Френският посланик Филип Отие: Българите трябва да настояват за подобряване на правосъдната система

В искането на Франция и Германия граничният контрол на страните от Европейския съюз да бъде възстановяван при определени обстоятелства няма нищо ново", каза днес при посещението си във Варна посланикът на Франция у нас Филип Отие. По думите му това искане не е нищо повече от продължение на работата, извършвана в Шенгенското пространство, за да се изработи система за реакция при възникване на особени обстоятелства. "Такава възможност вече съществува и всички страни членки имат готовност да приложат подобни мерки, в случаи като като този с т.нар. "арабска пролет", коментира още посланикът.


Филип Отие бе във Варна заедно с германския си колега Матиас Хьопфнер. Това е третата поред съвместна визита, която посланици на двете страни организират в града през последните години. "Нашите общи пътувания до Варна са символ на европейското единство и подчертават ролята, която нашите две страни имат за неговото отстояване", каза Отие.


"Европа има нужда от повече дисциплина и повече солидарност, каза още френският посланик. Само така можем да се справим с общите си икономически, финансови и имиграционни проблеми. Това е и условието за постигане на по-висок растеж в Съюза", добави той
Коментирайки основните проблеми, с които в момента трябва да се справя България френският дипломат заяви, че това са на първо място наваксването на икономическото изоставане и укрепването на правовата държава. Отговаряйки на журналистически въпрос за поуките от т.нар. "случай Борилски", при който осъдитилните присъди за двама българи обвинени в убийството на свой сънародник в Париж през през 2000-та, станаха възможни едва след безпрецедентната намеса на бившия френски посланик у нас Етиен Дьо Понсен, Филип Отие каза: "Този случай показа, че съществуват проблеми в съдебната система в България. Убийството на Мартин Борилски посочи тези проблеми и нуждата те да бъдат коригирани. Така или иначе решението по този случай беше удовлетворително, но това според мен се дължеше и на много активната позиция на моя предшественик по този въпрос".


Според Филип Отие, българската общественост трябва да бъде по-настойчиво в искането си за по-добро функциониране на правосъдната система. Като правилна стъпка стъпка в борбата с корупцията и организираната престъпност в България Отие определи приемането на законодателство, което да регламентира конфискацията на незаконно придобитото имущество.


При днешното си посещение във Варна двамата дипломати направиха протоколни срещи с кмета на града Кирил Йорданов, както и с областният управител Данчо Симеонов. Те се срещнаха с френски инвеститори по време на посещението си в централата на компанията "Далкия – Варна", разговаряха с представители на неправителствени организации и участваха в откриването на културни проекти, посветени на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019г.


По време на визитата си във Варна и срещата си с кмета на града Кирил Йорданов Филип Отие изненадващо повдигна въпроса за състоянието и бъдещето на Приморския парк в града.


"С моя германски колега чухме, че в града има сериозен дебат около проблеми, свързани с парка , каза френския дипломат. Морската градина е предимство за Варна. Градът носи духа на Ривиерата , на т.нар. "Бел епок" и паркът е част от този дух. По тази причина засегнахме пред кмета на града темата, че ще е жалко ако не се направи всичко възможно за запазването й".


Повдигането на темата за Морската градина във Варна от страна на двамата посланици идва след неотдавнашното решени на ОбС в града да допусне на нейна територия "строителство в паркова среда". Тази формулировка събуди съмнения, се се подготвя нова вълна на застрояване в парка и предизвика сериозни граждански протести, в който взеха участие повече от 1000 души.


Други теми, по които посланиците на Франция и германия у нас Филип Отие и Матиас Хьопфнер са разговаряли по време на днешната си визита са били проблемите на ромското малцинство в града и борбата с трафика на хора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK