казани в телевизионния ефир: "Дайте ми термин за полицейски насилие, какъв е терминът, може ли да го определите какво е полицейско насилие, има ли го в Наказателния кодекс или къде го има т’ва нещо полицейско насилие?!.. Какво да ме притесни, след като играеме една честна игра, играеме канадска борба. При една спортна игра може и да се допусне човек да сгреши и каже някоя реплика."


ГЕРБ са днешното лице на "репресивния апарат". Независимо кога е бил заснет този видеоклип, шефът на областната дирекция на полицията в София Николай Николов трябва незабавно да бъде уволнен. Следваща е оставката на Цветан Цветанов, министърът на "репресивния апарат", както той самият определи!", завършва коментарът на Димитров.
 

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK