Съдът отмени присъда срещу Евгения Банева

Евгения Банева

© Асен Тонев

Евгения БаневаОкръжният съд в Добрич отмени присъдата срещу управителя на "Русалка тур" Евгения Банева и върна делото на Районна прокуратура-Каварна, за отстраняване на допуснатите нарушения.


През ноември миналата година районният съд в Каварна осъди Банева на една година условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок заради унищожен от нея въздушен електропровод от 7 метални стълба и 140 метра четирижилен алуминиев кабел, собственост нае варненската фирма "Аспа". Тя трябваше да заплати на потърпевшите 4006 лева заедно с лихвата. В хода на делото беше установено, че Банева е сключила договор с фирма "Полимери", на която е изпълнителен директор,  за изпълнение на строително-монтажни дейности по премахване на съоръжението, което преминава през ваканционното селище "Русалка".


Мотивите за отменяне и връщане на делото на досъдебното производство е констатацията на съда за допуснати процесуални нарушения. Обвинителният акт, дал началото на съдебното производство пред Районен съд-Каварна, е в разрез със законовите правила, а изготвеното постановление за привличане на Банева като обвиняема не отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, се казва в решението на съдииите. Според тях допуснатите на досъдебното производство по делото съществени нарушения на процесуалните правила, са довели до опорочаване на проведеното съдебно следствие и постановения по делото съдебен акт.
В обвинителния акт и в присъдата липсват данни за начина и мястото на извършване на престъплението. Прокурорът не е посочил кои законови разпоредби е нарушила Банева и тази непълнота се е отразила на присъдата, е становището на окръжните съдии. Според тях допуснатите нарушения са ограничили правата на Банева, лишило я е от възможността да узнае обвинението в неговата пълнота и не й е дало пълна възможност за защита.


Междувременно със заповед на областния управител на Добрич Желязко Желязков е обявен нов търг за плажа на "Русалка", тъй като на насроченото за вчера тайно наддаване не се яви нито един кандидат. Пясъчната ивица е с площ 4 460 кв.м. и се дава под наем за 5 години. Началната тръжна цена от 15 478 лева е намалена с 30% за втория търг. Ангажиментът на бъдещите наематели е да осигурят водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на плажа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK