Уволнен кадър на НСО пак извади тезата, че Първанов събирал лична информация за държавния елит

Николай Марков

© null

Николай МарковБившият държавен глава Георги Първанов е събирал данни за личния живот, навици и действия за фигури по високите етажи на властта. Това заяви полк. Николай Марков, който е бивш офицер от НСО и уволнен от Първанов, по ТВ7.


"По време на своя президентски мандат той възлагаше да се събира и да му бъде предоставяна цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности", каза Николай Марков. По думите му донесенията били както детайлни сведения за личния живот на охраняваните, така и за техните действия, свързани с изпълнение на служебните им задължения.


Николай Марков каза също, че има служители в НСО, които работят за хора от престъпния свят. Когато наближи скандал, те напускат, но продължават да работят за тези хора, допълни той. По неговите думи НСО е правоприемник на Пето управление на ДС (Управление за безопасност и охрана, УБО). Освен името нищо друго не е сменено – нито сградата, нито хората, каза той.


Още през През 2006 г. бившият служител в НСО Николай Марков публично заяви, че от 2002 г. службата събира нерегламентирано информация за охраняваните от нея лица. Това стана и повод за скандал, довел до неговото уволнение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK