С обещание за зоополиция премиерът опита да успокои демонстрация в защита на бездомните кучета

Около 200 души от цялата страна събра днешната демонстрация в защита на бездомните животни пред сградата на правителството

© Анелия Николова

Около 200 души от цялата страна събра днешната демонстрация в защита на бездомните животни пред сградата на правителствотоСъздаване на зоополиция и нови промени в правилата за третиране на бездомните кучета обещаха днес премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов на среща с представители на организации за защита на животните и столичния кмет Йорданка Фандъкова в Министерския съвет. Разговорът беше съпроводен от протест на защитници на животните пред сградата на правителството, който събра около 200 души от цялата страна. Демонстрацията беше предизвикана от последните промени в наредбата за общинските кучкарници, даваща по-големи правомощия за бърза евтаназия на бездомни животни, които бяха приети след нещастния случай в софийския кв. "Малинова долина".


Найденов мотивира предложението за "зоополиция" с нуждата от по-строг контрол над нарушителите, изхвърлящи кучета на улицата - "какви права има един инспектор от Столичен инспекторат, още по-малко - служител от Агенцията по храните, да проверява? За да има по-стриктен контрол, трябва да има зоополиция" - посочи той.


Нормативните промени, които предизвикаха недоволството на защитниците на животните и днешния протест, бяха приети експресно и са в сила от 3 дни. Те ограничават достъпа на граждани до общински приюти, въвеждат по-облекчени изисквания за строителството на кучкарниците и лишават неправителствените организации от участие в комисиите, решаващи кои животни трябва да се евтаназират поради агресивност. Последният регламент, поискан от кмета на София, бе мотивиран с факта, че за последната година в столицата е нямало нито една кучешка евтаназия, защото по правило защитниците на животни гласуват против.
"Така е, защото в тези комисии няма нито един етолог (специалист по поведението на животните - бел.ред.) - това, че си ветеринар, не те прави етолог. Представителите на организациите са единственият застъпник за живота на кучетата в тях. И ако не бяха те, животните щяха масово да се квалифицират като агресивни и да се евтаназират начаса", коментира една от участничките в протеста Весела Йончева от София. По думите й тя не членува в някоя от организациите, но помага на няколко от тях в работата им с кучетата в общинския приют в Сеславци. Йончева даде пример с кучетата, заловени като представители на агресивната глутница от кв. Малинова долина и настанени в Сеславци: "Това са набедени кучета, които по моя информация дори не са събрани от Малинова долина. Сред тях има едно малко пинчъро-подобно куче - и това е убиец?!".


Днес 4 от кучетата, заловени от кв. Малинова долина, са били евтаназирани в столичния кучкарник. Това съобщи на протеста Зоя Илиева от сдружение "ДАРА - помощ за животните".


Със скандирания "Миро, марш" демонстрантите днес за пореден път поискаха оставката на Найденов. "Бойко, не сменяй закона, смени министъра!", "Законът работи, вие не работите", "Драги политици, не използвайте кучетата за отдушник на недоволството от вас", гласяха част от лозунгите пред Министерския съвет. "Нация от безсловесни твари ражда управници - помияри", пишеше на един от плакатите, а друг съдържаше послание на английски: "EU, stop pretending you don't see! Bulgaria, EU, 2012 - civil rights - what!??" (ЕС, спри да се преструваш, че не виждаш! България, ЕС, 2012 - граждански права - какво?!!).


Още сутринта, преди протеста, министър Найденов задочно отговори на искането за оставка, цитиран от Фокус: "беше крайно време да се появи някой със здрава гърбина като мен и да поеме тези нападки. Крайно време е да отървем хората от това бедствие, защото ежедневно ставаме обект на нападение, а и те носят здравен риск".


Сдруженията са на мнение, че общинските власти, които трябва да работят за намаляване на кучешката популация не работят или работят неефективно и в нарушение на Закона за защита на животните. "От 264 общини, само 60 имат някаква дейност в тази посока, а проблемът, макар и в различна степен, е навсякъде. Останалите 204 не вършат нищо", коментира представителка на сдружение за защита на животните от Лом. "Общините не работят и само имитират дейност. Няма да сме съдник на никой, който не обича кучетата, но въпросът е друг - в прахосването и присвояването на обществени средства", заяви тя пред демонстрантите и добави: "искаме ревизии във всички общини, да се знае как досега са харчени парите".


Според организациите, гражданите, застъпващи се за животните, в най-добрия случай биват игнорирани, а често се стига и до унижения и опити за сплашване. "В Търново потърсихме в прищта 3 кастрирани кучета, които бяха изчезнали. Не ги намерихме, но след половин месец получих призовка от полицията заради психически тормоз над общинското предприятие", разказа пред множеството Грета Коновска от великотърновската организация за защита на животните.


Как се работи с кучетата в провинцията, според гражданите?


В Пловдив общинското предприятие "Зооветеринарен комплекс" кастрира по около 450 кучета годишно, по информация на Георги Сербезов от местното сдружение за защита на животните. Предприятието стопанисва 2 обекта - приют за кучета и местния зоопарк, и двата спряни в продължение на 3 години. "Предприятието е с годишен бюджет 450 000 лв. и в него работят на щат 26 души. А двата обекта бяха затворени, защото не отговаряха на изискванията, но те са затворени за посетители, а иначе работят - приютът обслужва кучетата на още 16 общини, а животните в зоопарка са си там и трикраката мечка все така живее в клетка 3 на 2.5 метра", разказа Сербезов.


Във Варна общинското предприятие, което стопанисва приюта в с. Каменар от 4 години отказва да представи финансовите си отчети, каза Мариела Тасева от местното сдружение "Animal Hope", пристигнала на протеста с малко олисяващо куче, подаващо глава от якето й - "тя е 15 годишна, от улицата я прибрах".


Тасева разказа за множество нарушения на кучкарника, в който отскоро не допускат гражданите, с аргумента, че това е стационар и могат да внесат зарази, въпреки, че по закон (Законът за защита на животните), той трябва да е отворен за посетители. Сега е била приета програма за овладяване на популацията на уличните кучета във Варна, без обаче да е направено преброяване на уличните животни.


Допреди година Тасева е намирала кучешки трупове на купчини в близост до приюта. "Заснели сме как гледачите изсипват изпражнения в казана за общата смет, което може да причини такава зооноза... Неслучайно, много от децата в Каменар, където е основно ромско населението, са с тения и други заболявания", посочи тя.


По думите й, отскоро в кварталите се забелязват кучета със сменена ушна марка - "тоест, прибират вече кастрирани кучета и вероятно отчитат кастрация, а просто поставят една нова ушна марка на стойност 6 стотинки". Кастрациите в общинския кучкарник, каза активистката, която е зоотехник, струват 98 лв. според данните на предприятието, "а в същото време в частен кабинет ни вземат 45 лв. за кастрация на женско куче".


Отделно, сдружението има данни, че кастрациите, извършвани в приюта, са само привидни: "едно от кастрираните кучета, които наблюдаваме, роди и се оказа, че й е отстранен само единият яйчник".


Жители на Варна се оплаквали на организацията, че ловците им искат по 10 лева, за да вземат квартално куче за кастрация и още 10, за да го върнат.


Наскоро е бил правен ремонт на приюта на стойност 250 000 лв. "Според нас обаче той не е струвал повече от 3000 лв. Като влязохме и видяхме ронещ се цимент на пода и питах - какъв ремонт е това, един от служителите тропна и каза: това е здрав бетон, още от комунизма". При ремонта за всички кучета били обикновени купени пластмасови купи за храна на цена по 5 лв. Сдружението подготвя сигнал до прокуратурата и Сметната палата за злоупотребите.

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ахахаах, нова работа за милиционери. Премиера кърти направо.

  икономист - неграмотник с диплома
 2. 2 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Заради тези на снимката професори биват изяждани живи посред бял ден. И защо помиярите им са без намордници? Тия закони са направени за да се спазват! Сега на всичките по една глоба - нарушението е документирано!!!

  dnevnik са част от статуквото!
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аре ся пък зоополиция......Алллоуууууу.......държавата е в криза ..... стига ни назначавайте хрантутници .......
  Решението е ЕДНО ! 20 дена в приют, и ако през тези 20 дни никой не го осинови ЕВТАНАЗИРАНЕ !
  Ако кучелюбителите не са съгласни с евтаназия да стават те зоополицаи на доброволни начала......Без заплащане ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Борисов стана за пълно посмешище. Тръгнал да обещава какво ли не за хатъра на 200 безделници, викащи под прозореца му.

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1174 Весело

  Ами да дадат такива разпоредби към редоите полицаи, какво друго по просто?
  Аз се радвам като ги виждам да се разхождат по двойки отвреме навреме, ако вършат това през тези обиколки - какво по-добро?
  Могат да им увеличат малко състава, така че да не се преработят, или да кажат, че не им стига време за човешките проблеми, но...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Щели да правят Зоо Милиция?

  Ми те животните са вече в Милицията бе!

  Милиционерите бият, обиждат и се държат като типични павиани ... Зоо Милиция!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Смешно и жалко подобие на държава.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бойко Борисов, ако толкова е милозлив, да отдели няколко милиона от банката на Цветелинка за зоополиция и за храна на уличните кучета.
  Никакво финансиране на такива инициативи от нашите данъци.

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Аууу, сакън!
  ...
  Отде тази смелост, аз мисля, че е най-добре да се направи едноседмична неочаквана акция по събиране на пцетата, и бърза процедура, жал ще ми е, ама пък ще свърши супер работа.
  Докато намерят време да се разквичат активистите и кученцата ще са изчезнали.
  НЕТ СОБАКА - НЕТ ПРОБЛЕМ!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#7] от "Реконструктор":

  Като смешно подобие на премиер който иска да бъдепремиер на кучетата а не на хората

 11. 11 Профил на rp
  rp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Зоополицията е разумно решение! Зополицаите могат да окриват глутниците и да ги предотвратяват. Глутниците от кучета са опасни и те са в крайните квартали. Зоополицаите трябва да са там, както и по строежите така и при нелегалните битки между кучета със залози. НПО-тата могат да участват в тази полиция или да я контролират. Фандъкова и Найденов не бяха на ниво в този казус !

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "....какви права има един инспектор от Столичен инспекторат, още по-малко - служител от Агенцията по храните, да проверява? За да има по-стриктен контрол, трябва да има зоополиция - посочи той."

  Най-сетне в България откриха топлата вода!! Нещо, което съществува в повечето нормални страни от десетилетия ( т.н. AC-animal cops или зоо-полиция), едва през 2012 се дискутира в България?! След като няколко души бяха изядени от кучета, десетки- обезобразени, и хиляди- изпохапани. През всичкото това време се правеха далавери на гърба на данъкоплатците....

 13. 13 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Колко ли от тези защетници на животните са хапнали агнешко по Великден, колко ли от тях биха се поколебали да да избият мишките в мазетата си или да шляпнат някой комар решил да вечеря за тяхна сметка? Живота на едно куче с нищо не е по ценен от живота на теле, кокошка или плъх.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Неутрално

  ЛИЦЕМЕРИ
  Защо не кажат колко милиони грешни пари се "усвояват" на месец по повод на помиярите.
  За тези милиони е неистовият им вой.
  Ако им пукаше не за парите,а за животните,щяха десет пъти по-стръвно да реват в защита на ГЕРГЬОВСКИТЕ АГЪНЦА,например.
  Те дали по-малко заслужават съчувствие,рев,сълзи и сополи.
  Да,ама около АГЪНЦАТА МИЛИОНИ НЯМА...

 15. 15 Профил на rosilen1959
  rosilen1959
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кучешките защитници не искат да пропуснат милионите и затова се вижда колко са организирани и сплотени.А за загиналите хора от бездомните кучета, няма значение, и нищо, че убитият професор в Малинова долина е един от най-успелите българи на запад.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3091 Весело

  А по една пържолка ще им даде ли?

 17. Докато бившият ръководител на "Екоравновесие" Найденов е министър и докато социално безотговорните кучезащитни организации са фактор в определянето на политиката по проблема, този проблем няма да намери решение. Зоополиция... Палиативи, целящи да увеличат броя на хората от кучкарската гилдия, които усвояват обществени средства.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Помиярска държава - вече не само в преносен смисъл.

 19. 19 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Освен това да се открият: Плажна полиция, Екополиция; Ски полиция; Дърводобивна полиция; Иманярска полиция; Покер полиция; Интернет полиция; GSM полиция; WiFi полиция и много други.
  При добро желание, да остане полиция, която да си греда нормалната работа.

  Миша
 20. 20 Профил на Vojda
  Vojda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Зоополицията ни лази!“

 21. 21 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Не е лошо да има зоополиция.

  А иначе, чудя се защо толкова хора са срещу бездомните кучета, а когато има някакъв митинг и се вдига шум, той е все от защитниците на кучетата. Може да са 200 души от цялата страна, но вдигат шум на улицата и постигат, каквото искат (кучета да ядат хора безнаказано).

 22. 22 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Направо министерство на кучетата, какво толкова има да му мислите ???

 23. 23 Профил на pop4ebs
  pop4ebs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тези "Зоо-полицаи" които съм гледал по Анимал Планет са нещо далеч "по-страшно" от нашите "защитници".. Директно си отиваш в затвора ,ако не си гледаш животинката ! Това е добре , но там /Америка /, явно са прекалили с "правата " на животните !! )) Колкото до "мероприятието " тук - "200 човека от цялата страна"..) Това за сетен път ,показва ,че една шепа хора искат да манипулират обществото, чрез агресията си ,комплексите си и псевдо-грижата си ....)

 24. 24 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  То и в момента има зоополиция - аз за друга не знам!

 25. 25 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  200 'души' от цялата страна малтретират двумилионен град! Това да ви се вижда нормално?!

 26. 26 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Тази държава има ли премиер изобщо?
  Става протест - Бойко променя курса.
  ЕС изръмжава - Бойко пак променя курса.

  Единственото което НЕ променя курса на държавата е експертни анализи за каквото и да е.
  То направо бездомните кучета да ги сложат на премиерското и министерските кресла, няма да има особена разлика.

 27. 27 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А уж хората на държавна хранилка щяха да намаляват.

  За кучетата полиция, а за работещите, нови данъци.

 28. 28 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Страхливци са.

  Проучванията казват, че 3/4 от хората са ЗА това, изобщо да няма бездомни кучета. 3/4 от хората смятат, че не е приемливо да има потенциална опасност за всички ни, за която никой не носи отговорност.

  Ами какво повече искате, управници? Действайте! Имате власт, ПОЛЗВАЙТЕ Я, мама му стара! Няма начин властникът да угоди на всички - не е възможно, щото хората искат взаимно противоречащи си неща, и не е желателно, щото в стремега да угодиш на всички започваш да правиш нищо.

  Имате власт, ползвайте е. Изчистете улиците от помиярите, и ви гарантирам, че ще качите и рейтинг. Слава Богу, кучкарите са малцинство, макар и кресливо.

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#23] от "pop4ebs":

  Сложих ти минус, защото явно не си гледал поредицата внимателно. Същата зоополиция, след като достави кучето в приюта, следи как то минава изпитанието при етолога и дали се приспива, ако не е издържало теста.
  Та не са прекалили с правата на животните, не се притеснявай.
  Само за сведение - тестът за агресивност е следният - купичка със сложена храна в нея, се идърпва от кучето, което я яде с изкуствена ръка. Ако кучето захапе ръката която му бърка в паничката, се оценява като агресивно и се присипва.
  Искам да ти кажа, че ако се приложи този критерий у нас и половината домашни кучета ще бъдат приспани.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#28] от "the_sceptic":

  Какво искаш от власт, чийто лидер сам се определя като кучкар?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Гневно

  Ово е стандарт за бюрократо - проблемите ги решава с нова служба "за решаване на проблеми". За това, което тя ще забърка след 2-3 години ще бъде създадена още една служба.

  И така докато накрая на народа му писне и или изрита бюрократа на улицата, или избере истинско дясно управление, което да свърши това вместо него...

  P.S. Милиционерите не ги броим за десни! Всичко де що има обща история с бившите властови структури - също!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 33. 33 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе, преди години "спонтанните" протести бяха нацвъкани с всевъзможни плакатчета върху кадастрон, изписани и изрисувани "на ръка", с флумастри и блажна боя, а я ги вижте днес тези будни сторонници за кучешка правда - надлежно и видимо охранени и с фабрично изработени плакатчета, кога ли успяха да ги поръчат на печатниците, а ?!?

 34. 34 Профил на МАХАТМА ГАНДИ
  МАХАТМА ГАНДИ
  Рейтинг: 426 Весело

  Намериха работа за мързеливи полицаи, а кучкарите да приготвят кинти, щото "К'ВО ПРАИМ СЯ..." си остава, нали!

  А и могат свободно да си арестуват, да бият, на викат "на коленеееее"....

 35. 35 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мдаааааа, поредната полиция.
  Ако си спомняте, по изявленията на премиера-т.... , полицейският контрол щеше да е основната и най-ефикасната антикризисна мярка на управление герб.
  Ефективността на тази мярка става все по-видима.

  Колкото до поредната промяна на законите- пореден опит за имитация на дейност. Законите просто трябва да се спазват, а герберските промени в тях доказано само влошават положението. Примери- най-пресните- замяната на централизизираните търгове за лекарства с местни, ограничението на средствата за лекуване на деца в чужбина....
  След герб основната дейност на българския парламент ще бъде премахването на всички приети от герб закони.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#13] от "gripen":теле,кокошка или плъх...не могат да бъдат обучени за водачи на слепи хора и изобщо инвалиди,както и да откриват затрупани под лавини хора,или скрит наркотик.....айде преди да пишем,малко да си напрегнем не само нервите ами и мозъчните клетки..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не може шепа комплексари да задължават обществото да се грижи за бездомни кучета. Едина месец в приют, ако има някои желание да го вземе да си го гледа в къщи (ето възможност за обичащите бездомни кучета да го докажат), ако няма -евтаназия.

 38. 38 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази мярка да справяне с проблема ми се струва много логична, защото освен да цели да облекчава ситуацията, тя действа директно в ядрото, там където се заражда кризата с уличните кучета. Министър Мирослав Найденов определено прави всичко по силите си, за да овладее ситуацията и мерките, които взима да са максимално ефикасни. Жалко е, че протестиращите не оценяват труда, който се полага, и вместо да бъдат съпричастни и полезни,са постоянно в опозиция.

 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#28] от "the_sceptic":я ми цитирай точно кои проучвания показват твоите 3/4,вместо да псуваш като каруцар..не си в кварталната кръчма!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на bla_bla
  bla_bla
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понеже бях на протеста, ще споделя с вас любопитна информация.
  В квартал Малинова долина има полигон, където се организират кучешки боеве.
  Професорът не е нахапан от бездомно куче, а от куче, обучено за убиец.

 41. 41 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 437 Неутрално

  И какво излиза в България кучетата са по важни от хората.

 42. 42 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#40] от "bla_bla":

  Бла,,бла,бла,бла!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 43. 43 Профил на blackseavarna
  blackseavarna
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "bla_bla":

  Е не е така. Професора сам се е нахапал и никакви "мили" кученца (не едно куче) не са го яли. Той професора за това е дошъл от Америка да се захапе за където и сам не може и да се тръшне та да умре. А причината за която е изпратен от ЦРУ, е да се обвинят всички които защитават "горките" животни. Те животните са приятели на хората и никого не ги ядат, а само си живеят безгрижно и мирно край тях. ХАХАХА

 44. 44 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ох, ако тая полиция е като човешката - мъка!

 45. 45 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Има всякакви помияри...едни хапят...други ги защитават...

  الرجل الكبير
 46. 46 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Ако кучелюбителите не са съгласни с евтаназия да стават те зоополицаи на доброволни начала......Без заплащане ......[/quote]
  Имам по прагматично предложение: Несъгласните с умъртвяване (евтаназията не е правилния термин в случая) на неосиновени кучета -взимат по 2 кучета в дома си. СЛЕД КАТО ЗАПЛАТЯТ за кастрация, обезпаратизяване и чипосване. И си ги чуват в къщи! Разхождат ги САМО с намордник (а не като тези ПРЕСТЪПНИЦИ от снимката) и на каишка. И им събират фекалиите от улицата.
  Който по обективни причини не може да отглежда куче в къщи-да се бръкне в джоба и да заплати издръжката му в кучкарник. Не общински, а частен! "4 лапи" казват че изддръжа на куче на улуцата им струвало 5-10 лв/ден-да събират по 1800 лв/годишно от всеки такъв кучезащитник.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#40] от "bla_bla":

  Това ми прилича на градска легенда.

 48. 48 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#46:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"](а не като тези ПРЕСТЪПНИЦИ от снимката)[/quote]
  Имах предвид снимката от другата статия.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 49. 49 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#29:"rapidfire"]Ако кучето захапе ръката която му бърка в паничката, се оценява като агресивно и се присипва. [/quote]
  Ама ако не се приспива, НЕ СЕ ПУСКА ОБРАТНО НА УЛИЦАТА! Да лае и плаши хората

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 50. 50 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ТЪПИ АБОРИГЕНИ ИЗЛИВАТ ЗЛОБАТА И НЕКЪДЪРНОСТТА СИ ВЪРХУ БЕЗЗАЩИТНИТЕ ЖИВОТНИ!САМО ЧОВЕК ОТРИТНАТ ОТ БЛИЗКИ И ЛЮБОВ МОЖЕ ДА МРАЗИ ЖИВОТНИТЕ.МОЖЕ ДА НЕ ГИ ОБИЧАШ НО ДА ГИ МРАЗИШ ЗНАЧИ ПО РОЖДЕНИЕ СИ ПОВРЕДЕН НЕЩАСТНИК.И НАДУХА ГАЙДИТЕ ЗА ПРОФЕСОРА.АМИ ПРЕДИ МНОГО МНОГО ГОДИНИ ГОЛЯМ КАМЪК СЕ ОТКЪРТИ НА ГРАФ ИГНАТИЕВ И ПАК УБИ ПРОФЕСОР.

 51. 51 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Къде се покри ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ, за да защити от своя страна човешките права срещу кучешките? Да защити човешкото право на живот?

  Не го е еня Хелзинския комитет, няма кой да плаща по този повод.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 52. 52 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ДО №46.НЕ ГИ ЧУВАШ В КЪЩИ А ГИ ОТГЛЕЖДАШ В КЪЩИ.

 53. 53 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#38:"mila34"]Жалко е, че протестиращите не оценяват труда, който се полага, и вместо да бъдат съпричастни и полезни,[/quote]
  Какво точно да оценя? Това че не е наложил електронния регистър на кучетата? Това че е отложил 1500 левовата персонална глоба на всеки кмет за всяко бездомно куче? Това че като беше шеф на Екоравновесие на 2 ловци е имало 6 шофьора, 2 товарача, 2 ветеринара, и още 12 паразита на шефски позиции?!?
  Това че е прекарал закон, който де факто предотвратява умъртвяване на куче? Но позволява на всяка откачалка да "отглежда" 100 кучета на улицата?
  Кажи какво точно да оценя, може и да греша

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 54. 54 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  На тия кучетата, освен кастрация им трябва и зъболекар - да им извади зъбите, щото досега не съм видял куче да нае** човек, ама нахапани има всеки ден

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 55. 55
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 56. 56 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#31] от "Свинчуга":


  [quote#31:"Свинчуга"]Най-големите боклуци в държавата са се събрали на едно място и никой не ги прибра в ареста?!?[/quote]

  Може да са всякакви, но все пак са Министерския съвет на България!

 57. 57 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 508 Любопитно

  До коментар [#2] от "pepi1442":

  Чети закона ! Не говори на изуст !

 58. 58 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#46] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Аз пък ти предлагам да заведеш семейството си да гледа на живо евтанизирането на кучета а ?

 59. 59 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  В територията понятиети "полиция" няма адекватно покритие.
  Не виждам смисъла от новите хрантутници...

 60. 60 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#52:"otis"]ДО №46.НЕ ГИ ЧУВАШ В КЪЩИ А ГИ ОТГЛЕЖДАШ В КЪЩИ. [/quote]
  Язека сум селянин У наше село "да чУвам" значи "да отглеждам"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 61. 61 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  До коментар [#59] от "ju.li":

  Именно. Щом същите хора, които ни организираха 9000 бездомни кучета, тепърва ще ни организират и 9000 бездомни кючета плюс зоополиция, то аз не виждам надежда за подобряване на ситуацията.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 62. 62 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Да се организира протест ЗА бързата евтаназия на уличните кучета, ще събере много повече хора и то само от София, не "цялата страна". Но по-добре организираните печелят, а не мнозинството.

 63. 63 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  [quote#58:"каруцар"]До коментар [#46] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Аз пък ти предлагам да заведеш семейството си да гледа на живо евтанизирането на кучета а ? [/quote]
  Това защото ти, и подобните ти лицемери, не желаете да отглеждате по 2 осиновени от приют кучета в домовете си? Или сте циции, и няма да се бръкнете за тяхната издръжка в приют?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 64. 64 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Вероятно е време да се постави питането какви са връзките между премиера Борисов и кучезащитните организации. Маргинален протест на 200 души, които защитават позиция в противоречие с мнението на над 70% от гражданите на София, веднага получава достъп до премиера?! А г-н Борисов е известен с пристрастието си към кучетата, кинологията и развитието на някои породи. Уви, личното пристрастие към даден животински вид не бива да препречва решаването на един социален, човешки проблем като хилядите безпризорни животни в столицата и създаваните от тях заплахи за сигурността, здравето и живота на гражданите.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 66. 66 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Полиция, полиция полиция!

  А кои ще работи?

  На "Банкянския тиквеник", думата полиция му е сакрална! А че в полицията само си драпат мантракулките, на кой му пука! Нали си имаме 65 000-дна Полиция и още 185 000 части охранители и всичко ни е наред!

  Между впрочем в България на 100 000 жители се падат пет пъти повече полицай от Германия и резултата е очеваден!
  Не сте ли го забелязали?
  Нима?

  А и всякакви мекотели от НПО си умират да му правят метани на Слънцето картофено!

  Хитростта пречи на мисълта!
 67. 67 Профил на wanda
  wanda
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Мерило за цивилизоваността на едно общество или личност е отношението към ценностите като понятия. Например към правото на живот и справедливостта. Който смята, че може да убива кучетата профилактично и наедро, има очевидно голям проблем с морала. И , очевидно, не може да му се обясни защо. А фактът, че повечето писачи във форума са за убиването наред, вече не ме изненадва. Затова обществото ни е такава шарена клоака от чалгари, простаци, мутри и обикновени малоумници.

 68. 68 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ех как съм пропуснал. Оставени са хомофобите да си развяват байрака на воля.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 69. До коментар [#67] от "wanda":

  Двойният стандарт към масовото убиване на отглежданите за храна животни и към уличните кучета, които поставят спокойствието, сигурността, здравето и живота на гражданите в опасност, е доказателство именно за аморалността на хората, които си въобразяват, че изповядват някакви напредничави природозащитни схващания. Подобни лицемери с дълбоко разстроено логическо мислене не може да определят порядките в обществото.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Нека Бойко Борисов добре да си направи сметката-от една страна 200 кресливи кучезащитника,а от друга стотици хиляди,които искат кучетата да бъдат прибрани от улицата!Кои гласове ще тежат повече на следващите избори?!Защото нахапаните граждани не са кресливи,не се събират пред Дондуков 1 и 2,но ходят до урните и таме техния глас ще е решаващ,а не на кучелюбците.Това да си го сметнат от ГЕРБ,ама добре да си го сметнат..

 71. 71 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  До коментар [#68] от "zrenaxby":

  Кажи бе, Розов?
  Ти пък, къде се намери в темата?
  И защо се почувствува засегнат?
  Да не те сърби нещо?
  Егото ли що ли?
  Или е Петък вечер и е време за танца на Толераста?

  Хитростта пречи на мисълта!
 72. 72 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#40] от "bla_bla":

  И на колко още места има полигони за кучешки боеве? А тея полигони ако не са правилно охранявани от организаторите, песовете дали няма да нахапят публиката? Или професора е разкрил полигона и затова са пуснали бесовете сред него? Чуваш ли се кви ги дрънкаш?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 73. 73 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#71] от "Stream":

  Малко не мога да ти разбера коментара, но аз съм за евтаназията на бездомните. Хомофоби наричам тея дето избират кучешкия живот пред човешкото спокойствие.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 74. 74 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#69] от "Югозомби":

  Солидаризирам се!
  Който иска куче , да си го гледа в къщи!
  И аз съм парче екологично ориентиран но не съм идиот и слагам сигурността на гражданите над всичко!

  Да добавя!
  Аз лично, като човек с опит считам че кучетата убили Професора са хранени и наглеждани именно от охранителите на бетоновият възел, които се е намесил накрая. Използуват ги за ранна защита и оповестяване.
  В тази страна имаме 180 000 въоръжени шапкари, които получават и пенсии от по над 500 лева за това че цял живот са търкали койките и бюрата! Именно те са и електоралния резерв на ГЕРБавите и на останалите които ни бъркат живота вече над двадесет години!
  Вземете и това под внимание!

  Хитростта пречи на мисълта!
 75. 75 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#70] от "yanne":

  За да бъдем точни, 72% от гражданите на София, които според изследване на Алфа Рисърч не желаят по улиците да се отглеждат кучета, представляват приблизително 915,000 души.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 76. 76 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#74] от "Stream":

  Можеш ли се извини?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 77. 77 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#73] от "zrenaxby":

  Извинявай тогава!
  Вземам си думите назад!
  Разбрал съм те погрешно!
  Взех те за някой войнстващ Гей!

  Хитростта пречи на мисълта!
 78. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  До коментар [#76] от "zrenaxby":

  На кого?
  На кого да се извиня и за какво?

  Хитростта пречи на мисълта!
 79. 79 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#77] от "Stream":

  Всичко е точно.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 80. 80 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#78] от "Stream":

  Е затова, че си ме разбрал грешно в първия ми коментар. Да грешно адресирах отговора си към другия ти коментар.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 81. 81 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#80] от "zrenaxby":

  Я бегай в лево!
  А?

  Хитростта пречи на мисълта!
 82. 82 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ебати държавата!
  Ебати кочината!
  Ебати кучкарника!
  Ебати изродите кучкарски!

 83. 83 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#81] от "Stream":

  Бе не те помня ти у левото ли беше или не, ма айде да не ми казваш къде да ходя, става ли? Че почваш да ставаш безпричинно агресивен като песовете. Идиот.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 84. 84 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Все по- сигурен се чувства човек в тази държава.ДАНС, БОРКОР, спецсъд, екополиция, зоополиция...

 85. 85 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#82] от "Красимир Кабакчиев":

  Хайде и академично лудият се включи!
  Аз напускам!
  Приятна Ви Петъчна вечер!

  Неам нерви за Кебапчиев!


  Хитростта пречи на мисълта!
 86. 86 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#67:"wanda"]А фактът, че повечето писачи във форума са за убиването наред, вече не ме изненадва. [/quote]
  Повечето писачи във форума НЕ ЖЕЛАЯТ безстопанствени кучета по улиците. Единици са за убиването наред. Останалите са за "умъртвяване на непожелани за осиновяване в къщи кучета", ако няма финансови възможности да се държат в приюти до естествената им смърт. Интересното обаче е ВСИЧКИ от противниците на умъртвяването не е закачил банков документ че издържа 1-2-10 кучета, в приюта на "4 лапи" например Които твърдят че издръжка на куче на ден НА УЛИЦАТА струвало 5-10 кинта. В приют предполагам повече

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 87. 87 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#67] от "wanda":

  Еми, не. Просто има решения на проблеми, които не са лесни и/или приятни. Това не означава, че не са правилни.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 88. 88 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Трябва кучелюбците да се заключват заедно с псетата в кучкарниците. Да видят колко са дружелюбни помиярите. Егати държавата, ако някакви извратени кучелюбци ще ми определят какво щесе прави с помиярите.

 89. 89 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#88] от "Vassco":

  Предложих го под другата статия - терапия един път седмично, 4 седмици. Ще се излекуват от страха си към кучешката евтаназия.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 90. 90 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1317 Гневно

  До коментар [#83] от "zrenaxby":


  [quote#83:"zrenaxby"]Че почваш да ставаш безпричинно агресивен като песовете. Идиот. [/quote]
  *
  Идиота си ти , че не можеш две думи да напишеш еднозначно ясно и точно! А после цяла вечер ще ти се извиняваме, че си самотен и не са те възпитали като хората! Аз да не съм баща ти?
  А?

  * Сега видях тази наглост.
  Да ме извиняват останалите!

  Хитростта пречи на мисълта!
 91. 91 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#68:"zrenaxby"]хомофобит[/quote]

  Ей тука се изложих имах предвид мизантропи.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 92. 92 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#90] от "Stream":

  Съгласен съм, яко се прецаках. Просто ми бе писнало от кучелюбците.
  Моите извинения отново.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 93. 93 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#82] от "Красимир Кабакчиев":

  Това е подобие на държава. Комунистите си разпределиха ресурсите на страната при нежната революция, а на народа оставиха редица битови проблеми, сред които са и бездомните кучета. Днес 200-на екозащитници настояват София да остане град на бездомните песове, и уплашени, нахапани, оглозгани хора да се множат. Така ще е, докато не се организира масов контрапротест и не се заведат масово дела в Съда по правата на човека в Страсбург. Шайка комунисти и заблудени природозащитници ще диктуват облика на страната, наречена България, за която живота са си давали стотици хиляди (ако не и милиони, в историческа ретроспекция) достойни хора.

 94. 94 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#66:"Stream"]на 100 000 жители се падат пет пъти повече полицай [/quote]
  "Полицай" е единственото число на думата.
  Ако искаш да използваш множествено число, което изречението, предполага, трябва да използваш "полицаи".

 95. 95 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#67] от "wanda":

  А който одобрява необезпокояваното разхождане на животни убиващи хора по улиците с кое има проблем?
  С морала? С разума? Или с психиката?
  Ако плъхове ти нападнат мазето, какво ще направиш? Повечето хора с всичкия си ще убиват профилактично и на едро. В противен случай имат избор от богата гама заразни болести и паразити, които няма да закъснеят.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 96. 96 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Като са толкова сплотени и загрижени, кучелюбците да съберат средства - както и в момента работят много приюти - на доброволни начала и с дарения - от страната и чужбина, да си построят един "Догвил" и там да се разхождат, да си играят и да правят каквото искат с 10-те хиляди бездомни песа от София, а и много други от вътрешността на страната. Ще имат хоби за векове напред.

 97. 97 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Гениалният министър с уникалната политика за ограничаване на популацията на кучетата замаза положението - до следващия огризан. И така до последния българин.

 98. 98 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Това няма ли да е ново изсипване (прахосване) на държавни пари в касите на определени "наши" е основа за ново направление на корупцията? Мисля си, че много нови Калинки ще се появят на това поприще!

  yustal
 99. 99 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Любопитно

  След като има толкова много защитници, ЗАЩО има толкова много бездомни кучета?
  Явно тяхната загриженост е само показна.

 100. 100 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#97] от "evtimvz":

  В случая той е офицер от шахматната партия на премиера, който пък действа на пожар - има ли протест, трябва да се действа на минутата, без значение основателен ли е или не - то не бяха защитници на пунктовете за изкупуване на метали, то не бяха природозащитници, които искат София да се асоциира по света с бездомните кучета (за оглозганите хора пък хич не им и трепват сърцата). Преди малко един човек по БНТ каза, че дори кастрирано, докато кучето умре - поне още 10 години - сума народ може да изпохапе. Вчера пък 5 000 се събрали да подкрепят Стилиян Петров, а за също толкова, че и по-тежки случаи на болни от рак, за липсата на онколекарства - безразличие. Бавно и постепенно обществото се лумпенизира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK